Filmclub gaat op reis

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Filmclub: Sizzeling Summer of Space: Ikarie XB-1
100X100__001_1332a64.jpg

Na een korte pitstop in Rotterdam gaat onze filmclub weer op reis. Geen zorgen, we blijven in de buurt! In samenwerking met de TU Delft en Filmhuis Lumen in Delft presenteren op dinsdag 5 juni om 19:30 wij een voorstelling van de Tsjechoslowaakse sci-fi klassieker Ikarie XB-I.

Het kan haast niet anders dan dat de makers van bekende ruimtefilms als 2001: A Space Odyssey, Solaris en de tv-serie Star Trek zich hebben laten inspireren door een Tsjechoslowaakse sciencefictionfilm die al in 1963 werd gemaakt en die in een engels gedubde versie met een aangepaste verhaallijn onder de titel Voyage to the End of the Universe korte tijd in de VS te zien was. Maar het origineel, Ikarie XB-1 van regisseur Jindřich Polák was lang niet voor het westerse publiek toegankelijk. Pas in 2006 werden de liefhebbers van het genre voor hun lange wachten beloond met een dvd release, en in 2016 volgde eerherstel toen de film in een prachtig gerestaureerde digitale kopie, in cinemascope formaat, op het Filmfestival van Cannes werd vertoond.

In de tweede helft van de 22ste eeuw reist een ruimteschip met wetenschappers naar verre planeten om naar andere levensvormen te zoeken. De ruimtereizigers gedragen zich zoveel mogelijk alsof ze nog op aarde zijn (feestjes waarbij gedanst wordt!), maar de ontdekking van een uitgemoord ruimteschip en gevaarlijke straling van een donkere ster zorgen voor sinistere scènes en oponthoud. De prachtige decors in jaren '60 pop-art stijl en de destijds innovatieve electronische score maken het bioskoopplezier compleet.

Deze prachtige klassieker is te zien in Filmhuis Lumen in Delft op dinsdag 5 juni a.s om 19.30 uur als openingsfilm van een festival met ruimtevaartfilms ter gelegenheid van de ‘Sizzling Summer of Space’ (voor meer informatie, zie de websites www.sizzlingsummerofspace.nl en www.filmhuis-lumen.nl ).

Plaats: Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, 2611 BP Delft
Datum: 5 juni 2018 om 19.30 uur
Georganiseerd door: In samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 
Bovenaan