Europese verkiezingen 2024

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Stemlokalen Tsjechië geopend voor Europese verkiezingen

De stemlokalen in Tsjechië zijn sinds 14.00 uur geopend voor de Europese verkiezingen. In het land kan ook nog zaterdag worden gestemd. Er worden 21 zetels verdeeld.


De opkomst bij de vorige Europese verkiezingen was in Tsjechië zeer laag. De kandidaten voor het Europe Parlement hebben te maken met relatief veel eurosceptische kiezers. Het land had vijf jaar geleden een opkomstpercentage van slechts 28,7 procent. Alleen in Slowakije was de opkomst lager.

De stembureaus in Tsjechië zijn vrijdag open tot 22.00 uur. Zaterdag kunnen kiezers tussen 08.00 en 14.00 uur hun stem uitbrengen.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechen hebben de weg naar de Europese verkiezingen gevonden; schattingen wijzen op de hoogste opkomst in twintig jaar.

De opkomst bij het stemmen voor het Europees Parlement in Tsjechië kan voor het eerst in de geschiedenis de 30 procent overschrijden.
Ondanks het langdurige gebrek aan belangstelling van de Tsjechen voor de Europese verkiezingen, zou de opkomst dit jaar hoger kunnen zijn dan bij de voorgaande vier verkiezingen, die de Tsjechen voltooiden nadat ze tot de Europese Unie waren toegetreden.
Dat blijkt uit de eerste rapporten van de verkiezingscommissies. Ongeveer 40 procent van de kiesgerechtigden stemde in Praag.

In Brno bedroeg de opkomst een uur voordat de stembureaus sloten ongeveer 39 procent. "De geschatte opkomst in de rest van de Zuid-Moravische regio bedroeg destijds 33,7 procent", zei regionale woordvoerster Helena Ondřejová.

Volgens deskundigen kan dit te wijten zijn aan een grotere belangstelling voor de richting van Europa. ‘Veel mensen, vooral in grotere centra en steden, beseffen dat de toekomst van Europa op het spel staat. Waarschijnlijk willen maar weinig mensen wakker worden met een Europa vol radicale rechtsen die nieuwe afspraken gaan maken. Dat is tenminste hoe ik de strijd van dit jaar heb geprojecteerd – tussen de oude democratische wereld en de nieuwe liegende en populistische wereld”, vertelde politicoloog Otto Eibl van de Masaryk Universiteit aan Seznam Zprávy. Hij leidt de afdeling Politieke Wetenschappen van de Faculteit der Sociale Studies.

Volgens schattingen arriveerde er ook een aanzienlijk aantal kiezers in Noord-Moravië en Silezië. “Vanaf zaterdag 13.00 uur schatten we de opkomst bij de verkiezingen in de regio Moravië-Silezië op ongeveer 33 procent”, aldus Miroslava Chlebounová.

Politicoloog Lubomír Kopeček van de Masaryk Universiteit blijft echter voorzichtig in zijn beoordeling van deelname. ‘Bovendien komt normaal gesproken meer dan 40 procent van de mensen opdagen voor regionale verkiezingen. Ik vind het onzin om te zeggen dat de participatie tussen de 30 en 35 procent solide is. Het feit dat de deelname met een paar procentpunten stijgt ten opzichte van 2019 betekent eigenlijk niets”, zei hij.

Tot nu toe was 2019 het jaar met de hoogste opkomst: 28,72 procent van de kiezers had een geldig stembiljet ingediend. Het was echter het derde laagste resultaat in de Europese Unie.
Dit jaar waren er 14.714 kiesdistricten in Tsjechië, in 2019 waren dat er 14.766.

De totale resultaten, inclusief de opkomst, zullen zondag om 23.00 uur door het statistiekbureau worden gepubliceerd nadat alle stembureaus in de Europese Unie, met name in Italië, zijn gesloten.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
ANO wint verkiezingen Europees Parlement

Het statistiekbureau publiceerde de uitslag van de stemming zondag kort na 23.00 uur.
De opkomst bij de verkiezingen was de hoogste sinds Tsjechië tot de EU toetrad. Ongeveer 36,45 procent van de stemgerechtigde kiezers in Tsjechië ging dit jaar naar de stembus, met een opkomst van meer dan 30 procent in alle regio's van het land. De hoogste opkomst was in Praag met 42,58 procent; het laagste in de regio Karlovy Vary met 30,21 procent.

De ANO-partij van Andrej Babiš heeft met 26,14 procent het grootste deel van de stemmen gewonnen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en heeft zeven van de 21 Tsjechische zetels in de parlement behaald. Regeringscoalitieleiders SPOLU (Samen) werden tweede met 22,27 procent en behaalden zes zetels.

De leider van de oppositiebeweging ANO, Andrej Babiš, omschreef de verkiezingsuitslag als een grote voldoening. Hij vertelde verslaggevers dat vertegenwoordigers van de beweging maandag naar Brussel zullen vliegen. Ze willen praten over lidmaatschap van commissies of fracties.

Van de dertig partijen en politieke verenigingen die in Tsjechië met elkaar deelnamen, overschreden er zeven de drempel van vijf procent. Drie van hen behoren tot de buitenste politieke rand. Met de Přísaha-partij en de automobilistenpartij Motoristé sobě werd een rechtse nationale alliantie de derde sterkste kracht (10,3 procent). Een andere rechtse electorale alliantie bestaande uit de partijen “Vrijheid en Directe Democratie” (SPD) en Tricolora behaalde 5,7 procent van de stemmen. De Stačilo-coalitie (Genoeg) van communisten en twee andere linkse partijen ging met 9,6 procent voor op laatstgenoemde.

Het jongste EP-lid dat een zetel heeft gewonnen is Markéta Gregorová van de Piratenpartij, 31 jaar oud; de oudste Ivan David van de partij Vrijheid en Directe Democratie op 71-jarige leeftijd.


Bronnen oa seznamzpravy.cz + english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
 
Bovenaan