Elektrische CV installatie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wij hebben van de zomer onze oude houtkachel vervangen door een nieuwe houtgaskachel (ik dacht Atmos DC 25 GD). Verder hebben we onze (20 jaar) oude boiler vervangen voor een nieuwe spaarzamere. En we hebben 4 zonnepanelen aangeschaft. Wij hebben een groot verwarmingsvat met water (1600 liter). Onze zonnepanelen werken op basis van warmte-overdraging. Ze verwarmen het water in de boiler en daarna ook in het grote vat, waardoor we op een warmere lente/herfstdag ook ons huis kunnen verwarmen. Dit samen met de spaarzamere kachel zou een grote vermindering van onze hoeveelheid te stoken hout en schadelijke "uitlaat"gassen moeten bewerkstelligen. Voor alsnog werkt het prima!

Dit hebben we betaald met een subsidie van de staat, "kotlíková dotace". Je moet dan minstens 150.000 kč investeren en dan kun je (als je alles volgens de regels doet) 120.000 kč terug krijgen van de staat. Je hebt wel een beperkter aanbod van kachels, die je mag kopen, omdat deze kachels aan de eisen van de staat moeten voldoen.
(Daar zaten ook pelletkachels bij....)

Wij hebben meegedaan in de 2e golf. De derde golf zou nu in de herfst plaats vinden. Ik heb net even gekeken op de site van de provincie (waar wij hebben aangevraagd) en daar is geschreven dat de laatste golf aanvragen is afgesloten op 26 oktober om 13.00. Dus ik ben bang dat het nu niet meer kan. Al ben ik er uberhaupt niet zeker van of buitenlanders mogen inschrijven op subsidies van de Tsjechische staat....?

Het hangt heel erg af van je huis, de grootte van je huis en waar je op wilt stoken, welke kachel je uit kunt kiezen.
Bij ons is elektrisch stoken geen optie. Dit is voor de grootte van ons huis veels te duur.
Mvg, Eveline
 

kuurgast

Donateur
Er is grote belangstelling voor subsidies voor zonnepanelen op daken. "We hebben genoeg geld", zegt de minister.

Stijgende kosten voor gas, elektriciteit en brandstof drijven Tsjechen naar alternatieve manieren om energie te verkrijgen. De oplossing in de vorm van een fotovoltaïsche energiecentrale op het dak of een warmtepomp is echter niet de goedkoopste, daarom vragen velen subsidies van de staat aan.
De minister van Milieu, Anna Hubáčková, zei donderdag tijdens een bijeenkomst met journalisten dat er geld beschikbaar is voor isolatie of verwarmingsveranderingen voor Tsjechië.
We hebben een programma Nieuw Groen Sparen, in het kader waarvan we subsidies verstrekken voor het isoleren van gebouwen, het vervangen van ramen, het gebruik van restwarmte van huishoudens en vooral het vervangen van verwarming", aldus de minister.

Nová zelená úsporám = Nieuw groen sparen

1. Allereerst dient de potentiële aanvrager af te wegen of de subsidie Nieuw Groen Sparen bij hem past. Hij moet er rekening mee houden dat hij een deel van de financiën zelf moet betalen. Tegelijkertijd betaalt hij eerst alles uit eigen middelen en komt de bijdrage pas op zijn rekening nadat hij de bouw of installatie heeft voltooid en alles heeft gedocumenteerd.

2. De aanvrager van de subsidie dient na te gaan aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor de uitvoering van de maatregel. Sommige oplossingen, zoals de isolatie van het huis, moeten mogelijk worden goedgekeurd door de bouwautoriteit of de toestemming van de buren. De dichtstbijzijnde bouwautoriteit kan u hierover adviseren.

3. Opdat de aanvrager aan de voorwaarden voor het verkrijgen van subsidie kan voldoen, moet hij een door een bevoegd persoon opgesteld professioneel oordeel overleggen. Deze bestaat uit projectdocumentatie en een energiebeoordeling van het gebouw. In eenvoudiger gevallen (ketelvervanging, FVE-installatie) is de benodigde documentatie voor de toepassing minimaal en kan deze voor de gekozen installatie tegelijkertijd door een gespecialiseerd bedrijf worden opgesteld.

4. Het indienen van aanvragen en alle bijbehorende documenten vindt online plaats via het AIS-systeem van SFŽP CR. Het is echter noodzakelijk om de gebruiker te verifiëren door middel van elektronische identificatie, die de subsidieaanvrager kan instellen op het eidentita.cz-portaal.

5. Nadat u aan deze voorwaarden heeft voldaan, kunt u via het icoon Aanvraag indienen eindelijk een elektronische subsidieaanvraag invullen op de website van Nieuw Groen Sparen novazelenausporam.cz.

6. De medewerkers van het Rijksmilieufonds nemen de aanvraag in ontvangst en controleren deze. Indien zij tekortkomingen constateren, sturen zij de aanvrager een verzoek om deze binnen een bepaalde termijn op te heffen. De belanghebbende kan echter uitstel vragen als hij daar niet aan kan voldoen.

7. Als de aanvraag in orde is, ontvangt de afzender een accentletter. Vanaf dat moment loopt er een periode van 24 tot 36 maanden (afhankelijk van de kostenbesparende oplossing) waarin zij de maatregelen waarvoor zij subsidie krijgen moeten installeren en documenteren.

8. Na voltooiing van alle werkzaamheden moet de persoon de implementatie documenteren. Hij vult dit in het systeem in en uploadt gedigitaliseerde documenten over de uitvoering.

9. Het Fonds controleert vervolgens de documenten. In geval van tekortkomingen ontvangt de aanvrager opnieuw een e-mail met het verzoek om de tekortkomingen op te heffen en een deadline voor documentatie, die opnieuw kan worden verlengd.

10. Het fonds betaalt de subsidie door middel van een niet-contante overschrijving op de bankrekening van de aanvrager die is vermeld in AIS SFŽP CR. Het fonds wijst er echter op dat het bedrag van de subsidie kan worden aangepast op basis van gedocumenteerde documenten of beperkingen op overheidssteun.

Bron goochelvertaling van seznamzpravy.cz.
 
Geld genoeg maar makkelijk is het niet.

Wij willen onze CV ketel (18 jaar oud ondertussen) vervangen voor een warmtepomp maar helaas hebben ze besloten om gasketels buiten de green deal te laten vallen. Dan komt de kosten van een warmtepomp in 1x op 400.000czk (zonder veranderingen in huis). In principe moet je naar vloerverwarrming of laagwarmte radiatoren wat ook weer snel 100.00czk is. Om het een beetje betaalbaar te houden wil je ook zonnepanelen wat tegenwoordig een klein kapitaal kost met een levertijd van 7 maanden (250.000czk). Batterij erbij?, doe maar + 250.000czk.

Naja denk je om het maar te doen komen ze kijken en krijg je het commentaar dat je buitenmuur niet voldoende geïsoleerd is dus de vergoeding gaat omlaag. Isoleren kost natuurlijk ook niets dus zeker maar een extra 600.000czk om alles van de buitenmuren te trekken, te isoleren en de buitenmuur opnieuw af te werken. Zullen ze ook wel weer met het dak komen en kan je een extra 500.000czk erbovenop tellen.

Beetje halfbakken oplossing tenzij je 2 miljoen hebt liggen. Lenen is ook geen optie met de huidige rente.

Ofwel. we hebben hebben weer 15pmrs hout liggen dus komen de komende jaren wel weer door met de kachel.
 
Ik zit er ook aan te denken om een airco aan te schaffen puur voor verwarming. Voor koeling heb ik die niet nodig want in mijn huis komt de temperatuur zelfs bij een hittegolf nauwelijks boven de 22 graden. Maar een airco is ook een warmtepomp maar wel veel goedkoper dan een warmtepomp aangesloten op centrale verwarming. Hoe zit het overigens met het installeren van een airco in Tsjechië? Op zich is het niet ingewikkeld om dat zelf te doen. Er zijn veel voorgevulde systemen te koop die zo gemaakt zijn dat je ze in principe vrij makkelijk zelf kunt installeren, eventueel met een beetje YouTube hulp en een vacuüm pompje van AliExpress. In Nederland mag dat alleen door een STEK gecertificeerd bedrijf, maar ik weet niet hoe dit in Tsjechië is geregeld.
 
Volgens degene die het voor mij doet:!
Ja het kan mits de leiding even vacuum wordt gezogen.
Gebruik ook een beetjs loxeal oid op de verbindingen.
Ziet er vrij simpel uit ,en bij de bauhaus super goedkoop kompleet systeem
Regels over aansluiten nog nooit van gehoord.
 
Dan ga ik het zelf doen. Het meeste werk is het ophangen van de binnen- en buitenunit en het leggen van de leidingen. Dat mag je in NL zelf doen. Maar het aankoppelen, vaccumeren, controleren en in bedrijf stellen moet daar door een specialist gebeuren. Het is inderdaad belangrijk om de leidingen en koppelingen goed te controleren op lekkage en niet goed vaccumeren van de leidingen is slecht voor de werking en levensduur van de installatie.
 
Beste Kozakov , ook wij wilen heel erg graag een airco in ons huisje instaleeren maar durven niet zo goed want deze aktie moet toch wel met sucess voltooidt werden....Wij zouden heel erg graag met U daarover een beetje komen praaten en kijken hoe het een en ander in elkaar steekt als het klaar is. Is het mogelijk om met U in verbinding te treeden ? Wij weeten waar Chuchelna te zoeken is want wij hebben voor ons verhuizen in Lomnice nad Popelkou- Rvacov gewont. Nu is het voor ons ietswat verder te rijden maar wij hebben er bestwel tijd ervoor. Groetjes van Jan en Janka
 
Dat is prima. Wanneer precies ik het ga doen weet ik nog niet precies. Wordt waarschijnlijk november. Misschien koop ik de airco in NL. Ik zag daar een eenvoudige voor rond de 500€. En dan moet ik met de auto om hem mee te nemen. Ik zal een PB sturen met mijn tel. nr. etc. Voor mij is het ook de eerste keer. Maar wanneer het lukt, ga ik in NL er ook een plaatsen. Daar heb ik iets minder haast mee omdat pas over een jaar mijn energiecontract afloopt.
 
Volgens degene die het voor mij doet:!
Ja het kan mits de leiding even vacuum wordt gezogen.
Gebruik ook een beetjs loxeal oid op de verbindingen.
Ziet er vrij simpel uit ,en bij de bauhaus super goedkoop kompleet systeem
Regels over aansluiten nog nooit van gehoord.
Ik heb reeds een airco gekocht die ik voor verwarming in het achtergedeelte van mijn huis wil gebruiken. Over een maand ga ik die zelf installeren. Het installeren hiervan is nog simpeler omdat ook de leidingen reeds voorgevuld zijn en voorzien van speciale koppelingen die voorkomen dat er lucht instroomt. Dus ook vaccumeren, waarvoor je wat speciale apparatuur moet aanschaffen is niet nodig.
Overigens is het officieel wel verplicht om installatie door een vakman te laten doen. Dit zijn Europese regels en gelden ook in Tsjechië.
 
Even terug komend op de installatie van de airco. Ik heb de airco sinds enige maanden in bedrijf en tot nu toe kon ik die ook gedurende de vorstperiode gebruiken om te verwarmen wat prima ging. Mijn elektriciteits gebruik is mede door de airco gehalveerd. Wel liep ik tegen een probleempje aan die wellicht door meer mensen wordt ervaren, maar waar ik weinig over lees op het internet. De buitenunit gaat af en toe in de ontdooistand om aanvriezing van de warmtewisselaar te voorkomen. Het ontdooide ijs drupt dan op de lekbak onderin wat natuurlijk direkt bevriest tijdens vorst. Ook de afvoer groeit dicht met ijs wat na een aantal dagen aangroeit tot een centimeters dikke laag. Uiteindelijk kan die zo dik worden dat de vertilator deze aantikt. Ik wil dit nu verhelpen door een warmtelintje in de lekbak te leggen en af en toe aan te zetten waardoor aanvriezen voorkomen wordt. Tot nog toe houd ik de ijsvorming in de gaten en verwijder dit indien nodig handmatig. Mogelijk hebben de duurdere airco's een ingebouwd anti aanvriessysteem in de lekbak om dit te voorkomen. Maar ook hier lees je weinig over. Dus bij de aanschaf van een airco zou ik hier informatie over vragen, want ik lees die vrijwel nergens in de omschrijving van airco's.
Een collega van mij heeft een warmtepomp en deze heeft wel een anti aanvriessysteem in de lekbak van de buitenunit.
 
Ja dat aanvriezen is een interessant probleem ,waar ik hier hetzelfde zie.
Ik heb hier heel veel verschillende types en merken in gebruik.
Bijv de Nordline (airco /verwarming) , 1 is bijna nooit bevroren en ontdooit zichzelf , de andere 2 zelfde type cm dikke ijslaag ongelooflijk.
De 2 x toshiba is daarentegen beter ijsvrij ,allemaal.
De warmtepompen hebben een anti ijs systeem werkt goed.
De condenser hangt buiten aan de muur dus ik laat het gewoon lekken op de grond.
Kan trouwens ook niets vinden in de gebruiks aanwijzing over dit.
Maar ook met een dikke ijslaag ,blijft het een beetje warmte produceren , genoeg om de betreffende ruimte op 20c te houden.
Stroomverbruik zal wel omhoog schieten.
 
Het lekt zoveel ,dat de antivries wordt verdund en weglekt.
Nog even mijn installateur gevraagd,kwam met de volgende punten.
4 wegventiel defect,als alternatief defrost kun je ook binnen koelen dus buiten verwarmen ,ontdooit heeel snel .
als dit werkt ventiel ok.
software voor defrost fout
Temperatuur sensor op condensor buiten defect of verbogen ,meet dus niet daadwerekelijk de ijsvorming.
Altijd op maximum vermogen ,reduceer naar minimum.
of iets anders :)
 
De buitenunit gaat af en toe in de ontdooistand om aanvriezing van de warmtewisselaar te voorkomen. Het ontdooide ijs drupt dan op de lekbak onderin wat natuurlijk direkt bevriest tijdens vorst. Ook de afvoer groeit dicht met ijs wat na een aantal dagen aangroeit tot een centimeters dikke laag. Uiteindelijk kan die zo dik worden dat de vertilator deze aantikt. Ik wil dit nu verhelpen door een warmtelintje in de lekbak te leggen en af en toe aan te zetten waardoor aanvriezen voorkomen wordt.
Normaal gesproken mag de afvoer niet helemaal dicht vriezen, hooguit kan er een ijspegel vormen.
Als de unit goed gemonteerd is dan moet het ontdooide ijs via de afvoer uit de lekbak druppen.
Bij mijn 2 units gaat dit vrij snel en vriest het dus niet dicht.
Zorg verder dat de unit een cm of 20-30 van de grond staat. Dan is er genoeg plek om ijs te laten groeien onder de unit ;)

Als toch de afvoer dicht blijft vriezen dan is inderdaad een warmtelint een goede oplossing.
 
Bovenaan