Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Een verkeerde ontwikkeling, die grootschalige koolzaadvelden. Onder het koolzaad is alles dood, geen kevers, geen vogels. Bijen hebben even wat te eten, daarna sterven ze de hongerdood.
De E.U. zou boeren moeten verplichten stroken kruiden/bloemenmengsels uit te zaaien. Dat gratis geld verdelen onder grote landbouwbedrijven, zonder er wat tegenover te stellen, moet een einde hebben.
Landbouw minister Toman wil een einde maken aan de gigantische velden.

Het ministerie van Landbouw heeft een strijd voor gigantische velden verklaard. Een regeringsdecreet op grond waarvan boeren vanaf 2021 niet één enkel gewas op een continu gebied van meer dan 30 hectare mogen verbouwen.

Volgens de komende verordening mag een enkel akkerveld maximaal 30 hectare hebben.
In het geval van land groter dan 30 hectare, moeten de gebieden van de monocultuur worden gescheiden door een ten minste 22 meter brede beschermingsband, grasachtig of gezaaid voedergewassen. Een andere optie is om verschillende gewassen op het perceel te roteren, elk op een oppervlakte van maximaal dertig hectare.

(zie ook: 4. Vergroening - GLB gemeenschappelijk landbouwbeleid EU)

Het ministerie schat dat deze belangrijke verandering in de landbouw gevolgen zal hebben voor ongeveer drieduizend boeren die velden bewerken met een totale oppervlakte van ongeveer een miljoen hectare.
Het ministerie van Landbouw heeft de wijzigingen in de regels opgenomen in een regeringsdecreet waarin eisen worden gesteld aan goed beheer. Boeren zullen hieraan moeten voldoen om de subsidies niet aanzienlijk te verminderen. Bijvoorbeeld directe areaalbetalingen of ondersteuning van het programma voor plattelandsontwikkeling.
"We verwachten dat de regering de ontwerp-verordening eind dit jaar goedkeurt," zei het ministerie van Landbouw gisteren in een persbericht.
De regering heeft vorig jaar al afgesproken dat de normen voor landbouw op landbouwgrond zullen worden aangescherpt en tegen 2020 gelden beperkingen voor velden die door erosie worden bedreigd. Volgens het ministerie van Landbouw treft deze maatregel ongeveer een kwart van het bouwland met een oppervlakte van bijna 600.000 hectare en 2300 boerderijen of mensen die deze beheren.

In 1948, vóór het begin van massale associatie en plunderingen,
de gemiddelde veldgrootte in Tsjechië was slechts 0,23 hectare.
Het is nu 20 hectare groot en veel velden liggen ver buiten deze grens. Er zijn zelfs velden met een enkele oogst tot 200 hectare. Vooral eindeloze velden met koolzaad, maïs of graan. Het ministerie van Landbouw probeert hier een einde aan te maken, zodat bouwland beter vocht vasthoudt en niet onderhevig is aan corrosie. Tegenwoordig loopt de helft van de 4,18 miljoen hectare landbouwgrond gevaar.
Bron novinky.cz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vanwege droogte moeten de velden worden "gedeeld", boeren verpletteren de nieuwe regels.

Boeren in Tsjechië bekritiseren de nieuwe regels van de landbouw, die werden opgedragen door het ministerie van Landbouw. Vanaf 2021 zal het niet mogelijk zijn om meer dan 30 hectare in te zaaien met een enkel gewas.Het is bedoeld om bodemerosie te verminderen en droogteproblemen op te lossen.

Dorre velden met diepe scheuren of plotselinge overstromingen door water, die binnen enkele minuten uit eindeloze velden zullen komen. De zogenaamde door erosie bedreigde landen moeten door de boeren worden verdeeld, maar deze verordening zal van toepassing zijn op alle landbouwgebieden - zelfs die op de vlaktes.

Boeren stellen dat de nieuwe verordening de gewasproductie onnodig zal verhogen. Er zijn verschillende manieren om meer dan 30 hectare land te verdelen - bijvoorbeeld een strook van tweeëntwintig voet.
Bron tn.nova.cz.

Wil je meer weten over landbouw-subsidies EU in Tsjechië en andere landen zie dan
Tabel V: GLB-uitgaven per lidstaat.
 

Ad Verschoor

Donateur
Czech Airlines bestelt vier Airbus A220-300 toestellen

Czech Airlines wordt een nieuwe Europese klant voor de A220-300. De Tsjechische luchtvaartmaatschappij bestelde vier toestel van dit type de elk plaats gaan bieden aan 149 passagiers.


Daarnaast past Czech een bestaande order voor zeven A320neo’s aan door drie bestelde toestellen om te wisselen voor de grotere A321XL die elk plaats bieden aan 195 vlieggasten.

Czech Airlines vliegt momenteel met zes A319s en een A330-300.

EHjhTMiXUAA5GeK-1024x768.jpg


Bron: pilootenvliegtuig.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Transportsamenwerking zorgt voor daling lege kilometers CO2

Kimberly-Clark en CHEP hebben een transportsamenwerking opgezet op de route Tsjechië - Verenigd Koninkrijk. Zo dringen ze het aantal lege kilometers op deze route terug met tien procent en zorgen ze jaarlijks voor een reductie van 70.000 kg CO2. SmartWay Logistics treedt op als beheerder en operationele link tussen beide partijen.

Sinds september 2019 werken Kimberley Clark, CHEP en SmartWay Logistics samen om het aantal lege kilometers op de route Tsjechië-Verenigd Koninkrijk in te perken. Vrachtwagens die Kimberly-Clarks hygiëne- en persoonlijke verzorgingsproducten van Tsjechië naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren, worden op hun beurt door CHEP gebruikt om zijn blauwe herbruikbare pallets van het Verenigd Koninkrijk naar Tsjechië te vervoeren. Beide bedrijven zullen dagelijks gemiddeld drie vrachtwagens delen.

SmartWay Logistics, een van de merken van logistiek dienstverlener Van der Wal, zal de twee transportflows zodanig coördineren dat leeg transport en stilstand worden voorkomen, met verhoogde productiviteit voor beide vervoerders tot gevolg. Henk Van der Wal, CEO van Van der Wal, legt uit: “Ons gezamenlijke doel is om leeg transport met ten minste 10 procent terug te dringen. Volgens onze berekeningen gaan we dat doel zeker halen. Van een gemiddelde van 20 procent aan leeg transport gaan we nu terug naar 5 tot 10 procent.”

Volgens Michael Gierloff, European Transport Director bij CHEP, past de logistieke samenwerking perfect bij CHEP's programma met oplossingen voor Europese transportsamenwerking: “Ons programma rond transportsamenwerking telt meer dan 210 partners die zich richten op het terugdringen van de bestaande inefficiëntie in het Europese transport door minder lege vrachtwagens te laten rijden en transport beter te benutten. Zo'n 11 klanten van CHEP Benelux zijn er samen in geslaagd om 202.158 minder kilometers te rijden en 161 ton minder CO2 te produceren. De geïmplementeerde projecten hebben in de afgelopen 12 maanden meer dan 4700 ton aan CO2-uitstoot voorkomen en alle partners belangrijke economische voordelen opgeleverd.”

Mark Lowe, European Transport Manager bij Kimberly-Clark, is ook enthousiast over de logistieke samenwerking: “Bij Kimberly-Clark zijn we bezig de broeikasgasuitstoot en de klimaatimpact van onze supply chain te verkleinen. Duurzame transportoplossingen zoals dit project zorgen voor minder lege kilometers en minder uitstoot, en helpen ons onze wereldwijde duurzaamheidsdoelen op het gebied van energie en klimaat te behalen.”

Bron: transport-online.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch bedrijf neemt Prolyte in Leek over; helft banen blijft behouden

Het failliete Prolyte in Leek wordt overgenomen door machinefabrikant Milos S.r.o. uit Tsjechië, ook wel Milos Systems genoemd. Curator Hans Silvius van De Haan Advocaten heeft hierover met de partijen zondag overeenstemming bereikt. Maandag werden de handtekeningen gezet.


Milos heeft fabrieken in Tsjechië, Italië, China en de Verenigde Staten. Het bedrijf is al tientallen jaren actief in de ontwikkeling van techniek voor de entertainmentindustrie.

Banen behouden
Podiumfabrikant Prolyte vroeg begin deze maand faillissement aan bij de rechtbank Noord-Nederland na opstapelende betalingsproblemen. Het bedrijf had op dat moment 46 man in dienst.
'Tussen de 15 en de 20 personeelsleden kunnen hun baan behouden', zegt Silvius. Het gaat om banen op de afdelingen productontwikkeling, verkoop en techniek. De vestigingen in Leek blijven in stand en behouden de huidige naam.

Traject
Voor de overname van Prolyte was veel interesse. In totaal meldden zeventien kandidaten zich aan. Zes daarvan brachten serieuze biedingen uit.
'Het verschil tussen Milos en de andere bieders is dat Milos duidelijk aangaf de banen in Leek te willen behouden. Ook zitten ze al in deze sector. Ze voegen Leek nu gewoon toe aan de portefeuille', zegt Silvius.

Miljoenenbedrag
Het overnamebedrag mag niet bekend worden gemaakt, maar de curator laat weten dat de merkrechten en de gevulde orderportefeuille van Prolyte in elk geval een paar miljoen euro hebben opgeleverd. De curator noemt het een 'bijzonder hoog bedrag' voor een overname.

Bron: rtvnoord.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kretinsky wordt grootste aandeelhouder Metro

EP Global Commerce, het investeringsbedrijf van Daniel Kretinsky en Patrik Tkac, verhoogt zijn belang in de Metro-groep tot net onder de 30%. De Tsjechische zakenman wordt daardoor de grootste aandeelhouder van het Duitse concern.


Via de uitoefening van een optie heeft EP Global Commerce 44,950,974 Metro-aandelen van Franz Haniel overgenomen. Kretinsky en zijn partner hebben daardoor 29,99% van de aandelen in handen en worden de grootste aandeelhouder. De Duitse wetgeving stipuleert dat er een publiek ovenamebod moet volgen, wanneer een partij minstens 30% van de aandelen van een bedrijf bezit.

In een persbericht laat EP Global Commerce weten dat de deal aantoont dat het bedrijf een betrouwbare en verantwoordelijke investeerder is. Kretinsky verwacht ook een ‘gepaste vertegenwoordiging’ in de raad van bestuur en bezit bovendien nog een andere optie om bijkomende aandelen van Haniel over te nemen.

In augustus deed Kretinsky al een mislukt overnamebod van 5,8 miljard euro op de holding boven onder andere Makro. Meridian Stiftung en Beisheim Holding, die samen een belang van bijna 21% in Metro hebben, lagen toen dwars.

Bron: retaildetail.be
 

Ad Verschoor

Donateur
DPD koopt pakketvervoerder Geis in Tsjechië en Slowakije

De Duitse Geis Gruppe verkoopt zijn pakketvervoersbedrijven in Tsjechië en Slowakije aan DPD. In beide landen hoort Geis tot de grote spelers in deze markt. Het bedrijf wil zich in Midden-Europa toeleggen op zijn kernactiviteiten, namelijk het internationale vervoer en de contractlogistiek.

De overnameprijs van Geis Parcel CZ en Geis Parcel SK is niet bekend gemaakt. Ook zullen de mededingingsautoriteiten zich nog over de transactie moeten buigen.

Met de overname versterkt DPD zich fors in beide landen in het vervoer van pakketten over ‘de laatste mijl’. In die markt was het bedrijf ook al één van de marktleiders. Het neemt in zowel Tsjechië als Slowakije van Geis sinds vele jaren redelijk winstgevende vestigingen over.

Landtransport en expeditie
In beide landen is Geis sinds een kwart eeuw van de partij in het pakketvervoer. ‘Nu is het voor ons het geschikte ogenblik om het pakjesvervoer aan een gespecialiseerd en in heel Europa actieve onderneming over te doen’, zeggen de directeur-eigenaren van de groep, Hans-Georg en Wolfgang Geis.

Geis wil in Midden-Europa vooral verder groeien in het landtransport, waaronder het groupagevervoer, en in de zee- en luchtvrachtexpeditie. In het transport van deelladingen, tot op het niveau van kleine zendingen, zegt de onderneming in zowel Tsjechië als Slowakije al tot de grote marktpartijen te behoren.

Bron: nieuwsbladtransport.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Pure Storage opent r&d-centrum in Praag

De Amerikaanse storagespecialist Pure Storage heeft een nieuw onderzoekscentrum geopend in de Tsjechische hoofdstad Praag. Vanuit het Europese innovatiecentrum wil Pure Storage zijn time-to-market verder versnellen.

Het nieuwe innovatiecentrum zal geleid worden door Dan Decasper, General Manager van Pure1, het cloudplatform van het bedrijf. Tot nog toe bevonden alle engineering teams van Pure zich in de VS, schrijft hij op de bedrijfsblog. Die teams zullen nog verder aangevuld worden, maar voor het bedrijf was het ook tijd om een nieuwe hub te openen in Europa of Azië om zo dichter bij lokale klanten te kunnen staan.

‘Pure is vooral een softwarebedrijf’, schrijft Decasper op de bedrijfsblog. ‘Er is systeemsoftware, denk aan datastructuren en algoritmes die data in microseconden kunnen opslaan en weer bovenhalen. Er is cloud-software, waarmee bijvoorbeeld een continue stroom van vijftig terabyte data per dag uit een IoT-systeem wordt opgeslagen, geïndexeerd en geanalyseerd. Er is ai en machine learning om al die data te kunnen helpen begrijpen. En is er infrastructuur- en systeemtestsoftware waarmee drie à vier keer sneller producten kunnen uitbrengen dan onze concurrenten.’

Uiteindelijk stelde Pure een long list op van verschillende steden: München, Barcelona, Warschau, Athene en Praag. Criteria waren onder meer het potentieel aanwezige personeel en het opleidingsniveau. Praag won finaal het pleit. Het bedrijf is overigens ook expliciet op zoek naar softwaredeskundigen in heel Europa die bereid zijn om in Praag te werken. ‘Pure Storage telt wereldwijd duizenden medewerkers en is altijd op zoek naar talent om nieuwe innovaties te bedenken’, zegt een woordvoerder. ‘Hoewel het bedrijf is opgericht in Silicon Valley, worden nieuwe ideeën voor innovatie aangedragen en ontwikkeld door talent uit de hele wereld. Een van de doelstellingen van het nieuwe r&d-center in Centraal-Europa is om talent aan te trekken uit heel Europa, met een frisse nieuwe blik en nieuwe ideeën over hoe Pure Storage zaken anders en beter kan aanpakken.’

Bron: computable.nl
 

kuurgast

Donateur
het vliegveld van Ostrava, Mosnov genaamd, heeft in de eerste 9 maanden van dit jaar 17% meer reizigers gehad.
in totaal passeerden er 232.000 mensen de terminals.
op dit ogenblik wordt het vliegveld gemoderniseerd en uitgebreid. in 2015 zouden er 1.5 miljoen reizigers moeten worden doorgesluisd.
13 jaar later..........
Fiasco van Ostrava Airport.
De gesubsidieerde lijnen trokken alleen Polen, het Westen is niet geïnteresseerd.


In het voorjaar zal er een regelmatige dienst naar Warschau zijn vanaf de luchthaven van Mošnov. Het zal worden beheerd door het Poolse bedrijf LOT. Aan de andere kant eindigde de zoektocht naar een luchtvaartmaatschappij om vanuit Wenen of München naar Ostrava te vliegen in een fiasco. De luchthaven van Mošnov heeft, net als andere Tsjechische regionale luchthavens, al lange tijd te kampen met een gebrek aan belangstelling van luchtvaartmaatschappijen. En enorme investeringen en lokaas voor subsidies helpen ook niet.

"Ik denk dat dit tot op zekere hoogte een baanbrekende stap is voor onze luchthaven, omdat we een echt sterke partner hebben gevonden", zei de Moravisch-Silezische gouverneur Ivo Vondrák. De luchthaven is eigendom van de provincie.

Vanuit Warschau kunnen passagiers doorgaan naar meer dan 110 bestemmingen. "De middagtijden zorgen voor handige transfers naar andere bestemmingen in Duitsland, Scandinavië, de VS, Korea en andere bestemmingen in Azië," zei Robert Ludera namens LOT.

De regio wil tien miljoen kronen per jaar toewijzen om de nieuwe lijn te ondersteunen. Vertegenwoordigers moeten dit in december goedkeuren. De hoop dat de lijn het in de toekomst zonder regionale steun zal doen. "Sinds enige tijd zullen we bijdragen aan de werking van de lijn en we verwachten dat deze na vijf jaar winstgevend zal zijn in de orde van zeven procent per jaar", zei vice-gouverneur Jakub Unucka.

De regio Moravië-Silezië daarentegen beëindigde de zoektocht naar een vervoerder om de beloofde routes naar München en Wenen te exploiteren. Slechts één kandidaat heeft gesolliciteerd. De regio had 170 miljoen CZK klaar om deze lijnen te ondersteunen. Unucka zei dat de regio dit geld zou gebruiken om de luchthaveninfrastructuur te ontwikkelen en een taxistandplaats bij vrachtloodsen te bouwen om vracht uit te breiden.

Nu is er slechts één lijndienst van Mošnov Airport naar Londen en naar bestemmingen in het hoogseizoen.
Bron zpravy.aktualne.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Thomas Cook Tsjechië sluit de deuren

De Tsjechische Thomas Cook-dochter CK Neckermann heeft geen investeerder gevonden en moet aan het einde van het jaar de deuren definitief sluiten.


Dat heeft de touroperator in Praag laten weten. De touroperator stopt zijn activiteiten zonder dat een faillissement wordt aangevraagd. Ongeveer 1.500 klanten die hebben geboekt voor het komende jaar worden bij een ander bedrijf ondergebracht, meldt het Duitse persbureau dpa.

De touroperator blijft onderhandelen met potentiële partners om ten minste een deel van zijn activiteiten voort te zetten, zoals de verkoop van zakenreizen. De Tsjechische vestiging was meegezogen na het faillissement van de Britse moedermaatschappij Thomas Cook, dat in september na meer dan 175 jaar bedrijfsgeschiedenis faillissement aanvroeg.

Bron: travmagazine.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Ex-A320 Brussels Airlines bijna klaar voor indiensttreding bij Czech Airlines

Een van de oudere A320’s van Brussels Airlines heeft de vloot verlaten en wordt momenteel in het Tsjechische Ostrava voorbereid op de indiensttreding bij CSA Czech Airlines. Daardoor daalt het aantal A320’s in de vloot van Brussels Airlines van 17 naar 16.

Eind oktober deed de A320 van Brussels Airlines met registratie OO-SNG de laatste vlucht voor de maatschappij. Het toestel werd voor groot onderhoud overgevlogen naar het Sloveense Ljubljana en wordt momenteel in Ostrava klaargemaakt voor de indiensttreding bij Czech Airlines.

OO-SNG.jpg

OO-SNG taxiet op de luchthaven van Genève.

De A320 was de vijfde oudste van de A320-vloot van Brussels Airlines en zal binnenkort geleverd worden aan Czech Airlines met de registratie OK-HEU. Dat toestel wordt de eerste A320 voor de maatschappij nadat ze enkele jaren geleden haar hele A320-vloot wegens besparingen uitfaseerde.

Bron: flightlevel.be
 

Ad Verschoor

Donateur
LKQ verkoopt voormalig Stahlgruber-bedrijven in Tsjechië

Onderdelenleverancier LKQ, in Nederland eigenaar van Fource, verkoopt zijn aandelen in twee Tsjechische groothandelsbedrijven aan de Swiss Automotive Group. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend.

In mei 2018 kreeg LKQ van de Europese Commissie goedkeuring om de Duitse equipmentleverancier Stahlgruber over te nemen, met uitzondering van twee Stahlgruber-dochterbedrijven in Tsjechië. Deze moesten op last van de Tsjechische mededingingsautoriteit worden verkocht. Deze autoriteit heeft nu zijn goedkeuring verleend aan de overname door Swiss Automotive, zodat LKQ de overname van Stahlgruber kan afronden.

De financiële details van de verkoop zijn niet bekend gemaakt.

Bron: automotive-online.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kretinsky vergroot greep op Casino

Vesa, de investeringsmaatschappij van Daniel Kretinsky en zijn partner Patrik Tkac, heeft haar belang in de Franse retailer Casino verhoogd tot boven de kennisgevingsdrempel van 5%. Analisten vragen zich af of de Tsjech broedt op een verdere consolidatie.

"Teken van vertrouwen"
Vesa Equity Investment bezit nu 5,64% van Groupe Casino. De investeringsmaatschappij stapte in september vorig jaar in de noodlijdende Franse supermarktketen en werd met een belang van 4,63% meteen de op één na grootste aandeelhouder van het concern. In een persbericht herhaalt Kretinsky eerdere uitspraken "dat Casino de best gepositioneerde retailgroep op de Franse markt is" en "een Europese leider die goed geplaatst is om in te spelen op de diepgaande transformatie binnen de sector."

Casino-CEO Jean-Charles Naouri van zijn kant beschouwt de nieuwe investering als een teken van vertrouwen van professionele investeerders. Hij blijft ook bij zijn voornemen om Vesa Equity Investment een vertegenwoordiger te geven in de raad van bestuur.

Kretinsky en Tkac hebben ook grote belangen in het Duitse Metro en in de Mall-groep, een e-commercebedrijf dat actief is in Centraal- en Oost-Europa. Analisten vragen zich dan ook af of ze met hun verhoogde deelname willen bewerkstelligen dat deze bedrijven meer gaan samenwerken.

Bron: retaildetail.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische websupermarkt Rohlik start Europese opmars

8KOFPHT0P84C20181015-209154883799684.jpg

Rohlik, de leidende bezorgdienst voor levensmiddelen in Tsjechië, is aan een Europese opmars bezig: de boodschappenbezorger start net in Hongarije, Oostenrijk en Roemenië, maar loert al naar Duitsland.

Op weg naar Duitsland
Actief in negen steden en met thuislevering binnen de twee uur, is Rohlik vandaag de leidende onlineboodschappendienst in Tsjechië. Assortiment en leveringssnelheid zijn daarbij naar eigen zeggen de grootste troeven van het bedrijf, dat met nu ook aan een internationaal offensief begint.

Als eerste komt Hongarije aan de beurt: de bezorgdienst is net van start gegaan in Boedapest met de belofte boodschappen binnen de drie uur thuis te leveren. Andere supermarktspelers zoals Tesco, Auchan en Spar zijn er nochtans ook al aanwezig, en zij slagen er ‘slechts’ in de volgende dag te bezorgen.

Later dit jaar staan nog lanceringen in Wenen en het Roemeense Boekarest op de planning. De Duitse markt is voor oprichter en CEO Tomáš Čupr echter de hoofdvogel: het is zijn belangrijkste doelstelling om over drie tot vijf jaar Duitsland te betreden, laat de ondernemer weten aan Lebensmittel Zeitung.

80% groei verwacht in 2020
Zijn ambities zijn niet uit de lucht gegrepen: op de Tsjechische thuismarkt haalt Rohlik al een netto-omzet van zo’n 100 miljoen euro, en dat in een land met elf miljoen inwoners. Gevestigde waarde Tesco zou in Tsjechië slechts circa 35 miljoen euro online omzet halen. Vorig jaar boekte de online uitdager ook voor het eerst winst.

Het succes zit volgens Čupr alweer bij de technologie: het bedrijf draait op een zelf ontwikkeld IT-systeem, wat voor een erg efficiënte ‘last mile’ zou zorgen. “We zijn duidelijk een IT-bedrijf dat geleerd heeft om aan retail te doen”, herhaalt de oprichter de bekende Amazon-formule. Sinds kort heeft de boodschappendienst bovendien nog een B2B-poot, 'Rohlik Fresh Partner', om verse voeding aan kantoren en zakelijke klanten te leveren.

In 2020 wil het bedrijf een omzet van 4,5 miljard Tsjechische Kronen of bijna 180 miljoen euro bereiken, goed voor een stijging van maar liefst 80%. Grootdoenerij of een realistische prognose? De toekomst zal het uitwijzen.

Bron: retaildetail.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Antivirusmaker Avast sluit tak die surfgedrag van klanten analyseerde

De Tsjechische antivirusmaker Avast sluit zijn tak die het surfgedrag van klanten analyseerde, maakt het bedrijf bekend op zijn website. Het bedrijf ligt sinds december onder vuur omdat informatie over het internetgebruik van klanten werd verzameld en geanalyseerd zonder dat zij daarvan op de hoogte werden gesteld.

De aankondiging dat Avast de zogenoemde Jumpshot-afdeling sluit, volgt een dag nadat Avast bekendmaakte zijn praktijken onder de loep te nemen. Avast verzamelde informatie over het surfgedrag van gebruikers en speelde die door naar Jumpshot, bleek maandag uit een onderzoek van Motherboard en PCMag. Gebruikers zouden daar niet van op de hoogte zijn. Avast ontkent dat de informatie herleidbaar is naar personen.

Het besluit om Jumpshot op te doeken heeft gevolgen voor "honderden" medewerkers, aldus Avast-directeur Ondrej Vlcek. Toch is het volgens hem "het juiste om te doen". "Mensen beschermen is Avasts topprioriteit en moet in het DNA van ons bedrijf en onze producten zitten. Alles wat dat tegenspreekt, is onacceptabel."

Bron: nu.nl
 

kuurgast

Donateur
Een op de acht werknemers in Tsjechië is een buitenlander en ze verdienen meer.

Het aantal buitenlanders dat in Tsjechië woont en werkt, is gestegen als gevolg van een goede economische situatie en een onverzadigde arbeidsmarkt. Buitenlanders in Tsjechië maken meer dan 12 procent uit van de totale werkgelegenheid, volgens het Tsjechische bureau voor de statistiek (ČSÚ).

Werknemers van buiten de Europese Unie zoeken vaker een permanent verblijf in Tsjechië. Momenteel heeft 60 procent van de mensen uit derde landen een permanent verblijf. Werknemers uit andere EU-landen keren veel vaker terug naar hun thuisland.

De totale bevolking van Tsjechië is 10,7 miljoen en is de afgelopen jaren gestimuleerd door netto migratie. Van de gehele bevolking, inclusief mensen die geen werk hebben, heeft één op de 18 inwoners van Tsjechië een ander staatsburgerschap dan dat van Tsjechië.

Volgens officiële cijfers waren eind 2018 bijna 568.700 buitenlanders in Tsjechië geregistreerd, met 64% afkomstig uit de EU en 26% uit derde landen. In 2004 waren er volgens de ČSÚ 104.000 buitenlanders geregistreerd op arbeidsbureaus.

Dalibor Holý, directeur van de afdeling ČSÚ Arbeidsmarkt en Gelijke Kansen, vertelde aan Mladá fronta Dnes (MfD) dat Tsjechië het 'Zwitserland van Oost-Europa' is. Buitenlanders komen naar Tsjechië voor hogere inkomsten, die soms oplopen tot drie keer wat ze thuis kunnen krijgen. Oekraïners, die het meest onder buitenlanders in de Tsjechië werken, hebben thuis nauwelijks een gemiddeld loon van 20% vergeleken met dat in de Tsjechië.
Buitenlandse werknemers hebben in sommige gevallen ook een relatief hoog inkomen, aangezien Tsjechië zowel specialisten als goedkope arbeidskrachten nodig heeft. Het gemiddelde loon voor Slowaken en Roemenen is volgens MfD meer dan 40.000 CZK, terwijl het laatst gerapporteerde gemiddelde 34.000 CZK was.

ČSÚ-statisticus Jarmila Marešová zei dat er meer mannen naar Tsjechië komen dan vrouwen, en meestal tussen de 35 en 39 jaar oud zijn. Eind 2018 waren mannen goed voor 360.000 van de buitenlanders die waren ingeschreven bij arbeidsbureaus, terwijl vrouwen goed waren voor 209.000.

Ongeveer 30% van de buitenlanders is werkzaam in de maakindustrie, de grootste afzonderlijke sector. Het laagste aantal buitenlanders is werkzaam in het openbaar bestuur.
Statistieken bevestigen dat Oekraïners en Bulgaren hier het zwaarste werk doen, maar gemiddeld verdienen ze het minst.

63fb9219a2803aad93434b052d51a47b_resize=680,453_.png


De meeste buitenlanders die op arbeidsbureaus zijn geregistreerd, komen uit Slowakije, 192.000 eind 2018 in Tsjechië. Oekraïners werden tweede op 121.00 en Polen werden derde op 45.000, gevolgd door Roemenen op 44.000. Slechts 4.200 mensen waren geregistreerd uit Groot-Brittannië en 2.200 uit de VS.
De Kamer van Koophandel van Tsjechië heeft aangekondigd dat zij vorig jaar meer dan drieduizend aanvragen van bedrijven voor 15400 werknemers uit Oekraïne en 1375 werknemers uit Wit-Rusland, Mongolië, Filippijnen, Servië, Moldavië, India en Kazachstan heeft verwerkt in het kader van de versnelde werving van geschoolde arbeidskrachten uit het buitenland.

Buitenlandse werknemers kunnen echter worstelen voor acceptatie. Een STEM/Mark Poll toonde aan dat slechts 41% van de Tsjechen dacht dat buitenlanders hetzelfde of harder werkten dan Tsjechen, terwijl 14,5% zei dat ze het slechter deden en 44,5% niet kon oordelen.

Er was grote onenigheid over het idee dat buitenlanders een hoger gegarandeerd minimumloon zouden moeten hebben dan Tsjechen, om hen tegen uitbuiting te beschermen. Slechts 1% was het daar volledig mee eens en 3,7% was het ermee eens als het hielp openstaande vacatures te vervullen. Nog eens 22,7% geeft de voorkeur aan het idee als het de Tsjechische werknemers geen pijn doet. De overgrote meerderheid, 77,2%, vond dat iedereen dezelfde omstandigheden moest hebben.

Wat betreft het idee van de regering om het aantal werkvergunningen voor Oekraïners te verdubbelen, was 24,8% vóór, terwijl 57,2% tegen was en 18% geen mening had.

Hoewel Tsjechoslowakije in 1993 uit elkaar ging, zei 69,9% dat zij Slowaken niet als buitenlanders beschouwden.
Bron news.expats.cz + novinky.cz + zpravy.aktualne.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische privacytoezichthouder onderzoekt Avast

De Tsjechische privacytoezichthouder is een onderzoek naar antivirusbedrijf Avast gestart wegens de verkoop van gebruikersgegevens aan derde partijen. Avast had een dochteronderneming genaamd Jumpshot die gegevens van Avast-gebruikers verwerkte.

Vervolgens werd de, volgens Avast geanonimiseerde data, aan klanten verkocht. Het ging onder andere om Google en Microsoft. Die konden zo zien hoe mensen van het internet gebruikmaken. Vanwege de ophef die ontstond besloot Avast het bedrijf Jumpshot te sluiten.

Nu blijkt dat de Tsjechische privacytoezichthouder een voorlopig onderzoek naar de verkoop van de gegevens is gestart. "Op het moment verzamelen we informatie over de zaak. Er is een vermoeden van een ernstige en uitgebreide schending in de bescherming van de persoonlijke data van gebruikers. Gebaseerd op de onderzoeksresultaten zullen er verdere stappen worden ondernomen en het publiek zal te zijner tijd worden geïnformeerd", aldus Janu.

Bron: privacynieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlandse cameratechnologie bewaakt Tsjechische snelwegtunnels

Videobewakingsspecialist Siqura heeft speciaal ontwikkelde camera’s en software geleverd voor een geïntegreerde beveiligingsoplossing in drie belangrijke verkeerstunnels in Tsjechië. De modernisering van de beveiligingsoplossing was onderdeel van een grootschalige renovatie van de Valík-, Klimkovice- en Husovicetunnels.


Siqura_tunnel.jpg


De Valíktunnel is 380 meter lang, heeft tweerichtingsverkeer en ligt op de D5-snelweg. Deze snelweg, die in 2006 werd geopend, leidt het verkeer rond de stad Pilsen. De Klimkovicetunnel, die in 2008 in gebruik is genomen, ligt op de D1-snelweg tussen Bílovec, Ostrava en Rudná in de buurt van het stadje Klimkovice. De verkeersbewaking in de tunnel wordt uitgevoerd door het Centrum voor snelwegbeheer en -onderhoud in Ostrava. De Husovicetunnel dateert uit 1998. Het is een verkeerstunnel in de stad Brno, die respectievelijk deel uitmaakt van de I/42-weg en de stadsring rond Brno (VMO). Sinds juli 2019 is de technologie in deze laatste tunnel volledig gemoderniseerd (beveiliging, verlichting, airconditioning, bewakingssystemen). Ook de bewaking in de eerste twee tunnels is vernieuwd.

Voor dit project heeft Siqura voorgesteld om de XCU Fusion- en TrafficPTZ-camera’s te gebruiken. De XCU Fusion is een robuuste camera met tweevoudige beeldweergave (thermisch/optisch) voor veeleisende omgevingen. De camera is dubbel beschermd tegen corrosie, omdat hij volledig is gemaakt van roestvrij staal (316L) met poedercoating. De behuizing is hermetisch afgesloten voor water en stof.

De TrafficPTZ Ultimo (TPU) is een zeer nauwkeurige, volledig uitgeruste netwerk-PTZ-camera die beelden van hoge kwaliteit levert. Door de geïntegreerde 30x optische zoom, de tweevoudige led-verlichting en de ingebouwde beeldstabilisatie is de camera ideaal voor toepassingen in het verkeer. De camera werkt zowel overdag als ’s nachts en is zeer eenvoudig te bedienen.

Bij deze aanbesteding moest er rekening gehouden worden met een strakke deadline, waarbij vertragingen onacceptabel zijn. Ondanks de korte termijn heeft Siqura de projecten alle drie op tijd geleverd en haar partner tijdens het logistieke proces en de installatie ondersteund en voortdurend commerciële en technische hulp geboden.

Zara van Vliet, International Sales Manager bij Siqura, was verantwoordelijk voor de uitvoering van het project: “We zijn erin geslaagd om de camera’s, bijbehorende software en apparatuur te leveren binnen de gevraagde beperkte doorlooptijd. Na de voltooiing van de technische fase in september 2019 ging een uitgebreide testperiode van start die inmiddels ook is afgerond.”

Bron: beveiliging.nl
 

kuurgast

Donateur
Ministerie van Financiën veilt staatsobligaties

In drie veilingen is vandaag voor 53,4 miljard staatsobligaties verkocht, wat meerdere malen hoger is dan oorspronkelijk gepland. Dit komt voort uit informatie op de website van de Tsjechische Nationale Bank. Volgens de oorspronkelijke plannen van het ministerie zouden in de huidige drie veilingen obligaties worden verkocht voor maximaal 12 miljard kronen.

Zie ministerie mfcr.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Hilding Anders start productie chirurgische maskers in drie fabrieken, waaronder Tsjechië

Hilding Anders is gestart met het produceren van chirurgische maskers in drie fabrieken, tot nu toe, Prelog (Kroatie), Vromshoop (Nederland) en Roztoky u Jilemnice (Tsjechië). In de komende dagen zullen waarschijnlijk meer fabrieken ook beginnen met de productie, waardoor optimaal gebruik kan worden gemaakt van de aanzienlijke productiecapaciteit van het bedrijf. In totaal heeft Hilding Anders 18 productielocaties in Europa en 5 fabrieken in Azië.

Surgical_Masks_480_310.jpg


De maskers bestaan uit twee lagen: katoen en een niet-geweven stof. De lagen zijn vast gemaakt aan een katoenen of elastische band. De maskers kunnen gewassen worden op 95°C en zijn hierdoor ook opnieuw te gebruiken

“Wij weten hoe belangrijk goede bedhygiëne is en de hygiënische eigenschappen van een matras zo lang mogelijk te behouden. In de huidige omstandigheden zetten wij deze knowhow, onze productievaardigheden en capaciteit in om onze werknemers en externe derden te voorzien van chirurgische maskers,” aldus Hilding Anders.

Na de marktintroductie in Kroatië en Tsjechië, waar de autoriteiten zeer ondersteunend en snel hebben gereageerd, heeft Hilding Anders contact opgenomen met verschillende Europese landen om de nodige certificaten te verkrijgen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de versnelde procedures die in veel landen zijn ingevoerd onder de huidige omstandigheden.

Hilding Anders zoekt ook actief naar manieren om lokale gemeenschappen te helpen door middel van donaties of andere relevante activiteiten. “In Tsjechië zijn we eerst samenwerkingen aangegaan met zowel ziekenhuizen als bejaardentehuizen en verpleeghuizen,” aldus Hilding Anders.

Bron: beddingbusiness.nl
 
Bovenaan