Filmclub: Hovory s TGM

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Filmclub - Gesprekken met TGM

In het kader van onze terugkerende filmclub presenteert het Tsjechisch Centrum Rotterdam de film 'Hovory s TGM' (2018) van Jakub Čevenka. Kom naar het Tsjechisch Centrum in Rotterdam om dit te zien.



Plaats: Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam
Datum: dinsdag 29 oktober 2019 om 19.00 uur
Georganiseerd door: České centrum
 

Ad Verschoor

Donateur
Filmclub - Gesprekken met TGM

In het kader van onze terugkerende filmclub presenteert het Tsjechisch Centrum Rotterdam de film 'Hovory s TGM' (2018) van Jakub Čevenka (Tsjechisch met Engelse ondertiteling). Kom op woensdag 30 oktober 2019 om 19.00 uur naar het Tsjechisch Centrum in Rotterdam om dit te zien.

Attentie: De datum is veranderd naar woensdag 30 oktober 2019!!!



De Filmclub van oktober staat ter gelegenheid van het 101-jarig jubileum van het ontstaan van de Tsjecho-Slowaakse republiek in het teken van de relatie tussen Tomáš G. Masaryk en schrijver Karel Čapek, auteur van het boek ‘Hovory s TGM’ (Gesprekken met TGM).

“Jan Budař als Karel Čapek en Martin Huba als T. G. Masaryk blinken uit in dit verhaal van een van de beroemdste gesprekken van onze geschiedenis. De in film gevangen ‘Gesprekken met TGM’ brengen onverwachte spanning, emoties en confrontatie van twee prominente mannen op het doek.

Op een zekere dag in de herfst van 1928 bevinden de twee die symbool staan voor de Tsjecho-Slowaakse democratie zich, evenals heel Tsjecho-Slowakije, op hun hoogtepunt. Hun boek, waar het hele jaar aan gewerkt is, is eindelijk af. Daarom zoekt Karel Čapek president Masaryk in de kasteeltuinen op om hem een deel van het honorarium voor het boek met hun gesprekken, dat tot stand komt ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de nog altijd jonge republiek, aan te bieden. De president is echter uit zijn doen, want zijn dochter heeft hem verboden het boek te publiceren. Dit wordt geen gemakkelijke ontmoeting.

Čapek wil het er niet bij laten zitten en laat zich meeslepen in een levendige en dramatische discussie. Een discussie over de wereld, over politiek en politici, over de Tsjechen maar ook een persoonlijke discussie over de liefde, vrouwen en verraad. Masaryk laat zien dat hij niet enkel vadertje oprichter en het kille icoon uit de schoolboeken is, maar een mens van vlees en bloed. Naast zijn denkbeelden die verhalen vormen onthult hij zijn vermogen tot intriges en spreekt hij ook over zijn liefdesrelatie en hervonden sexualiteit.

Ondanks het feit dat wandelstokken en woorden hun enige wapen zijn, belooft deze confrontatie van twee grootheden uit verschillende generaties heel wat.”

Plaats: Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam
Datum: woensdag 30 oktober 2019 om 19.00 uur
Georganiseerd door: České centrum
 
Bovenaan