Filmconcert - De organist van St. Vith

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Filmconcert - De organist van St. Vith

100X100__varhanik-nfa.jpg


Op zaterdag 24 november vanaf 20.00 uur vindt in Remonstrantse kerk in Dordrecht een uniek filmconcert plaats van 'De organist van St. Vith' (Martin Frič, 1929). De vertoning wordt live begeleid door Cor Ardesch, stadsorganist van Dordrecht.

De organist van St. Vith (Varhaník u sv. Víta) | Martin Frič | Tsjechoslowakije | 1929 | 99 min. | Zwijgende film met Nederlandse tussentitels

'Een vriendelijke, zachtaardige man wordt geconfronteerd met een noodlottige gebeurtenis en neemt een aantal besluiten die zijn leven verwoesten en die zelfs consequenties hebben voor de jongere generatie in zijn omgeving. Hoe kan dat? Wat is er precies aan de hand? De film geeft een meeslepend antwoord op deze vraag, met een verhaal over valse beschuldigingen en onmacht.'
Tekst: 400 jaar Synode van Dordt

Toegang: 15 euro. Kaartverkoop via The Movies Dordrecht en aan de zaal.
Meer informatie vindt u hier.

Plaats: Remonstrantse kerk in Dordrecht, Cornelis de Wittstraat 28
Datum: 24 november 2018 om 20.00 uur
 

Pelhřimov

Donateur
Ad, bedankt voor deze tip. Ik heb zojuist 4 kaartjes gereserveerd. Ik ben benieuwd...

*-*​
Filmreeks in het kader van 400 jaar Synode van Dordrecht:
Dit filmprogramma van Cinema The Movies kijkt met een nieuwsgierige blik naar de manier waarop de Nederlandse identiteit weerspiegeling vindt in speelfilms. Hoe zien portretten van Nederlanderschap eruit in de ogen van Nederlandse filmmakers?
Vanuit dit denkkader is een programmareeks samengesteld met zeven filmduo’s. Er zijn Nederlandse films gekozen die karaktereigenschappen, gedragspatronen en (ongeschreven) leefregels laten zien, die we ons als Nederlanders eigen hebben gemaakt. Maar soms leer je meer over jezelf door de ogen van anderen. Daarom zijn die films gekoppeld aan spraakmakende internationale films, die inspirerende parallellen opleveren. Zo ontstonden zeven koppels van films, oftewel zeven filmduo’s.
Voor verdieping, beschouwing en verbinding bij elk filmduo komt steeds een gastspreker naar The Movies. Iemand die vanuit heel verschillende invalshoeken zijn/haar licht laat schijnen op de betreffende films en het thema dat ze koppelt.
Filmkenner/programmeur Peter Bosma introduceert iedere keer het programma en modereert het nagesprek.


Een achtste en specifiek onderdeel
is een zwijgende film met live orgelbegeleiding op zaterdag 24 november.
Het onderstreept een bijzonder element in onze identiteit: de omgang met noodlot en grillig toeval.
Het noodlot is onafwendbaar. Zonder woorden wordt dit voelbaar gemaakt in de Tsjechische zwijgende film "De organist van de St. Vith" van Martin Fric uit 1929. De film komt uit het archief van Filmmuseum Eye en wordt vertoond met live begeleiding op het kerkorgel door Cor Ardesch, de stadsorganist van Dordrecht.

*-*​
Het programma is als volgt samengesteld:
20:00 uur Welkom & introductie door Movies-directeur Geert ter Steeg
20:05 uur Inleiding door programmeur Peter Bosma
20:20 uur De organist van St Vith (99 min.) uit 1928 van Martin Fric, waarin een organist bezoek krijgt van een vreemdeling die in zijn huis zelfmoord pleegt. De kwaadaardige buurman heeft het gezien en een proces van chantage begint. Cor Ardesch bespeelt de film met het kerkorgel.
22:00 uur Interview met Cor Ardesch en nagesprek o.l.v. Peter Bosma
22:30 uur Einde
locatie de Remonstrantse kerk aan de Cornelis de Wittstraat 28. (ca 4 min lopen vanaf Dordrecht Centraal station)

Kaartverkoop
Kaarten voor dit filmconcert kosten 15 euro en zijn online te boeken of telefonisch te reserveren via 078-7200777.

Meer... The Movies en film en uitagenda Dordrecht. Maar let op er staat op diverse websites dat er ook een diner voor 12,50 bijgeboekt kan worden. Maar dat is zeker niet bij restaurant Post - die wisten van niets toen ik vanmiddag wilde reserveren - maar gewoon in het restaurant bij het Cinema de Movies zelf.
En volgens de medewerker van de Movies die ik zojuist nogmaals gesproken heb, is de film in de kerk op de Cornelis de Wittstraat terwijl op de uitagenda staat dat het op de Blekersdijk is. (De Blekersdijk is daar vlak om de hoek)
Deze medewerker ging alle websites nalopen en de informatie aanpassen.
 

Pelhřimov

Donateur
We zijn vanavond naar deze film geweest.
De organist speelde mooi bij de getoonde beelden en er was Nederlandse tussentiteling, zodat je toch een idee kreeg van het verhaal. De film ging over "het noodlot" en dit was wel heel toepasselijk want de verwarming in de kerk was gisteren uitgevallen dus het was niet zo warm.
En halverwege de film was er een technische storing die na 15 minuten nog niet verholpen was en men wist ook niet of het in orde zou komen, dus toen zijn we maar weggegaan want onze vrienden moesten nog 1 1/2 uur reizen.
 
Bovenaan