Europese Literatuurnacht 2020

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Evropská noc literatury 2020

Pavla Horáková is schrijfster, redactrice bij de omroep en publicist. Ze vertaalt beletrie uit het Engels en het Servisch (o.a. werk van Kurt Vonnegut, Saul Bellow en Iain Banks; in 2001 ontving ze de Creatieve beloning van Obec překladatelů (Czech Literary Translators Guild)). Naast de trilogie van jeugddetectives over een vriendenclub die zichzelf De doodgravers noemt, werkte ze mee aan de bundel van moderne kinderfolklore in dichtvorm ‘Kecy v kleci‘ (Plot 2010). In 2014 droeg ze met vier korte verhalen bij aan de verhalenbundel van Tsjechische schrijfsters ‘Všemi smysly‘ (Jota 2014). Voor de Tsjechische omroep Vltava maakte ze onder andere de cyklus ‘Polní pošta‘ (Veldpost), opgedragen aan de Tsjechische soldaten in de Eerste Wereldoorlog, waaruit uiteindelijk het boek ‘Přišel befel od císaře pána’ (Argo 2015, samen met Jiří Kamen, haar collega van de omroep) voortkwam. Een vrij vervolg hierop is de verhalende publicatie ‘Zum Befehl, pane lajtnant‘ (Argo 2018) die dankzij autenthieke teksten concrete aspecten van het leven aan het front en in het achterland schetst. Nieuw is eveneens de roman ‘Teorie podivnosti’ (Theorie van het wonderlijke), waarin een jonge wetenschapster, de typische moderne intellectueel Ada de hoofdpersoon is. Ook draagt Pavla Horáková bij aan de Engelstalige uitzending van Český rozhlas 7 (Tsjechische omroep 7), waar zij van 2001 tot 2007 als vaste redactrice werkzaam was.

Plaats: Amsterdam
Datum: 5 juni 2020
Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum
 

Ad Verschoor

Donateur
AFGELAST: Nacht van de Europese Literatuur 2020
100X100__zruseno.jpg

De Nacht van de Europese Literatuur maakt dit jaar onderdeel uit van het Europese Cultuurforum (Forum on European Culture) en zal plaatsvinden in theater ‘De Nieuwe Liefde’ in Amsterdam. Het hoofdthema van de avond is ‘Looking in the European Mirror’ en de Tsjechische literatuur zal worden vertegenwoordigd door Pavla Horáková. Het evenement wordt georganiseerd door het Tsjechisch Centrum in samenwerking met EUNIC (samenwerkingsverband van Europese culturele instituten), de vaste vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Nederland en met de Universiteit van Amsterdam.

Pavla Horáková is een Tsjechische schrijfster en vertaler van Engelse en Servische literatuur. Ze werkt voor de Tsjechische omroep en werkt mee aan de Engelstalige uitzending van Radio Prague International. Op dit moment werkt ze aan een boek waarvoor ze inspiratie put uit de memoires van haar overgrootmoeder. Met haar boek ‘Teorie podivnosti’ (Theorie van het wonderlijke) won ze in 2019 in de categorie proza de belangrijkste Tsjechische literatuurprijs, de Magnesia Litera.

Meer informatie: https://argo.cz/autori/horakova-pavla-2/
 
Bovenaan