Fietsen in Tsjechië

Topic in 'Sport & Ontspanning' gestart door Dik, 06-10-2003.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

 2. Bierroutes

  [​IMG]
  • Beskydy Radegast CykloTrack, 53,3 km – een fietsrondrit, waarop zich 40 kroegen en restaurants bevinden. Deze route heeft de brouwerij Radegast opgericht en zij begint en eindigt in Nošovice. Het hoogste punt van de route is de berg Malá Prašivá met een zeespiegelhoogte van 706 meter, verder loopt de route door een licht golvend landschap in de buurt van de stuwmeren Žermanice en Těrlicko in het voorgebergte van Beskydy. De route is aangesloten op de bestaande internationaal ringweg door de Euroregio Těšínské Slezsko en op de fietsmagistraal Beskydsko-karpatská. Op deze fietsroute vindt men informatieborden, fietsrekken, gratis landkaarten, zelfs ook ansichtkaarten van de kroegen, waarop u een stempel kunt krijgen dat u die stop echt heeft bezocht.
  • Zuid Boheemse bierfietsroutes– het gaat om aanbevolen routes die op het terrein niet zijn gemarkeerd en die men alleen met behulp van een speciale kaarten kan vinden
  Bron: www.czecot.nl
   
  ave271 en kuurgast vinden dit leuk.
 3. Zou het fietsen in Tsjechië dan toch nog leuk worden?
   
 4. Fietsen in Tsjechie IS gewoon leuk:). Ook in Praag is het leuk fietsen, bij mij een uit de hand gelopen hobby geworden, waar ik ook af en toe nog wat mee verdien (gidswerk op de fiets).
   
  kuurgast en Pelhřimov vinden dit leuk.
 5. Daar lijkt het wel op, want als routes bierbrouwerijen gaan oprichten, krijg ik zelfs interesse om te gaan fietsen. Stel je voor: na elke gereden route een nieuwe brouwerij erbij! :lmfao:
   
  Baan en Nathalie L. vinden dit leuk.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Deze route is te vinden in meer talen (vlaggetjes) op cyklistika.beskydy.cz.
  Als je googelt op "Radegast cyklo track" vind je er meer routes in het Tsjechisch met nog langere afstanden.
  40 Kroegen en restaurants....pivo drinken......minimaal 53km fietsen..... :sterretjes:
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ontdek Tsjechië op de fiets

  24 juli 2015 Patrick Mulder Nieuws

  Door de kleinschaligheid en diversiteit van het landschap is Tsjechië heel geschikt voor een fietsvakantie of fietstrektocht. Door bossen, pittoreske steden, langs burchten en kastelen, over bergen en door dalen of langs rivieren, het Tsjechische landschap varieërt en biedt daardoor talloze mogelijkheden aan fietsliefhebbers.

  [​IMG]

  Om het netwerk van fietsroutes zo uitgebreid mogelijk te maken, werkt Tsjechië samen met het net van Europese fietstrajecten Eurovelo en Greenways. Onder de fietsers zijn vooral de volgende routes populair:

  1. Fietsen langs de Moldau
  De Moldau is de langste rivier op Tsjechische grondgebied. U kunt een mooie fietstocht maken vanaf de bron in het Bohemer Woud naar de samenvloeiing met de rivier de Elbe, bij de stad Mělník. De fietsroute maakt onderdeel van de internationale EuroVelo 7 (Sun route). De route is 465 km lang en gaat door de volgende steden: Kvilda - Český Krumlov - České Budějovice - Týn nad Vltavou - Orlík - Štěchovice - Praag - Kralupy nad Vltavou - Mělník.
  Web: www.vltavska-cyklostezka.cz

  2. Langs de Elbe naar Duitsland
  U kunt ook de rivier de Elbe volgen vanaf de bron in het Reuzengebergte naar de grens met Duitsland of verder naar de Noordzee bij de Duitse Cuxhaven. De Elbe route loopt door de historische steden Mělník en Litoměřice, langs romantische kastelen in Velké Březno, Roudnice nad Labem en de historische vesting Terezín. De route is Tsjechië is 370 km lang en de hele route tot aan Duitse Cuxhaven is 1230 km. In Tsjechië gaat de Elbe route door Špindlerův Mlýn - Vrchlabí - Dvůr Králové - Jaroměř - Hradec Králové - Pardubice - Kolín - Nymburk - Mělník - Litměřice - Děčín - Dolní Žleb (aan de Duitse grens).
  Web: www.labska-stezka.cz, www.elberadweg.de

  Een populaire versie is ook de route vanaf Praag naar Dresden.

  [​IMG]

  3. Wijnroutes in Zuid Moravië
  Het klinkt misschien raar, maar de combinatie van wijn en fietsen is heel populair in Tsjechië. Er bestaat een netwerk van verschillende fietsroutes door het prachtige landschap in Moravië, die langs wijnkelders en wijngaarden leiden. De routes zijn van verschillende niveaus, er zit dus voor iedereen wel wat bij.
  Web: www.stezky.cz

  4. Praag-Wenen
  Deze fietsroute, die twee historische Europese hoofdsteden verbindt, leidt u door het pittoreske Tábor en Jindřichův Hradec, langs het kasteel Vranov nad Dyjí en prachtige natuurgebieden als Podyjí en Pálava. De route is 320 km lang in Tsjechië met een totale lengte van 460 km. In Tsjechië slingert de route door de volgende steden: Praag - Průhonice - Velké Popovice - Týnec nad Sázavou - Kosova Hora - Červený Újezd - Tábor - Jindřichův Hradec - Vranov nad Dyjí - Valtice.
  Web: www.prahaviden.cz

  [​IMG]

  5. IJzeren Gordijn Route
  De IJzeren Gordijn Route is de langste Euro Velo Route (13) in Europa. De route volgt de grens van het vroeger gesplitste Europa. In Tsjechië gaat de route langs de grens met Bavaria en door het natuurgebied Bohemer Woud. Haar totale lengte is 10.500 km, waarvan 770 km op Tsjechische grondgebied. De route gaat door Aš - Cheb - Rozvadov - Železná Ruda - Vyšší Brod.
  Web: www.ironcurtaintrail.eu

  [​IMG]

  Indien u met begeleiding op pad wilt gaan, dan kunt u zeker contact opnemen met de reisbureaus Enthusia of Czechmtbholidays. Deze zijn gespecialiseerd op het gebied van fietstochten.

  Bron: verkeersbureaus.info
   
  henniekootstradekiel, bruinh en kuurgast vinden dit leuk.
 8. Vergis je niet in het fietsen in Tsjechië.
  Vaak over wegen waar de vrachtauto's langs racen.
  Door bossen alleen geschikt met een terreinfiets.
  Slechte wegen, afgebrokkelde bermkanten.
  Grote stukken zijn goed te doen, fietsen langs de Elbe bijvoorbeeld.
  Maar kijk niet gek op als het mooie fietspad ineens ophoud.
  Rondom Karlovy Vary is het niet te doen.
  Daar moet je levensgevaarlijke wegen fietsen.
  Hoe zou ik dat nou toch allemaal weten?
   
 9. Het (fiets)pad langs de Elbe van Usti nad Labem via Decin naar Duitsland is een mooie en veilige route.
  Het fietsen op de normale wegen is aardig gevaarlijk, vooral buiten de bebouwde kom.
  Maar, er zijn ook fietsers die het zelf erg gevaarlijk maken, vooral de zogenaamde Toppers op hun racefietsen die dan naast elkaar op de weg rijden en als excuus hebben dat er op het fietspad te weinig ruimte is en er andere fietsers en voetgangers zijn, en vaak zonder licht en reflecterende vesten.
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Fietsend langs wijngaarden en werelderfgoed

  In de steden van Tsjechië zijn er maar weinig mensen die fietsen, maar ga je richting de natuurparken en het platteland dan zal je verbaasd zijn over het netwerk van fietsroutes.


  [​IMG]

  In Zuid-Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië, zijn er de “Moravische wijnroutes” die je voeren door een schilderachtig landschap bezaaid met wijngaarden, pittoreske dorpjes en historische monumenten. Stap dus op de fiets, want dit gebied is zeker een fietstocht waard!

  Tsjechië en fietsen
  Het fietstoerisme in Tsjechië heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. In het land zijn opvallend goede en ook goed bewegwijzerde fietsroutes. Er zijn talloze trajecten, waarvan velen met het EUROVELO net verbonden zijn. Eén van de EUROVELO fietstrajecten die door Tsjechië gaat is de fietsroute van Gdansk naar Pula. Deze route doorkruist Moravië en gaat in het zuiden door een glooiend landschap met wijngaarden en historische monumenten. In dit gebied, Zuid-Moravië, is tevens een uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde fietsroutes te vinden, die bekend staan als de “Moravische wijnroutes”. Zuid-Moravië is namelijk hét wijngebied van Tsjechië.

  De Moravische wijnroutes
  De Moravische wijnroutes zijn 11 fietsroutes, die in totaal 1200 kilometer omvatten. Het langste fietstraject is bijna 300 kilometer lang en gaat van het oude wijnstadje Znojmo, vlakbij de Oostenrijkse grens, naar Uherské Hradiste 40 kilometer van de Slowaakse grens. Deze route doorkruist 70 wijnbouwstadjes, tien beschermde natuurparken en tal van historische monumenten.

  De tien andere wijnroutes spelen zich af in een specifieke wijnbouwregio. Zo is de Brno wijnroute (130 km) ideaal voor fietsers die beginnen in de stad Brno. De route is overwegend vlak en gaat langs kapelletjes en één van de grootste kloosters in Tsjechië – Rajhrad. De Mikulov route (82 km) is een afwisselende route langs meren, heuvels en het Mikulov kasteel. De Kyjov wijnroute (85 km) is voor de ervaren fietser en voert door een heuvelig terrein met enkele steile beklimmingen en rustige afdalingen langs bossen en wijngaarden. De Moravische wijnroutes variëren van dagtochten van ongeveer 25 tot 65 kilometer en lange trajecten van 70 tot 130 kilometer.

  Zuid-Moravië; een aantrekkelijke fietsbestemming
  Het netwerk van “Moravische wijnroutes” is opgericht met als doel het cultureel erfgoed te beschermen en de ontwikkelingen van de wijnbouw en het fietstoerisme in de regio’s van Zuid-Moravië te promoten. Het aantal Nederlandse toeristen die Zuid-Moravië op de fiets ontdekken groeit, laat CzechTourism Benelux weten. Dat meer mensen dit gebied op de fiets willen ontdekken is niet vreemd. Je peddelt door een weids landschap met rustige, ongerepte boerendorpjes, wijngaarden en de rivieren Dyje en de Morava zijn nooit ver weg. Daarbij denkende dat er wijnkelders zijn waar je soms een wijntje kan proeven maakt het helemaal aantrekkelijk.

  Een culturele fietsroute
  Naast dat je door een prachtig landschap fietst en overal wordt herinnerd aan wijn, kom je ook langs vele culturele bezienswaardigheden. Prachtig is het Lednice-Valtice complex dat door de hertogdommen van Liechtenstein werd gecreëerd. Dit gebied was vroeger een braakliggend terrein met moerassen en modderpoelen, maar is tussen de 17e en 20e eeuw getransformeerd tot een tuin met barokke kastelen, zuilen en jachthuizen. Het complex staat op de UNESCO lijst en is het grootste kunstmatige cultuurlandschap van Europa. Andere interessante plekken zijn het luxueuze kasteel Buchlovice met een prachtige kasteeltuin en Dolni Vestonice, waar een vrouwenbeeldje werd gevonden uit de tijd van de mammoetjagers (2900-2500 v. Chr.). Tien minuten van het kasteel Buchlovice vandaan ligt kasteel Buchlov, één van de oudste kastelen van Moravië. Het oude wijnstadje Znojmo is ook een bezoek waard en in het dorp Šatov is een 900 meter lange wijnkelder en een wijnkelder die driedimensionale plafondschilderingen heeft.

  [​IMG]

  Wie geen genoeg van fietsen krijgt
  Wie graag een gedetailleerde fietskaart wil van deze Zuid-Moravische fietsroutes, kan contact opnemen met amsterdam@czechtourism.com.

  Alle fietsroutes op een rijtje:
  • Greenway Moravian Wine Trail – 300 km
  • Brno wine trail – 130 km
  • Znojmo wine trail – 165 km
  • Mikulov wine trail – 82 km
  • Velké Pavlovice wine trail – 110 km
  • Kyjov wine trail – 85 km
  • Mutenice wine trail – 65 km
  • Podluzí wine trail – 115 km
  • Bzenec wine trail – 26 km
  • Uherske hradiste wine trail – 75 km
  • Stráznice wine trail – 101 k
  Bron: verkeersbureaus.info
   
  A.Smit, henniekootstradekiel en dennuzzz vinden dit leuk.
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  kukel en henniekootstradekiel vinden dit leuk.
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De bekendste, langste en populairste fietsroutes.
  Op de fiets of mountainbike door Tsjechië.

  Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Tsjechië. Van lange comfortabele uitstappen, van routes die door de prachtige natuur voeren, ver van de steden, en van spannende paden die langs de hellingen van hoge bergen lopen. Honderden kilometers gemarkeerde fietsroutes wachten op je in Tsjechië!
  Lees verder czechtourism.com/p/nl-fietsen-in-tsjechie.
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 13. Ik kan niet wachten om weer te gaan fietsen in Tsjechië.
  Wij zijn nu al één week onderweg naar Tsjechië.
  Over twee weken hopen we aan te komen.
  Dan gaan we gevieren weer fietsen, mijn broer is de route aan het uitzoeken.
  Fijne dag allemaal.
   
 14. Stuur effe een berichtje als je in de buurt van Usti nad Labem of Velke Brezno bent, kunnen we misschien een biertje pakken...
   
 15. Net als de Fameuze Freddy:
  Welkom in Bilenice!
   
 16. Zijn eerst in Bad Rothenfeld beland, daarna Waldkappel en staan nu bij Jena.
  Tsjechië komt nabij.

  Bedankt voor de uitnodiging, geen idee nog waar we precies gaan fietsen.
  We houden jullie op de hoogte.
   
  andrenel, zapalky, hgmw en 2 anderen vinden dit leuk.
 17. Zoals al zovele jaren hebben we alweer een fantastische tijd gehad in Tsjechie. Puur genieten !!!
  Volgend jaar hebben we een tripje naar het hooggebergte gepland.
  Mijn vraag aan jullie : zijn de fietswegen geschikt om te rijden met een trekkingfiets ( je weet wel met bagagezakken opzij). We zijn wel geoefende fietsers maar als het grindwegen zijn slip je gemakkelijk weg...
  Zijn er ook suggesties over fijne hotels en restaurants?
  Alvast bedankt voor de hulp
   
 18. Afgaande op de ervaringen van mijn schoonfamilie, die hier, reizende met een camper en op meegebrachte elektrische fietsen met stadsverkeer-bandjes de omgeving wilden verkennen, lijkt het mij zeer aan te bevelen om voor geschikte banden te gaan. En een fiets met VEEL versnellingen.
  In het geval van mijn schoonfamilie moest mijn welgevulde BHV koffer flink worden aangesproken.
  Succes!

  ps
  Er is daarna hier niet meer gefietst.
   
 19. Bedankt voor de snelle reactie ... dus toch maar gaan voor stevige banden :confused:
  voorkomen is beter dan genezen zeker?
   
 20. Ik heb wat afgefietst met mijn trekkingfiets, en nog steeds!
  Dwars door Tsjechië, er zijn wonderwel in korte tijd mooie routes gerealiseerd.
  Gisteren nog vloog ik van een berg af met 60 km/ uur.
  Ik remmen, er kwam een hoop gekrijs van de achterrem.
  Zijn de schijfremmen compleet versleten.
  Staal op staal.
  Fiets in de auto naar Nejdek.
  Zijn ze 3 dagen gesloten in verband met feestdagen.
  Vandaag naar Duitsland gereden en laat de fiets daar maken.

  Gewoon lekker fietsen met je trekkingfiets!
   
  zapalky en PuNkEnStEiN vinden dit leuk.

Deel deze pagina