Festival "Praagse Lente" live te zien

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Muziekfestival Praagse lente nu ook bij jou in de woonkamer!

Vanaf 18 mei 2020 stelt het netwerk van Tsjechische centra wereldwijd het beroemde muziekfestival Praagse Lente online ter beschikking.

De Praagse Lente is het oudste festival van klassieke muziek in Tsjechië. Het 75-jarig jubileum zal plaatsvinden zonder publiek. “Nog nooit was de Praagse lente zo dichtbij. Voor het eerst in vijfenzeventig jaar kun je thuis in de woonkamer alle festivalconcerten in beeld en geluid beleven”, aldus Roman Bělor, directeur van het festival.

Het Tsjechisch centrum Rotterdam biedt vijf live concerten aan. Het gezamenlijke openingsconcert van de Tsjechische centra zal het optreden van Collegium 1704 en Collegium Vocale 1704 onder leiding van Václav Luks zijn vanuit ‘Pražská křižovatka‘ op maandag 18 mei 2020. Zij zullen onder andere stukken van J. S. Bach, J. D. Zelenka en G. F. Händel ten gehore brengen.

Op de website www.festival.cz zijn de live concerten na afloop nog twee weken lang terug te kijken en luisteren.

Volg deze concerten online op Facebook van Tsjechisch Centrum Rotterdam

allegro-txt.jpg
pianissimo-txt.jpeg
maestoso-txt.jpeg


18.5.2020 om 20.00 uur
Het eerste live gestreamde concert wordt gewijd aan het barokmuziekensemble Collegium 1704 samen met Collegium Vocale 1704 en soliste Hana Blažíková, onder leiding van Václav Luks.
Programma:
Johann Sebastian Bach - Moteto „Komm, Jesu, komm“ BWV 229
Jan Dismas Zelenka - Responsoria pro hebdomada sancta ZWV 55
Georg Friedrich Händel - Gloria
Johann Sebastian Bach - Moteto „Jesu, meine Freude“ BWV 227

20.5.2020 om 20.00 uur
Brno Contemporary Orchestra
Dirigent Pavel Šnajdr, Milan Paľa – viool
In het kader van dit concert van de hedendaagse muziek kunnen jullie de wereldpremiere horen van Zběsilost v srdci / Wild at Heart gecomponeerd speciaal voor het festival Praagse lente door Jan Ryant Dřízal.
Programma:
Olga Neuwirth – Un posto nell‘acqua / Pascal Dusapin – Quad (in memoriam Gilles Deleuze) /
Erkki-Sven Tüür – Oxymoron / Jan Ryant Dřízal – Wild at Heart

22.5.2020 om 20.00 uur
Opkomende talenten in de klassieke muziek in de Muziekfaculteit van Akademie van Podiumkunsten in Praag.
Pianist Jan Čmejla (17), violinist Eduard Kollert (17), percussionist Ladislav Bian jr. en klarinettiste Anna Paulová (27)
De wereldpremiere van de compositie Martirium van Lukáš Hurník maakt een onderdeel van het programma met klassieke en hedendaagse muziek.

27.5.2020 om 20.00 uur in Studio 1 van de Tsjechische omroep
Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Roberta Kružíka
Programma:
Pavel Haas / Krzysztof Penderecki / Antonín Dvořák / Leoš Janáček

4.6.2020 om 20.00 uur
Česká filharmonie o.l.v. Jakub Hrůša
Programma:
Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet. 14 cis moll op. 131 en Strijkkwartet. 16 F dur op. 135

Plaats: Praag en Brno
Datum: Van 18 mei t/m 4 juni 2020
Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 
Veel dank voor de tip. Net het eerste van genoemde concerten gezien en gehoord. In één woord: geweldig. Vreemd natuurlijk dat vrijwel iedereen is getooid met wat Google vertaalt als 'sluier'. Alleen de soliste en de presentator droegen geen mondkapje. Genoten van wat een kleiner muziekgezelschap kan brengen. Ik had net alle 10 oudere uitvoeringen van het Concertgebouworkest met muziek van Mahler gezien en gehoord. Kan mijn genot niet op. Het is natuurlijk wel anders wanneer je het huis uit moet en in een zaal kunt gaan genieten. Toch een waardevolle vervanging. Aanbevolen dus.
Liefhebbers van orgelmuziek komen nu ook goed aan hun trekken. Er worden veel uitvoeringen op Youtube uitgezonden. Wel wat anders wanneer je nu 20000 kijkers hebt in plaats van rond de 50 in een kerk.
Naar mijn idee wellicht het enige voordeel van deze crisis.
Ik hoop trouwens dat het mondkapje voldoende de ellende tegenhoudt. Een dag voordat in Nederland de beperkende maatregelen werden ingevoerd had een koor een uitvoering in Amsterdam van de Johannes Passion. Velen zijn toen ziek geworden.
 
Bovenaan