Fruitbomen langs de weg

Topic in 'Flora & Fauna' gestart door Frances, 08-04-2008.

 1. Toen wij in de meivakantie in Moravie waren,bloeiden er overal kersenbomen. Ons is verteld dat de bomen die met witte verf genummerd zijn, gepacht worden door omwonenden.De bomen waar geen nummer op staat mogen door iedereen leeggeplukt worden.
  Het is bekend dat kruipende insecten een hekel hebben aan witte en blauwe verf.Vandaar dat veel nederlandse boerderijen onderaan een band van ongeveer 50 cm blauwe verf hebben.
   
 2. Twee maanden geleden hebben wij twee perenboompjes in pot gekocht. Ze staan in Zutphen in de tuin te wachten op betere tijden voor (ver)poten. Onze kleine perenboompjes, bestemd voor Tsjechië dus, hebben de perenpokziekte. :( Schijnt van een buurtbewoner te komen die jeneverbes heet las ik op een tuinsite. Tijdens mijn zoektocht las ik ook nog een ander stukje over het witkalken van bomen. Weer een antwoord of een reden waarom men bomen in Tsjechië wit kalkt?

  Als een boom bevroren staat en de zon gaat schijnen, dan wordt aan 1 zijde de temperatuur sterk verhoogd. Aan de achterkant blijft de temperatuur laag. Hierdoor ontstaan er spanningen die de schors kunnen doen barsten.
  Indien er in uw tuin gemakkelijk schade hiervan optreedt, dan kan je in december de zonnekant van de boom witkalken.
   
 3. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  perenpok , ook wel perenvuur genoemd. onder de laatste naam was het bij mij bekend.
  onze (conference)perenboom in Nederland heeft daar elk jaar last van.

  zie ook : http://www.fruitbomenkwekerij.nl/tip.html
  maar ik betwijfel of er in de nabijheid van onze tuin ergens een jeneverbes staat, tenzij ze oude vrouwtjes bedoelen die jenever drinken ???

  perenpok.jpg
   
 4. Yep Marc, dat is het. Ik heb me laten vertellen dat het komt door de jenerverbes, sterker nog, het staat in hetzelfde stukje als waar jij die foto hebt "gepikt". :fluit: De jeneverbes hoeft niet in de nabijheid te staan, het wordt via de wind "vervoerd". Bestrijden is simpel, gewoon de jeneverbes begieten met bessenjenever totdat hij het begeeft. Wij hebben twee lei-peren gekocht, ook conference. Bij het huis in Tsjechië hebben we geen jeneverbes in de buurt, ik hoop er dus volgend jaar vanaf te zijn.
   
 5. Wat ga jij nou aanraden!!! :shock:
  Jeneverbes is - zeker in Nederland - een zeer beschermde boom dus doodmaken!!! :fool:
  Laat ik het niet merken hé, je koopt maar een nieuwe perenboom!! :afwachten:
   
 6. :zwijg: Geen zorgen Corrie! Deze perenbomen gaan mee naar Tsjechië, en zoals ik al zei, voor zover ik weet staat er geen jeneverbes in de buurt daar! Is de jenerverbes in Tsjechië trouwens ook beschermd? :fluit:
   
 7. Volgens mij hebben ze het over een gecultiveerde struik


  perenpokconifeer1.jpeg

  Ziet er heel anders uit dan de jeneverbessen op de heidevelden
   
 8. Juniperes communis is de wetenschappelijke naam van Jeneverbes en die wordt hier genoemd, zo heet de gecultiveerde vorm vast niet. Toch??
   
 9. :denk: Er wordt wel geschreven dat de perenpokziekte voornamelijk overwinterd op de platte versie van de jeneverbes, dat zal dan de struik zijn? Ik heb niet zoveel verstand van fruitbomen, uberhaupt niet van bomen en planten. Maar ik leer ook hier weer heel wat bij merk ik wel.
   
 10. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  maar de peren op zich hebben er weinig/geen last van.
  gisteren hier in Nederland de perenboom leeg geplukt en de opbrengst was behoorlijk. (ook meteen maar de appelboom leeg gehaald)
  we moesten wel, want de spreeuwen waren bijna niet weg te jagen.
   
 11. Je gunt die beesten ook niks zeg!!! :kwaad: :stout:
   
 12. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  jawel hoor. ze mogen van mij al onze vijgen opeten. want die lust ik niet ... :vies:
   
 13. :lekker::zwaai:
   
 14. heel natuurlijk van Marcel: het recht van de sterkste... :stout:
   
 15. Ja dat is waar, Marcel is tenslotte ijzersterk!! :sterk:
   

Deel deze pagina