Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

dennuzzz

Donateur
Meeste Europeanen aan het werk sinds 2008
Gepubliceerd op 14 jun 2016

LUXEMBURG (AFN) - Het aantal Europeanen met een baan is in het eerste kwartaal van dit jaar licht toegenomen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Eurostat. Sinds de tweede helft van 2008 was het aantal werkenden niet zo hoog.

Zowel in de eurozone als de Europese Unie als geheel nam de werkgelegenheid in het eerste kwartaal met 0,3 procent toe ten opzichte van de voorgaande periode, en met 1,4 procent op jaarbasis. Eurostat schat dat 231.3 miljoen mannen en vrouwen in de EU een baan hadden, onder wie 152,6 miljoen in de eurozone.

Nederland scoorde relatief zwak in het eerste kwartaal. De werkgelegenheid nam met 0,1 procent op kwartaalbasis af, net als in Griekenland en Letland. Alleen Polen deed het met een daling van 0,5 procent nog slechter. Van de 26 EU-landen waarvan afzonderlijke data beschikbaar zijn, kende Tsjechië de sterkste toename: 1,5 procent.

Bron: www.iex.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Koude voorjaar is funest voor fruitoogst

Appeltelers in Tsjechië hebben het moeilijk. Een Tsjechische teler uit de zwaarst getroffen regio van Moravië verloor wel 50% van zijn oogst dit seizoen. Naast de droogte had de regio ook te kampen met temperaturen die in de laatste weken van april daalden tot -5 graden Celsius. De Nationale Unie van Fruittelers raamt dat de verliezen van het hele land dit seizoen ongeveer 14,78 miljoen euro bedragen.


Ook in de warmere regionen van Bohemia werd schade gemeld: daar stonden de appelbomen tijdens de vorst in bloei. De abrikozenoogst werd het zwaarst getroffen en zal naar schatting met 68 procent dalen, tot slechts 709 ton. De perzikenoogst van het land zal naar verwachting met 67 procent afnemen, tot 421 ton.

Van kwaad tot erger
De laatste paar jaar hadden telers het zwaar. Deze verliezen, die het gevolg zijn van het weer, komen bovenop de reeds afnemende vraag naar verse appelen. De reden voor de consumptiedaling is volgens een rapport van USDA GAIN (dat werd gepubliceerd in 2015) "de grotere interesse in nieuw fruit en meer koopkracht van consumenten, alsook meer beschikbare fruitkeuzen. Jonge mensen in stedelijke gebieden geven de voorkeur aan nieuwe en exotische vruchten zoals kiwi, ananas, kumquat en passiefruit."

De teeltgebieden worden ook elk jaar kleiner: het areaal appelen ging van 8.721 hectare in 2014 naar 7.624 hectare in 2015 en werd er in 2014 nog op 704 hectare peren geteeld, in 2015 was dat nog 681 hectare. De dalende trend in het areaal en het aantal fruitbomen wordt toegeschreven aan oudere fruitbomen en een gebrek aan kapitaal voor eventuele vernieuwing van boomgaarden.

De appel is niet de enige vrucht die is getroffen
De fruitprijzen zullen naar verwachting niet beïnvloed worden door de lagere productie. Ook ander fruit had te maken met een kleinere productie, zoals steenfruit (abrikozen, perziken en pruimen) en aardbeien.

Martin Ludvik, hoofd van de telersunie: "De prijzen in Tsjechië worden voornamelijk beïnvloed door de Europese markt. Als de prijzen stijgen, is dat niet vanwege de kleinere oogst in Tsjechië, maar vanwege de situatie in andere landen."

De vorst heeft ook z'n tol geëist op de aardbeienoogst, die naar verwachting met 30 procent zal dalen tot 2.300 ton. Het enige fruit dat niet zal worden aangetast door de late vorst, zijn kersen, omdat die niet in de getroffen gebieden worden geteeld. De hagelstormen waar Bohemen eind mei en begin juni mee te maken had in de centrale, oostelijke en zuidelijke regio's, zouden de oogst van dit jaar ook kunnen beïnvloeden.

Bron: agf.nl
 

kuurgast

Donateur
..., Avast is concurrent van AVG
.....
Hebben niks met elkaar te maken, behalve virussen. ;)
Nu dus wel:

Computerbeveiliger Avast koopt anti-virusbedrijf AVG

Wie vandaag een nieuwe computer in huis haalt, zal trachten die te beschermen met Avast of AVG. Hoewel er nog andere gratis opties zijn, zijn deze twee de meest gekozen opties door de doorsnee gebruiker. Beide antivirusspecialisten hebben vandaag aangekondigd dat ze één zullen worden, nadat een overnamebod van Avast voor AVG geaccepteerd werd. Avast legt 1,3 miljard dollar op tafel, omgerekend bijna 1,2 miljard euro.


Avast en AVG zijn van Tsjechische origine. Avast heeft zijn hoofdkantoor in Praag, er werken circa 500 mensen. AVG heeft in dat land nog een vestiging in Brno, maar is tegenwoordig geregistreerd in Nederland. Ze beschermen samen meer dan 400 miljoen apparaten.

Avast wil door de overname groeien, zich technologisch uitbreiden en geografisch breder inzetten. Zo wil het bedrijf onder meer inzetten in opkomende technologieën als het 'Internet of Things'. Daarbij wisselen tal van kleine apparaten informatie met elkaar uit, maar in tegenstelling tot pc's en smartphones zijn die niet altijd goed beschermd.

Hoewel beide bedrijven ook betalende formules aanbieden, is de gemiddelde gebruiker meer dan gesteld met de gratis versie van een van beide programma’s. Het is afwachten wat de overname zal betekenen voor beide software-oplossingen.

De fusie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en hangt af van de vraag of Avast 95 procent va de aandelen weet te verwerven.

Bron diverse media, oa zdnet.be, telecompaper.com, radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Poolse eieren voor dumpprijzen in Tsjechische supermarkten, dit maakte de minister van landbouw Marian Jurečka woensdag bekend. Deze eieren worden voornamelijk verkocht bij de supermarkten Kaufland en Ahold.
Bron radio.cz/de.

Je kan aan de code op eieren zien waar ze vandaan komen zie uitleg op wiki.
Deze code is verplicht op eieren van boerderijen met meer dan 50 kippen.
 

dennuzzz

Donateur
Werkloosheid in eurozone stabiliseert

Bron: nu.nl - 29 jul 2016

LUXEMBURG (AFN) - De werkloosheid in de eurozone is in juni gestabiliseerd op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar. Dat betekent dat 10,1 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden vorige maand werkloos was.

Een jaar geleden bedroeg de werkloosheid in de eurozone nog 11 procent. In de hele Europese Unie zakte de werkloosheid in die periode van 9,5 naar 8,6 procent. Daarbij lieten 25 landen verbetering zien. Alleen in Oostenrijk liep de werkloosheid op, in België en Estland bleef de situatie onveranderd.

De hoogste werkloosheid werd gemeten in Griekenland (23,3 procent) en Spanje (19,9 procent). De arbeidsmarkt staat er het beste voor in Malta, Tsjechië en Duitsland, waar de werkloosheid slechts circa 4 procent bedraagt. In Nederland heeft 6,1 procent van de beroepsbevolking ongewenst geen betaalde baan.
 

Ad Verschoor

Donateur
'Canadees pensioenfonds heeft interesse in bezittingen SABMiller'

Het Canadese pensioenfonds PSP Investments heeft interesse in een overname van de Oost-Europese activiteiten van brouwer SABMiller. Dat meldden bronnen aan The Sunday Times.


Het gaat om activiteiten in Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Slowakije en Polen, met merken als Pilsner Urquell. De waarde van de bezittingen wordt geschat op circa 5 miljard dollar.

Eerder werd al gemeld dat investeringsmaatschappijen zoals KKR, BC Partners en Advent interesse zouden hebben in de onderdelen.

Bierbrouwer AB InBev stoot de bezittingen in Oost- en Centraal-Europa van SABMiller af voor goedkeuring van de fusie met zijn branchegenoot. De merken Grolsch, Peroni en Meantime van SABMiller werden in april verkocht aan het Japanse Asashi als onderdeel van de fusie. De combinatie moet in oktober een feit zijn.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Meeste openstaande vacatures in Tsjechië

Het gemiddelde aantal openstaande vacatures in de eurolanden was in het tweede kwartaal gelijk aan 1,7 procent van het totale werkaanbod. Dat is evenveel als in het eerste kwartaal van 2016.

In het tweede kwartaal van 2015 was het percentage nog 1,5 procent, zo blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag publiceerde.

De meeste openstaande vacatures waren te vinden in Tsjechië (2,9 procent), België (2,8 procent) en het Verenigd Koninkrijk (2,5 procent).

In Nederland lag het percentage in het tweede kwartaal van 2016 op 2 procent, gelijk aan het eerste kwartaal van dit jaar.

Door: NU.nl
 

kuurgast

Donateur
Landenrapport Tsjechië 2016.

In 2015 noteerde de Tsjechische economie een stevige groei van 4,6%, dankzij een toegenomen particuliere consumptie, door de EU gefinancierde overheidsinvesteringen en een bloeiende export.
Bron atradius.be.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Market Monitor - Machines - Tsjechië 2016.

De Tsjechische machine-industrie blijft profiteren van de solide prestaties van de Tsjechische economie; die groeide met 4,3% in 2015 en zal naar verwachting nog met 2,4% groeien in 2016.
Lees verder bij bron atradius.be.
 

Ad Verschoor

Donateur
Werkloosheid in Tsjechie laagst in EU

De werkloosheid in de eurozone bleef in augustus onveranderd steken op het laagste niveau in vijf jaar. Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag. De werkloosheid bedroeg 10,1 procent van de beroepsbevolking, net als in juli.


Dat is het laagste punt sinds juli 2011. Volgens Eurostat waren in het eurogebied 16,3 miljoen mensen werkloos.

Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 8,6 procent, eveneens onveranderd ten opzichte van een maand eerder. In de EU gaat het om bijna 21 miljoen werklozen.

De laagste werkloosheid in de EU was in Tsjechië (3,9 procent). De werkloosheid was zoals gewoonlijk het hoogst in Griekenland (23,4 procent). Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 5,8 procent gemeld.

Verder waren in de eurozone ruim 2,9 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen hadden bijna 4,2 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië was even de duurste obligatiemarkt ter wereld

Het rendement op de tweejarige Tsjechische staatslening kroop dinsdagochtend onder die van de soortgelijke Zwitserse obligatie. Beleggers waren op dat moment bereid om 0,94% te betalen voor het voorrecht om de Tsjechische overheid voor twee jaar geld te lenen. Daarmee was het voormalige Oostblokland even de duurste obligatiemarkt ter wereld. De Zwitsers maakten de achterstand al snel weer goed.


Dat gold overigens alleen voor deze korte looptijd. Voor langere looptijden waren en bleven de Zwitsers koploper. Als we kijken naar vijfjaarsleningen, dan vinden we de Tsjechen pas op de dertiende plaats van Europa. Waarom zijn de kortlopende Tsjechische leningen zo in trek? Dat heeft ten eerste natuurlijk met de fundamentele economische omstandigheden te maken. Die zien er goed uit: afgaand op de schattingen van zakenbank Goldman Sachs groeit de economie in het land, gecorrigeerd voor inflatie, met 2,6%. Verder schat Goldman de werkloosheid op 5,2%, is de begroting vrijwel in balans en kent het land een handelsoverschot van 1,7%.

Maar dat is niet alles. Om binnen bereik van de inflatiedoelstelling te blijven heeft de Tsjechische nationale bank (CNB) naast het rentewapen ook een wisselkoersdoelstelling geformuleerd. De kroon moet bij benadering 27 keer in de euro gaan. Om die doelstelling te bereiken pleegt de centrale bank interventies op de valutamarkten. Dat komt neer op het verkopen van nieuw uitgegeven kronen tegen vreemde valuta's. Dat zorgt voor meer liquiditeit in het financiële systeem en — analoog aan de rest van de wereld die aan monetaire versoepeling doet — tot lagere rentes. Het zal de Zwitsers bekend voorkomen. Alleen hield men in Zwitserland de 'vloer' in deze eenzijdige wisselkoerskoppeling — de kroon mag van de Tsjechen gerust meer dan 27 keer in de euro gaan, maar niet veel minder — niet vol.

Dat zijn de Tsjechen ook niet eeuwig van plan. In de persverklaring na de laatste vergadering gaf de CNB aan de wisselkoersdoelstelling in elk geval vol te houden tot het eerste kwartaal van 2017, maar dat het waarschijnlijk is dat er geen actie plaatsvindt in de eerste helft van volgend jaar. Beleggers sorteren met het kopen van de tweejaarsobligaties al voor op het loslaten van de vloer. Een analist van ING verwacht dat het rendement dan daalt naar -1%, schrijft persbureau Bloomberg.

Bron: fd.nl
 

kuurgast

Donateur
Sinds enkele dagen circuleert een soortgelijk verhaal op internet en media:

In Tsjechië en Estland is nog wat te halen.

Bij de Nederlandse grootbanken krijg je nauwelijks rente meer. Is dit het moment om je spaargeld op een beter renderende buitenlandse rekening te zetten?
Bron nrc.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Roep om hoger loon Ahold Delhaize in Tsjechië

PRAAG - De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka wil dat Ahold Delhaize de lonen bij winkels in zijn land verhoogt. Hij heeft de Nederlandse ambassadeur gevraagd zijn pleidooi voor hogere lonen over te brengen aan het supermarktconcern en de Nederlandse overheid, zo meldt hij maandag op Twitter.


De lonen in de publieke sector in Tsjechië zijn door de regering van Sobotka opgeschroefd. De sociaaldemocraat oefent daarbij ook al langer druk uit op bedrijven om dat voorbeeld te volgen.

Ahold Delhaize heeft met zijn keten Albert ruim 330 winkels in Tsjechië. Er werken ongeveer 15.000 mensen.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
'Albert betaalt niet goed, maar mijn collega's zijn aardig'

De omschrijving 'hypermarkt' is allerminst overdreven voor de Albert-supermarkt in Usti Nad Labem. De winkel in het Noord-Tsjechische stadje langs de oevers van de Elbe is gigantisch, veel groter dan de meeste Albert Heijns in Nederland, en met een breder assortiment variërend van vleeswaren en jam tot speelgoed en feestartikelen. Albert is de Tsjechische keten van het Nederlandse supermarktconcern Ahold.


De klanten lijken de enorme supermarkt in ieder geval te appreciëren. Het parkeerterrein voor het winkelcentrum is afgeladen vol, net zoals de winkelwagentjes waarmee de klanten naar buiten gaan. Maar hoe tevreden is het personeel? Klopt de aantijging van de Tsjechische minister-president Bohuslav Sobotka dat de werknemers bij Albert slecht worden betaald?

Veranderen van baan moeilijk
Na enig zoeken wil een oudere dame er wel wat over kwijt. Gestoken in het groenbruinige Albert-tenue voor magazijnpersoneel vertelt Milena Polakova (naam is veranderd uit privacyoverwegingen) dat ze het helemaal eens is met Sobotka. Polakova werkt al lang bij Albert, en met plezier. Maar de betaling is volgens haar ronduit slecht. ‘Iemand met vergelijkbaar werk bij Tesco of Billa verdient al snel 2000 tot 3000 Kronen per maand meer’, zegt ze. Dat komt neer op € 73 tot € 111, veel geld voor winkelpersoneel in Tsjechië.

Maar waarom gaat ze dan niet ergens anders werken? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zegt Polakova. Ze staat vlak voor haar pensioen. Dan is verhuizen naar een andere werkgever niet zo eenvoudig. Ze hoopt dat de lopende loononderhandelingen uitmonden in een flinke salarisverhoging. ‘Dan ben ik helemaal tevreden.’

hh-10832666.jpg

Een vestiging van Albert in de Tsjechische stad České Budějovice. foto: Sabine Joosten / Hollandse Hoogte

Beloning is achilleshiel
In Teplice, een stad iets verder naar het westen, is het beeld niet anders, maar van woede over Nederlandse uitbuiters is nu ook weer geen sprake. Een in blauw gestoken studente achter de kassa die Yulia heet, vindt de lonen bij Albert nogal mager. ‘Maar ja, als student heb je het nou eenmaal niet voor het uitzoeken, en gelukkig zijn de collega’s aardig.' Het kassawerk is ook maar een bijbaantje. 'Anders zou ik waarschijnlijk harder zoeken naar iets beters.’

Een andere caissière, Petra, eveneens studente, schudt bij het aanhoren van de vraag horizontaal met haar hand heen en weer, om aan te geven dat ze niet heel tevreden of ontevreden is. ‘Albert als werkgever is fifty-fifty’, zegt. Er zijn leuke kanten, maar ook bij haar is de beloning de achilleshiel.

Ruim 30% minder
Volgens haar is er een groot verschil tussen de salarissen in Praag en in kleinere steden. ‘In een stad als Teplice liggen de banen niet voor het oprapen. Dat maakt verschil in de looneisen die je kunt stellen.’

Het zijn allemaal geluiden die ze bij de vakbond CMKOS (Tsjechische Moravische Confederatie van Vakbonden) vaker horen. ‘Ahold betaalt zijn winkelmedewerkers ruim 30% minder dan concurrenten als Billa en Tesco’, zei een woordvoerder eerder.

Beperkte keuzemogelijkheden
Waarom mensen dan niet gewoon van baan wisselen, is voor CMKOS ook niet helemaal duidelijk. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren. Ten eerste is er voor veel mensen geen keus. Een baan is nog altijd beter dan werkloosheid. En Albert is met ruim 17.000 werknemers nou eenmaal een van de grootste werkgevers van Tsjechië.

Ten tweede is het voor veel mensen, bijvoorbeeld alleenstaande moeders zonder auto, niet zo gemakkelijk om lange afstanden af te leggen voor een beter betaalde baan. ‘De cirkel waarin veel mensen naar werk zoeken is klein. Dat beperkt de keuzemogelijkheden.’

Anna, een scholiere die achter de kassa staat bij Kentucky Fried Chicken op een paar meter afstand van de Hypermarkt van Albert, beaamt dat veel werkzoekenden weinig keus hebben. Zelf zou ze nooit voor Albert willen werken, zo zegt ze. Niet zozeer vanwege het loon, want groot kan het verschil met KFC volgens haar niet zijn, maar vanwege het werk. 'Ik vind het hier gewoon leuker.’

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Ahold Delhaize bespreekt lonen in Tsjechië

PRAAG – Vertegenwoordigers van dochterbedrijf Albert van Ahold Delhaize hebben in Tsjechië gesproken met premier Bohuslav Sobotka over het verhogen van de lonen in het land.


Het Nederlands-Belgische supermarktconcern laat weten een plan te hebben gepresenteerd dat moet resulteren in loonsverhogingen van 8,5 en 7 procent in de komende twee jaar, zo meldt het ANP.

Nieuwe tweet
De premier sprak begin deze week via Twitter de wens uit voor hogere lonen voor de ongeveer 15.000 werknemers van de ruim 330 Albert-supermarkten in Tsjechië. In een nieuwe tweet zei hij vrijdag na afloop van het gesprek blij te zijn dat er schot in de zaak zit. Ook de Tsjechische bond OSPO spreekt van positieve ontwikkeling. In een gezamenlijke verklaring met Ahold Delhaize zegt de vakbond hoop te hebben op een goede afloop van de onderhandelingen.

Bron: distrifood.nl
 

dennuzzz

Donateur
een niet nader te noemen filiaal in het oosten van het land wordt door sluiting bedreigd door gebrek aan personeel...Er is geen personeel genoeg om te vullen wat verkocht is....Winkel is bezet met maar een paar mensen, triest maar waar. Personeel vindt hier wel werk elders...
 
Akkoord Ahold Delhaize over lonen Tsjechië

Bron: nu.nl/ANP - 9 december 2016

Supermarktconcern Ahold Delhaize geeft zijn werknemers in Tsjechië volgend jaar gemiddeld 8,5 procent loonsverhoging. Bovendien wordt hun kerstbonus dit jaar ruimschoots verdrievoudigd tot omgerekend zo'n 37 euro. Dat zeiden vertegenwoordigers van de vakbonden vrijdag tegen Tsjechische media.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka deed vorige week via Twitter een oproep aan het supermarktconcern om de werknemers beter te gaan betalen.

Het bedrijf liet eerder al weten dat het met de vakbonden in gesprek was over loonsverhoging. Die onderhandelingen hebben een akkoord opgeleverd waar de bonden tevreden mee zijn. Ook de minister-president is in zijn nopjes, liet hij opnieuw via Twitter weten.
 

Ad Verschoor

Donateur
Japanners betalen AB InBev goed voor Oost-Europese merken

De Japanse brouwer Asahi stapt met zevenmijlslaarzen de Europese biermarkt binnen. Na de merken Grolsch, Peroni en Meantime nemen de Japanners ook de portefeuille Oost-Europese merken van SABMiller over. Het betaalt daar omgerekend €7,3 mrd voor.


rts6nkk.jpg

Pilsner Urquell (foto: Reuters)

De uitverkoop van SABMiller is een gevolg van de samensmelting van deze brouwgigant en grootste bierbrouwer ter wereld, AB InBev. Om voor deze overname toestemming te krijgen van de Europese Commissie moet het combinatiebedrijf verschillende onderdelen verkopen.

Pilsner Urquell
Eerder betaalde Asahi al €2,55 mrd voor de West-Europese merken Grolsch, Peroni en Meantime. De prijs van €7,3 mrd die AB InBev nu ontvangt voor merken als Pilsner Urquell (Tsjechië), Tyskie en Lech (Polen), Ursus (Roemenië), Dreher (Hongarije) en Topvar (Slowakije) is hoger dan veel analisten hadden verwacht.

De verkoop stelt AB InBev, de naam waaronder het fusiebedrijf verder gaat, in staat om de schuldenlast te verminderen. Het geld zal dit jaar nog niet op bankrekening staan, dus dit jaar staat er nog een schuld in de boeken van circa €112 mrd.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Eerste deal van Chinese treinen in EU

Tsjechië koopt drie treinen van CRRC Zhuzhou Locomotive. Daarmee levert China voor het eerst treinen aan een land in de Europese Unie.


De deal heeft een waarde van € 20 mln. De treinen gaan maximaal 160 kilometer per uur en kunnen volgens Liao Hongtao, plaatsvervangend topman van CRRC Zhuzhou Locomotive, rijden op de spoornetten van Tsjechië, Slowakije en Polen.

'De verkoop aan Tsjechië staat voor erkenning van de internationale markten voor Chinese fabrikanten', zei Liao. Naar verwachting wordt over anderhalf jaar de eerste Chinese trein geleverd in Tsjechië.

Bron: fd.nl
 
Bovenaan