Fejetony pro relax

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Obcas si tak brouzdam internetem a narazim na neco zajimaveho co mne pobavi a protoze nechci nechavat vse jen sama pro sebe tak tady je Neco o Knedlikach - mozna ze se taky nekdo pobavi?

Nedělní oběd, cinkání příborů, dojídání polévky.
Marie: „Péťo, kolik si dáš knedlíků?“
Petr: „Tři.“
Marie: „Jsou malý, dám ti šest. Luboši, kolik si dáš ty?“
Luboš: „Osm.“
Marie: „Jseš tlustej, dostaneš čtyři. A ty, Radku?“
Radek: „Jeden, mami.“
Marie: „Ty si děláš srandu.“
Radek: „Když řeknu tři, dáš mi šest, když řeknu osm, dáš mi čtyři, tak říkám jeden, protože chci pět.“
Marie: „Srandičky srandičky, to ti je podobný... Dám ti čtyři. A kolik knedlíků bude tatínek?“
Otec: „Maruško, já už nic nebudu, mně stačila ta polívka. Nějak mi není dobře, asi na mě něco leze.“
Marie: „To máš z toho, jak jsi včera lítal po zahradě jen v košili! Říkala jsem ti, vezmi si svetr, vezmi si bundu, ono to fouká, jenomže ty ne, ty musíš mít svou hlavu, radši bys umřel, než abys mě poslechnul! V týhle rodině už nikoho nezajímá, co si myslím, co chci, já jsem tu jen pro to vaření a uklízení, tady už mě nikdo ani neposlouchá! (po chvíli) Kolik že jsi chtěl těch knedlíků, tatínku?“


200px-Praha_2005-09-25_sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1_na_smetan%C4%9B-00.jpg
 
Jak na jarni unavu

Trapi nekoho jarni unava ? Mne ano,proto jsem tedy v médiích zjistil řadu závažných jarních skutečností.
Například jsem se dozvěděl, že jarní únava není uznatelným důvodem pracovní neschopnosti, což potvrdil berlínský soud v procesu s doktorem Leopoldem Mannheimem, který bohužel narazil na pacienta, jež se cítil nejen unaven, ale i poškozen tím, že za to nedostane peníze. Následně jsem se zaseknul u kalkulačky, neboť jsem se dozvěděl, že „jarní únava trápí tři čtvrtiny lidí, z toho čtyřikrát častěji ženy než muže“. Pokud jsem počítal správně, pak je každý pátý muž žena.
Většina článků mi ale poskytla do začátku boje s jarní únavou řadu cenných informací. Cituji (a nechávám si za to zaplatit): „Relaxací načerpáte nové síly.“ / „Překonat jarní únavu pomáhá i přátelství.“ / „Proti depresi pomáhá dobrá nálada.“ / „Polehávání před televizí pobyt na čerstvém vzduchu nenahradí.“ Jeden z článků doporučoval vyhnout se kouření, kofeinu a alkoholu a po práci zajít s kolegy na skleničku. Autorka textu tím musela myslet skleničku čaje z březového listí, případně vývaru z řešetláku na vyčištění střev. K jídlu je prý naopak vhodná vitaminová rozbuška v podobě zeleninového salátu, k němuž je podle čínské medicíny možné přikusovat fialky. Vhodné je taky nabourat zažitý stereotyp, hodně běhat na sluníčku a občas si někam odskočit od práce a dětí – třeba na slavnou lodní show do Monaka nebo na fotbal do Barcelony, Londýna či Manchesteru (cituji: „Zjistit, že fotbal není jen o tom rozbít co nejvíc výloh a poprat se, je vcelku užitečné.“) Nejšílenější ze všech článků pak doporučoval léčit jarní únavu pořádným jarním úklidem.
No a pokud by vám nezabralo nic z výše uvedeného, zkuste následovat paní, která má na jarní únavu zaručený recept: „Loni jsme s manželem podlehli přemlouvání dětí a koupili knírače.“

4839905-jarni-unava.jpg


12737843-senior-paar-wandelen-met-de-hond-in-de-buurt-van-windpark.jpg
 
Dobry a hlavne domaci..


Vždycky, když mám chuť na něco dobrého, domácího, českého nebo od babičky, zajdu do hypermarketu. Regály tu totiž přetékají samými Domácími, Pravými českými nebo alespoň Dobrými výrobky. Série Dobrý hostinec, Dobrá vláknina, Dobré ráno, Dobrá voda a jogurty Dobrá máma a Dobrý táta jsem dokonce začal sbírat. Určitě ze mě bude dobrý sběratel; už teď z toho mám dobrý pocit. Jíst to samozřejmě nebudu; když někdo pojmenuje prášek v pytlíku Dobrý hostinec, dělá si ze zákazníků dobrý den. A Dobrého tátu by snědl snad jedině dobrý kanibal. No dobrá.

Po všech těch dobrých věcech jsem si šel koupit omáčku. Protože jsem se nedokázal rozhodnout mezi „Pravou originální recepturou“ a „Vylepšenou recepturou, nyní ještě lepší“ (= více glutamanu), přešel jsem k vedlejšímu výrobku. „Méně cukru a tuku, více chuti“ chvástala se omáčka. Vím, že to znamená „Více aspartamu, acesulfamu K, želatiny a umělých aromat“, takže jsem si nakonec vybral omáčku, která se honosila přívlastkem Domácí, což znamená „vyrobená někde jinde než v Číně“. Šlo o omáčku na čínu.

Rozhodujícím objevem pro mne byly plné regály Babiččiných nudlí. Fascinovalo mě, kolik toho stihne taková stařenka vyválet.
Pravděpodobnější ale asi bude, že firma na výrobu Babiččiných nudlí zaměstnává celou řadu certifikovaných babiček, čímž už dnes uvádí do praxe kontroverzní důchodovou reformu.
Ano, Babiččiny nudle nám ukazují cestu, jak se vypořádat s narůstajícím množstvím seniorů. Odtrhněme je od obrazovek, vraťme jim jejich důstojnost a nažeňme je do manufaktur na různé originální dobré domácí české věci! Samozřejmě, že ne všichni by vyráběli poživatiny. Jsem si jist, že za pár let budou běžně k sehnání Originál babiččiny skateboardy.. ale samozřejmě nejvíc se těším na sérii produktů Dobrá tchyně s vylepšenou recepturou .

babicciny-nudle-p450169z298559u.png
funny-grandma-knit-sweater-chop-sticks-noodles-comic-pics.jpg
 
Bovenaan