Ervaringen met een 'bosmaaier'

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Stadla heeft een terrein te onderhouden van ruim 2 ha (20 000 vierkante meter). Een gedeelte is bos, een ander gedeelte bebouwing en toegangswegen. Daarnaast boomgaard en 'gras'. De meer vlakke gedeelten worden gemaaid door de buren in ruil voor het meenemen van wat er af komt. In wat over blijft om te maaien zit een hoogteverschil van 5 meter. We trachten dit te doen met een bosmaaier, ook wel aangeduid als motorzeis.
In 2010 kocht ik de FS 130 van Stihl voor een prijs van 14490 Czk. Ik koos voor die machine omdat een dealer redelijk dicht in de buurt zit. Jaarlijks werd door hem onderhoud gepleegd. Toch enkele keren ingrijpende herstellingen:
in 2014 vervanging van de aandrijfstang voor 1690 Czk, een jaar later idem voor 1137 Czk. In 2016 was de motor zo slecht dat ik moest kiezen tussen een nieuwe machine of vervanging van de moter voor 4974 Czk. Daar heb ik weinig plezier van beleefd want in 2017 was de machine weer kapot. Via via kreeg ik toen de tip een machine te gaan kopen bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in het opknappen van tweede hands machines. Ik koos toen voor de 725 T van Oleo-Mac. Met inruil van de oude machine betaalde ik 4600 Czk. Buitengewoon leek mij de mondelinge toezegging van een garantie van 2 jaar. Toen de machine 3 weken later kapot ging bleek dat ik zelf onderdelen moest gaan kopen (25 km extra enkele reis) en dat die wel gratis zouden worden gemonteerd. Prijs 690 Czk. Dit jaar opnieuw problemen met de machine. Weer naar de leverancier van de onderdelen (nu 430 Czk) en een rekening voor montage van 750 Czk. Na enkele uren gebruik hetzelfde probleem.
Heeft iemand een tip? De machine moet vele dagen per jaar worden ingezet en de maaihoogte is fors.
Met mij gaat iemand mee die behalve Tsjechisch Duits spreekt.
 
De 725T Oleo- Mac kocht ik al meer dan 8 jaar geleden bij Mountfield. Deze wordt, zonder ooit enig probleem te hebben gehad, intensief gebruikt.
Jammer voor je dat je daar zoveel problemen mee hebt.
Misschien ter reparatie bij Mountfield aanbieden?
 
dat is gewoon pech hebben
ik heb hier 3 bosmaaiers 2st is oleomac waarschijnlijk ouder dan ik ... soms een bougie of luchtfilter.
de andere goedkoopste van bauhaus ,deed het precies 1 jr.
kettingzagen van stihl beste wat er is.
toch zou ik als volgend een nieuwe stihl bosmaaier kopen.
goedkoopste is nieuw 5000 kc.

maar aan de andere kant zou ik het lekker laten groeien ,alleen het hoognodige waar je moet lopen maaien.
de tijd /kosten en energie kun je soms beter aan andere dingen besteden.
tenzij je forrest gump heet

en tot slot
koop nooit maar dan ook nooit nooit nooit iets 2e hands in cz
(12 jr ervaring in machine reparatie.)
 
Met alle, inmiddels de vierde, bosmaaiers heb ik ellende ondervonden. Begonnen met een goedkope van ongeveer € 80,00 meegenomen uit Nederland. Betere, dus duurdere gekocht bij plaatselijke leverancier. Ook daarmee ellende. Garantie is in Tsjechie een vooralsnog onbekend begrip. Onderdelen vaak niet voorradig en bestellen duurt lang. Duur of goedkoop heeft bij mij niets uitgemaakt. Ik overweeg nu een geit te leasen.
 
Wij hebben goede ervaringen met Mountfield, 2x met 2 verschillende dingen aanspraak gemaakt op de garantie, de 1e keer na 1 week volledig nieuw materiaal gekregen, de 2e keer meteen nieuw meegekregen.
 
Bestaat er niet een cursus waar je kunt leren hoe een bosmaaier te onderhouden en te repareren.
Kunt je het heft in eigen hand houden.
Is denk ik goedkoper dan al die reparatie en die autoritjes.

Groet Luigi.
 
Het probleem met de machine van Mountfield is dat men onderdelen van plastic heeft gebruikt bij de starter. Die gaan natuurlijk gemakkelijk kapot. Als aardigheidje: ik combineerde mijn rit naar Mountfield met het wegbrengen van een stang van ijzer. Gewicht 43 kg. Ik kreeg daarvoor 150 kronen. Voor een stukje plastic moet ik 250 kronen betalen.

Ik weet nu hoe ikzelf het probleem zou moeten oplossen. Wanneer ik weer in Liberec kom gelijk maar weer reserve-onderdelen kopen.

De eerste jaren werd gemaaid met een zeis. Wanneer je daar een week of 3 mee moet werken weet je wel wat je hebt gedaan. Toen ook de boel bij elkaar gedaan en verbrand. Niemand heeft interesse in mijn hooi. Nu laat ik de natuur maar z'n gang gaan met de verwijdering van de opbrengst.
 
Een kennis had vroeger een Dolmar. In België niet te verkrijgen, in Duitsland wel. Tsjechië weet ik niet. Behandelde dat ding als een volleerde beul, maar het ging nooit kapot. Verder heb ik er geen verstand van, is gewoon ervaring van toen. Ik spreek wel over 25 jaar geleden, toen bleef alle apparatuur een eeuwigheid werken, terwijl het nu al bijna stuk is eer je er mee thuis bent. Maar misschien het proberen waard? Husqvarna zou ook erg goed zijn. Stihl is te populair geworden vrees ik. Teveel gericht op jan met de pet.
 
Onderdelen voor de starter (ik bedoel in het kastje waarin het kabeltje wordt opgerold dat je moet uittrekken om te starten) zijn IM61070035 en IM61102006. Die zijn van plastic. Volgens mijn leverancier van tweede hands machines was een schroef gebroken waarmee de starter aan de machine is verbonden. Hierdoor waren plastic onderdelen kapot gegaan. Vermoedelijk had hij toen het kleine onderdeel niet vervangen waardoor het kabeltje niet goed werd opgerold en ook het andere onderdeel weer kapot ging. We letten er nu op dat de schroeven goed blijven zitten. Hopelijk kunnen we dan nu weer een tijdje voort.
 
Een kleine aanvulling nu ik meer van de machine weet. Ik werk er zelf niet mee maar laat dit over aan mensen die wat bij me komen werken. Voor mij veel te zwaar. Ik krijg de machine niet eens gestart.
Wat ik nu verwacht is dat het probleem bij de veel duurdere machine is geweest is dat men onvoldoende de machine heeft gesmeerd. Dicht bij het punt waar de maaikop zit vind je een opening waar veel vaseline in moet worden aangebracht. Dit punt moet ook weer worden afgesloten. Ik verwacht dat daar onvoldoende op is gelet. Dit als tip!
 
Doe hetzelfde als Staatsbosbeheer in Nederland; inzet van meer of minder grote grazers, geiten, runderen, zijn ook gezellige en aaibare dieren, natuurlijk niet in de winter dood laten gaan, daar maak je geen vrienden mee.
Hier in de buurt wonen Slovaken, zijn in de jaren 70 hier naartoe gebracht, communisten en houthakkers in één mens versmolten, die hielden altijd een hond onder een afdak of een oude auto.
Als de winter voorbij was, bleek de hond dood, geen probleem; ze kochten gewoon een andere hond.
Vrienden ben ik met deze mensen nooit geworden.
 
Bovenaan