Eurovisie Songfestival 2024

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië selecteert Songfestivalinzending op 4 december

We hoeven niet meer lang te wachten op de Songfestivaldeelnemer uit Tsjechië! De Tsjechische omroep Ceska Televize maakte vandaag bekend dat het land op maandag 4 december zal beslissen wie naar Malmö mag afreizen!


Naast de aankondiging van de datum waarop de preselectie ESCZ 2024 zal plaatsvinden, is er ook bekend gemaakt dat de zaal Roxy in Praag zal dienen als decor van de preselectie. Adam Misik presenteert de finale. Er is momenteel nog niets bekend over deelnemende artiesten en nummers.

De Tsjechen gaan dus op zoek naar de opvolger van Vesna. Zij wisten in Liverpool de tiende plaats te behalen. Dit betekende de tweede top tien notering voor Tsjechië in elf deelnames.

Bron: songfestival.be
 

kuurgast

Donateur
Voorrondes Songfestival 2024 - 4 december: ‘ESCZ 2024’ in Tsjechië

Naar goede gewoonte gidst Songfestival.be je doorheen de preselecties voor het komende Eurovisiesongfestival. Deze week staat de allereerste nationale finale van het seizoen op het programma. Het Centraal-Europese land Tsjechië bijt de spits af.


Zeven kandidaten strijden voor het Tsjechische ticket naar Malmö. De gegadigden werden voorgesteld op dinsdag 28 november. De winnaar wordt bepaald via een combinatie van een jury en een online stemming. Zelf meebeslissen over de Tsjechische vertegenwoordiger? Dat kan! Internationale fans zullen namelijk hun stem kunnen uitbrengen via de officiële Eurovision Song Contest app. Stemmen kan tot en met maandag 11 december 23.59 uur. Wanneer de winnaar wordt bekendgemaakt, is niet bekend.
De nummers van de zeven kandidaten waren pas op de avond zelf voor het eerst te horen.

Bron songfestival.be.
Zie de uitzending terug op youtube.com....na 5 minuten begint het.
 

kuurgast

Donateur
Zangeres Aiko namens Tsjechië naar Songfestival

In de nationale ronde van het Eurovisie Songfestival won zangeres Aiko op basis van de stemmen van de fans. Volgend jaar zal zij Tsjechië vertegenwoordigen in deze internationale muziekwedstrijd op televisie.
Dit werd vandaag bekendgemaakt door de Tsjechische televisie, die de zeven deelnemers vorige week presenteerde in een live-uitzending vanuit de Praagse Roxy-club. Vervolgens konden mensen zeven dagen lang stemmen via de officiële Eurovisie Songfestival-app of de ČT-website. Naast Aiko namen zangers Elly, Gianna Lei en Lenny, band MYDY en zangers Tom Sean en Tomas Robin deel aan de nationale ronde.

Aiko, wiens echte naam Alena Shirmanova is, stelde zichzelf voor aan de competitie met haar nummer Pedestal. Ze werd geboren in Moskou, groeide op in Tsjechië en woont nu in Brighton, Verenigd Koninkrijk. In 2018 debuteerde Aiko met de gelijknamige EP, twee jaar later bracht ze het album Expiration Date uit en dit jaar bracht ze Fortune's Child uit, waar onder meer het nummer Pedestal op staat. Ze treedt op op binnen- en buitenlandse muziekfestivals. "Aiko schreef geschiedenis als de eerste Tsjechische artiest die op Times Square in New York sierde dankzij haar deelname aan de wereldwijde Spotify Equal-campagne, waarmee ze haar standpunt over het bevorderen van gelijkheid in de muziekindustrie benadrukte", meldde de Tsjechische televisie.

Tsjechische artiesten doen het tot nu toe niet zo goed op het Eurovisie Songfestival
De meidengroep Vesna die de Tsjechische kleuren verdedigde eindigde vorig jaar op de tiende plaats.
In 2018 behaalde Mikolas Josef de beste positie voor Tsjechië, een zesde plaats.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Tsjechië: Zo klinkt herwerkte versie van ‘Pedestal’

Pedestal, de Tsjechische inzending op het komende Eurovisiesongfestival, steekt in een nieuw kleedje. Op donderdag 21 maart bracht zangeres Aiko een hernieuwde versie van haar Songfestivalinzending. Hieronder kun je alvast het resultaat beluisteren.Tsjechië was er vorig jaar als de kippen bij om een kandidaat en nummer te kiezen voor Malmö. Op 13 december kwam de 24-jarige Aiko, een Tsjechische zangeres met Russische roots, als winnares uit de bus bij ESCZ 2024.
Een ietwat verrassend resultaat, aangezien de Tsjechische kijker haar op een vijfde plaats (op zeven deelnemers) gezet had. Het nationale publiek had echter maar voor 30% inspraak in het eindresultaat. Het was de internationale kijker die Aiko het ticket richting Malmö bezorgde.

Van voetstuk gevallen
Volgens de wedkantoren zal de Tsjechische alvast geen potten breken in Zweden. De zangeres mag zichzelf dan wel op een voetstuk plaatsen, de bookmakers doen dat allerminst. Al wekenlang bengelt Pedestal helemaal onderaan in de polls. Bij het publiceren van dit artikel scoren enkel Moldavië en San Marino nog slechter.
De herwerkte versie van Pedestal zou het tij moeten doen keren, maar lijkt daar voorlopig niet in te slagen. Als de wedkantoren het bij het rechte eind hebben, zien we Aiko niet terug in de grote finale op zaterdag 11 mei.

Revamps in de solden
Dat een reeds uitgebrachte inzending in extremis nog in een nieuw jasje gestoken wordt, is niet nieuw op het Eurovisiesongfestival. Vooral Malta is meester hierin, maar ook in eigen land pasten we het trucje al toe. Zo klonk Love Kills van Roberto Bellarosa in Malmö beduidend anders dan tijdens de persvoorstelling.
Dit jaar gaan verrassend veel landen voor een herwerkte versie van hun inzending. Vorige week werden we al getrakteerd op een zogenaamde revamp van Titan en Loop, de nummers uit Albanië en Malta. Ook de Sloveense inzending Veronika zou momenteel nog enkele enkele plastische ingrepen ondergaan.

bron: songfestival.be
 
Bovenaan