Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Voormalig gouverneur nationale bank Tsjechië wordt voorzitter bij KBC-dochter CSOB

  Zdenek Tuma, een vroegere gouverneur van de nationale bank in Tsjechië, gaat Pavel Kavanek opvolgen als voorzitter van de raad van bestuur van CSOB, het Tsjechische filiaal van KBC Bank.


  [​IMG]
  Zdenek Tuma © belga

  De aanstelling van Zdenek Tuma is gepland voor 16 oktober, na goedkeuring van de Tsjechische nationale bank, blijkt uit een persbericht.

  De 58-jarige Tuma was van 2000 tot 2010 gouverneur bij de nationale bank in Tsjechië. KBC-topman Johan Thijs verwelkomt 'zijn ruime ervaring en kennis op economisch en financieel gebied, die hem in staat zal stellen een belangrijke bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van onze groep om haar nog beter voor te bereiden op de toekomst'.

  Bron: knack.be
   
  Bewerkt door een moderator: 01-07-2019
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  SOEDESCO opent een studio in Pilsen

  De Nederlandse video game development studio Soedesco opent, na Rotterdam, haar tweede studio in de stad Pilsen in Tsjechië.

  SOEDESCO Studios werd in 2015 opgericht. Het bedrijf begon met het porten van de race game Defunct naar PlayStation®4, Xbox One en Nintendo™ Switch. De uitgever heeft al behoorlijk wat succesvolle projecten op haar naam staan. Zo bracht men de port van Among the Sleep naar de Switch en brachten ze onlangs de racegame Xenon Racer uit.
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Rusland ruziet met Tsjechië over vluchten

  Na Georgië heeft nu ook Tsjechië een conflict met Rusland over de civiele luchtvaart. Het ministerie van transport in Praag heeft dinsdag een aantal Russische luchtvaartmaatschappijen verboden nog langer op Tsjechië te vliegen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

  [​IMG]
  Stewardessen van Aeroflot. Tsjechië kondigde dinsdag een vliegverbod af tegen hun maatschappij. Dit moet 8 juli ingaan. Foto: Reuters

  Het verbod moet op 8 juli ingaan en treft Aeroflot en diens prijsvechtende dochtermaatschappij Pobeda. Aanvankelijk stond ook Oeralskië Avialinii op het lijstje, maar de maatschappij werd later op dinsdag alsnog uitgezonderd van het verbod.

  Praag straft Rusland voor de weigering Czech Airlines een permanente vergunning af te geven voor de trans-Siberische vliegroute Praag-Seoel. De Tsjechische maatschappij vliegt met tijdelijke vergunningen over Siberië, die periodiek moeten worden vernieuwd. De huidige vergunning verloopt op 7 juli, meldt de onafhankelijke Russische nieuwssite Medoeza.

  Aeroflot schrapte dinsdag al twee van zijn vier vluchten op Praag. De passagiers van de overgebleven twee vluchten konden met aan het Russische bedrijf gelieerde vervoerders alsnog naar Moskou vliegen. Ze hadden de keus hun ticket zonder extra kosten te annuleren of om (eveneens kosteloos) naar een andere locatie in Europa te vliegen.

  Waarom Rusland geen permanente vergunning wil geven aan Czech Airlines, was dinsdag niet duidelijk. Volgens het Russische persbureau Tass kunnen de transportministeries van Rusland en Tsjechië het niet eens worden over de vluchtfrequentie van hun respectievelijke nationale luchtvaartmaatschappijen. Het Russische ministerie van transport noemde dinsdag het besluit van Tsjechië ‘een overtreding van de overeenkomst voor luchtvaartdiensten’.

  Bron: fd.nl
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  BIHR start distributie in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Slovenië

  In juli 2019 begint BIHR met de verkoop van motorkleding en helmen in Duitsland, een van de grootste en belangrijkste markten in Europa. Daarnaast heeft BIHR aangekondigd dat het ook verkoopactiviteiten voor zijn accessoires en motorkleding heeft opgestart in Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Slovenië.

  Christophe Piron, CEO van BIHR: "We zijn zeer verheugd met de opening van onze nieuwe vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Slovenië. Dankzij de versterking van onze kernactiviteiten op het gebied van motoronderdelen, -accessoires, -kleding en -helmen kunnen wij de huidige groei versnellen met een uitbreiding van onze geografische aanwezigheid, dit is een belangrijke maatregel om onze klanten een nog betere service te kunnen bieden.

  BIHR is Europa's grootste distributeur van onderdelen, accessoires en banden voor motoren, quads/ATV’s en scooters, daarnaast ook van motorkleding en helmen. De onderneming is in 1975 opgericht en is in meer dan 15 landen actief. Met een totale opslagruimte van meer dan 40.000 m² verdeeld over 4 magazijnen kan BIHR vrijwel alle dealers in Europa binnen 24 uur bevoorraden.

  Bron: motorcrossplanet.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Miljardair legt overnamebod Metro op tafel

  DÜSSELDORF – De Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky zet zijn overnamebod op Makro-eigenaar Metro door. Hij biedt aandeelhouders onder voorwaarden €16 per aandeel, waardoor Metro in totaal €5,8 miljard waard zou zijn.

  [​IMG]
  Daniel Kretinsky op de tribune bij Sparta Praag.

  Het management van Metro wees het bod eerder al van de hand omdat het de onderneming sterk onder zou waarderen. Kretinsky geeft aandeelhouders nu een maand, tot 7 augustus, om in te gaan op zijn aanbod. De transactie gaat alleen door als hij tenminste 67,5 procent van de aandelen krijgt aangeboden, zodat hij voldoende zeggenschap heeft om de structuur van de onderneming naar zijn voorkeur aan te passen.

  Eenmalige mogelijkheid voor een goede prijs
  Kretinsky doet zijn aanbod via een van zijn bedrijven. ‘De prijs die door EP Global Commerce geboden wordt, biedt een eenmalige mogelijkheid aan alle aandeelhouders om een goede prijs te krijgen voor een bedrijf dat aan de vooravond staat van een omvangrijk transformatieproces’, zo wordt het bod aangeprezen.

  Directie Metro neemt bod voor kennisgeving aan
  Op het hoofdkantoor van Metro in Düsseldorf wordt het bod van Kretinsky voor kennisgeving aangenomen. De directie van de onderneming zou pas minuten voor het ingaan van het bod formeel op de hoogte zijn gesteld en benadrukt in een boodschap aan aandeelhouders dat het overnamebod niet in overleg of samenwerking met Metro tot stand is gekomen. De directie zou het afgelopen jaar sowieso slechts enkele keren contact hebben gehad met Kretinsky.

  Kretinsky sinds vorig jaar aandeelhouder in Metro
  De Tsjechische miljardair is sinds vorig jaar augustus samen met zijn Slowaakse partner Patrik Tka aandeelhouder in Metro. Naar eigen zeggen zou hij al beschikken over aandelen die hem 32,72 procent van het stemrecht bezorgen. Daaronder vallen de 15,2 procent van grootaandeelhouder Haniel en 5,39 procent van Ceconomy. Dit is het bedrijf achter de ketens Media Markt en Saturn, dat enkele jaren geleden werd afgesplitst van Metro.

  Bron: distrifood.nl
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Vodafone krijgt groen licht voor overname Liberty Global in Duitsland en Oost Europa

  Vodafone heeft de goedkeuring gekregen van de Europese Commissie om de kabelactiviteiten van Liberty Global in Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Roemenië over te nemen. De goedkeuring kent wel enkele voorwaarden voor de Duitse markt, zoals het openstellen van het kabelnetwerk voor een concurrent en het niet verhogen van de kosten of het opleggen van voorwaarden aan omroeporganisaties.

  Vodafone maakte de overname met een waarde van EUR 18,4 miljard in mei 2018 bekend. In december 2018 opende de Commissie een diepgaand onderzoek naar de deal, waarbij zij mededingingsbezwaren aanhaalde, voornamelijk op de Duitse markt. De overname van de Duitse kabeloperator Unitymedia zou een concurrent op de breedbandmarkt elimineren en de marktpositie van Vodafone ten opzichte van omroepen aanzienlijk versterken.

  Om de zorgen weg te nemen, heeft Vodafone ermee ingestemd om het kabelnetwerk open te stellen voor Telefonica Deutschland, dat breedband- en televisiediensten via het netwerk zal kunnen aanbieden. Dit creëert een nieuwe concurrent op het kabelnetwerk, ter vervanging van Vodafone, en versterkt het vermogen van Telefonica om te concurreren op de algemene breedbandmarkt. De Duitse telecommunicatieregelgever zal helpen bij het controleren van de naleving hiervan, zei de Commissie.

  Op de uitzendmarkt heeft Vodafone ermee ingestemd om omroepen op hun kabelnetwerk niet te verbieden hun inhoud ook via OTT-diensten te verspreiden. Deze verbintenis zal naar verwachting de toegenomen marktmacht van de gefuseerde entiteit compenseren en elimineert de bezorgdheid dat Vodafone de ontwikkeling van OTT-diensten zou kunnen belemmeren. Bovendien stemde het bedrijf ermee in de terugkoopvergoedingen die gratis uitzendende zenders betalen niet te verhogen voor de transmissie van hun lineaire tv-kanalen op het Vodafone-kabelnetwerk in Duitsland en om hun HbbTV-uitzendingen te blijven distribueren.

  In navolging op de goedkeuring door de instanties, verwacht Vodafone dat het de transactie met Liberty Global tegen het einde van juli zal afronden. De exploitant verwacht kostendekkende en capex-synergieën te genereren uit de fusie van meer dan EUR 6 miljard na integratiekosten, en synergievoordelen van meer dan EUR 1,5 miljard uit cross-selling aan het gecombineerde klantenbestand. Binnen drie jaar na afronding van de overname verwacht Vodafone dat de activa zullen bijdragen aan een groei met dubbele cijfers van de vrije kasstroom per aandeel (exclusief integratiekosten).

  Bron: telecompaper.com
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Moeder Makro wijst Tsjechisch overnamebod af

  Berlijn - Het Duitse groothandelsbedrijf Metro heeft een overnamebod van bijna 6 miljard euro afgewezen. Het bod van EP Global Commerce VI, van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský en zijn beleggingspartner Patrik Tkáč geeft "de fundamentele waarde" van de onderneming niet weer, zo liet het moederbedrijf van groothandelsketen Makro in een verklaring weten.

  Křetínský heeft via zijn investeringsvehikel al een belang van 10,9 procent in Metro en heeft steun van grootaandeelhouder Haniel Finance Deutschland, dat 15 procent bezit. Metro roept aandeelhouders echter op om geen actie te ondernemen. Bij de onderneming werken in 36 landen meer dan 150.000 mensen.

  Metro is al een aantal jaar bezig met een transformatie van breed retailconcern naar specifiek groothandelsbedrijf. Vroeger behoorde ook de MediaMarkt tot Metro, maar die elektronicaketen werd in 2017 als onderdeel van detailhandelstak Ceconomy afgesplitst.

  In het derde kwartaal van zijn boekjaar zag Metro het bedrijfsresultaat (ebitda) uitkomen op 316 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 305 miljoen euro. Ondanks tegenwind in Rusland en negatieve wisselkoerseffecten dikten de vergelijkbare opbrengsten met 3,4 procent aan.

  Bron: telegraaf.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Lidl bouwt groot distributiecentrum in Buštěhrad

  Supermarktketen Lidl bouwt in Tsjechië een van zijn grootste Europese distributiecentra. Het logistiek centrum bij de stad Buštěhrad in het district Kladno wordt zo'n 60 duizend vierkante meter groot. Er komen ongeveer vijfhonderd mensen te werken.


  Het distributiecentrum komt op het terrein van een voormalige staalfabriek. Een derde van de ruimte is bedoeld voor opslag van verse en bevoren producten. De bouw zou begin 2021 klaar moeten zijn.

  Het is het vijfde distributiecentrum van Lidl in Tsjechië en kan maximaal negentig winkels bevoorraden. Lidl opende in 2003 zijn eerste winkel in Tsjechië; de supermarktketen heeft er inmiddels 245 vestigingen.

  Bron: retailtrends.nl
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Metro-aandeelhouders overwegen overnamekandidaat Kretinsky toch

  Twee grote aandeelhouders van Metro zeggen plots het gesprek aan te willen gaan met overnamekandidaat Daniel Kretinsky. Dat is een verrassende wending, want maandag wezen ze het bod van de Tsjechische zakenman nog formeel af.

  Bereid tot samenwerking
  Het bod van EP Global Commerce, het vehikel van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky en zijn zakenpartner Patrik Tkac, op retailgroep Metro blijft omstreden. Afgelopen maandag wezen de directie en de overige aandeelhouders het bod van 5,8 miljard euro nog formeel af als te laag. Nu is er echter een verrassende wending in de overnamesaga, die weleens voor een stroomversnelling kan zorgen.

  Op 7 augustus zitten aandeelhouders Stichting Meridian en de Beisheim-groep (goed voor 20,56% van de aandelen) samen met Kretinsky. Ze zijn eventueel bereid om te gaan samenwerken met de overnamekandidaat, volgens Süddeutsche Zeitung. Hoewel de twee bedrijven de afgelopen jaren vooral passieve aandeelhouders waren, willen ze voortaan alvast zeker actief hun stem laten horen.

  Een cruciale minderheid
  Meridian en Beisheim willen hun belangen samen bundelen en zeggen dat ze mogelijk extra aandelen willen inkopen. Dat kan betekenen dat ze naar een participatie van 25% willen, waarmee ze een beslissende minderheid zouden vormen. Daniel Kretinsky heeft er dus alle belang bij om het duo voor zich te winnen, want hun stem kan zowel voor als tegen Kretinsky worden gebruikt.

  Beisheim en Meridian worden mogelijk zelfs cruciaal in de overname: zonder hun steun wordt het voor Kretinsky wellicht onmogelijk om zijn doel – 67,5% van de gewone aandelen van Metro – te bereiken. De Tsjechische zakenman nodig alvast alle resterende aandeelhouders uit voor gesprekken en verklaarde na de afwijzing maandag bereid te zijn om tot een compromis te komen.

  EP Global Commerce heeft nu 17% van de aandelen van Metro in handen, maar heeft ook nog eens een optie op het belang van investeerder Haniel. Wanneer Kretinsky die uitoefent, bereikt hij sowieso 33% binnen de Duitse retailgroep.

  Bron: retaildetail.be
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Vodafone voltooit overname Unitymedia, UPC van Liberty Global

  Vodafone Group heeft de overname van de kabelactiviteiten van Liberty Global in Duitsland (Unitymedia), Tsjechië, Hongarije en Roemenië afgerond. De aankoop heeft een totale ondernemingswaarde van EUR 18,4 miljard. Vodafone stelt dat het met de nu overgenomen activiteiten de leidende geconvergeerde operator in Europa is, die bijna de helft van zijn Europese service-inkomsten uit vaste en geconvergeerde services haalt.

  Liberty Global bevestigde eerder dat de transactie was voltooid voor EUR 19,0 miljard op GAAP-basis. Het bedrijf ontving een bedrag gelijk aan 24x operationele kasstroom voor 2017, het laatste volledige jaar voordat de verkoopovereenkomst voor het eerst werd aangekondigd. De netto contante opbrengst van de verkoop zal EUR 10,1 miljard bedragen.

  Vodafone kreeg halverwege juli goedkeuring van de Europese Commissie om de kabelactiviteiten van Liberty Global in Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Roemenië over te nemen. De goedkeuring kende enkele voorwaarden voor de Duitse markt, zoals het openstellen van het kabelnetwerk voor een concurrent en het niet verhogen van de kosten of het opleggen van voorwaarden aan omroeporganisaties.

  Deutsche Telekom en diverse Duitse industrieverenigingen hebben kritiek geuit op de goedkeuring. Zo vrezen ze dat de fusie zal leiden tot een aanzienlijke beperking van de concurrentie en een negatief effect op mensen en bedrijven heeft.

  Bron: telecompaper.com
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  American Airlines breidt flink uit in Oost-Europa

  [​IMG]

  DALLAS - American Airlines breidt het intercontinentale netwerk volgend jaar flink uit. In Europa worden Boedapest, Krakau en Praag in de zomerdienstregeling opgenomen.

  Volgens American Airlines is er een groeiende vraag naar tickets op vluchten tussen Noord-Amerika en Oost-Europa, waardoor de drie nieuwe routes vanuit Chicago in het leven worden geroepen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij gaat daarmee nadrukkelijk in het vaarwater zitten van het Poolse LOT, dat vanuit de regio steeds meer intercontinentale vluchten aanbiedt.

  Boedapest krijgt vanaf mei 2020 in totaal vier vluchten per week, Krakau en Praag vijf. Op de drie routes wordt een Boeing 787-8 Dreamliner ingezet.

  Bron: luchtvaartnieuws.nl
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Overnamepoging Metro door Kretinsky mislukt

  Daniel Kretinsky is er niet in geslaagd om de beoogde drempel van 67,5% van de Metro-aandelen te bemachtigen. De Tsjechische miljardair legt zich neer bij de mislukte overname, maar richt zijn pijlen nu op een zitje in de raad van bestuur.

  Aanbod vervalt
  Hoeveel Metro-aandeelhouders het overnamebod hebben geaccepteerd, wordt pas vanmiddag vrijgegeven, maar het is duidelijk dat EP Global Commerce (de investeringsmaatschappij van Kretinsky en Patrik Tkac) niet aan de beoogde 67,5% van de aandelen zal komen. "We hebben de drempel gemist, dus ons aanbod vervalt", zei de miljardair daarover in het Handelsblatt.

  De overnamepoging is vooral mislukt omdat EP Global Commerce de grote aandeelhouders Beisheim Group en Meridian Foundation niet kon overtuigen. Zij vonden het bod van 16 euro per aandeel te laag. Samen hebben die partijen iets meer dan 20% van Metro in handen.

  Kretinsky vindt de geboden prijs nog steeds correct en zal ook geen nieuw, hoger bod meer uitbrengen. Het betekent echter niet dat hij geen rol meer zal spelen in de toekomst, integendeel zelfs: “Het is niet mijn droom om aan de zijlijn te blijven staan en toe te kijken”. Daarmee laat hij verstaan dat hij een langetemijnbelang in Metro heeft en aast op een zitje in de raad van bestuur. Kretinsky zou overigens niet persoonlijk willen zetelen, maar wel een vertegenwoordiger sturen.

  Bron: retaildetail.be
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Nexen Tire opent fabriek in Žatec

  Nexen Tire opent op 28 augustus in het Tsjechische Žatec een nieuwe productiefaciliteit. Met deze nieuwe fabriek wil de van oorsprong Koreaanse bandenfabrikant zijn positie op de Europese markt versterken.

  De nieuwe productiefaciliteit is 650.000 vierkante meter groot. Nexen investeerde zo’n miljard euro in de fabriek, die al al sinds eind april 2019 in gebruik is.

  De Europese productie van Nexen ligt op dit moment op drie miljoen banden per jaar en moet tot 2022 stijgen naar elf miljoen.

  Bron: aftersalesmagazine.nl
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Belagers Makro-moeder melden zich bij Casino

  Parijs - De investeerders die tevergeefs poogden het Duitse groothandelsbedrijf Metro in te lijven, hebben zich ingekocht bij het Franse winkel- en supermarktconcern Casino. De Tsjechische Daniel Křetínský en diens Slowaakse zakenpartner Patrik Tkáč hebben een belang van 4,6 procent genomen in het winkelbedrijf.

  [​IMG]

  Křetínský heeft een omvangrijk beleggingsportfolio dat naast energiebedrijven en media-ondernemingen ook uit voetbalclub Sparta Praag bestaat. Het bod van 5,8 miljard euro dat hij samen met Tkáč uitbracht op Makro-moeder Metro ketste dit jaar af omdat te weinig aandeelhouders de deal steunden.

  De twee zakenlieden krijgen nu wel een plek aan de bestuurstafel van de Franse supermarktgroep. Casino is volgens Křetínský en Tkáč een van de Europese winkelbedrijven die het best in staat zijn veranderingen in de sector op te vangen, schrijven ze in een verklaring van hun investeringsfirma Vesa Equity.

  Casino, tevens moederbedrijf van Monoprix, is de laatste tijd bezig zijn omvangrijke schuldenlast terug te dringen. Het bedrijf zag er in juli van af dividend uit te keren voor komend jaar. Ook stoot het bedrijf voor miljarden euro's aan onderdelen af.

  Bron: telegraaf.nl
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Groei Tsjechische industrie stagneert

  Na Duitsland komt ook de groei in de Tsjechische industrie langzaamaan tot stilstand. Dat schrijft ING vrijdag in een rapportage over het Midden-Europese land.


  Hoewel de industriële productie in Tsjechië afgelopen juni gestegen is met 5,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, geeft dat volgens de bank een vertekend beeld. Dit jaar zijn er meer werkdagen, dus ook meer tijd om te produceren. Na aanpassing kwam de groei uit op slechts 0,1%.

  Opmerkelijk genoeg versnelde de auto-industrie zijn groei in juni met 23% vergeleken met een jaar eerder. In 2019 nam de industriële productie maand-tot-maand gemiddeld met 1% toe. Daarmee kent het de zwakste groei sinds 2013.

  Afhankelijk van Duitsland
  Tsjechië, dat bijna 10,5 miljoen inwoners telt, is economisch in grote mate afhankelijk van buurland Duitsland, waarmee het veel handel drijft. De Duitse economie kromp intussen in het tweede kwartaal met 0,1%. Volgens ING vielen de orders in Duitsland terug met 5,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

  Bron: fd.nl
   
 16. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Waarom uitbesteden in Tsjechië?

  [​IMG]

  Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en dan voornamelijk in Tsjechië. Daarnaast zijn bijvoorbeeld ook assemblage en kunststofbewerking diensten die Tsjechen uitstekend kunnen leveren.

  Als we het bedrijf Moravian vragen wat de voordelen hiervan zijn, dan is het antwoord duidelijk: “In Tsjechië kan een uitmuntende kwaliteit van het werk geleverd worden, maar tegen een veel scherpere prijs. Tsjechen zijn echte vakmensen en erg loyaal”, zo weet Frank Schoon, eigenaar van Moravian Outsourcing.

  Zorgeloos uitbesteden
  Hij vervolgt: “Moravian Outsourcing bemiddelt tussen de Nederlandse en Tsjechische bedrijven. Door ons uitgebreide netwerk van Tsjechische producenten weten wij precies welke bedrijven we met elkaar moet verbinden. Dit maakt het voor de Nederlandse klant erg gemakkelijk: zorgeloos uitbesteden mét behoud van kwaliteit!” De reden waarom klanten voor Moravian Outsourcing kiezen is dat zij bepaalde – of zelfs gehele – productieprocessen moeten uitbesteden vanwege productiebeperkingen of om prijstechnisch te kunnen blijven concurreren. Tsjechië is dan een prima uitkomst. Via Moravian Outsourcing heeft het Nederlandse bedrijf er zo weinig werk aan, dat er – naast het duidelijke prijsverschil – eigenlijk geen onderscheid lijkt te zijn met het uitbesteden in Nederland zelf. Om de Nederlandse bedrijven te overtuigen laat Frank Schoon graag op eigen kosten een sample maken van het betreffende product, zodat zij met eigen ogen de kwaliteit kunnen meten. “Ik weet zeker dat ze overtuigd zullen zijn.”

  [​IMG]
  Bron: metaalnieuws.nl
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Haven Antwerpen bouwt mee aan combiterminal in Tsjechië

  Het Havenbedrijf Antwerpen heeft zijn handtekening gezet onder een principeakkoord voor de aanleg van een multimodale terminal bij Mošnov in het oosten van Tsjechië.


  [​IMG]

  Aan het plan wordt ook meegewerkt door de regio Moravië-Silezië, de stad Ostrava, de Tsjechische spoorvervoertoezichthouder SŽDC en durfinvesteerder Concens Investments.

  Doel is de belangrijke industriële regio Moravië-Silezië van nieuwe spoorverbindingen te voorzien met de Antwerpse haven. Tsjechië wil daarmee meer lading van de weg naar het spoor overbrengen en zo het milieu en de verkeersveiligheid verbeteren.

  Tweede spoorcorridor
  De nieuwe terminal wordt aangesloten op de zogenoemde tweede spoorcorridor in Tsjechië, die weer aansluiting biedt op de luchthaven van Mošnov en de westelijke zeehavens van Europa. De bedoeling is dat de terminal in 2022 opengaat. Ostrava is in grootte de tweede stad van Tsjechië, na hoofdstad Praag.

  Bron: nieuwsbladtransport.nl
   
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  KBC ontsnapt aan kloeke bankentaks in Tsjechië

  Door geld in een Tsjechisch infrastructuurfonds te pompen, kunnen buitenlandse banken alsnog vermijden dat Praag hun winstuitkeringen zwaarder belast.

  [​IMG]
  De Tsjechische dochter CSOB is een belangrijke winstmotor voor KBC.

  Samen met de drie andere grootste banken van het land, stemde KBC's Tsjechische dochter CSOB er donderdag formeel mee in te investeren in een nieuw Nationaal Ontwikkelingsfonds. De vier pompen in totaal 7 miljard Tsjechische kroon, omgerekend zo'n 270 miljoen euro, in het nieuwe vehikel dat de komende jaren zal investeren in nieuwe infrastructuurprojecten, onderwijs en gezondheidszorg.

  Voor de vier banken - de andere spelers zijn Société Générale, het Oostenrijkse Erste Bank en het Italiaanse UniCredit - is het fonds een elegante oplossing voor een al lang aanslepende discussie over extra belastingen voor buitenlandse financiële spelers in Tsjechië.

  20 procent
  Afgelopen lente raakte bekend dat de Tsjechische overheid overwoog een belasting tot 20 procent te heffen op de winstuitkeringen van buitenlandse banken. Analisten vreesden dat zo'n ingreep een flinke hap uit de winst van KBC KBC1,63% zou nemen.

  CSOB is de grootste bank van Tsjechië, met 3,6 miljoen klanten. De groep heeft voor traditionele bankproducten een marktaandeel van 19 procent in Tsjechië, en 23 procent voor beleggingsproducten. In 2018 was CSOB goed voor een nettowinst van 654 miljoen euro, wat overeenstemt met een kwart van de groepswinst.

  Bron: tijd.be
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Landbouw minister Toman wil een einde maken aan de gigantische velden.

  Het ministerie van Landbouw heeft een strijd voor gigantische velden verklaard. Een regeringsdecreet op grond waarvan boeren vanaf 2021 niet één enkel gewas op een continu gebied van meer dan 30 hectare mogen verbouwen.

  Volgens de komende verordening mag een enkel akkerveld maximaal 30 hectare hebben.
  In het geval van land groter dan 30 hectare, moeten de gebieden van de monocultuur worden gescheiden door een ten minste 22 meter brede beschermingsband, grasachtig of gezaaid voedergewassen. Een andere optie is om verschillende gewassen op het perceel te roteren, elk op een oppervlakte van maximaal dertig hectare.

  (zie ook: 4. Vergroening - GLB gemeenschappelijk landbouwbeleid EU)

  Het ministerie schat dat deze belangrijke verandering in de landbouw gevolgen zal hebben voor ongeveer drieduizend boeren die velden bewerken met een totale oppervlakte van ongeveer een miljoen hectare.
  Het ministerie van Landbouw heeft de wijzigingen in de regels opgenomen in een regeringsdecreet waarin eisen worden gesteld aan goed beheer. Boeren zullen hieraan moeten voldoen om de subsidies niet aanzienlijk te verminderen. Bijvoorbeeld directe areaalbetalingen of ondersteuning van het programma voor plattelandsontwikkeling.
  "We verwachten dat de regering de ontwerp-verordening eind dit jaar goedkeurt," zei het ministerie van Landbouw gisteren in een persbericht.
  De regering heeft vorig jaar al afgesproken dat de normen voor landbouw op landbouwgrond zullen worden aangescherpt en tegen 2020 gelden beperkingen voor velden die door erosie worden bedreigd. Volgens het ministerie van Landbouw treft deze maatregel ongeveer een kwart van het bouwland met een oppervlakte van bijna 600.000 hectare en 2300 boerderijen of mensen die deze beheren.

  In 1948, vóór het begin van massale associatie en plunderingen,
  de gemiddelde veldgrootte in Tsjechië was slechts 0,23 hectare.
  Het is nu 20 hectare groot en veel velden liggen ver buiten deze grens. Er zijn zelfs velden met een enkele oogst tot 200 hectare. Vooral eindeloze velden met koolzaad, maïs of graan. Het ministerie van Landbouw probeert hier een einde aan te maken, zodat bouwland beter vocht vasthoudt en niet onderhevig is aan corrosie. Tegenwoordig loopt de helft van de 4,18 miljoen hectare landbouwgrond gevaar.
  Bron novinky.cz.
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Vanwege droogte moeten de velden worden "gedeeld", boeren verpletteren de nieuwe regels.

  Boeren in Tsjechië bekritiseren de nieuwe regels van de landbouw, die werden opgedragen door het ministerie van Landbouw. Vanaf 2021 zal het niet mogelijk zijn om meer dan 30 hectare in te zaaien met een enkel gewas.Het is bedoeld om bodemerosie te verminderen en droogteproblemen op te lossen.

  Dorre velden met diepe scheuren of plotselinge overstromingen door water, die binnen enkele minuten uit eindeloze velden zullen komen. De zogenaamde door erosie bedreigde landen moeten door de boeren worden verdeeld, maar deze verordening zal van toepassing zijn op alle landbouwgebieden - zelfs die op de vlaktes.

  Boeren stellen dat de nieuwe verordening de gewasproductie onnodig zal verhogen. Er zijn verschillende manieren om meer dan 30 hectare land te verdelen - bijvoorbeeld een strook van tweeëntwintig voet.
  Bron tn.nova.cz.

  Wil je meer weten over landbouw-subsidies EU in Tsjechië en andere landen zie dan
  Tabel V: GLB-uitgaven per lidstaat.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 20. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Czech Airlines bestelt vier Airbus A220-300 toestellen

  Czech Airlines wordt een nieuwe Europese klant voor de A220-300. De Tsjechische luchtvaartmaatschappij bestelde vier toestel van dit type de elk plaats gaan bieden aan 149 passagiers.


  Daarnaast past Czech een bestaande order voor zeven A320neo’s aan door drie bestelde toestellen om te wisselen voor de grotere A321XL die elk plaats bieden aan 195 vlieggasten.

  Czech Airlines vliegt momenteel met zes A319s en een A330-300.

  [​IMG]

  Bron: pilootenvliegtuig.nl
   
  elske vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina