Fruitbomen planten

Topic in 'Flora & Fauna' gestart door gerrit, 27-09-2006.

 1. Hallo,

  Vorige herfstvakantie heb ik met onze buurman een 15-tal fruitbomen bij ons huis geplant(kersen,pruimen,peren en appelbomen).Volgens hem was het de beste tijd om te planten.Helaas zijn er in de afgelopen winter een 5-tal doodgevroren en hebbn we in het voorjaar weer een paar nieuwe geplant.Deze bomen hebben het goed gedaan afgelopen zomer.Straks in eind oktober ga ik weer naar Chotevice en buurman zal dan met mij weer nieuwe bomen planten.Ik vraag mij eigenlijk af wat de beste tijd is:herfst of voorjaar met het oog op bevriezing e.d. Wie is er specialist op dit gebied en kan mij raad geven?

  B.v.d.

  Gerrit ;)
   
 2. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  in het najaar gaat een boom meestal in slaapstand. dus zullen zijn wortels ook niet meer groeien, gezien er geen hast geen voeding/sap meer naar de takken hoeft te gaan.
  gezien de koude en lange winters in tsjechie, zou ik dus pas ergens in mei jonge bomen / struiken planten.
   
 3. Bedankt Marcel ik zal het tegen buurman zeggen.

  Gerrit
   
 4. Zoveel weet ik niet van planten. Wel van logica.
  De cyclus van een boom is zo dat aan het eind van de zomer de zaden vallen. Echter een boom laat meer zaden vallen dan ze bomen opleveren kan (doet de menselijke zadenleverancier ook). Ze zou zichzelf doden als alle eikeltjes rond haar heen even sterke bomen werden.

  Het vallen van de zaden gebeurt in de herfst als ze haar bladeren als humus (voeding) aan die zaden kan meegeven.

  Een hele boom planten kan je dus beter op een ander tijdstip doen, de lente bijvoorbeeld, inderdaad. Zodat ie de zomer heeft om te groeien en niet de winter als koude tegenslag.

  Maar nogmaals, ik weet weinig van planten.
   
 5. Maar in het voorjaar bomen planten mag pas na de vorst, dus na de ijsheiligen. Wanneer dat precies is weet ik niet hoor.
  Dan moet de boom zijn wortelstelsel laten groeien en nieuw blad en bloesem aanmaken tegelijkertijd. Vandaar dat het voor de boom beter is in het najaar, dan heeft hij de rust om in de winter zijn wortels te laten groeien en dan is dat in het voorjaar, als de bladeren en bloesems moeten groeien is dat al klaar.
  Maar als de winter erg streng is gaan er van de in het najaar geplante bomen makkelijk een paar dood. Wat je daar aan kan doen weet ik niet, daarvoor zat zou je bij een boomkweker moeten vragen.

  Er zijn dus voor beide plantingen voor- en tegens.

  Dit is wat ik weet, succes ermee.
   
 6. Ik begon al te twijfelen of het dan wel verstandig is om bomen en struiken te planten, want dat was ik van plan om in de herfstvakantie te gaan doen.
  Als ik het zo lees dan zal ik toch maar een poging wagen. Met het planten van wat bomen en struiken krijg je wat meer beschutting.
   
 7. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  ijsheiligen is, in nederland tenminste, van 11-15 mei. zie ook : http://nl.wikipedia.org/wiki/IJsheiligen
  of dat ook zo in tsjechie is of bestaat ?
  en er is natuurlijk ook verschil waar je in tsjechie bomen en/of struiken wilt planten.
  in de bergen heb je in september alweer vorst aan de grond en dat duurt tot eind mei.
  lager gelegen gebieden zullen andere weersomstandigheden gelden.
  en als ze uit een beschut tuincentrum komen, hupo meteen de herfstkou in ... ... lijkt me ook niet goed voor de boompjes. die zijn dan nog niet afgehard.
   
 8. Kun je de bomen niet "inpakken" of spuiten met water zodat er een ijslaagje omheen komt? Ik zie ze dat hier ook doen met fruitbomen.
   
 9. Dat inpakken of ijslaagje is om de bloesem en het blad te beschermen, niet de wortels en daar gaat het hier om!!!

  :deuk: Misschien een elektrische deken tegen vorst in de grond??:deuk: (grapje)
   
 10. :snik: zal de volgende keer beter lezen.:tomaat:
   
 11. Hoi Gerrit,

  Je kunt bomen wel in het najaar planten, maar geef ze in dta geval wel wat water, en zorg ervoor dat je rondom de stam een dikpakket met houtsnippers legt,
  Dit werkt als een soort isolatie deken, maar wel luchtdoorlatend. De houtsnippers verteren vanzelf en zijn een goede voeding voor de bomen.
  Zorg er tevens voor dat de plantgaten circa 2x zo groot zijn als het wortelgestel en maak de grond goed los. Vul het gat aan met een mengsel van compost en uitkomende grond. Stamp de grond niet te vast en gooi er daarna een pakket van 5cm dik houtsnipper rondom.
  Daarnaast moet je wel een beetje geluk hebben datze natuurlijk aantrekken. ook hier in Nederland houden ze met een verlies percentage van 5% aan bij het planten van bomen.

  Succes ermee

   
 12. Na alle goede adviezen misschien nog een aanvulling: Onze buren adviseerden ons, per sé op zoek te gaan naar lokale kwekers en dat "lokale" letterlijk te nemen omdat zelfs per vallei of streek er extreme temperatuurverschillen kunnen zijn. Dus bomen uit de streek aankopen en planten. Het woordt tuincentra wordt als een gruwel ervaren met letterlijke kasplantjes. Tijdens de afgelopen winterperiode zijn er bij ons temperaturen van -29 gemeten en is de maximum temperatuur voor een periode van 3! maanden niet boven de 0 graden geweest. Dat vereist erg sterke boompjes en goede condities
   
 13. Zapalky, dat klopt precies wat je zegt.Mijn buurman zei ook dat ik de bomen uit de dichtbijzijnde regio moest halen anders werd het niks vanwege andere bodemgesteldheid/grondsoort etc..Ik heb de bomen uit Jaromer gehaald en volgens buurman waren het prima bomen:kwaliteit goed,grootte goed,prijs goed.Ze waren ongeveer allen 1 1/2- 2 m.hoog en samen(15 stuks) betaalde ik omgerekend € 60,-!!
  We hebben ook elk pootgat groot gemaakt en ik had nog turfstrooisel en potgrond uit Nederland erbij gemixt.Ook veel water gegeven en de buurman heeft ze voor de sneeuwval "ingepakt"met gaas om de stam en kruin vanwege de snoepgrage reeen...
  Ik denk dat ik een beetje pech heb gehad.verliespercentage hoort erbij.

  Gerrit :confused:
   
 14. Fruitbomen, zoals appels, peren, pruimen en kersen plant je in het najaar. Walnootbomen plant je in het voorjaar. Raadpleeg een goede tuingids. Let op er mag geen blad meer aan het pootgoed zitten. Ik heb diverse keren fruitbomen in de herfstvakantie geplant. Ging altijd goed.
   
 15. hoe zit het met kapvergunning ?
   
 16. kan iemand mij daar andwoord op geven
   
 17. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  in nederland of in tsjechie ???
  in beide landen is het officieel niet toegestaan zonder vergunning een (grote) boom te kappen ...
   
 18. in tsjechie
   
 19. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  "snoeien" is wel toegestaan ... ;) :fluit:
   
 20. Voor kappen heb je dus een kapvergunning nodig, maar heb je voor het planten ook een plantvergunning nodig?
  En als de bomen groeien, is dan ook een groeivergunning noodzakelijk? :deuk:

  Enfin, gewoon lekker illegaal kappen, planten en groeien lijkt mij... :D
   

Deel deze pagina