Recept Vepro knedlo zelo

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De keuken van de Tsjechen heeft een grote invloed gehad op, maar is ook sterk beïnvloed door, de keukens van de omringende landen. Een belangrijke oorzaak hiervan is de gemeenschappelijke geschiedenis tijdens de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Veel bekende Tsjechische gerechten vinden we dan ook terug in deze landen, zoals “Apfelstrudel” en “gulàs”.

De Tsjechische keuken is vrij eenvoudig. Men gebruikt meestal slechts groenten die men zelf kan verbouwen, de bossen staan vol met paddenstoelen, fruitbomen staan gewoon langs de weg... Kenmerkend voor de keuken van Tsjechië is het gebruik van karwijzaad, dat aan praktisch alle gerechten kwistig toegevoegd wordt, van brood tot sauzen. De meeste warme maaltijden zijn vleesbereidingen met varken, kip en rundvlees. Vis is eerder zeldzaam en beperkt zich bijna uitsluitend tot karper en soms forel.

Het gerecht “Vepro knedlo zelo” bestaat uit varkensvlees met zuurkool en knoedels.

Voor het maken van dit nationale Tsjechische gerecht heeft u nodig:
-800 gram varkenslapjes
-800 gram zuurkool
-bloem
-2 uien
-karwijzaad
- suiker
-zout
-teentje knoflook
-bouillonblokje
-2 eieren
-kopje melk
-half wit brood (400 gram)

KNOEDELS:
Snij de korsten van het wit brood en snij het brood in kleine blokjes. Voeg twee geklopte eieren, melk en een snuifje zout toe. Meng het geheel tot er een stevige massa ontstaat. Laat de massa een half uur rusten. Meng het deeg opnieuw en maak er balletjes van. Laat de balletjes opnieuw een half uurtje rusten en bak ze daarna in hete olie goudbruin. In plaats van knoedels kunt u ook bijvoorbeeld aardappelpuree maken. Dit smaakt ook erg goed bij het varkensvlees en de zuurkool.

VLEES:
In de tijd dat het deeg voor de knoedels moet rusten, kunt u beginnen met het bereiden van het vlees. Breng het vlees op smaak met zout, karwijzaad en eventueel wat knoflook. Bak de varkenslapjes tot ze een lichtbruine kleur krijgen en voeg dan water en een bouillonblokje toe. Laat het geheel op een laag vuurtje gedurende een uurtje gaar sudderen.

ZUURKOOL:
Terwijl het vlees aan het sudderen is, kan de zuurkool bereid worden. Snij de uien in reepjes en bak ze tot ze een lichtbruine kleur krijgen. Kook de zuurkool in water gaar en voeg wat zout, karwijzaad en de uien toe. Tot slot kunt u nog naar smaak wat wijnazijn en suiker toevoegen.

Smakelijk!

Bron: eurosong.be
 
De knoedels bakt men niet in olie, dat zijn dan oliebollen en geen knoedels....en de zuurkool word niet in waater gekookt maar op een goudbruin gebaken uitje zachtjes gestoofd....nou ik weet niet weet niet maar dat recept van Jullie....
 
Bovenaan