Bier & Wijn Flessen drank te koop langs de weg: Burcak

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Het seizoen van "burčák" en de wijnoogst komen dit jaar in aantocht

Dankzij de hete zomer van dit jaar is de eerste "burčák" in Moravië - koolzuurhoudende jonge wijn die blijft gisten en 11% kan bereiken voordat hij wordt geconsumeerd - nu te koop. Sommige lokale wijnboeren begonnen in juli druiven te oogsten. Voor velen is het vier weken eerder dan in voorgaande jaren.

Brno, 21 augustus - Wijnmakers kunnen de fans van "burčák" dit jaar eerder dan normaal verrassen, dankzij het zonnige, warme weer dat we deze zomer hebben meegemaakt. De Tsjechische wet staat de verkoop van "burčák" toe vanaf 1 augustus.

De vraag naar "burčák" is hoog, aldus Radio Praha. De verkopers melden dat ze 500 liter hebben verkocht in de eerste vier dagen van augustus.

"Burčák" is gedeeltelijk gegiste jonge wijn en is zeer populair in Moravië, Oostenrijk en Beieren. Deze alcoholische wijndrank wordt geproduceerd wanneer geperst druivensap gedeeltelijk gefermenteerd is. Het verbruik is typisch verbonden met de eerste herfstdagen.

Volgens veel wijnmakers zal de wijnoogst van dit jaar opvallend overvloediger zijn dan vorig jaar, toen deze werd getroffen door langdurige droogte.

Burcak.jpg


bron: https://brnodaily.cz/
Fotocredits: Maciarka [CC BY-SA 3.0], van Wikimedia Commons.
 

kuurgast

Donateur
Burčák-borden in Praag geven het einde van de zomer en het begin van het jonge wijnseizoen aan.

burcak-02.jpg


Sommige steden markeren het langzame einde van de zomer door de terugkeer van trekvogels. In Praag is het de eerste waarneming van een handgeschreven reclamebord met de tekst 'burčák', en deze duiken sinds vorige week langzaam op.

Gedeeltelijk fermenteren van de eerste persing van druiven resulteert in een troebele drank met ongeveer 4-6% alcohol. Burčák is te vinden in Praag bij wijnbars, boerenmarkten en lokale wijnfestivals. Het is ook een reden om een reis naar Moravië te maken, aangezien de grootste en beste wijnfestivals er zijn.

De eerste burčák van het seizoen 2019 verscheen half augustus in Moravië, iets later dan vorig jaar. Het duurt ongeveer een week voordat de drank Praag bereikt.
In 2018 was het, vanwege uitzonderlijk warme en droge omstandigheden, al vóór eind juli verkrijgbaar in Moravië, hoewel het legaal niet vóór 1 augustus zou mogen worden verkocht.

Burčák staat onder meer bekend om het produceren van een vreselijke kater. Hoewel folklore zegt dat dit komt omdat het blijft gisten in de maag van de drinker, is dat niet waar, omdat het zuurgehalte van de maag de gist zou doden. De kater is te wijten aan de grote hoeveelheden chemicaliën die verband houden met onvolledige alcoholproductie. Omdat het naar druivensap smaakt, drinken mensen er ook veel van zonder het te beseffen. Dit heeft geleid tot overmatig gedrag onder zijn drinkers.

Experts waarschuwen dat burčák nog steeds actieve koolstofbellen zichtbaar en zelfs hoorbaar moet hebben, omdat de gist nog steeds levend moet zijn. Burčák van witte wijn moet goudgeel van kleur zijn en niet bruinachtig.
Het moet ook worden bewaard in een gekoelde omgeving, en niet buiten in de zon, omdat warmte de gisting te snel versnelt.

Het wordt zelden in winkels verkocht, omdat het speciale behandeling vereist. Als je wat koopt om mee naar huis te nemen in een plastic fles, moet je eraan denken om de dop om de paar uur los te draaien om het gistgas te laten ontsnappen.
Bron news.expats.cz.
 
Dit is Burcák, hele jonge nog in de fles gistende wijn gemaakt van groene druiven.

Ik heb het zelf vorig jaar voor het eerst geproefd, maar niet langs de weg gekocht; direkt van de wijnboer (langs de weg is bocht zeggen de Tsjechen). Ik heb nog nooit zo iets lekkers geproefd, heerlijk fris, zacht van smaak, licht moeserend en is zeker nog geen wijn. Maar...................... het werkt beter dan een klisma --> een half littertje van deze drank en je bent weer helemaal schoon !!

Proberen dus, maar neem genoeg toiletpapier mee en blijf in de buurt van een kakabunka.

Ronald
Lekker fris,oké maar wordt je er ook dronken van? Zoiets lang geleden in Moldavië al eens gedronken, ik had het idee dat er weinig werkzame stof in zat, maar door de lekkere smaak drink je een grotere hoeveelheid, en ging een deel v d avond in nevel gehuld, aan mij voorbij.
 

kuurgast

Donateur
Burčák ofwel jonge wijn 2020.

De vinobraní=wijnoogst komt langzaam op gang in Tsjechië, en borden met reclame voor burčák komen overal tevoorschijn.
Een droge zomer heeft de oogst opgedreven en sommige verkopers zijn begonnen met het verkopen van de jonge wijn in delen van Břeclav in Zuid-Moravië.

De jonge wijn wordt gemaakt door de eerste persing van druiven gedeeltelijk te fermenteren, wat resulteert in een troebele drank met ongeveer 4–6% alcohol. De naam burčák verwijst alleen naar de jonge wijn gemaakt van lokale, Tsjechische druiven.

De burčák wordt normaal gesproken gevonden in Moravië, waar ze festivals hebben om de wijnoogst vieren. De eerste tekenen van burčák beginnen deze week rond Moravië op te duiken, wat de start van het seizoen aangeeft. Maar het is ook in andere delen van het land op markten en langs de weg in plastic flessen te koop.
Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
De burčák is al enige weken te koop langs wegen en op markten.

De eerste druiven voor verwerking tot burčák werden op 10 augustus geoogst in de wijngaard van Chateau Valtice in Zuid-Moravië. Deze waren van de Avgustovski-druivensoort, die vroeg rijpt. Andere wijngaarden begonnen een week later met de oogst.
De drank wordt zeer serieus genomen. Volgens de Tsjechische wet mag burčák niet eerder dan 1 augustus of later dan 1 november worden verkocht.

Burčák mag alleen worden gemaakt van druiven die zijn geoogst en verwerkt in Tsjechië in hetzelfde jaar dat het wordt verkocht. Het kan niet worden verdund of kleuren worden toegevoegd om slechte kwaliteit te maskeren. Informatie over de plaats van herkomst en producent moet door de verkoper worden geplaatst, meestal staat dit op een handgeschreven bord. Gefermenteerde most uit andere landen mag worden verkocht, maar alleen onder een andere naam, zoals gedeeltelijk gefermenteerde druivenmost (částečně zkvašený hroznový mošt).

Het moet volgens de wet ook minimaal 1 procent alcohol bevatten, anders is het gewoon druivenmost. Meestal is het echter 4 tot 6 procent alcohol, wat meer is dan een typisch biertje, maar minder dan wijn.

Te veel genieten van burčák, wat verrassend eenvoudig is, zorgt voor een legendarische kater. Veel mensen zullen je vertellen dat het komt omdat de drank in je maag blijft gisten, maar dat is oude folklore. De kater is te wijten aan de grote hoeveelheden chemicaliën die verband houden met onvolledige alcoholproductie. Omdat het naar druivensap smaakt, hebben mensen de neiging er veel van te drinken zonder het te beseffen.

Burčák moet nog steeds actieve koolbellen zichtbaar en zelfs hoorbaar hebben, omdat de gist nog steeds levend moet zijn. Burčák van witte wijn moet goudgeel van kleur zijn en niet bruinachtig.

Het moet ook worden bewaard in een koele omgeving en niet in de zon, omdat warmte de fermentatie te veel versnelt. De wijn ook niet in de koelkast bewaren omdat dan het gistingsproces gestopt wordt en de wijn gaat schiften.
Als je het in een plastic fles doet, moet je de dop regelmatig losmaken om het gas van de gisting te laten ontsnappen, anders kan de fles gaan bruisen of zelfs openbarsten. Van flessen die in de zon zijn achtergelaten, is bekend dat ze exploderen.
Bron expats.cz + info op praag-nu.nl.
 
Bovenaan