Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Valk Welding bouwt in Paskov, regio Ostrava

Valk Welding CZ, de Tsjechische vestiging van de Valk Welding Group, is vorige maand gestart met de bouw van een nieuwe faciliteit. Dit gebeurt in Paskov, regio Ostrava. Er komt hier ook ruimte om lasrobotinstallaties te assembleren.
valk-welding-cz2-315x220.jpg

Sfeerimpressie van het nieuwe pand in het Tsjechische Paskov (bron: Valk Welding).

Sinds Valk Welding CZ in 2004 begonnen is met een eigen vestiging in Mosnov, zijn de activiteiten in deze regio sterk gegroeid met ongeveer 500 geïnstalleerde robotinstallaties in Midden-Europa, stelt het bedrijf.

“Om de markt nog beter te bedienen en ruimte te creëren voor verdere groei, zijn we nu op weg naar een nieuwe faciliteit”, legt branchemanager Jakub Vavrecka uit.

Twee verdiepingen
Het nieuwe pand krijgt 2.500 m2 werkruimte verdeeld over 2 verdiepingen, met kantoren, magazijn, democentrum en een technisch en opleidingscentrum.

Ook is er in het gebouw ruimte om lasrobotinstallaties te assembleren. Daarmee krijgt de Valk Welding groep dus de mogelijkheid om in de toekomst systemen in Tsjechië te bouwen.

De nieuwe faciliteit wordt naar verwachting eind 2019 opgeleverd.

Bron: metaalmagazine.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Brussels Airlines huurt Airbus A319's van Czech

a319_c_czech_airlines_-_633.jpg


Brussels Airlines is een tweejarig wetleasecontract aangegaan met Czech Airlines voor de inzet van twee Airbus A319’s. De toestellen worden vanaf komend zomerseizoen gebruikt voor vluchten van Brussel naar Boedapest, Praag en Toulouse.

“Ook worden ze in het weekend voor enkele andere rotaties gebruikt, maar dat is niet structureel”, zegt een woordvoerder van Brussels Airlines tegen dit medium.

De samenwerking met Czech Airlines gaat op 31 maart van start (aanvang zomerseizoen). Om operationele redenen zullen de eerste twee weken nog toestellen van SAS ingezet worden.

Wetlease
Brussels Airlines maakt vaak gebruik van wetleaseovereenkomsten voor additionele capaciteit. Bij dat soort overeenkomsten wordt niet alleen het toestel gehuurd, maar ook het personeel.

In januari stopte de maatschappij met het gebruik van gewetleasde Superjets van Cityjet. Brussels Airlines vond dat de Russische toestellen niet vaak genoeg inzetbaar waren.

Bron: zakenreisnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Lely investeert in databedrijven


Alexander van der Lely: ‘Data zijn niet van ons maar blijven eigendom van de veehouder’

Lely heeft de afgelopen tijd fors geïnvesteerd in kennis over de analyse van grote hoeveelheden data. Zo kocht het bedrijf startende ICT-bedrijven in Duitsland en Tsjechië waar tientallen mensen werken aan het ontwikkelen van rekenregels op basis van data die de verschillende robots van Lely genereren.

Dit vertelt CEO Alexander van der Lely in een interview in Veeteelt.

Zelflerende systemen
‘Wij denken dat we op basis van robotdata zelflerende managementsystemen kunnen ontwikkelen. Het mooie van deze systemen is dat ze adviezen persoonlijk op de veehouder afstemmen’, verklaart Van der Lely deze ontwikkelingen. ‘Robots nemen veehouders repeterend werk uit handen maar ze krijgen nog veel meer waarde als we slim gebruik gaan maken van de data die ze verzamelen.’

Afspraken over data
Van der Lely geeft aan dat hij zich realiseert dat het gebruik van data die door veehouders worden verzameld gevoelig ligt. ‘Data zijn niet van ons. Ze blijven eigendom van de veehouder’, geeft hij aan. ‘Met veehouders die van ons een product kopen, maken we duidelijke afspraken over het gebruik van data. Onderdeel van deze afspraken is dat we data alleen zelf gebruiken en nooit zullen doorverkopen zonder toestemming.’

Bron: veeteelt.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Productie staaldraadfabriek Bekaert naar Tsjechië

belgaimage-65505452-full-e1553791174764.jpg


Bij staaldraadfabriek Bekaert staan 281 jobs op de tocht. De fabriek in het West-Vlaamse Moen sluit en de productie wordt overgeheveld naar Petrovice in Tsjechië.

We willen onze concurrentiekracht verhogen en onze capaciteiten en snelheid in het beantwoorden van klantennoden en snel veranderende marktontwikkelingen aanscherpen», luidt het in een persbericht van Bekaert. Om deze doelstellingen te verwezenlijken zouden in totaal dus 281 jobs verdwijnen. De vestiging in Moen, bij Zwevegem, wordt het zwaarst getroffen en sluit volledig.

“Geen verrassing”
“Dit is jammer genoeg geen verrassing voor ons. Het personeel leefde al maanden in onzekerheid”, vertelt Karel Hoorelbeke van de christelijke vakbond LBC aan VRT NWS. Volgens Bekaert is de vestiging «niet langer competitief». Hun concurrenten hebben stuk voor stuk ook al grote delen van hun productie naar Oost-Europa overgeheveld. Bij Bekaert werken in ons land 1.900 mensen. Wereldwijd heeft het bedrijf 30.000 werknemers.

Bron: zita.be
 

Ad Verschoor

Donateur

Neways-topman Huub van der Vrande (derde van rechts) bij de symbolische overhandiging van de sleutel van de nieuwe productiehal in Decin in Tsjechië. © Neways Electronics International

Nieuwe hal van Sonse elektronicafabrikant Neways in Decin gereed

SON - Neways kan binnenkort aan de slag in zijn nieuwe fabriek in Decin in Tsjechië. De productiehal is opgeleverd aan de Sonse elektronicafabrikant.

Neways verwacht dat in het lopende kwartaal de verhuizing van de machines naar de nieuwe hal kan worden voltooid. De nieuwbouw heeft met 8250 vierkante meter de dubbele capaciteit van de bestaande fabriek van Neways in Tsjechië. De ruimte kan nog met zo'n 8000 vierkante meter worden uitgebreid. In de fabriek worden elektronica onderdelen in hoge volumes voor de industrie en automotive sector geproduceerd.

Bron: ed.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Evektor levert RTCs af bij vliegopleiderKUNOVICE - De Tsjechische vliegtuigbouwer Evekotor heeft opnieuw twee Sportstar RTCs afgeleverd bij een vliegschool.

De twee afgeleverde toestellen waren ditmaa bestemd voor het Sloveense Aviation Career Center op Maribor International Airport. Daar worden piloten opgeleid van ab-initio tot A320 Type Rated piloten. In september 2018 werd een eerste RTC afgeleverd in Maribor.

De SportStar RTC is Night VFR voorbereid en uitgerust met e Garmin G3X Dual 10.6 Touch Screens Garmin GNC 255 NAV/COM . The first SportStar RTC, registration S5-DNA, Evektor delivered to Aviation Career Center in September / 2018.

Ook de Italiaanse Top Gun Fly School ontving recent de inmiddels achtste Sportstar, terwijl Evektor ook de Oostenrijkse Sky Flight Academy uit Krems tot haar klanten mag rekenen sinds daar getraind wordt met twee Sportstars.

Bron: pilootenvliegtuig.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
CSOB wordt enige eigenaar van Tsjechische bouwspaarbank CMSS

Vanmorgen bereikten ČSOB, de Tsjechische divisie van de KBC Groep, en de Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) uit Duitsland overeenstemming over de overname door ČSOB van het 45%-belang van BSH in de Tsjechische bouwspaarbank Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) voor een totaal bedrag van 240 miljoen euro.

Dat komt neer op 1,54 keer de standalone nettoboekwaarde van 2018 en 9,20 keer (impliciet) de nettowinst van 2018, inclusief verrekende synergieën tegen 2024. Beide partijen zijn overeengekomen dat de dividenden over 2018 en de winst van 2019 volledig opstromen naar ČSOB.

De transactie zal een impact hebben van ongeveer - 0.30 procentpunten op de stevige CET1-ratio van de KBC Groep - die eind 2018 16% bedroeg (fully loaded, Deense compromismethode) - waardoor de 2% M&A-buffer van KBC Groep zal verlagen tot 1,70 %. Bovendien zal (in lijn met IFRS 3) de herwaardering van het belang van 55% van KBC in ČMSS leiden tot een eenmalige winst die geschat wordt op ongeveer 80 miljoen euro voor KBC op het moment dat de transactie wordt afgesloten.

Als gevolg van deze transactie zal ČSOB 100% van ČMSS in handen hebben en de enige aandeelhouder van ČMSS worden. Op die manier consolideert ČSOB haar positie als de grootste aanbieder van financiële oplossingen voor huisvestingsdoeleinden in Tsjechië. De overeenkomst is nog onderworpen aan antitrust goedkeuringen en zal waarschijnlijk voor het einde van het tweede kwartaal van 2019 worden afgesloten.

Johan Thijs, CEO van KBC Groep, verwelkomt de transactie als volgt: "Ik ben erg blij met deze transactie, die onze positie als sterke marktleider in Tsjechië bevestigt. Samen met ČMSS kunnen wij de referentie op de Tsjechische woningmarkt worden door gebruik te maken van onze gezamenlijke marktervaring en product- en dienstenaanbod, en zo tegemoetkomen aan de huisvestingsbehoeften van onze klanten. Deze overname illustreert onze ambitie om te groeien in onze kernmarkten en vormt een uitstekende gelegenheid om onze Tsjechische retailfranchise te versterken. Tegelijkertijd ligt de overname volledig in lijn met onze strategie om te focussen op onze sterke fundamenten: een gezond en klantgericht bankverzekeringsmodel, een sterk risicoprofiel, een stevige liquiditeitspositie ondersteund door een zeer solide en loyale klantenbasis in onze kernmarkten, en een comfortabele solvabiliteitspositie die ons in staat stelt de kredietverlening aan onze klanten te blijven vergroten en de gemeenschappen en economieën waarin wij opereren actief te ondersteunen".

Bron: analist.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Over de grens! Tsjechische melkveehouderij is grootschalig met een hoge melkgift per koe

11_xx_2_1.jpg

De dierlijke productie is historisch erg belangrijk in Tsjechië. Met slechts 1,7 procent van de EU-melkproductie is de Tsjechische Republiek echter een kleine speler. Toch is de sector om verschillende redenen interessant. De melkveehouderij is zeer grootschalig en de melkgift van de koeien hoog. Een belangrijk economisch nadeel is het feit dat een flink deel van de Tsjechische melk in het buitenland wordt verwerkt, voornamelijk in Italië en Duitsland.

Vakblad Melkveebedrijf sprak in Praag met Ji?í Kopá?ek, secretaris-generaal van de Tsjechische zuivelfederatie CMSM, en Ji?í Moty?ka, manager van de Tsjechische Holsteinfokkersvereniging.

Tsjechische melkveehouderij in cijfers
In 2017 leverden 364.600 koeien op zo’n 1.125 bedrijven in Tsjechië samen zo’n 3 miljard liter melk. Ongeveer 97 procent van de geproduceerde melk wordt verwerkt. Het gemiddelde aantal koeien per bedrijf is 314 maar bedrijven van 1.000 koeien en meer zijn geen uitzondering. Het aantal koeien daalde sinds 1989 en ook het aantal bedrijven maar de productie steeg en dus ook de melkgift per koe. Het aantal koeien bedroeg in 2004 nog 433.288 (in 1995 waren er nog 667.913 koeien), in 2017 dus 364.600. Tussen 2004 steeg de gemiddelde melkgift per koe echter van 6.006 liter per koe tot 8.223 liter in 2017. De Tsjechische melkproductie is voor 134 procent zelfvoorzienend.

De laatste jaren steeg de melkproductie gestaag van 2,774 miljard liter in 2013 tot 2,998 miljard liter in 2017. Daarvan werd dus 2,897 miljard liter verwerkt. Het vetgehalte bedroeg in 2017 3,89 procent en het eiwitgehalte 3,46 procent.

In 1995 bestond de meerderheid van de melkveestapel (of 369.289 koeien) nog uit Tsjechisch Fleckvieh. De Holstein-koeien waren met slechts 207.770 in de minderheid. Na de toetreding van de Tsjechische Republiek tot de EU in mei 2004 wijzigde de verhouding. In 2005 vormden de Holstein-koeien voor het eerst de meerderheid met 206.2014 tegen 189.397 Fleckviehkoeien. Vandaag is het Holsteinras met 211.726 vertegenwoordigers goed voor 56,2 procent van de melkveestapel. Het Tsjechisch Fleckvieh-ras is met 124.724 koeien goed voor 36,2 procent van de melkveestapel en 7,8 procent zijn andere rassen.

Zoals gesteld wordt 2,4 miljard liter Tsjechische melk in de Tsjechische Republiek zelf verwerkt en 600 miljoen liter rauwe melk wordt voor verwerking uitgevoerd, vooral naar Duitsland en Italië. Toch zorgt de zuivelsector nog voor een positief exportsaldo. De melkprijs is heel wat lager dan het EU-gemiddelde. De laatste jaren bedroeg die 24,9 eurocent, tegenover een gemiddelde van 29,4 eurocent. De structuur van de verwerking en de macht van de voedings- en distributie sector hebben daar ongetwijfeld mee te maken.

Dit artikel is afkomstig uit het vakblad Melkveebedrijf (april). Wilt u dit artikel verder lezen of meer diepgaande artikelen lezen? Vraag hier een proefnummer aan of maak gebruik van onze tijdelijke actie!

Grootschalig en productief
Vooral de grootschaligheid van de Tsjechische melkveehouderij valt op. Die is één van de allerhoogste in de EU. Net als in Slowakije wilde men het land, na de val van het communisme, teruggeven aan de oorspronkelijke eigenaars of hun erfgenamen. Dat lukte slechts een voor een deel. De rest werd niet opgeëist en kwam in handen van een staatsfonds. Veel voormalige collectieve bedrijven werden omgevormd tot coöperaties. De oorspronkelijke, vaak kleine eigenaars kregen een soort deelbewijzen (tallons), die ze konden verpachten aan de coöperatie of voor een spotprijs verkopen aan mensen, soms van het oude regime, die op die manier de macht in de coöperaties naar zich toetrokken.

Toch zijn nog veel tallons in handen van burgers want iedereen kon ze kopen. Volgens Ji?í Moty?ka hebben daardoor sommige bedrijven duizenden eigenaars en is 3 miljard ha landbouwgrond in handen van een miljoen eigenaars. Ook buitenlandse investeerders vestigden zich in het land. Vandaar dat de technologische kwaliteit vrij hoog is en ook de snelle overgang van Fleckvieh naar Holstein heeft daarmee te maken. De afgelopen 20 jaar is het aantal melkveebedrijven dus met bijna 60 procent gedaald tot ongeveer 1.125 vandaag.

De Tsjechische landbouw wordt vandaag vooral gedomineerd door een aantal grote bedrijven met verschillende activiteiten. Minder dan 4 procent van de Tsjechische landbouwbedrijven is ruim 500 ha groot. Samen bezetten deze grootschalige bedrijven twee derde van het Tsjechisch landbouwareaal. Toch is 90 procent van het aantal landbouwbedrijven ofwel 45.855 bedrijven familiaal gestructureerd op minder dan 100 ha. Op de grote bedrijven worden de koeien (zo’n 70 procent van de melkveestapel) permanent op stal gehouden. Die stallen hebben vaak een capaciteit van 255 koeien en meer.

Hoge productiviteit, lage kostprijs
De productiviteit van de Tsjechische koeien is met gemiddeld 8.223 liter per koe (in 2017) vrij hoog en dat is ook nodig.

Bron: melkveebedrijf.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië had gehoopt op meer investeringen uit China.

President Miloš Zeman is sinds donderdag voor een vierdaags bezoek in China. Het is zijn vijfde reis naar China en opnieuw vloog een aantal hooggeplaatste Tsjechische zakenvertegenwoordigers naar Beijing. De stemming is echter niet zo euforisch als na de eerste bezoeken.
Aan het einde van de eerste dag van het bezoek van Zeman aan China organiseerde de Tsjechische ambassade in Beijing een receptie. De gelegenheid was een plechtige eerbetoon aan 70 jaar Tsjechisch-Chinese diplomatieke betrekkingen. President Zeman had echter geen zin om te feesten. Opnieuw bekritiseerde hij de te lage investering voor hem in de Tsjechische Republiek. Na vier eerdere bezoeken had hij meer verwacht.

De voorzitter van de Tsjechische vereniging van industrie en transport, Jaroslav Hanák, denkt op dezelfde manier:
"Toen we vier of vijf jaar geleden onze eerste reizen naar China maakten, kwamen we natuurlijk vol optimisme terug. Welnu, er ging ten minste één ding volgens plan, omdat er meer vluchten tussen onze twee landen zijn. Vandaag hebben we vier luchtvaartmaatschappijen naar China met in totaal negen wekelijkse vluchten. Dit is heel goed nieuws voor het toerisme en de overheidsbegroting. Maar qua investering is het nieuws niet zo goed.
In een gesprek voor de Tsjechische televisie wordt Hanák duidelijk:
"Het bedrag dat ze beloofden was ongeveer 200 miljard kronen (7,8 miljard euro). Maar de waarheid is dat China tot nu toe slechts 23 miljard kronen (905 miljoen euro) in Tsjechië heeft geïnvesteerd. Daarnaast heeft het investeringsbureau CzechInvest, dat eigendom is van de overheid, tegen 2017 projecten ten bedrage van 5,6 miljard kronen (218 miljard euro) uitgevoerd. Dat is alles. "
Hanák legde ook uit wat hem tot dusver had teleurgesteld:
"Ik verwachtte dat China in ons land zou investeren, vooral op moderne gebieden zoals nanotechnologie, biotechnologie en informatietechnologie. Dat zou een groot belang moeten zijn, maar er is niets gebeurd. '

Andere memoranda werden op donderdag in Beijing ondertekend, inclusief een strategische samenwerkingsovereenkomst inzake luchtvaart. Als gevolg hiervan zal er nu een vijfde luchtvaartmaatschappij van Tsjechië naar China komen, die vanaf juli Praag verbindt met Shenzhen, de stad van de Zuid-Chinese stad Shenzhen. Het is ook de bedoeling dat met behulp van particuliere investeerders vijf delen van de Tsjechische snelweg D3 door Chinese bedrijven zullen worden gebouwd.
Bron radio.cz/de.

Premier Andrej Babiš was ook al ontevreden over Chinese investeringen.
Bron radio.cz/de.
 

Ad Verschoor

Donateur
Ook Tsjechië voert digitaks in voor techreuzen

In navolging van Frankrijk gaat ook Tsjechië een digitale belasting invoeren voor grote techbedrijven zoals Facebook en Google. Dat heeft het zittende kabinet onder leiding van premier Andrej Babis dinsdagmiddag besloten, meldt het Tsjechische radiostation Radio Prague.

Volgens de wet voor digitale belasting die het ministerie van financiën wil ontwerpen, zullen de overwegend Amerikaanse techreuzen voortaan 7% van hun advertentie-inkomsten moeten afstaan in Tsjechië. De wet zal naar verwachting eind mei rond zijn.

Begrotingstekort
De Tsjechische regering, die sinds afgelopen zomer gedoogsteun geniet van de communisten, zinspeelde langer op de invoering van digitaks. Minister van financiën Alena Schillerova liet vorige week al in een interview op de website van het ministerie doorschemeren dat de regering werkt een maatregel om tussen 3% en 5% belasting te heffen op grote bedrijven. Schillerova noemde toen 5% 'waarschijnlijker'.

Multimiljardair Babis, die geregeld onder vuur ligt vanwege fraudebeschuldigingen, zette de maatregel eerder deze maand hoog op de agenda. In een interview met het Tsjechische dagblad Lidove Noviny pleitte de premier voor een digitaks voor multinationals, meldde persbureau Reuters.

Tsjechië kampt met een begrotingstekort, dat dit en volgend jaar naar verwachting oploopt tot 40 mrd Tsjechische kronen (€1,55 mrd), ofwel 0,8% van het bruto nationaal product. Met de belastingmaatregel hopen de Tsjechen jaarlijks 5 mrd Tsjechische kronen extra te genereren.

Europese heffing
Een initiatief voor een Europese digitale belasting strandde onlangs. Een viertal landen, waaronder Ierland, lag in de Europese Unie dwars. Google en Facebook hebben hun hoofdkantoor in Dublin, de hoofdstad van Ierland, waar ze ook hun belasting afdragen. Een digitaks zou het land naar verluidt €160 mln per jaar kosten, aldus dagblad The Irish Independent.

Intussen werken Frankrijk en Oostenrijk wel aan een nationale digitaks. Begin maart presenteerde de Franse minister van economische zaken Bruno Le Maire de taks aan het Franse kabinet en parlement. De Fransen willen techreuzen die internationaal meer dan €750 mln omzet draaien en in Frankrijk zelf meer dan €25 mln onderwerpen aan een belastingmaatregel van 3%.

Europese digitale belasting blijkt nog onhaalbaar
In Nederland maakt de PvdA zich hard voor de invoering van een nationale digitaks, nadat het initiatief voor een Europese heffing voorlopig is stukgelopen. 'We willen de onrechtvaardigheid aanpakken dat deze bedrijven heel weinig belasting betalen', zei Tang hierover vorige week tegen FD.

Bron: fd.nl
 

kuurgast

Donateur
Andere memoranda werden op donderdag in Beijing ondertekend
Een van deze stappen is de uitbreiding van de bilaterale betrekkingen met de gebieden cultuur en sport. Het Tsjechische filharmonisch orkest heeft donderdag ook een memorandum ondertekend met zijn Chinese partners.Bron radio.cz/de.

China annuleert culturele concerten in reactie op Praagse burgemeester Hřib.

Novinky.cz meldt dat het Chinese ministerie van Cultuur verschillende concerten en uitvoeringen van in Praag gevestigde culturele organisaties in China heeft geannuleerd, in reactie op de recente ontmoetingen van Praag Burgemeester Zdeněk Hřib in Taiwan en met Tibetaanse dissidenten.
Het Praags Philharmonisch Orkest is een dergelijk orgaan, dat is getroffen en zijn concerten in China in september en oktober 2019 lijken te zijn geannuleerd. Burgemeester Hřib liet weten dat hij zal samenwerken met de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat er andere locaties worden gevonden voor alle getroffen organisaties.
Bron praguemonitor.com.

Minister van Buitenlandse Zaken Petříček ontmoet de Chinese ambassadeur voor actie tegen Tsjechische kunstenaars.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček zal een ontmoeting hebben met de Chinese ambassadeur. Het onderwerp van het gesprek is de informatie dat China uitvoeringen van Tsjechische muziekensembles waarvan de naam wordt geassocieerd met Praag, heeft geannuleerd. De minister van Buitenlandse Zaken zei maandag tegen de media. Vóór de vergadering wil hij de informatie bij het ministerie van Cultuur controleren. Hij vindt het jammer dat concerten van Tsjechische artiesten beperkt moeten worden.
Minister van Cultuur Antonín Staněk sprak over de annulering van uitvoeringen door Tsjechische kunstenaars tijdens zijn bezoek aan China. Volgens Stanek reageerden de Chinese autoriteiten op enkele verklaringen van de Praagse burgemeester Zdeněk Hřib.
China had toestemming voor een tournee van het Praags Philharmonisch Orkest gegeven, maar de muzikanten zouden dan eerst de houding van de Praagse stadsleiding moeten bekritiseren. Dit verwierp het orkest.
Bron radio.cz/de.
 

Ad Verschoor

Donateur
busdienst-flixbus-neemt-rivaal-eurolines-over.jpg


Busdienst FlixBus neemt rivaal Eurolines over

Langeafstandsbusbedrijf FlixBus heeft concurrent Eurolines overgenomen van Transdev Group, meldt FlixBus donderdag. De netwerken van de twee transportbedrijven worden samengevoegd. In maart maakte FlixBus al bekend geïnteresseerd te zijn in de overname van de concurrent.

Het akkoord betreft de activiteiten van Eurolines in Frankrijk, Nederland, België, Tsjechië en Spanje. Het busnetwerk van Eurolines spreidt zich uit over 25 landen. Het is niet bekend hoeveel geld er met de overname gemoeid is.

Binnen Frankrijk opereert Eurolines ook onder het isilines-merk, deze merknaam wordt ook overgenomen. In de markten met Eurolines-bedrijven zullen de daar werkzame FlixBus-directeurs de respectievelijke bedrijven leiden.

"We willen groene en betaalbare mobiliteit aanbieden aan reizigers van over de hele wereld. De netwerken van Eurolines en isilines maken het mogelijk ons Europese bereik nog verder uit te breiden", zegt Jesper Vis, directeur van FlixBus Benelux.

FlixBus werd in 2013 in Duitsland opgericht en startte in 2015 met busverbindingen in Frankrijk. In 2018 heeft het concern 45 miljoen mensen vervoerd in Europa en de Verenigde Staten. Het concern is actief in 29 landen. Dit jaar wil de busvervoerder de trajecten in Rusland en de VS uitbreiden.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
'AirAsia X keert eind oktober terug naar Europa'

a330-900-airasiacairbus-1200_2.jpg


PRAAG - Er wordt al jarenlang gesproken over een mogelijke terugkeer van AirAsia naar Europa, maar nu lijkt er schot in de zaak te zitten. Volgens de Tsjechische premier Andrej Babiš opent de prijsvechter op 26 oktober een lijndienst van Bangkok naar Praag.

De Tsjechische hoofdstad heeft momenteel nog geen directe verbindingen met Zuidoost-Azië, maar Babiš wil daar persoonlijk verandering in brengen. Na ontmoetingen met vertegenwoordigers van AirAsia is er nu een concrete datum voor de start van de lijndienst afgesproken.

De vluchten zijn nog niet te boeken en AirAsia heeft er nog geen officiële mededelingen over gedaan, dus het is niet 100 procent zeker dat de lijndienst er daadwerkelijk komt. Ook is er nog niets bekendgemaakt over de frequentie.

Airbus A330neo
AirAsia X, de longhaultak van AirAsia, vloog tot 2012 met Airbus A340-300’s van Kuala Lumpur naar Londen en Parijs. Mede door de matige economische omstandigheden en het hoge brandstofverbruik van de viermotorige Airbussen moest de maatschappij daar toen mee stoppen.

Dit jaar ontvangt de prijsvechter echter haar eerste Airbus A330-900’s; gloednieuwe toestellen die ongeveer een kwart minder kerosine verbruiken. Daarmee is de kans op een rendabele vluchtuitvoering aanzienlijk groter. AirAsia heeft er in totaal 66 besteld.

Nederland en België
Wanneer de lijndienst tussen Praag en Bangkok doorgaat wordt AirAsia de tweede (Oost-)Aziatische budgetmaatschappij die naar Europa vliegt. Scoot, een dochter van Singapore Airlines, doet dat al langer met vluchten van Singapore naar Berlijn en Athene met de Boeing 787.

Onlangs meldde deze site nog dat Scoot in het hoogseizoen retourtickets van Europa naar Australië aanbiedt voor minder dan 500 euro. Als AirAsia ook met zulke lage tarieven komt, dan wordt het ook voor Nederlanders en Vlamingen interessant om vanaf Praag te vliegen.

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 

kuurgast

Donateur
Artsen Tsjechië nemen uit protest ontslag
Ruim een op de vijf artsen in Tsjechische ziekenhuizen heeft de afgelopen twee maanden ontslag genomen om te protesteren tegen de lage salariëring. Dat meldt de artsenbond, die het protest heeft georganiseerd.
Bovenstaande staat in het forumarchief van 2010.
9 jaar later in het nieuws:


Ministerie: Salarissen van Tsjechische ziekenhuisartsen, verpleegkundigen bereiken het EU-gemiddelde.

In de afgelopen vijf jaar steeg het salaris van artsen met gemiddeld 32 procent terwijl het salaris van verpleegkundigen met 41 procent steeg.
In 2018 verdienden artsen in ziekenhuizen het equivalent van 243 procent van het gemiddelde Tsjechische salaris en verpleegkundigen 121 procent.
Volgens het Institute of Health Information and Statistics, zullen hun gemiddelde salarissen dit jaar respectievelijk 84.000 kronen en 43.000 kronen bereiken.
Bron radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Heb al jaren geen veld met aardappelen gezien. Maar wel heel veel koolzaad,
59639826_1105378379669639_1257267516019834880_n.jpg

Bron facebook.com/milionchvilek.
Om een vrachtwagen één jaar te laten rijden, zijn ongeveer 20 hectaren koolzaad nodig.
Recent onderzoek in Duitsland wijst uit dat de toch al minder populair geraakte ‘natuurbrandstof’ uit koolzaadolie akelige bijwerkingen heeft. Het kankerverwekkend vermogen van de uitlaatgassen zou liefst tienmaal hoger zijn dan bij gewone of biodiesel.
 
Een verkeerde ontwikkeling, die grootschalige koolzaadvelden. Onder het koolzaad is alles dood, geen kevers, geen vogels. Bijen hebben even wat te eten, daarna sterven ze de hongerdood.
De E.U. zou boeren moeten verplichten stroken kruiden/bloemenmengsels uit te zaaien. Dat gratis geld verdelen onder grote landbouwbedrijven, zonder er wat tegenover te stellen, moet een einde hebben.
Voor liefhebbers van bloemen met de kleur geel is er een oplossing: in Duitsland werkt men aan autobanden gemaakt van paardenbloemen. De eerste proeven zijn positief, de banden gaan langer mee dan rubberen banden. Bovendien verwacht men dat door de grote vraag naar palmolie, de productie van natuurrubber in de toekomst tekort zal schieten. Paardenbloemen zouden dan een alternatief kunnen zijn.
In mijn gazon heb ik de paardenbloemen dit jaar niet afgemaaid, maar rustig laten staan. Nieuwe ontwikkelingen moet men een kans geven, misschien komt er nog vraag naar.
 
Bovenstaande staat in het forumarchief van 2010.
9 jaar later in het nieuws:


Ministerie: Salarissen van Tsjechische ziekenhuisartsen, verpleegkundigen bereiken het EU-gemiddelde.

In de afgelopen vijf jaar steeg het salaris van artsen met gemiddeld 32 procent terwijl het salaris van verpleegkundigen met 41 procent steeg.
In 2018 verdienden artsen in ziekenhuizen het equivalent van 243 procent van het gemiddelde Tsjechische salaris en verpleegkundigen 121 procent.
Volgens het Institute of Health Information and Statistics, zullen hun gemiddelde salarissen dit jaar respectievelijk 84.000 kronen en 43.000 kronen bereiken.
Bron radio.cz/en.

Over de artsen. Mijn vrouw is medisch specialist in het Academisch ziekenhuis van Praag. Het bedrag zoals genoemd klopt min of meer. Zelfs iets hoger tegen de 100.000 kc per maand.

Maar....

Daar staat tegenover:

- een werkweek inclusief nachtdiensten en weekenddiensten van veelal 65 tot 70 uur;
- in het weekend een verantwoordelijkheid over soms 600 bedden;
- weekenddienst van 48 uur aaneengesloten met vaak slechts een paar uur slaap (en op maandag weer gewoon je eigen praktijk draaien);
- beldiensten vanuit huis als achterwacht;
- een enorme verantwoordelijkheid voor mensenlevens;
- een 12 jarige studie waarvan 4 jaar werken als arts-assistent tegen een minimaal loon.

Bovenstaande in acht genomen vind ik het salaris van 100.000 kc nog steeds een schijntje!
Ter vergelijk, een medewerker van Lidl in de supermarkt heeft 23.500 kc netto voor een 34-uur werkweek, zonder nachtdiensten.

Iemand die na de middelbare school gaat werken start op z'n 18e met geld verdienen. Een arts gaat pas tegen de 30 jaar oud echt een inkomen genereren. Daarvoor is het een onkostenvergoeding als arts assistent. Dit gat, tussen start verdienen 18 en start verdienen vanaf 30- is bijna niet meer in te halen.

Kortom, de artsen in Tsjechië mogen nog best wat meer salaris krijgen dan ze nu ontvangen!
 
  • fyzioterapeut, ergoterapeut, sociální pracovník, nutriční terapeut,
  • zdravotní laborant, radiologický asistent,
  • asistent ochrany veřejného zdraví, farmaceutický asistent,
Ook een arts doet het niet alleen. Mijn vrouw is 1 van de 6000 die het circus in motol draaiend houden.

https://www.fnmotol.cz/
 
Bovenaan