Fruitteelt bijna 20 procent gedaald

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Fruitteelt in Tsjechië afgenomen sinds toetreding tot de EU

In de afgelopen vijftien jaar is de fruitteelt in Tsjechië met bijna twintig procent afgenomen. Bij de appelteelt heeft Tsjechië sinds de toetreding tot de Europese Unie sterke concurrentie gekregen van Polen. Het noordelijke buurland heeft haar appelteelt sindsdien verdubbeld en is daarmee uitgegroeid tot de grootste appelteler van Europa.

De voorzitter van de Tsjechische fruittelersunie, Martin Ludvík, klaagde afgelopen zondag dat het door hem vertegenwoordigde deel van de landbouw sinds de toetreding tot de EU afhankelijk is geworden van subsidies.

In de jaren 2000 tot 2004 oogsten de Tsjechische telers jaarlijks gemiddeld nog 194.000 ton fruit. In de jaren 2017 en 2018 lag de gemiddelde oogst nog maar op 157.000 ton. Daardoor is een negatieve spiraal ontstaan. De verliezen in de fruitteelt, als gevolg van een beperktere teelt en lagere prijzen, hebben de omvang van het totale areaal doen afnemen. Dat meldt Radio Praha.

In de afgelopen vier jaar is er 3.500 hectare fruitareaal verdwenen, aldus Martin. Daar komt nog de slechte leeftijdsstructuur van de bomen bij. Van de in totaal bijna 14.000 hectare aan fruitareaal in Tsjechië valt 42 procent in de categorie 'verouderd' en daar daalt de oogst.

'Oneerlijke concurrentie met goedkope importproducten'
Bij de appelen zijn de goedkope importproducten uit Polen het probleem. Tsjechische appelen kunnen in de supermarkten alleen nog tegen Poolse prijzen verkocht worden. Wanneer de telers de transport-, verpakkings- en bewaringskosten er vanaf trekken, houden ze nog maar circa vier Tsjechische kroon (0,16 euro) voor één kilo appelen over. Dat is duidelijk minder dan in 2004 nog het geval was, aldus Martin.

Aan de andere kant heeft het EU-lidmaatschap het ontstaan van de afzetcoöperaties van fruittelers bevorderd, die ook financieel gesteund worden door de EU. Via de coöperaties zouden de Tsjechische fruittelers ongeveer de helft van hun oogst verkopen, aldus Martin. Maar ook alleen zo kunnen zij zich bij de supermarktketens staande houden.

Onderzoeksinstituut
In 2015 is er dankzij subsidie van de EU een onderzoeksinstituut voor fruitteelt in Holovousy ontstaan. Dit moet een onderzoeks- en scholingscentrum op topniveau worden.

Bron: agf.nl
 
Bovenaan