Foto's uit 1968 van Tsjechië gezocht voor tentoonstelling.

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Foto's uit 1968 van Tsjechië gezocht voor tentoonstelling in Praag.

Veel mensen die in 1968 in Tsjecho-Slowakije foto's maakten, hebben ze nooit getoond, eerst uit angst en later omdat ze zich niet realiseren dat de afbeeldingen interessant voor anderen kunnen zijn.
De 50ste verjaardag van de invasie van het Warschaupact op 20 en 21 augus- tus 1968 zal bij een aantal evenementen worden onthouden. Czech Photo heeft samen met Czech Radio (ČRo) een fotografische wedstrijd om onzichtbare foto's van 1968 te vinden.
De foto's hoeven niet van de invasie te zijn. Het thema staat open voor het dagelijks leven in 1968, evenals herinneringen aan culturele evenementen, sport en schoonheid. Het meedoen aan de wedstrijd is gratis.
Het project omvat een website waarop het publiek foto's in digitale vorm kan verzenden. Ze kunnen ook worden gemaild. Foto's met betrekking tot 1968 kunnen tot 21 juni worden ingediend bij de competitie.
Terwijl buitenlanders die in Praag wonen waarschijnlijk geen foto's van Tsjechoslowakije meer hebben sinds 1968, kennen ze mogelijk vrienden wiens ouders of grootouders die aan een paar ongeziene meesterwerken in bezit hebben.
Een deskundige jury, onder leiding van de Tsjechische fotograaf Herbert Slavik, selecteert de drie beste foto's. Andere leden van de jury zijn Oldřich Tůma, historicus van het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis aan de Academie van Wetenschappen; toneelschrijver, scenarioschrijver en acteur Zdeněk Svěrák; Tsjechische radio-directeur René Zavoral; fotograaf en curator Jana Žantovská; en de directeur van het Tsjechische Photo Center, Veronika Souralová.
Winnaars ontvangen Kč 30.000 voor de eerste plaats, Kč 20.000 voor de tweede en Kč 10.000 voor de derde plaats.
Selectie van de wedstrijdfoto's zal vergezeld gaan van een fototentoonstelling van Oldřich Škya en Petr Šálek uit dezelfde periode. Beide shows zullen plaatsvinden op de galerij van het Tsjechische Photo Center van 15 augustus tot 16 september.
Czech Radio bereidt verschillende andere evenementen en projecten voor om het publiek in 1968 aan evenementen te herinneren. Deze omvatten films uit die periode, concerten en andere uitvoeringen.
De Tsjechische radio speelde een sleutelrol bij het informeren van mensen over de situatie in de nacht van 20 op 21 augustus 1968, en het hoofdgebouw aan de Vinohradská-straat werd beschoten door binnenvallende tanks.
De wedstrijdregels staan ook op rozhlas.cz.
Bron prague.tv/en.
 
Bovenaan