Eurovisie Songfestival 2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tsjechië houdt nationale finale op 30 januari​


De Tsjechen komen dit jaar voor het eerst sinds 2009 met een rechtstreekse finale als volwaardige uitzending om hun kandidaat voor het Songfestival te kiezen. Dat meldt het organisatieteam achter de selectie in een persbericht dat Songfestival.be ontving.
Op maandag 30 januari vindt vanuit de tv-studio’s van omroep ČT de nationale finale ESCZ 2023 plaats. De lijst met kandidaten moet volgens het persbericht nog bepaald worden op het moment van uitsturen. Wel verklapt de organisatie al dat er ruim 170 songs werden ingestuurd naar het selectiecomité en dat we een ‘bescheiden show van hoge kwaliteit’ mogen verwachten, die ‘focust op Tsjechisch talent internationaal tentoon te stellen’. Meer details, over de kandidaten, het uitzendtijdstip en het stemsysteem, worden later bekendgemaakt.
Tsjechië debuteerde op het Songfestival in 2007 en organiseerde in de eerste drie jaren preselecties op televisie. Nadien stopte het land met deelnemen door tegenvallende resultaten en dito kijkcijfers om in 2015 terug te keren, maar dan met interne selecties. Sinds 2018 organiseert de omroep een online voorronde om de kandidaat aan te duiden. Al lange tijd was het duidelijk dat de organisatie een volwaardige live uitzending ambieerde, en in 2023 is ze daar dus. voor het eerst in veertien jaar tijd, in geslaagd.
Op het Songfestival 2022 in Turijn bleef de groep We Are Domi (foto) steken op de 22e plek in de finale met Lights Off.

1673032670333.png


bron: songfestival.be
 

Tsjechië kiest in liveshow uit vijf artiesten op 30 januari


1674155048900.png

In tegenstelling tot de voorgaande jaren is de Tsjechische voorronde voor het Eurovisiesongfestival, ESCZ, geen online aangelegenheid. Op maandag 30 januari om 21.00 uur zendt de Tsjechische omroep een tv-show uit om de kandidaat voor Liverpool te kiezen. Zowel Tsjechische fans als internationale fans kunnen stemmen.
Opvallend daarbij is dat internationale fans 70% van de punten uit zullen delen, de Tsjechische slechts 30. Er zal een week gestemd kunnen worden via de officiële Songfestivalkanalen, tot en met maandag 6 februari. Dan weten we wie We Are Domi (foto), wel nog na een online stemming verkozen, opvolgt en beter mag proberen doen dan de 22ste plaats in de finale.
De volgende vijf artiesten maken kans op het Tsjechische ticket voor Liverpool:
  1. Maella
  2. Marketa Irglova
  3. Pam Rabbit
  4. Rodan
  5. Vesna
Songfestivalmerk vergroten
Omroep CT is verheugd dat er een overeenkomst is met EBU om de nationale voorronde uit te zenden op het officiële YouTube-kanaal van het Songfestival, voor de internationale fans. Het pershoofd laat ook nog weten dat de internationale reactie op de beslissing een liveshow te organiseren overweldigend positief was. ‘We veranderen deze dingen om het merk Eurovisiesongfestival/ESCZ te vergroten in Tsjechië. Een liveshow brengen is daarbij een belangrijke stap. De show zal hoofdzakelijk in het Engels zijn zodat zowel de Tsjechen als de internationale fans ervan kunnen genieten.’

bron: songfestival.be
 

kuurgast

Donateur
Op maandag 30 januari om 21.00 uur zendt de Tsjechische omroep een tv-show uit om de kandidaat voor Liverpool te kiezen. Zowel Tsjechische fans als internationale fans kunnen stemmen.
Opvallend daarbij is dat internationale fans 70% van de punten uit zullen delen, de Tsjechische slechts 30. Er zal een week gestemd kunnen worden via de officiële Songfestivalkanalen, tot en met maandag 6 februari.
Finale van de Tsjechische nationale ronde van het Eurovisie Songfestival 2023.

Wie zou volgens jou de Tsjechische nationale ronde van het Eurovisie Songfestival moeten winnen?

Tsjechië zoekt zijn vertegenwoordiger op het Eurovisie Songfestival.

Bekijk ESCZ 2023 live op het officiële Eurovisie YouTube-kanaal of via omroep ČT's streamingplatform iVysílání als je in Tsjechië bent.
Het stemmen gaat tijdens de show open via de Eurovisie-app en sluit op maandag 6 februari middernacht, kort daarna wordt de winnaar bekend gemaakt.
Dus download nu de officiële Songfestival-app: eurovision.tv/app.
Je kan ook stemmen via de officiële website escz2023.com.
70% buitenlandse fans en 30% binnenlandse toeschouwers zullen beslissen wie doorgaat naar de internationale halve finales en zo de kans krijgt om Tsjechië voor de vijfde keer in de geschiedenis naar de finale te sturen.
De live-uitzending van de Tsjechische nationale ronde van het songfestival trok op YouTube meer dan tienduizend kijkers. Dankzij het feit dat het geheel in het Engels werd uitgezonden, kon het evenement ook worden bekeken door fans uit andere Europese landen die dit jaar aan het Eurovisie Songfestival deelnemen.

De zanger Adam Mišík, praatte de uitzending aan elkaar.
Een duo uit Groot-Brittannië, Rob Lilley en James Rowe, deed korte interviews met de deelnemers voor hun optredens.

Maella trad als eerste op met haar nummer Flood. Volgens haar baseerde ze zich niet op de donkere sfeer die typerend is voor haar werk, maar op haar eigen intieme ervaringen die verband houden met psychische problemen en de effecten ervan op de directe omgeving van een persoon.

Pam Rabbit, een Tsjechische zangeres met Armeense roots, mocht als tweede optreden. Ghosting, zoals haar wedstrijdlied heet, zou in slechts twee uur zijn ontstaan dankzij een plotselinge ingeving en zou een griezelig effect hebben.

Op de derde plaats zong Oscarwinnares Markéta Irglová haar nieuwste nummer Happy. Het idee voor deze compositie kwam bij haar op in een droom en ze nam het in zijn geheel op dezelfde dag nadat ze wakker werd.

De vrouwelijke band Vesna, die op de vierde plaats optrad, was de enige die Tsjechisch gebruikte in hun wedstrijdlied. Afgezien daarvan bevat het nummer My Sister's Crown ook Engels, Bulgaars of Oekraïens. De leden van de band maken zo optimaal gebruik van hun diverse roots en verschillende afkomst.

De laatste die het podium betrad was RODAN, de enige man onder de deelnemers die wedden op een oprecht lied over hoe het is om introvert te zijn. Naast zingen vulde hij zijn Introvert Party Club-nummer ook aan met gitaarspelen, waar hij zich veel beter in voelt, zoals hij in een interview onthulde.
Bron medium.seznam.cz.

Maella - 6:07
Pam Rabbit - 11:56
Marketa Irglova - 17:15
Vesna - 23:13
Rodan - 29:23
 

kuurgast

Donateur

De band Vesna vertegenwoordigt Tsjechië op het Eurovisiesongfestival.

De vrouwengroep Vesna vertegenwoordigt Tsjechië dit jaar op het Eurovisie Songfestival, dat van 9 tot en met 13 mei in Liverpool wordt gehouden. Ze versloegen vier andere deelnemers in een internationale stemming.
Vesna kwalificeerde zich door zowel de nationale stemming, die voor 30 procent telde, als de internationale stemming, die voor 70 procent telde, te winnen. De Tsjechische televisie maakte de winnaars gisteravond via een livestream op YouTube-video bekend.

De Tsjechische zangeres met Armeense roots Pam Rabbit werd tweede, gevolgd door zangeres Rodan, Oscar-winnaar Markéta Irglová en zangeres Michaela Charvátová die optraden onder de artiestennaam Maella.

Vesna's meertalige lied "My Sister's Crown" heeft feministische thema's en reageert op actuele gebeurtenissen in de samenleving. Het reflecteert op het gebrek aan vrijheid en roept op tot wederzijds begrip en empathie. Muzikaal is het snel en dansbaar, maar met een merkbare folklore en invloeden uit de Balkan.

De internationale groep heeft de Tsjechische Patricie Fuxová als leadzang, plus leden uit Slowakije, Rusland en Bulgarije.
De muziek en teksten zijn een gezamenlijk werk van Vesna-frontvrouw Fuxová en Production Lovers met bijdragen van Yankova en de Oekraïense artiest Kateryna Vatchenko.
Bron expats.cz.
 

Tsjechië voortaan als ‘Czechia’ op het Songfestival

1676223370695.png

Czech Republic is niet meer. Geen paniek, het betreft enkel de oude Engelstalige benaming van het land Tsjechië die de Songfestivalarchieven induikt, niet het land zelf uiteraard. Voortaan zal Tsjechië deelnemen onder de naam Czechia. De groep Vesna, die deze week niet zonder slag of stoot geselecteerd werd als vertegenwoordiger van het land op het Eurovisiesongfestival, wordt dus de eerste inzending van Czechia.
Al sinds de eerste Tsjechische deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2007 zien we de Engelse benaming Czech Republic in elke communicatie rond het land. Toch is het geen complete verrassing dat we voortaan over Czechia zullen praten. In 2016 al werd bij een revisie van de Engelse taal een aanpassing aan de Engelstalige landnaam van Tsjechië doorgevoerd, alleen werd die niet meteen gebruikt. Nu komt daar dus verandering in. Eurovisie is overigens niet de eerste organisatie die de internationale naamwijziging respecteert. In 2022 werd Czechia al geïntroduceerd bij de Verenigde Naties, UEFA en het Internationaal Olympisch Comité.

Niet de eerste naamwijziging op het Songfestival

Het is alvast niet de eerste keer dat een land wijzigt van naam, exclusief territorium, in de Eurovisiegeschiedenis. Heel recent gebeurde het nog, in 2019 zagen we voor het eerst North Macedonia op het scorebord van het Songfestival. Voorheen nam het land deel als FYR (Former Yugoslav Republic) of Macedonia. Die naamwijziging kwam er na jarenlang gekibbel met de Griekse buren die een provincie met de naam Macedonië hebben. Dat had toen meer een politieke bijklank, wat niet het geval lijkt te zijn in Tsjechië.

bron: songfestival.be
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië: de godin die in vier talen spreekt .

De eerste zes regels van My sister’s crown zijn Tsjechisch, de een-na-laatste ook. Daartussen: een bijna drie minuten durende Slavische storm in vier verschillende talen. Een voorjaarsstorm in mei, gezongen door de zeskoppige godin van de lente en de vruchtbaarheid. Dit is Vesna, de inzending van Tsjechië voor het Eurovisie Songfestival 2023.

Soms is het fijn om niet van tevoren te weten waar een liedje over gaat. Je kunt dan je eigen invulling geven, je mag het betrekken op je eigen leven, de bedoeling van de tekstschrijver(s) hoeft niet allesbepalend te zijn. En soms krijg je die ruimte niet. Bij de release van hun nummer My sisters crown voor de Tsjechische Eurovisie-voorronde wilden de leden van de groep Vesna het maar meteen duidelijk hebben: dit nummer is bedoeld voor onze zusternatie, voor Oekraïne.

Wij zijn geen poppen
Daar kun je dus echt niet omheen. De stukken die heel Europa kan verstaan, omdat ze in het Engels zijn, winden er ook geen doekjes om. ‘My sister’s crown, don’t take it down’ – met die kroon, zo legt Vesna uit, wordt soevereiniteit bedoeld. En niemand heeft het recht om haar, die zus, haar soevereiniteit af te nemen. ‘Nobody has the right to do it.’

Na het benoemen van die ‘zij’, die zus, komt nu ook een ‘wij’ tevoorschijn, een ‘jij’ en een ‘jullie’. Trek je handen terug, zingen de vrouwen, want we willen niet nog meer jongens dood. Wij zijn niet jullie poppen, en levens zijn geen bankbiljetten die je maar onbeperkt uit je portemonnee kan trekken. Je kunt onze zielen niet blijven stelen.

Slavische talen
Vesna’s boodschap is dus duidelijk: tegen oorlog, tegen bloedvergieten, en tegen het afnemen van iemands onafhankelijkheid. Eendimensionaal is die boodschap toch niet, en dat komt mede doordat My sister’s crown in maar liefst vier talen wordt gezongen. Naast het Engels klinken drie verschillende Slavische talen: Tsjechisch, Bulgaars en Oekraïens. Ze vormen samen een geheel, maar hebben ook alle vier een eigen stem.

De Tsjechische (die van de opening) spreekt vol bewondering over de zus: die gaat niet voor jou de hoek in, ze luistert niet naar wat je zegt, haar hart is wild en ze zal zich niet door je vast laten binden.

De Bulgaarse stem (die van het refrein) vraagt of je je hand wil geven, of je komt zwemmen met de andere zussen, en dat je niet bang hoeft te zijn, want in de zee is geen ruimte voor haat.

En de Oekraïense, tot slot, zingt een hymne voor de zus, de mooie zus – sterk ben je, dapper ben je, de kroon is van jou, zuster, jij bent de enige die de kroon mag dragen.

Wie is Vesna?
Vesna speelde de Tsjechische voorronde zo ongeveer uit. Ze wonnen zowel bij het Tsjechische als het internationale publiek door de tegenstand werkelijk te verpulveren (meer dan twee keer zo veel punten als de nummer twee). De groep bestaat sinds 2016, en behaalde sindsdien grote successen in Tsjechië en buurlanden. Er waren optredens op grote podia en op tv, nominaties voor muziekprijzen, en een samenwerking met het Tsjechische Nationale Symfonieorkest. Vesna komt dus zeker niet uit het niets.

Godin van de lente
Dat er zes krachtige vrouwen op het podium staan, en dat de sterke zuster wordt bezongen, is ook geen toeval. Vesna is de naam van een godin in de Slavische mythologie. In de oude verhalen waarin zij een rol speelt, staat zij symbool voor de lente, de jeugd, de vruchtbaarheid van het land, de kracht van de vrouw. Dus toen leadzangeres Patricie en haar vijf andere bandleden (drie afkomstig uit Tsjechië, de rest uit Slowakije, Bulgarije en Rusland) die bandnaam kozen, was dat met een reden, met een missie: het vieren van de Slavische cultuur én van de vrouw daarbinnen. Kijk maar naar de titels van hun eerste singles: Morana (de godin van de winter), Mokoš (godin van de herfst), Vesna (lente) en Živa (zomer).

Politiek?
Hoe gaat My sister’s crown het doen op het podium in Liverpool? Komt hun boodschap over? En heeft die boodschap – net als bijvoorbeeld die van Let 3 uit Kroatië – een politiek gehalte op de rand van het toelaatbare voor Eurovisiebegrippen? Of bestaat het nummer gewoon uit een reeks sterk uitgewerkte metaforen – ook nog eens adembenemend in beeld gebracht in de videoclip – waar ieder tóch diens eigen verhaal van mag maken? Feit is wel dat, enkele uren na de release, die bewuste clip al niet meer was te zien via Russische of Belarussische videokanalen.

Voor de rest van de wereld geldt dat gelukkig niet. We kunnen allemaal zien en horen hoe de godin Vesna in maar liefst vier talen tot ons zingt en rapt, en Tsjechië ongetwijfeld naar een mooi resultaat op het Eurovisie Songfestival van 2023 in Liverpool zal leiden.

Bron eurostory.nl.
 
Bovenaan