Fietsend naar Telc

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechie2.JPG

Foto: Eigen foto

Trappen in Tsjechië

door Victoria Farkas

In het hart van Europa ligt Tsjechië. Een land vol sprookjeskastelen, kuuroorden, warmwaterbronnen, een oerromantische hoofdstad en maar liefst twaalf Unesco-erfgoederen. Naar een daarvan, Telč, nemen we de fiets. Onderweg dompelen we ons onder in de cultuur en geschiedenis van het land.

We starten met z’n zessen; vijf vrouwen en een man. Jan is een Tsjech en leidt de vijfentwintig kilometer lange fietstrip van Počátky naar Telč. Onze fietsen staan al klaar, mountainbikes waarvan alleen nog het zadel in hoogte versteld moet worden. Degenen die nooit eerder op een mountainbike hebben gereden, krijgen eerst een korte verhandeling hoe te remmen en hoe de versnellingen te gebruiken. "Dus als je de heuvel op gaat, kun je het beste die versnelling nemen, maar ga je de heuvel af, wissel dan van versnelling." We knikken allemaal braaf, prenten de tips in ons hoofd en stappen op. Het zadel is keihard. Dat wordt wat de komende uren.
Steeds meer Nederlanders gaan naar Tsjechië op vakantie en nemen de fiets mee, of huren die ter plekke om het land op die manier te ervaren. En voor ieder wat wils, want het landschap in het Midden-Europese land varieert nogal. Bergen, golvende heuvellanden en vlakke gebieden wisselen elkaar moeiteloos af. Er zijn fietsroutes beschikbaar met verharde wegen, maar ook routes die dwars door de bossen, weilanden en de ongerepte natuur gaan.

Tsjechie3.JPG

Het landschap in het Midden-Europese land varieert nogal. Bergen,
golvende heuvellanden en vlakke gebieden wisselen elkaar moeiteloos
af. Foto: Eigen foto

Heuvels
Tsjechië telt vier nationale parken en vierentwintig beschermde landschapsparken. De fietsroute naar Telč is een combinatie van twee routes, waarin we over de autoweg rijden, maar ook de heuvels op gaan, en het bos in. Het begin is het makkelijkst, we rijden het terrein van het hotel af dat direct grenst aan de natuur die eromheen gedrapeerd ligt. De grens ligt bovenop een heuvel, een mooie oefening om meteen een van de versnellingstips uit te proberen. Helaas blijkt voor een van ons de heuvel een top te ver. Ze haakt af. Mountainbiken is bepaald geen sinecure in een land met flinke heuvels, bergen, dalen en bossen en is zeker niet te vergelijken met een ritje over de prachtig geasfalteerde, vlakke wegen in Nederland.
Jan kijkt ons aan. ,,Wil er nog iemand terug naar het hotel?" Maar wij vier overgebleven vrouwen schudden resoluut onze roodaangelopen hoofden. Het is prachtig weer, niet te warm en op de fiets zie en ervaar je zoveel meer dan in een auto. We zoeven de groene heuvel af, wind in de haren, blik naar beneden gericht.
De tocht naar Telč voert langs weilanden, door bossen, over heuvels, dwars door slaperige dorpjes en over landerige wegen. Af en toe zwaait een inwoner naar ons, veelal vergezeld met een tandeloze glimlach. De man op het terras van een cafeetje in Kalištì, een authentiek dorpje dat we onderweg tegenkomen, heeft alleen oog voor zijn bier dat vers getapt voor zijn neus wordt gezet. Geef de man eens ongelijk. Een derde van de route gaat door het bos dat tussen Počátky en Telč ligt. We volgen paden, niet veel breder dan een fietsband, glijden uit over takken en moeten afstappen als het heuvel op haast onmogelijk is nog verder te fietsen met alle bladeren op de weg.
Eenmaal het bos uit prikkelt de geur van vers gemaaid gras onze neuzen. In de verte doemt het silhouet van de stad al op. De kerktoren van Unesco-erfgoed Telč is duidelijk zichtbaar. Behalve Telč kent Tsjechië nog elf andere Unesco-erfgoederen, waarvan hoofdstad Praag de bekendste en meest bezochte is.

Tsjechie1.JPG

Steeds meer toeristen verkennen de mooie natuur en cultuur van
Tsjechië per fiets, zelf meegebracht of daar gehuurd. Foto: Eigen foto

Wereldwonderen
De twaalf Tsjechische wereldwonderen variëren net zoals het landschap van het voormalig Oostblok: van kerken tot historische binnensteden, van kastelen tot een Joodse wijk. Vergelijkend met de erfgoederen in de directe buurlanden doet Tsjechië het uitstekend met een score van twaalf. Slowakije, waarvan Tsjechië inmiddels twintig jaar gescheiden is, telt er zeven en Oostenrijk acht. Alleen Polen met dertien, en Duitsland met iets minder dan veertig erfgoederen, moet het Midden-Europese land voor laten gaan.
Rond het middaguur bereiken we de stadsgrens van Telč. Onze groep is nog altijd compleet: niemand is tussentijds afgestapt, afgevallen of verdwaald. Wij fietsen naar een pleintje buiten het historische centrum. Eerst lunchen, dat hebben we wel verdiend.
Het is hier net als in de rest van Tsjechië: aan de buitenkant ziet het restaurant er ongezellig uit en ook bij binnenkomst geen sfeer van een bruin café. Toch merk je al snel dat je juist op dit soort plekken moet zijn. Het restaurant zit vol Tsjechen, en het aantal locals is een uitstekende graadmeter voor de kwaliteit van het eten. We gaan voor de Smažený hermelín, een gebakken Hermelin-kaasje in een jasje van paneermeel. Bij deze typische Tsjechische lekkernij drinken we natuurlijk bier. Bier in Tsjechië is vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld een glas cola. Lang hoeven we niet te wachten, en binnen no-time is het eten verorberd. We willen Telč zien, het stadje waar we al zoveel van gehoord hebben. en waar we de afgelopen drie uur halsreikend naartoe gefietst hebben.

Tsjechie4.JPG

Genieten van bontgekleurde patriciërshuizen en sprookjeskastelen.
Foto: Eigen foto

Vijvers
Telč is de parel die ons beloofd is: een goedbewaard en sprookjesachtig stadje, dat wordt omgeven door vijvers, die ooit dienst deden als verdedigingssysteem. Het langwerpige marktplein, omringd door 71 renaissance en barokke huizen, vormt het middelpunt van de stad. De bontgeschilderde patriciërshuizen met arcaden en pittoreske geveltjes stralen zelfs op dagen dat het regent. De huizen in het zwart zijn in de minderheid, maar daarom niet minder mooi of bijzonder. Een zwarte buitenkant betekende dat de eigenaar geld had. En ook het bezoek aan het kasteel, aan de rand van de historische binnenstad stelt niet teleur, vooral als we even later vanachter de ramen een prachtig uitzicht hebben op het plein.
Als we die avond terugkeren in Katharina Resort – een voormalig ziekenhuis voor longpatiënten, prachtig gelegen in de bossen en omgeven door uitgestrekte velden en geneeskrachtige bronnen – geven we ons over aan een eeuwenoud Tsjechisch gebruik: de spa-traditie. Deze bestaat al sinds de 14de eeuw toen de bronnen vooral gebruikt werden voor een therapeutisch bad. Al snel kwam men erachter dat het water mineralen en gassen bevatte die niet alleen helend bleken te zijn, maar ook een therapeutische werking hadden. Vandaag de dag gelooft men nog altijd heilig in de geneeskrachtige werking van het water.
En niet alleen hier in Katharina, in heel Tsjechië vind je resorts ter heling, ontspanning en ontgifting. De longpatiënten zijn inmiddels verdwenen, maar de locatie is fantastisch gekozen: zuivere lucht en een geneeskrachtige bron midden op het terrein. Heilzaam of niet; wég is onze zadelpijn. En ik weet zeker dat de handen en speciale oliën van de masseuse verzachtend zullen werken voor de opkomende spierpijn.

Reiswijzer
Počátky en Telč liggen in het zuiden van Tsjechië, op zo’n tien uur rijden van Utrecht. Een andere mogelijkheid is een ticket boeken naar Praag of Wenen en daar een auto huren. Het Katarina Resort is ook met de bus vanuit het centrum van Praag te bereiken.

Slapen
Wij verbleven in het Katarina Resort, vlakbij het stadje Počátky: www.katerinaresort.cz/en. Slaapt u liever op een camping, in een B&B of simpel hotelletje, dan kan dat natuurlijk ook.
Kijk voor tips en adressen op www.czechtourism.com Adres van het Katharina Resort: Svatá Katerina 327 - Czech Republic - 394 64 Počátky

Eten
Kent Praag nog veel verschillende internationale keukens, op het platteland van Tsjechië is dat aanzienlijk minder. De restaurants en cafés die u hier tegenkomt, kennen vaak alleen een nationaal menu, en dan ook in het Tsjechisch aangeboden. Mocht er czechspecials.com onderaan de kaart staan dan bent u verzekerd van een menukaart vol nationale, regionale en internationale gerechten.

Zien
Verspreid over heel Tsjechië zijn twaalf wereldwonderen te bezichtigen. Žïár nad Sázavou en Tøebíè liggen dichtbij Telč. Iets verder daar vandaan, maar zeker ook de moeite waard zijn de stadjes Ceský Krumlov, Holašovice en Brno.

Bron: De Telegraaf
 
Bovenaan