Een volgend project: de Cezeta 501-03

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Leen

† In Memoriam
375705_530425933672534_1110385286_n.jpg


Er zit schot in het proces.
 
Populaire Čezeta-scooter staat op het punt om te verdwijnen: faillissement dreigt

De productie van de elektrische bromfiets Čezeta in Tsjechië wordt mogelijk binnenkort stopgezet. De fabrikant staat op het punt failliet te gaan. Het gelijknamige bedrijf, gevestigd in Prostějov/Proßnitz, heeft nog geen koper kunnen vinden en men is niet langer bereid om het nodige geld te steken in de voortzetting van de productie, zei de algemeen directeur en meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf, Neil Eamonn Smith, in een persbericht.


Volgens Smith is de productie van de Čezeta met elektrische aandrijving een permanente negatieve zaak, ook al was het mogelijk om de verliezen vanaf 2018 jaarlijks terug te dringen. In 2018 en 2019 werd een totaal verlies geboekt van meer dan 21 miljoen kronen (ruim 800.000 euro). “Er staan bromfietsorders ter waarde van meer dan 100.000 euro op de wachtlijst, waardoor Čezeta de facto schuldenvrij zou zijn. De enige schuld die het bedrijf aan de eigenaar verschuldigd is, ” merkte Smith zelfvoldaan op in het persbericht.

Sinds september vorig jaar is het bedrijf op zoek naar een nieuwe eigenaar. Smith heeft 70 procent van de aandelen in handen, de overige 30 procent is van kleinere investeerders - vertegenwoordigd door het crowdfundingbedrijf Crowdberry.

Het bedrijf begon in 2017 met de productie van de elektrische bromfiets Čezeta. Het is een retroversie van de scooter die in de jaren vijftig en zestig door het staatsbedrijf ČZ werd vervaardigd. Dit was in die tijd erg populair en stond in de volksmond bekend als "prase" (Duits: varken of varkentje) vanwege zijn ontwerp. Vanaf 2018 werden de eerste 60 scooters van het type 506 vervaardigd in de fabriek van de voormalige machinefabriek Wikov. Dit is een model met elektrische aandrijving dat naar tien Europese landen is geëxporteerd. Vorig jaar werd in Tsjechië slechts één Čezeta verkocht vergeleken met 13 scooters het jaar ervoor.


bron: deutsch.radio.cz
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan