Festiviteiten, kermissen, markten - 2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

28-30 juli 2023 Keltisch festival in Lughnasad openluchtmuseum Země Celtů in Nasavrky, niet ver van Chrudim - regio Pardubice.

4-6 augustus 2023 In het eerste weekend van augustus wordt in een aantal Tsjechische en Moravische steden, waarvan de geschiedenis verbonden is met de Franciscaanse orde en kapucijnerkerken, Porciunkule (ook porcinkule) gehouden. De viering van het Onze-Lieve-Vrouw der Engelen-feest verschilt de viering van stad tot stad maar omvat vaak een markt (jarmark) met ambachtslieden en kunstenaars, kermisattracties (pout’), muzikale optredens en ander entertainment zoals schouwspelen.
Plaatsen waar Porcinkule gevierd wordt zijn oa: Hostinné (Reuzengebergte), Jindřichově Hradci (Zuid-Bohemen) en Opočno (Oost-Bohemen)

11-13 augustus 2023 Folklorní festival Chodské slavnosti in Domažlice (West-Bohemen). Het grootste en oudste etnografische feest in de Bohemen met op diverse podia folklore-ensembles, originele doedelzakmuziek en natuurlijk kraampjes en kermis.

(linkjes zelf even door Google Translate halen)
 

kuurgast

Donateur
De sneeuw komt eraan......onderstaande winterse evenementen kunnen hopelijk doorgaan:

21 januari 2023 - Mezinárodní mistrovství ČR v historickém lyžování, Ski Park Gruň - Staré Hamry, onder Frýdek-Místek.
Internationaal kampioenschap van de Tsjechische Republiek in historisch skiën voor de tweede keer in het prachtige Beskydy-gebergte! Skiërs en telemark-sterren van de hellingen van het Reuzengebergte, Adelaarsgebergte, Beskydy-gebergte en andere plaatsen zullen hun vaardigheden laten zien in historische kostuums tijdens slalom- en langlaufraces.
Iedereen met houten ski's en lef kan aan de races deelnemen.
Zie laatste nieuws op facebook.com/Elegantspolek.

24-28 Januari Deštné in het Adelaarsgebergte - "Šediváčkův long" sleehondenrennen.
Zie czechlongtrail.com in meer talen.

28 + 29 januari Špindlerův Mlýn - FIS Ski World Cup Špindl, de vrouwen SLALOM-wedstrijden. Zie worldcupspindl.cz/en.

28 + 29 januari Roudnice in het Reuzengebergte - Jilemnická 50.
De Stopa pro život-serie brengt vijf populaire Tsjechische langlaufwedstrijden samen. Elk is een beetje anders, heeft zijn eigen unieke geschiedenis, specifieke charme, unieke raceroute en achtergrond. De races zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek en bieden sportplezier aan iedereen die geïnteresseerd is, ongeacht leeftijd of vermogen.
Zie info stopaprozivot.cz met plaatsen en data.

Van 28 januari t/m 18 februari "Winterrun" hardloopevenement in diverse plaatsen verdeeld over Tsjechië.
Zie winter-run.cz.

5 februari - Historický závod rohaček - Memoriál Josefa Tylše
Skiareal U Kostela - Malá Úpa 10.00 - 14.00 uur.
Wedstrijd met oude sleeën en bijpassende kledij, opgedragen aan de nagedachtenis van de bergbeklimmer Josef Tylš. Traditionele kostuums, prachtige historische slede's, muziek, lokale Krkonoše-gerechten en nog veel meer plezier!
Zie malaupa.cz in meer talen.

4 t/m 6 februari de 29e editie van de sledehondenrace Ledová jízda 2023.
Info volgt nog op ledovajizda.cz.

11 februari - Lipno Ice Marathon, zie icemarathon.cz/en.

17 februari van 17.00 tot middernacht - Sjezd pašeráků=smokkelaars bijeenkomst, Skiareál Studenov - Rokytnice nad Jizerou.
18 februari - Sjezd pašeráků, skigebied Horní Domka.
In afwachting van vrijdag laat in de middag, wanneer Krakonoš de stad zal bezoeken, kun je deelnemen aan de wedstrijd en zullen er ook skiërs in historische kleding te zien zijn. De populaire kermis gaat dit jaar niet door. Na de aankomst van de heer van de bergen zal er een massaal vertrek zijn van Krakonoš, smokkelaars en skiërs naar Studenov.
Het zaterdagprogramma van het Smokkelaarsweekend vindt, net als voorgaande jaren, plaats op de schouders van het skigebied Horní Domka. Op zaterdag is er een traditionele huttenwandeling en wedstrijden voor kinderen. Vervolgens een modeshow - een wedstrijd voor de beste periodekleding in restaurant Kokrháč.
Bron kudyznudy.cz.

25 februari t/m 16 april - Matějská pouť 2023 in Praag.
De grootste kermis in Tsjechië met circa 115 attracties waaronder diverse uit Nederland.

Eind maart beginnen de Velikonoční trhy = Paasmarkten.

19 t/m 21 mei - Valdštejnské slavnosti 2023 in Frýdlant
Valdštejnské slavnosti wordt in het even jaar gehouden in Jičin en het oneven jaar in Frýdlant.
Zie valdstejnske-slavnosti.cz.

18 + 19 augustus - Veletrh PyroCar 2023 op het letište/vliegveld bij Přibyslav.
Grootste bijeenkomst van brandweerauto's in Tsjechië. Naast de vele brandweervoertuigen zal er een aanvullend programma zijn met oa brandweerdemonstraties en verkoopkramen die betrekking hebben op brandbestrijding. Zie pyrocar.cz/veletrh.

Leuke evenementen ivm Hussieten in diverse plaatsen op hussitenstaedte.net/kalender.

In Tsjechië maken ze veel gebruik van facebook. Kijk daarom of je vakantieplaats op facebook is of zoek de afzonderlijke evenementen via facebook, wat makkelijk is met vertaling.
Veel info en links om uitstapjes in Tsjechië op te zoeken staan in ouder topic in archief Festiviteiten, kermissen, week-/jaarmarkten, uitstapjes - 2014.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Vanaf zaterdag 18 februari keert de boerenmarkt terug na de winterstop in Turnov.
Ze wordt elke zaterdag gehouden van 07.30uur tot 12.00uur op het náměstí Českého ráje = Tsjechische Paradijsplein.
Je kan de markt op het plein ook zien via webcam op youtube.
Op de markt vind je vers vlees en worst, vis, groenten van Tsjechische boerderijen, honing, gebak, zuivelproducten, verse sappen en nog veel meer.
Zodra het warmer weer wordt, komen er meer kramen bij.
Zie trhyfarmarske.cz/turnov.

1 + 2 april 2023 Trhy - jarmark - Velikonoční akce = Markt - Paasevenement bij Státní zámek = kasteel Sychrov.
Traditionele markt met demonstraties van handwerk en de verkoop van paasartikelen.
Zie zamek-sychrov.cz.

8 april Velikonoce na Dlaskově statku = Pasen op de boerderij van Dlaskův.
Trhy - jarmark met ambachtelijk werk, zang, dans etc.
Folklore-evenement dat bezoekers dichter bij de jaarlijkse gewoonten en tradities van brengt.
Zie infocentrum-turnov.cz.

27 + 28 mei 2023 Trhy - jarmark Turnov
Staročeské řemeslnické trhy = Oude Boheemse ambachtsmarkten Turnov.
In het stadspark en terrein van het Museum van het Tsjechische Paradijs in Turnov,
Bezoekers kunnen zich verheugen op het gevarieerde aanbod van 150 ambachtslieden, ambachtsdemonstraties of twintig optredens van muziekgroepen en theatergezelschappen.
Zie infocentrum-turnov.cz.
 

kuurgast

Donateur
Festivals, evenementen en andere feestelijkheden in Tsjechië voor 2023.

In Tsjechië staat er een jaar vol culturele, sportieve en sociale evenementen te wachten. Van muziekfestivals, gastronomische evenementen, autoraces tot folklore festivals. Dit is alvast een klein voorproefje.

Februari - Jizerská 50 en carnavalsoptochten

Maart – langlaufrace in het Reuzengebergte

Begin maart wordt de meest veeleisende cross-country race voor amateurs in Tsjechië gehouden. De Krkonošská 70 is net als de Jizerská 50 een langlaufrace, maar deze gaat door het Reuzengebergte. De wedstrijd start in Špindlerův Mlýn en gaat richting het oosten van het Reuzengebergte naar Černá hora en daarna weer terug. Deelnemers kunnen kiezen uit een parcours van 25, 50 of 70 kilometer.

April - Pasen
April staat in het teken van Pasen. Hoe traditionele volksgebruiken van Pasen eruit zien, kan aanschouwt worden in het openluchtmuseum in Rožnov in Oost-Moravië. Diverse paasmarkten zijn aanwezig in de stadscentra van Praag, Brno, Olomouc en Ostrava. In Olomouc wordt op 15 en 16 april voor het zesde jaar het Tvarůžk-festival georganiseerd ter ere van de typische specialiteit Olomouc tvarůžk, die al meer dan zeshonderd jaar in Loštice wordt geproduceerd. In het kasteel van Třeboň is er de bloemententoonstelling "Amarylis" op 16 en 17 april.

Mei – Freedom Celebrations, muziekfestivals en volksfeesten
Een buitengewone feestelijke sfeer met alomtegenwoordige Amerikaanse vlaggen, historische uniformen en voertuigen ervaar je tijdens het Liberation Festival in Pilsen. Het jaarlijks terugkerende evenement waarbij bevrijding wordt gevierd omvat een konvooi van historische voertuigen. Bijna een hele maand lang vindt in Praag het Prague Spring International Music Festival plaats. Jonge talenten en legendes van de klassieke muziek ontmoeten elkaar en geven geweldige voorstellingen. Twee sportieve evenementen die in mei plaatsvinden zijn de Prague International marathon op 7 mei en de halve marathon in Karlovy Vary op 20 mei. Het Museumnachtfestival vindt plaats van 19 mei tot 16 juni. Naast rondleidingen door permanente tentoonstellingen, bieden musea en galerijen nachtbezoekers ook andere buitengewone ervaringen. Een groot volksfeest is de Rit der Koningen dat plaatsvindt in Vlčnov Oost-Moravië op Pinksteren. Een traditie van meer dan 200 jaar.

Juni – Smetana festival, vuurwerkshows en Royal Silvering
Iedereen die een kijkje wil nemen in het leven van parochies en gemeenschappen kan op 2 juni naar de Nacht van de Kerken. Een dag later kan in České Budějovice aan de halve marathon worden deelgenomen. Een groots evenement in Litomyšl is het muziekfestival Smetanova ter ere van de componist Bedřich Smetana. Dit jaar vindt de 65e editie plaats van 15 juni tot en met 2 juli. Spetterende shows zijn er vanaf 10 juni in Brno tijdens het internationale vuurwerkspektakel Ignis Brunensis. In het laatste weekend van juni wordt de geschiedenis van Kutná Hora herbeleeft tijdens Royal Silvering. Het programma omvat een historische parade, riddertoernooien en een markt met kraampjes waar handgemaakte producten worden verkocht.

Juli – een zomer met films en muziek
Van 30 juni tot 8 juli wordt Karlovy Vary overspoeld door een festivalsfeer vanwege het bekende Karlovy Vary International Film Festival. Er zijn concerten, feesten, ceremonies, persconferenties en natuurlijk filmvoorstellingen. Een van de grootste zomerfestivals in Tsjechië vindt tevens plaats in juli. Het voormalige industrieterrein Dolní Vitkovice is van 19 tot 22 juli het decor van het internationale muziekfestival Colours of Ostrava met optredens van o.a. OneRepublic.

Augustus – de snelheid van wielen, de kracht van smeden en de schoonheid van kastelen
In de Oost-Moravische stad Zlín wordt ook in 2023 weer het Barum Czech Rally georganiseerd. Een spektakel van hoog niveau wordt verwacht van 18 tot en met 20 augustus toppers uit het Europees kampioenschap. In de avond van 25 en 26 augustus openen kastelen hun deuren tijdens Kastelennacht.

September – wijnfeesten in het hele land
September is de maand van wijnfestivals. De grootste vinden plaats in Zuid-Moravië, zoals in het weekend van 8-10 september in de stad Mikulov, Znojmo en Uherské Hradiště. Een week later wordt in Bohemen met wijn geproost in Mělník en zijn in Ostrava de NAVO-dagen. Het is het grootste veiligheidsshow in Midden-Europa. De organisatoren van RunCzech organiseren in september twee hardloopwedstrijden. De halve marathon in Ustí nad Labem en op de laatste dag van september de Liberec Nature Run. Op 23 en 24 september wordt het kasteelterrein van Karlštejn gereed gemaakt voor de aanwezigheid van de Tsjechische koning Karel IV die arriveert tijdens een historische parade.

Oktober - in het teken van paarden en lichtshows
De tweede zondag van oktober staat in Pardubice in het teken van paarden. De Velká Pardubická race wordt in 2023 voor de 133e keer georganiseerd. De paarden moeten 31 hindernissen overwinnen, waarvan de bekendste de Taxis Ditch is. Van 12 tot 15 oktober worden de straten, beroemdste historische monumenten en openbare ruimtes van de Tsjechische metropool verlicht met niet-traditionele vormen tijdens het Signal-festival.

November – viering van St. Martin
November is de maand van St. Martin en dat gaat gepaard met gebraden gans en jonge wijn. In Mikulov vindt van 10 tot 19 november het Svatomartinský Mikulov event plaats. De vieringen omvatten de intocht van St. Martin, een ceremoniële opening van de St. Martin’s wijnen en in het weekend is er een kermis. Niet alleen in Mikulov zijn er vieringen, maar ook in Český Krumlov, Kutná Hora, Jihlava en Praag.

December - kersttijd
In december komt de gezellige tijd van advent en kerst. De kerstmarkten zijn de beste plekken om te genieten van de kerstsfeer. Tot de populairste behoren de kerstmarkten in Praag, die door buitenlandse gidsen al meermaals zijn opgenomen in de TOP 5 mooiste kerstmarkten ter wereld. De verschillende markten in Brno hebben ook een magische sfeer. Ze zijn te vinden op het Vrijheidsplein en en het Dominikánská-plein waar een intiemere sfeer hangt met veel gastronomische hoogstandjes. De kerstmarkten van Olomouc, Český Krumlov en Pilsen zijn ook zeker het bezoeken waard.

Bron visitczechrepublic.com met allemaal bijhorende links en meer info.

Nog wat pareltjes gevonden:

In Kutná Hora wordt dit jaar veel aandacht geschonken aan Santini.

Dit jaar in december is de 300e sterfdag van de architect Santini - de ontwerper van verschillende Tsjechische UNESCO-gebouwen.
Jan Blažej Santini Aichel was een Boheems architect van Italiaanse komaf. Hij staat bekend om zijn unieke combinatie van barok en gotiek.

In mei is er in de kuuroorden de ceremoniële opening van het Spa-seizoen.
De opening gaat vaak gepaard met diverse actviteiten en muziek.

13 en 14 mei 2023 Aardewerkmarkt Beroun.
De Midden-Boheemse stad Beroun is trots op eeuwenoude aardewerktradities. De lokale bekwame ambachtslieden zijn vooral beroemd om hun rode aardewerk versierd met witte motieven.
In de lente en herfst zijn de beroemde aardewerkmarkten in Beroun, waar tweehonderd keramiek- en aardewerkateliers uit heel Tsjechië hun waren presenteren. Dit evenement gaat gepaard met concerten, degustatie van Tsjechische specialiteiten van weleer, bier en Boheemse en Moravische wijnen.

19 t/m 21 mei 2023 Asperge- en wijnfestival Ivančice.
Ben je dol op asperges? Mis dan de festiviteiten in Ivančice niet!

Er staat een hele agenda in Engels op visitczechrepublic.com.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Morgen 6 mei Drakenfestival in Trutnov!

10.00 uur Artillerie-salvo voor het ČSOB-gebouw.
10:05 Kinderoptocht O našem lese=Over ons bos - vanuit het ČSOB-gebouw zijn kostuums van bosdieren welkom
10.30 uur, 14.00 uur, 16.00 uur Trdylko Theater - voor kinderen en volwassenen
10:15-17:55 Hoofdpodium Krakonošovo náměstí - het ene concert na het andere
10:15-18:15 Marktpodium - het ene concert na het andere en hier en daar een theater
Demonstraties door ambachtslieden op het Krakonoš-plein
Show van ambachten van het Weefmuseum van Dom pod Jasanem op de promenade
Friese paarden: geschatte speeltijden van paarden met danseressen: 14.00 uur en 16.00 uur
Op de parkeerplaats onder de Draka Galerij schieten met een kruisboog
De hele dag spelen op het grasveld onder het museum
In Vodní ulici=straat, tegenover de bioscoop direct onder de heuvel, is er een mysterieuze ondergrondse gang... Ondergronds gaan is niet eng, maar we raden aan dat kinderen worden vergezeld door een volwassen goudzoeker.

21.00 uur op de parkeerplaats achter de bioscoop
Už ho nesou! = Ze dragen hem al! Een avondlijke magische processie door de binnenstad, waarbij het symbool van Trutnov - de draak - wordt gedragen. Daarna zal het worden opgehangen aan de toren van het oude stadhuis, waar het zal blijven tot het feest van St. Michaël. Na de presentatie wordt kort teruggeblikt op het hoofdthema van de festiviteiten van dit jaar - O našem lese-Over ons bos.

Bron ictrutnov.cz......zie nu dat het programma ook in Engels en Duits staat. :lezen:

Dit gebeuren is ook te zien via webcam kamery.humlnet.cz waarop vandaag te zien was dat de podia werden opgebouwd.
--------------------------------------------------------
Voor mensen die komende dagen in Hradec Králové komen, zullen ze veel scouts zien.
Er is een grote Nationale Scout Jamboree waar 5000 scouts in de leeftijd 10 tot 16 jaar bijeen komen. Bron hradecky.denik.cz.
De National Scout Jamboree is een landelijke bijeenkomst van padvinders en meisjesscouts van 10 tot 16 jaar.
Zo'n grote nationale bijeenkomst werd voor het laatst gehouden in 2008, dus het is bijna 15 jaar geleden dat padvinders uit de hele Tsjechische Republiek elkaar voor het laatst ontmoetten.
Er is een Scout Tentoonstelling, die tot 8 mei wordt gehouden op het Masaryk-plein in Hradec Králové.
Maandag om 11 uur zal het druk zijn op de wegen rondom Hradec Králové als ze naar huis gaan.
---------------------------------
In Pilsen beginnen de vierdaagse 'vrijheidsvieringen' aan het einde van de oorlog.
De vierdaagse "vrijheidsviering" in Pilsen begon vrijdag met herdenkingsevenementen op verschillende plaatsen in de stad. Ze herdenken de bevrijding van de West-Boheemse stad van de nazi's door Amerikaanse en Belgische troepen in 1945. Het hoogtepunt van de evenementen op zondag is het zogenaamde "Convoy of Liberty", waarin 280 oude militaire voertuigen door de stad rijden.
Dit jaar kwamen er voor het eerst geen Amerikaanse en Belgische oorlogsveteranen naar de vieringen, aangezien de weinige overlevenden van de bevrijding op dat moment al hoogbejaard zijn. In plaats daarvan herdachten enkele nazaten van de soldaten vrijdag samen met de Tsjechen het einde van de oorlog 78 jaar geleden.
Zie website slavnostisvobody.cz/en/program.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Een overzicht van bijzondere markten van marktorganisator Trhyales:

20 mei Strakonice Wijnfestival
27 mei wijnfestival op Náměstí Míru in Domažlice, regio Pilsen.
3 juni wijnfeest in Most, regio Ústí nad Labem.
10 juni Kasteelfestiviteiten in zámek=kasteel Kynžvart, regio Karlovy Vary.
18 juni Wijn en spijs bij zámek=kasteel Kozel, regio Pilsen.
29 + 30 juli Zomerjaarmarkt in kasteelpark van zámek Kozel.
8 augustus wijnfestival Teplice, regio Ústí nad Labem.
11 + 12 augustus wijnfestival Poděbrady, regio Midden-Bohemen.
18 + 19 augustus Karlovy Vary Wijnfestival
26 augustus wijnfestival Mariánské Lázně, regio Karlovy Vary.
2 september wijnfestival Kdyń, regio Pilsen.
9 september wijnfestival Chomutov, regio Ústí nad Labem.
16 september wijnfestival Písek, Zuid-Bohemen.
22 + 23 september wijnfestival Plzeň.
30 september wijnfestival Rakovnik, regio Midden-Bohemen.
7 oktober wijnfestival Přeštice, regio Pilsen.
14 oktober wijnfestival Staňkov, regio Pilsen.
15 oktober jaarmarkt in het Vodní hrad=waterkasteel van Švihov, regio Pilsen.
21 + 22 oktober Herfstmarkt in Kasteel Kozel
29 oktober Herfstmarkt in Průhonice
11 november Sint-Maartensmarkt in Poděbrady met de eerste fles St. Martin's wijn.
17 november Svatomartinský košt van Plzeň. Sint-Maarten wijn en spijs.

Wat staat je te wachten bij de wijnfestivals?
Presentatie van Tsjechische en Moravische wijnmakerijen, wijnproeverijen, cultureel programma en voedselzone.
Gratis toegang tot het evenement. De wijn wordt uitsluitend in festivalglazen geschonken, die ter plekke te koop zijn voor 100 Kč.

Bron trhyales.cz met kalender van markten:
Jarmarky=jaarmarkt
Všeobecné trhy=Algemene markten
Farmářské trhy=Boerenmarkten
Festivaly vína=Wijn festivals
Beer festivaly=Bier festivals
Food festivaly=Voedselfestivals
 

kuurgast

Donateur
Voor de regio waar veel NLers heen gaan, omgeving Reuzengebergte, vind je veel leuke tips op de Evenementen kalender van vakantietsjechie.cz. Miranda geeft ook regelmatig nieuwe tips voor uitstapjes op facebook.com/campingdesprookjesmolen. :toppie:
Met beetje goochel-vertaling kom je ook verder op bv webtrziste.cz met maand en regio + kudyznudy.cz.

Toch een en ander even opgezocht voor komende tijd:

Traditionele boerenmarkten bij kasteel Doudleby nad Orlicí:
18 juni 2023 9:00 - 16:00 uur
16 juli 2023 9:00 - 16:00 uur
20 augustus 2023 9:00 - 16:00 uur
17 september 2023 9:00 - 16:00 uur
15 oktober 2023 9:00 - 16:00 uur
12 november 2023 9:00 - 16:00 uur
10 december 2023 9:00 - 15:00 uur
Bron: kudyznudy.cz.

24 juni, 16. Maloúpský jarmark 2023 Malá Úpa, regio Hradec Králové
24 juni, XIV. ročník Evropského šampionátu vozítek s pedály=XIV. jaar van het Europees Kampioenschap kinderwagens met pedalen - Hradec Králové.
24 juni, VI. Půtovy zámecké slavnosti=kasteelfeesten
Kvasiny, regio Hradec Králové.

1 juli, Zdoňovský jarmark=jaarmarkt ter ondersteuning van de redding van de Kerk van de Heilige Drie-eenheid in Zdoňov, bij Teplice Nad Metují, Nachod-district, Regio Hradec Králové.

5 juli, Den lidových řemesel=Dag van de Volksambachten in Žacléř.
Wij nodigen u van harte uit voor het negentiende jaar van de Dag van de Volksambachten, die zal worden gehouden op woensdag 5 juli 2023 vanaf 9.30 uur op Rýhorské náměstí in Žacléř.

8 juli, Hořický Food Festival, Hořice, regio Hradec Králové.

Josefov 14 juli 2023 10:00 uur – 15 juli 2023 16:00 uur Oživlý Josefov 2023
De vestingstad Josefov komt tot leven op de 14e en 15e. Het hedendaagse leven van juli.
U kunt zich verheugen op personages in historische klederdracht, het leger, de markt op het plein, een ambachtsmarkt, Joseph-bier en ander lekkers, historische muziek, een poppentheater en een veldslag.
Het vrijdagprogramma vindt alleen plaats in Bastion IV van 17.00 uur tot 22.00 uur.
Het zaterdagprogramma vindt plaats rond de kerk op Masarykov nám. van 10.00 uur tot 15.00 uur gevolgd door een gevechtsdemonstratie.
Bron: kudyznudy.cz.

21 juli 2023 10.00 uur – 23 juli 2023 18.00 uur Dřevosochání Radeč u Úpice.
Wij nodigen u van harte uit voor het zomerweekendevenement Houtsculptuur, kermis en demonstraties van volksambachten in het Radeč nabij Úpice Museum
Het hele evenement en het werk van de carvers begint op vrijdag vanaf 10.00 uur.
Er worden workshops, een historische carrousel, een trampoline, papegaaien voor kinderen voorbereid en er zal ook een speurtocht zijn. Op zaterdag begint de kermis om 10.00 uur, je kunt ook een ritje maken met een paardenwagen en vanaf 20.00 uur is er livemuziek.
Het is mogelijk om het hele weekend gratis tenten op te zetten en te kamperen in de omgeving.
Bron: kudyznudy.cz.

Gastronomische beurs in de Kuks-vallei
22 juli 2023 10:00 uur – 23 juli 2023 17:00 uur
Proef Kuks op je eigen tong!
De traditionele specialiteiten van lokale producenten worden vermengd met de exotische lekkernijen van de cross country, en het is aan jou wat je uiteindelijk verkiest.
De toegang tot de markt is gratis
Georganiseerd door Regionaal bureau voor toerisme Královéhradecká.
Bron: kudyznudy.cz.

22 + 23 juli, Lanochodci na Troskách=Touwlopers op de ruïnes van Hrad Trosky.
Zoals elk jaar lopen koorddansers langs de "lijnen" die zich tussen Panna en Baba uitstrekken.
Bron hrad-trosky.cz.

29 juli, 22. Svatoanenské zahradní slavnosti v Domově sv. Josefa v Žirči= St. Anne's tuinfestiviteiten in het Huis van St. Josef in Žirč bij Dvor Králové nad Labem.

29 juli, Zámecké trhy na zámku Adršpach=Kasteelmarkten Markten bij het kasteel van Adršpach.

5+6 augustus, Tradiční jarmark v kukském údolí Kuks=Traditionele jaarmarkt in de Kuks-vallei.

12 augustus, Krkonošské pivní slavnosti 2023=bierfestival in Vrchlabí, regio Hradec Králové.

12 + 13 augustus, Svatovavřinecká pouť s jarmarkem Náchod=pelgrimstocht naar Sint-Laurentius met de jaarmarkt van Náchod.

18 t/m 20 augustus, Sobotecký jarmark a festival řemesel 2023=jaarmarkt handwerkfestival in Sobotka, regio Hradec Králové.

9 september, Vinobraní v Kuksu=wijnmarkt etc Kuks, regio Hradec Králové.

13 t/m 17 september Jičín – město pohádky 2023=de stad van sprookjes.

7 oktober, Svatohubertské slavnosti na Kuksu=Sint-Hubertusfeesten Kuks, regio Hradec Králové.

In de regio zijn er langdurige dingen zoals:
Valdštejnské léto v Jičíně=Wallenstein-zomer in Jičín.
Promenádní koncerty v Jiráskových sadech=promenadeconcerten in Jiráský sady in Hradec Králové.

Rytířské turnaje v Zámek Dětenice=Riddertoernooien in kasteel Dětenice, regio Hradec Králové.
Mei - juni: elke zaterdag en zondag om 14 uur
Juli - augustus: elke dag behalve maandag om 14 uur
September - oktober: elke zaterdag en zondag om 14 uur
-----------------------------------------------
Aan de andere kant van Tsjechië gebeurt natuurlijk ook van alles bv:

24 juni 2023, Slavnost královny Johanky=Viering van koningin Johanna in Rožmitál pod Třemšínem, dat ligt tussen Příbram en Nepomuk.
De viering van koningin Johana van Rožmitál, de tweede vrouw van Jiří z Poděbrady, herdenkt jaarlijks belangrijke historische gebeurtenissen die verband houden met Rožmitál. Koningin Johanka van Rožmitál komt in juni voor de 20 jaar naar haar geboorteplaats! Met haar man Jiřík uit Poděbrady brengt ze ook een vrolijke groep ridders, jongleurs, acrobaten en muzikanten naar Rožmitál. Dit alles in het schilderachtige decor van het historische centrum en het kasteelterrein van Rožmitál pod Třemšín. De hele stad en omgeving, scholen, theaterartiesten, ridders, verenigingen worden bij het programma betrokken.
Jaarmarkt. Middeleeuws militair kampement, vanaf 13.30 uur Koninginneoptocht in historische klederdracht, Rožmitálský Bivoj=wedstrijd zwijn sjouwen en nog heel veel meer.
Het avondprogramma vindt plaats op de binnenplaats van het Podbrd Museum en kost 200 Kč / Studenten, senioren 150 Kč.
Bronnen oa slavnostjohanky.cz + kudyznudy.cz.

11 t/m 13 augustus, Bechyně slaví 700 let=Bechyně viert 700 jaar.
12 augustus Ambachtenmarkt, Riddertoernooi, kermis, dansers, jongleur, historische parade, 23.30uur vuurwerk, 13 augustus een blaasmuziekfestival.
Website gemeente m.mestobechyne.cz.
 
Beste Kuurgast.

Weet je toevallig ook hoe ik deze jaarmarkten, etc. kan zoeken voor West Bohemen de regio Pilzen ?
Mij lukt dit ook niet. Periode juni, juli en augustus.

Bij voorbaat bedankt voor de medewerking.

Groeten.
 

kuurgast

Donateur
Voor regio Plzeň, is er Plzeň sever=Pilsen noorden + Plzeň jih=Pilsen zuiden.
Plzeňský kraj, Jihozápad=Regio Pilsen, Zuidwest Bohemen

Nog niet alle evenementen staan op internet voor komende zomer.

Iedere week (vanaf donderdag) komen er tips voor het weekend op plzensky.denik.cz/tipy-na-vikend.

De regio is ook bekend vanwege de Husieten, zie hussitenstaedte.net/kalender.

Zo kwam ik nog agenda's tegen, die wel aangevuld zullen worden. Zie plzenoviny.cz/kalendar + sumavanet.cz/akce + webtrziste.cz + sermiri.cz/akce/plzensky-kraj.
sermiri.cz = Tsjechische database van historische schermgroepen, evenementenkalender, historische schermen, historische evenementen, middeleeuwse veldslagen, paardentoernooien, stadsfeesten, monumenten etc.
Hun laatste tips voor het weekend staan op facebook.com/sermiri.cz.

Plzeňský kraj - Kalendář akcí op atlasceska.cz/kalendar-akci.

Voor de stad Plzeň akce.plzen.eu.

Omdat je dichtbij Zuid-Bohemen zit, kan je ook kijken op jiznicechy.cz/kalendar.

7 - 11 juni 2023 Mezinárodní folklorní festival=Internationaal folkloristisch festival CIOFF® Plzeň. mffplzen.eu/program.

9 -11 juni Historický víkend aneb strašidla a mumraje a plzeňská=Historisch weekend van spoken en geruchten in Pilsen.
In het tweede weekend van juni komt het historische centrum van de stad Pilsen tot leven met schermwedstrijden, historische muziek, geesten en sprookjeswezens, periode markt etc.

18 juni Víno a jídlo na zámku Kozel=Wijn en eten in kasteel Kozel.
De toegang tot het evenement is gratis. Rondleidingen door het kasteel zijn tegen betaling. Om de wijn te proeven, moet je een festivalglas kopen voor de prijs van 60 Kč.
Deze zomer staat in teken van císař Rudolfa II =keizer Rudolph II.
Zie zamek-kozel.cz.

23 + 24 juni Slavnosti solné Zlaté stezky=Gouden Pad van Zout Festival in Prachatice.
De renaissancestad Prachatice dankt zijn oorsprong aan de spectaculaire ontwikkeling van het zout dat langs het zoutpad werd meegevoerd. De traditionele stadsfeesten die jaarlijks in de laatste week van juni plaatsvinden, herinneren met alles aan deze zoutpaden. De aankomst van de karavaan met paarden en karren beladen met zout gaat gepaard met een processie in historische kostuums en het stadscentrum verandert in een historisch marktplein met voorbeelden van oude ambachten. Overdag vinden theater- en schermvoorstellingen plaats, terwijl 's avonds een processie met fakkels door Prachatice trekt.

30 juni - 2 juli Měcholupská pouť=kermis in Měcholupy, boven Nepomuk.
1 juli Over de loopbrug met fiets en kruiwagen, start vanaf 13.00 uur.

1 juli Rytíři na hradě Klenová=Ridders bij kasteel Klenová, nabij Klatovy.

6 - 9 juli Klatovy Internationaal Folklorefestival.
Het Internationale Folklorefestival in Klatovy vindt elk jaar plaats in het tweede weekend van juli, wanneer het plaatselijke plein tot leven komt met traditionele volksdansen. Tijdens het festival kunnen kijkers meer dan 15 folkloreshows zien. De toegang tot het gehele evenement is gratis. Het festival omvat een ambachtelijke en boeren-markt en een breed scala aan eten en snacks om te proberen.
Bron visitczechrepublic.com.

8 juli Pouť ke sv. Prokopu=Bedevaart naar St. Prokop in Prášily.
Tsjechisch-Duitse mis, herdenkingsbijeenkomst op de begraafplaats, kermisattracties, ambachtelijke markten, versnaperingen, theater, avondentertainment met muziek.

15 juli Pivní slavnosti Nepomuk=Bierfestival in Nepomuk
15 juli Ovčácké slavnosti=Herdersfeest in Nepomuk. Wedstrijd schapen scheren, markt etc.
Nog veel meer op nepomuk.cz/obcan/udalosti.

11 - 13 augustus Chodské slavnosti.
Elk jaar komen ensembles van heinde en verre naar Domažlice in West-Bohemen om de tradities van de regio Chodsko te presenteren. Het is een regio die nog steeds zijn unieke gewoonten, kostuums, dansen en volksdoedelzakmuziek behoudt. Een andere attractie is de grote traditionele Tsjechische kermis in het historische stadscentrum, waar je heerlijke Chodsko-taarten kunt proeven. Een andere belangrijke gebeurtenis die deel uitmaakt van de Chodsko-festiviteiten is de zondagse St. Lawrence kermis en de mis die buiten wordt gehouden.
Het programma in Engels en Duits is nog niet aangepast, zie chodskeslavnosti.cz.

Letní barokní festival=Zomerbarokfestival
De kern van het West-Boheemse barokproject is het zomerbarokfestival, dat populair is bij bezoekers.
Het programma wordt aangevuld met een aantal begeleidende evenementen - concerten, theaters, bedevaartsmissen en vieringen, culturele evenementen op het gebied van barokmonumenten of repetities en uitvoeringen van barokopera. Bezoekers kunnen naar barokmuziek luisteren, een nachtelijke rondleiding maken door een geselecteerd monument, een barokmenu proeven of de voor die tijd zo typische geuren opsnuiven. Het vuurwerk, dat er toen heel anders uitzag dan nu, zal ongetwijfeld een lust voor het oog zijn.
Zie Barocke Veranstaltungen Kalender zapadoceskebaroko.cz/de.
 
Bovenaan