Gepensioneerd en belastingplichtig in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

@RichardJager
Als je in Tsjechië gaat wonen en je ontvangt daar ook een pensioen (omdat je daar bent geboren en jaren daar hebt gewoond en gewerkt voordat je naar Nederland verhuisd bent) hoef je je toch niet te melden bij het CAK en kun je je in Tsjechië laten verzekeren voor de zorgkosten? Is dit voordeliger, weet u dat?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Eerst maar eens 65 worden
Dit kabinet gaat de pensioenleeftijd niet verhogen, belooft Fiala.

De pensioenleeftijd, nu afgetopt op 65 jaar, wordt door het huidige kabinet niet verhoogd. Premier Petr Fiala vertelde dit donderdag aan Blesk.cz. Hij voegde er echter aan toe dat hij met zijn kabinet een stevige pensioenhervorming wil voorbereiden op basis van een zo breed mogelijke overeenkomst. Volgens hem is de hervorming nodig zodat mensen van vóór de veertig kans hebben op een fatsoenlijk pensioen.

Volgens Fiala gaat zijn regering helemaal niet in op het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd.

Minister van Arbeid, Marian Jurečka, zei dat bij pensionering rekening moet worden gehouden met de eisen van het werk en het tijdstip van intrede op de arbeidsmarkt.

De samenleving vergrijst en het aantal senioren neemt geleidelijk toe, wat de staatsbegroting onder druk zet. 65-plussers, d.w.z. een afgetopte grens, ze vormen nu een vijfde van de bevolking. Tot nu toe is de pensioengerechtigde leeftijd elk jaar verhoogd, meestal met twee maanden voor mannen en vier maanden voor vrouwen. Mannen gaan nu met pensioen onder de 64 jaar en vrouwen eerder, afhankelijk van het aantal kinderen.
De pensioengerechtigde leeftijd werd in de vorige verkiezingsperiode door de regering van Bohuslav Sobotka bevroren op 65 jaar.

Volgens de meeste economen en internationale organisaties zou Tsjechië de pensioenleeftijd langzaam moeten blijven verhogen in overeenstemming met de toename van het leven, wil het pensioenstelsel financieel houdbaar zijn. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar waren alle politieke partijen tegen verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd of gaven er geen commentaar op.
Bron novinky.cz.

Vanaf januari 2023 zullen de ouderdomspensioenen beginnen te stijgen met 500 kronen voor elk grootgebracht kind. Slechts één van de ouders die het meest voor het kind heeft gezorgd, heeft altijd recht op de zogenaamde kinderalimentatie.
Door de buitengewone valorisatie in september 2022 en de zogenaamde kindertoelage in januari 2023 zal volgens de laatste schattingen het gemiddelde zelfbetaalde pensioen in januari 2023 ongeveer 19.500 Kč bedragen.
Bron novinky.cz Důchod=Pensioen.
 
Bovenaan