Eetkiosken op Wenceslasplein moeten weg

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
In 2007 werd hier al over geschreven door oa Freddy, maar nu zijn de plannen vergevorderd om voor het eind van het jaar de kiosken te slopen en in de plaats daarvan 6 nieuwe neer te zetten met beperkte openingstijden, verbod op alcoholverkoop en te huur via het stadhuis.
Bron: praguepost.com/news.
 
Regulering dus. Op plekken van toeristenophoping, meestal een goede zaak. Mits de zes pachtcontracten natuurlijk eerlijk verdeeld worden en jaarlijks rouleren. En niet in de zakken van met politiek en ambtenarij bevriende lieden verdwijnen.
 
Vroeger, en dat is lang geleden, had je alleen kiosken die kranten of bloemen verkochten en kiosken die wat lekkers verkochten.

Dat "lekkers" en dan wel Tsjechisch lekkers mis ik tegenwoordig heel erg in Praag. Een lekker stuk klobása s horčicí/křenem of čerstvý bramborák, dat was echt lekker. Dat moeten ze weer toelaten. En al die andere troep verbieden. :ja:
 
Ben ik het nou helemaal mee eens. Vroeger had je die en nu verkoopt men alleen spul wat je thuis ook liever niet eet.
Bramborak bijvoorbeeld, zie je ook steeds minder.
Het is een historisch plein, de verloedering heeft er al ingetreden, maar laat ze het nou niet zo ver laten komen als bijvoorbeeld het Damrak in Amsterdam.
Dus een mooie krantenkiosk, een bloemenkraam, eentje met worst, eentje met bramborak, een met broodgebak, per kraam een andere Tsjechische specialiteit.
Is er nog een over: geen souveniers aub!
 
Die kiosken mogen van mij blijven. Makkelijk voor een snelle hap en naar mij mening smaakt het goed.
Er zijn genoeg restaurants en eettentjes met authentiek Tsjechisch eten. Dus deze kunnen mooi blijven.
 
Ik heb er ook geen principiële bezwaren tegen. Praag is nou eenmaal een stad die zich richt op toeristen en daar hoort een snelle (vette) hap bij. Wil het stadsbestuur dat niet, dan moeten ze ook die commerciële meuk op en rond de Karelsbrug lozen. Je loopt daar zogenaamd door een historisch stadsdeel, maar ze zouden net zo makkelijk een Vietnamese markt op de Karelsbrug kunnen beginnen.
 
  • Leuk
Waarderingen: sklo
Ach ja, de Karelsbrug, een markt.

De laatste keer dat ik er echt overheen moest, heb ik een paraplu omhoog gestoken, ik zag dat meer mensen doen en dacht dat zal wel zijn zodat je jezelf niet kwijtraakt in het gedrang.

Toen ik aan de overkant was, bleek ik een groep Koreanen achter me aan hebben lopen. Die heb ik toen met behulp van een boekje over Brussel een rondleiding gegeven. Op het Wenceslasplein heb ik ze echte Venetiaanse pizza van de Penny Market - een typisch Belgische specialiteit - laten eten.

Ze hadden een onvergetelijke dag. Een toeristenhand is snel gevuld.
 
Er zijn er inmiddels wel een paar dicht, dus nu staan er een aantal lege kiosken te verloederen. Maar hoe de "regulatie" verloopt weet ik niet.
 
Ik hoop inderdaad wel dat het iets meer warmte en aankleding krijgt dan op die afbeelding. Een stadsplein moet leven en mensen moeten zich er prettig voelen.
We gaan het zien...
Wel goed overigens dat het verkeer minder ruimte krijgt.
 

kuurgast

Donateur
Honderden Joodse grafsteenfragmenten ontdekt bij renovatie Wenceslasplein

Bij de wederopbouw van het Wenceslasplein zijn straatstenen gevonden, gemaakt van voormalige joodse grafstenen.
De joodse gemeenschap in Praag ontvangt nog honderden kasseien, die bij de herinrichting in het onderste deel van het Wenceslasplein zijn opgegraven. Dit zijn bijgesneden Joodse grafstenen met de Davidster. De originele bestrating was met de hand gebroken, tientallen stenen bevatten de overblijfselen van teksten en honderden stenen waren gemaakt van gepolijst marmer, zei František Bányai, president van de Joodse Gemeenschap van Praag. Tot dusver is echter noch een grafsteen noch de oorsprong van de stenen geïdentificeerd, voegde Bányai toe.

Eind vorig jaar ondertekende de hoofdstad samen met het stadsbedrijf TSK een memorandum met de joodse gemeenschap in Praag, waarmee de gemeente kasseien uit het stadscentrum kan teruggeven die tijdens het vorige regime werden gebruikt, waarvoor joodse grafstenen zijn gebruikt.
"Alles zal worden verzameld, in een depot geplaatst en vervolgens naar de oude joodse begraafplaats in Žižkov in de Fibichova-straat gebracht", zei František Bányai.
Dinsdag werden er alleen al ongeveer 50 stenen met inscripties en ongeveer 500 stenen van gepolijst marmer gevonden.

De joodse gemeenschap in Praag vestigt al jaren de aandacht op het plaveien van grafstenen. Ze zei eerder dat stenen gemaakt van grafstenen zich in de hoofdstad op het Wenceslasplein en Na Příkopě en op 28 oktober-plein bevinden. Ze zijn waarschijnlijk afkomstig van gesneden grafstenen van de joodse begraafplaats in Údlice in de regio Chomutov of andere joodse begraafplaatsen.

De gemeente was het met Praag eens dat in het geval dat graafwerkzaamheden in verband met de ontmanteling van de bestrating in het getroffen gebied plaatsvinden, een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap op de locatie zal worden uitgenodigd om de stenen te identificeren. De blokjes van de grafstenen worden gemarkeerd en vervolgens gratis overgedragen aan de joodse gemeenschap in Praag.

De Joodse gemeenschap heeft verschillende foto's vrijgegeven op facebook die de eerste bevindingen tonen toen de eerste straatstenen werden opgegraven.

Bron oa news.expats.cz + facebook.com/ZOvPraze.
 

Ad Verschoor

Donateur

T. Provazník, P. Kučera

Gruwelijke ontdekking in Praag: kasseien blijken gebroken Joodse grafstenen

In Praag hebben stratenmakers een gruwelijke ontdekking gedaan. Toen ze werkten aan Wenceslasplein en de oude kasseien eruit sloegen, bleek dat deze vierkante steentjes zijn gemaakt van Joodse grafstenen. Op de onderkant zijn afbeeldingen, nummers en namen van overleden Joden te zien. Dit bevestigt het jarenlange gerucht dat het communistische regime van weleer grafstenen van synagogen en Joodse begraafplaatsen heeft gestolen om kasseien van te maken.

Hoogglans
Op 5 mei begon de herinrichting van het nationale plein van Tsjechië, een project dat 11,8 miljoen euro kost. Toen de straatwerkers de onderkant van de steentjes zagen, werd rabbijn Chaim Kočí erbij geroepen. Hij was al vroeg in de ochtend komen opdragen. Met eigen ogen kon hij zien hoe de arbeiders stenen omdraaiden waarop duidelijk Hebreeuwse letters, data en de Davidster staan. Aan de onderkant zijn veel kasseien hoogglans gepolijst, een andere duidelijke aanwijzing dat ze van Joodse begraafplaatsen zijn geroofd.

Communistische roof
Leiders van de Joodse gemeenschap in Praag stellen dat deze kasseien aantonen dat hun grote vrees en vermoeden, dat de communistische autoriteiten de stenen in de jaren tachtig hebben gestolen om het het Wenceslasplein mee op te knappen, waar blijken te zijn. Destijds werd het gemotoriseerde verkeer van het plein geweerd en werd het een voetgangersgebied. Het project werd op tijd afgerond voor een bezoek van Sovjetleider Michaël Gorbatsjov in 1987. Indertijd was Tsjechië onderdeel van Tsjecho-Slowakije dat een satellietstaat van de Sovjetunie was.

Toestemming
Directeur Leo Pavlate van het Joods Museum in Praag was de eerste die de kwestie rond de oorsprong van de kasseien ter sprake bracht. Hij kon zich nog goed herinneren dat hij tijdens de opknapbeurt in de jaren tachtig twee kasseien had gevonden die de markeringen van een Joodse grafsteen lieten zien. Tijdens de raadsvergadering over de renovatie van 2020 besloot de gemeenteraad van Praag om de Joodse gemeenschap toestemming te geven de stenen tijdens de werkzaamheden te inspecteren.

‘Overwinning voor het Joodse volk’
Op het Wenceslasplein zei rabbijn Kočí dat de ontdekking, hoe gruwelijk ook, een overwinning is voor het Joodse volk. Verder zei hij dat het niet prettig was om te zien dat grafstenen van mensen die misschien een eeuw geleden zijn gestorven, ooit op de grond zijn gesmeten en gebroken om straatstenen van te maken. De geschiedschrijving erover kan nu worden rechtgezet. Het is onmogelijk om vast te stellen waar de grafstenen vandaan komen. Dit komt omdat ze in kleine stukjes zijn gehakt en er is geen manier meer is om ze weer in elkaar te puzzelen.

Bron: jonet.nl
 
Bovenaan