Elektrische CV installatie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wij hebben van de zomer onze oude houtkachel vervangen door een nieuwe houtgaskachel (ik dacht Atmos DC 25 GD). Verder hebben we onze (20 jaar) oude boiler vervangen voor een nieuwe spaarzamere. En we hebben 4 zonnepanelen aangeschaft. Wij hebben een groot verwarmingsvat met water (1600 liter). Onze zonnepanelen werken op basis van warmte-overdraging. Ze verwarmen het water in de boiler en daarna ook in het grote vat, waardoor we op een warmere lente/herfstdag ook ons huis kunnen verwarmen. Dit samen met de spaarzamere kachel zou een grote vermindering van onze hoeveelheid te stoken hout en schadelijke "uitlaat"gassen moeten bewerkstelligen. Voor alsnog werkt het prima!

Dit hebben we betaald met een subsidie van de staat, "kotlíková dotace". Je moet dan minstens 150.000 kč investeren en dan kun je (als je alles volgens de regels doet) 120.000 kč terug krijgen van de staat. Je hebt wel een beperkter aanbod van kachels, die je mag kopen, omdat deze kachels aan de eisen van de staat moeten voldoen.
(Daar zaten ook pelletkachels bij....)

Wij hebben meegedaan in de 2e golf. De derde golf zou nu in de herfst plaats vinden. Ik heb net even gekeken op de site van de provincie (waar wij hebben aangevraagd) en daar is geschreven dat de laatste golf aanvragen is afgesloten op 26 oktober om 13.00. Dus ik ben bang dat het nu niet meer kan. Al ben ik er uberhaupt niet zeker van of buitenlanders mogen inschrijven op subsidies van de Tsjechische staat....?

Het hangt heel erg af van je huis, de grootte van je huis en waar je op wilt stoken, welke kachel je uit kunt kiezen.
Bij ons is elektrisch stoken geen optie. Dit is voor de grootte van ons huis veels te duur.
Mvg, Eveline
 

kuurgast

Donateur
Er is grote belangstelling voor subsidies voor zonnepanelen op daken. "We hebben genoeg geld", zegt de minister.

Stijgende kosten voor gas, elektriciteit en brandstof drijven Tsjechen naar alternatieve manieren om energie te verkrijgen. De oplossing in de vorm van een fotovoltaïsche energiecentrale op het dak of een warmtepomp is echter niet de goedkoopste, daarom vragen velen subsidies van de staat aan.
De minister van Milieu, Anna Hubáčková, zei donderdag tijdens een bijeenkomst met journalisten dat er geld beschikbaar is voor isolatie of verwarmingsveranderingen voor Tsjechië.
We hebben een programma Nieuw Groen Sparen, in het kader waarvan we subsidies verstrekken voor het isoleren van gebouwen, het vervangen van ramen, het gebruik van restwarmte van huishoudens en vooral het vervangen van verwarming", aldus de minister.

Nová zelená úsporám = Nieuw groen sparen

1. Allereerst dient de potentiële aanvrager af te wegen of de subsidie Nieuw Groen Sparen bij hem past. Hij moet er rekening mee houden dat hij een deel van de financiën zelf moet betalen. Tegelijkertijd betaalt hij eerst alles uit eigen middelen en komt de bijdrage pas op zijn rekening nadat hij de bouw of installatie heeft voltooid en alles heeft gedocumenteerd.

2. De aanvrager van de subsidie dient na te gaan aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor de uitvoering van de maatregel. Sommige oplossingen, zoals de isolatie van het huis, moeten mogelijk worden goedgekeurd door de bouwautoriteit of de toestemming van de buren. De dichtstbijzijnde bouwautoriteit kan u hierover adviseren.

3. Opdat de aanvrager aan de voorwaarden voor het verkrijgen van subsidie kan voldoen, moet hij een door een bevoegd persoon opgesteld professioneel oordeel overleggen. Deze bestaat uit projectdocumentatie en een energiebeoordeling van het gebouw. In eenvoudiger gevallen (ketelvervanging, FVE-installatie) is de benodigde documentatie voor de toepassing minimaal en kan deze voor de gekozen installatie tegelijkertijd door een gespecialiseerd bedrijf worden opgesteld.

4. Het indienen van aanvragen en alle bijbehorende documenten vindt online plaats via het AIS-systeem van SFŽP CR. Het is echter noodzakelijk om de gebruiker te verifiëren door middel van elektronische identificatie, die de subsidieaanvrager kan instellen op het eidentita.cz-portaal.

5. Nadat u aan deze voorwaarden heeft voldaan, kunt u via het icoon Aanvraag indienen eindelijk een elektronische subsidieaanvraag invullen op de website van Nieuw Groen Sparen novazelenausporam.cz.

6. De medewerkers van het Rijksmilieufonds nemen de aanvraag in ontvangst en controleren deze. Indien zij tekortkomingen constateren, sturen zij de aanvrager een verzoek om deze binnen een bepaalde termijn op te heffen. De belanghebbende kan echter uitstel vragen als hij daar niet aan kan voldoen.

7. Als de aanvraag in orde is, ontvangt de afzender een accentletter. Vanaf dat moment loopt er een periode van 24 tot 36 maanden (afhankelijk van de kostenbesparende oplossing) waarin zij de maatregelen waarvoor zij subsidie krijgen moeten installeren en documenteren.

8. Na voltooiing van alle werkzaamheden moet de persoon de implementatie documenteren. Hij vult dit in het systeem in en uploadt gedigitaliseerde documenten over de uitvoering.

9. Het Fonds controleert vervolgens de documenten. In geval van tekortkomingen ontvangt de aanvrager opnieuw een e-mail met het verzoek om de tekortkomingen op te heffen en een deadline voor documentatie, die opnieuw kan worden verlengd.

10. Het fonds betaalt de subsidie door middel van een niet-contante overschrijving op de bankrekening van de aanvrager die is vermeld in AIS SFŽP CR. Het fonds wijst er echter op dat het bedrag van de subsidie kan worden aangepast op basis van gedocumenteerde documenten of beperkingen op overheidssteun.

Bron goochelvertaling van seznamzpravy.cz.
 
Geld genoeg maar makkelijk is het niet.

Wij willen onze CV ketel (18 jaar oud ondertussen) vervangen voor een warmtepomp maar helaas hebben ze besloten om gasketels buiten de green deal te laten vallen. Dan komt de kosten van een warmtepomp in 1x op 400.000czk (zonder veranderingen in huis). In principe moet je naar vloerverwarrming of laagwarmte radiatoren wat ook weer snel 100.00czk is. Om het een beetje betaalbaar te houden wil je ook zonnepanelen wat tegenwoordig een klein kapitaal kost met een levertijd van 7 maanden (250.000czk). Batterij erbij?, doe maar + 250.000czk.

Naja denk je om het maar te doen komen ze kijken en krijg je het commentaar dat je buitenmuur niet voldoende geïsoleerd is dus de vergoeding gaat omlaag. Isoleren kost natuurlijk ook niets dus zeker maar een extra 600.000czk om alles van de buitenmuren te trekken, te isoleren en de buitenmuur opnieuw af te werken. Zullen ze ook wel weer met het dak komen en kan je een extra 500.000czk erbovenop tellen.

Beetje halfbakken oplossing tenzij je 2 miljoen hebt liggen. Lenen is ook geen optie met de huidige rente.

Ofwel. we hebben hebben weer 15pmrs hout liggen dus komen de komende jaren wel weer door met de kachel.
 
Bovenaan