Fietsen van Melnik naar Sindelova

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

We zullen even verslag doen van onze fietstocht.

Dinsdagavond zijn we met zijn vieren, broer en schoonzus fietsten mee, naar het station van Nejdek gefietst en vandaar met de trein naar Melnik.
Na 3 keer de fietsen in en uit de trein te hebben getild (ze moesten elke keer minstens 3 treden omhoog getild worden) pfffffff, waren we na een reis van 4.45 uur in Melnik.
De zon kwam door en we hadden in één keer het gereserveerde hotel Alabama gevonden. Naar het centrum gefietst, rondgekeken, gegeten en daarna een rustige avond gehad. Totaal 15 km gefietst.
De volgende dag naar het natuurgebied Kokorin, nou dat was een avontuur! Na een km of 20 denk ik, kwamen we een camping tegen waar ze van die hutjes verhuren.Dat leek ons een goed plan en alvast een hutje gehuurd, we wilden toch in de omgeving blijven.
Daarna verder het gebied in.
Na het nepkasteel te hebben bezocht en flinke heuvels te hebben bedwongen, kwamen we in Mesno en had heer Kukel nog 1 streepje op z'n boordcomputer en besloten we de kortste weg terug te nemen naar de camping.
De fietsroute hield op een gegeven moment op en ging over in een gele wandelroute. Nou ja, waar je kunt wandelen kun je ook fietsen dachten we, no uuuuuuhhhhh nauwelijks dus.
We gingen een bospad op, prima, maar fietsen ging niet. Dan maar een stukkie lopen, o jee, het pad werd steeds smaller en we moesten met fiets en al een heleboel trappen af, tussen de rotswanden. Terug kon niet meer, dus doorgaan. Eindelijk zagen we beneden auto's rijden, nog een klein, maar heel dapper stukje en we waren op de weg, pfffffff. Uiteindelijk waren we 1 km van de camping uitgekomen. Totaal 42 km gefietst en op de camping een pizza gegeten.

Donderdag zijn we het gebied uitgefietst en ook dat gaat zo maar niet. Er zijn maar een paar mogelijkheden om langs de bergen (heuvels) weg te komen. Op een pleintje in Roudnice nad Labe een broodje gesmeerd en daarna langs vervallen dorpen onze weg vervolgd om na 62 km en een beetje zere kont aan te komen in Libochovice. Aangebeld bij een hotel, 2 kamers genomen en daarna het dorp verkend.

Er is daar een mooi kasteel met grote tuin.

In een ander gedeelte liepen een aantal pauwen met jonkies. Het was een warme dag. Na het eten zijn we nog gaan kijken op de Joodse begraafplaats, het hek was dicht waardoor ze over een muurtje moesten klimmen om erop te komen (20 meter verderop bleek het andere hek gewoon open te staan). Vrijdag om 9 uur weggereden richting Zatec. Na een paar km begon het te spetteren, na 2x kort schuilen was de regen voorbij en was het weer een warme dag. In Louny wat rondgelopen, gebakje en een broodje op het plein gegeten. Over een mooie fietsroute langs hopvelden (nodig bij het maken van bier) gereden. Bij een bedrijf zagen we hoe ze de hop van het gebladerte ontdeden en weer wat verder hebben we staan kijken hoe ze de hop oogstten.

Dat doen ze met een tractor waarop bevestigd een lange arm met een ketting die de hop, inclusief de stalen draad waar hop omhoog groeit, er vanaf trekt. Vlak voor Zatec de laatste handelingen, de restanten blad/hop verwijderen van de draden waar de hop langs groeit. Na 51 km hotel gezocht en een wandeling door Zatec gemaakt. Oude stad, groot geworden door hop, nu ernstig in verval.

Hop komt uit China en minder uit de hopstad Zatec. Morgen wordt weer een warme dag en zijn we van plan naar Ostrov te fietsen als het lukt.

Zondag gaan we dan weer naar Sindelova.

Vanaf Zatec naar Ostrov gefietst, ruim 70 km over mooie, slechte en zeer slechte paden.

Twee jaar geleden was er geen fietsroute beschikbaar en nu.... prachtige doorgaande routes verkrijgbaar bij de plaatselijke vvv.

Route nummer 6 hebben we gereden.

Het pension in Ostrov was duur en een aanfluiting.

Ga dus nooit naar pension Dana.

Bar slecht onderkomen.

De overige pensions en hotel waren over het algemeen redelijk.

Ontbijt matig, maar voldoende om te fietsen.

Één afgemeten kopje thee, de volgende bijbetalen.

Van Ostrov naar Sindelova was ongeveer 40 km, moeizame rit want het was heet!

Afijn, we hebben 290 overheerlijke kilometers gefietst.

De tocht was zeer de moeite waard.

De fietsroutes zijn hernummerd en geven nu ook de doorgaande routes aan.

Volgend jaar weer met de trein en dan retour Sindelova.

Met dank aan kuurgast voor het uitzoeken van de treinreis.
 
@ "Één afgemeten kopje thee, de volgende bijbetalen."

Jammer dat jullie zo'n ervaring hadden. En ook vreemd, we hebben ook wel een paar keer een matig ontbijt gekregen, maar altijd voldoende thee of koffie (zonder bijbetaling).
Zou het kunnen zijn dat het per streek verschilt in Tsjechie?

Overigens: Mooie streek die jullie bezocht hebben. En dat op de fiets! (Voor zover mogelijk.) Mooi gelegen burcht in Kokorin, he?
 
Het fietsen was werkelijk fantastisch!
Ennuh, de burcht, niet in geweest.
Wat wel interessant was, waren de foto's van vroeger toen de burcht nog een ruïne was.
Een merkwaardig feit: tijdens het fietsen op wegen waar ook auto's reden hebben we zeker wel 25 monumenten gezien ter nagedachtenis aan fatale ongelukken.
Op een stuk van 4 km wel zes kruizen.
Het blijft voor een Tsjech moeilijk om overstekende bomen te ontwijken.
En als je pensions afmeet naar onze maatstaven, zijn ze eigenlijk te duur.
Weinig comfort, dat zoeken we ook niet, maar je kan beter een hotel nemen.
Afijn, het fietsen op deze manier, met eerst de trein nemen, is voor herhaling vatbaar.

Groet uit een vandaag bloedheet Sindelova, maar nu na een fikse regenbui weer heerlijk koel.
 
Vergat nog te vertellen dat je met de fiets zoveel meer ziet.
Zoals bijvoorbeeld de grotwoningen in Kokorin.
De eeuwenoude ruïnes, de deels verlaten dorpen.
Dorpen waar je met de auto niet komt.
De joodse begraafplaats in Zatec.
De kerken, gevuld met prachtig houtsnijwerk.

De ridderfeesten in Kadan.

En niet te vergeten de prachtige vrouwen met diep uitgesneden decolleté.
Een mooie mode.

Wij zijn tevreden.
 
Bovenaan