Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  De Waard tenten maakt doorstart in Tsjechië

  Kampeermerk De Waard maakt een doorstart. De winkel die tenten van het merk verkoopt dreigde de deuren definitief te moeten sluiten door het faillissement van eigenaar Vrijbuiter, maar dat wordt voorkomen door de overname door de Nederlandse Sunshine Group.

  Sunshine koopt de winkel in Heerde die de tenten exclusief verkoopt, een atelier in Roden en de Tsjechische fabriek die de tenten maakt. De 42 medewerkers van die fabriek gaan ook naar de nieuwe eigenaar over.

  Sunshine bezit meerdere bedrijven die actief zijn in de kampeerbranche. Zo is de onderneming ook de eigenaar van vouwwagenmerk Alpenkreuzer en de voortenten van Doréma.

  Bron: nu.nl
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bobcat in Dobris investeert flink

  [​IMG]
  Doosan Bobcat hecht nog steeds grote waarde aan het fysiek testen van nieuwe modellen (foto's: Doosan Bobcat)

  Doosan Bobcat heeft flink geïnvesteerd in zijn Innovation Center, de centrale R&D-organisatie van de vestiging in Dobříš (Tsjechiё). Hier zijn tevens de fabriek, het inkoopcentrum en het trainingscenter gevestigd zijn. Het Innovation Center heeft nieuwe technologie en machines aangeschaft en nieuwe werkprocessen geïmplementeerd. Doosan Bobcat is ervan overtuigd dat het lokaal ontwikkelen, testen en bouwen van Bobcat-machines een groot concurrentievoordeel is, omdat de machines dan perfect op de behoefte van Europese klanten kunnen worden afgestemd.

  Het Innovation Center is een Europees Engineering Center of Excellence, dat dienst doet als R&D-centrum voor alle engineering teams van Doosan Bobcat in de EMEA-regio. Het is wereldwijd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kleine compacte laders en compacte graafmachines van 0 tot 3 ton en is daarnaast betrokken bij de ontwikkeling van graafmachines van 3 tot 6 ton.

  Het Innovation Center legt de nadruk op het zoeken naar innovatieve oplossingen, productontwikkeling, research- en testactiviteiten. Het complex beslaat meer dan 8000 vierkante meter vloeroppervlak voor prototyping en testing en 1400 vierkante meter kantoorruimte. Het centrum beschikt over veel geavanceerde technologie.

  Fysiek testen van nieuwe modellen
  Met de recente ontwikkelingen in computerontwerp en -modellering beperken veel fabrikanten het maken en testen van prototypes. Doosan Bobcat hecht echter nog steeds grote waarde aan het fysiek testen van nieuwe modellen en heeft daarom fors in nieuwe technologie voor productie en testing geïnvesteerd. Ook kan Bobcat elektrische, mechanische en hydraulische componenten voor prototypes zelf ontwerpen en maken. Met behulp van een 3D printer kunnen grotere structuren snel geprint worden.

  [​IMG]

  Het Innovation Center is een Europees Engineering Center of Excellence, dat dienst doet als R&D-centrum voor alle engineering teams van Doosan Bobcat in de EMEA-regio. Het is wereldwijd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kleine compacte laders en compacte graafmachines van 0 tot 3 ton. Het Innovation Center legt de nadruk op het zoeken naar innovatieve oplossingen, productontwikkeling, research- en testactiviteiten. Het complex beslaat meer dan 8000 vierkante meter voor prototyping en testen en 1400 vierkante meter kantoorruimte. Het centrum beschikt over veel geavanceerde technologie.

  Nieuwe CNC-machines voor prototyping
  In de afgelopen 12 maanden heeft Doosan Bobcat onder meer geïnvesteerd in een CNC horizontale boor, een CNC 5-assen freesmachine en een dynamometer. De totale kosten voor de nieuwe machines bedroegen zo’n 36 miljoen Tsjechische Kronen (1,41 miljoen euro). De Tsjechische overheid heeft een subsidie van 50% verleend. De beide CNC-machines zijn aangeschaft om sneller prototypes te kunnen bouwen en het proces daarvoor geheel zonder externe partijen te beheersen. Andere belangrijke doelstellingen zijn de ontwikkeling van testopstellingen voor de fabriek en het testen van machinale processen voordat ze in de productielijn worden toegepast. Daarnaast ontwerpt en produceert het innovatiecentrum zelf mallen voor de productielijnen van nieuwe nieuwe machines.

  300 kW dynamometer
  [​IMG]Met de nieuwe 300 kW dynamometer met zes dynamo’s wordt de systeembelasting van een motor of aandrijving onder laboratoriumomstandigheden gemeten. Op basis van deze belasting kunnen de prestaties van de machine (koeling, werking van de hydrauliek, brandstofverbruik e.d.) worden getest. Bij het ontwikkelen van een nieuwe motor en de goedkeuring voor een toepassing door de leverancier zijn tests met een dynamometer verplicht. Met de dynamometer kan Doosan Bobcat de vermogenskarakteristieken van de motor en de prestaties van het koelsysteem onder belasting testen en optimaliseren. Dat gebeurt onder meer in ‘hete’ klimaatkamer bij temperaturen tot 55° C. De dynamometer heeft geavanceerde functies waarmee Doosan Bobcat realistische duty cycles in een laboratoriumomgeving op basis van gegevens uit het veld kunnen repliceren en simuleren.

  Nieuw testterrein
  Naast het Dobříš Innovation Center en de hoofdfabriek ligt het terrein voor praktijktesten. Met meer dan twintig ingenieurs, operators en technici plus zes hectare terrein met kunstlicht, machinewerkplaatsen en diagnostische laboratoria is het testveld een unieke aanwinst. De praktijktesten op het Bobcat-terrein worden gezien als een van de belangrijkste succesfactoren van het bedrijf, die bijdragen aan de hoge kwaliteit en snelle innovaties. Daarom wordt de testomgeving uitgebreid. De planning is om de afmetingen van het terrein in de toekomst bijna te verdubbelen tot 10 hectare. Er komen op het terrein een wegencircuit en locaties waar machines kunnen worden omgebouwd.

  Op de campus in Dobříš zijn alle bedrijfsonderdelen van Doosan Bobcat op één locatie gebundeld: engineering, ontwerp, inkoop, fabricage, marketing, distributie, aftermarket en training. Met de investeringen in het Innovation Centre en het testveld bewijst Doosan Bobcat zijn commitment aan kwaliteit en innovatie. Daar zullen ook klanten en dealers flink van profiteren.

  Bron: at-aandrijftechniek.nl
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië erg afhankelijk van groentenimport

  Tsjechië importeert steeds meer groenten. Volgens de cijfers van het Tsjechische Bureau voor de Statistiek laat de handelsbalans met het buitenland een tekort van €427 miljoen zien.

  In 2009 bedroeg de waarde van de groentenimport €361 miljoen, terwijl dit vorig jaar ruim €543 miljoen was. Het volume importgroenten groeide van 648.000 ton in 2009 naar bijna 856.000 ton vorig jaar. Ondertussen steeg de Tsjechische groentenexport van 150.000 ton in 2009 naar 191.000 ton in 2017.

  De gemiddelde Tsjech eet jaarlijks zo'n 81 kilo groenten, waarvan 54 kilo import. Het volume groenten dat in Tsjechië zelf wordt geteeld, dekt slechts een derde van de lokale consumptie. De meeste groenten worden geïmporteerd uit Nederland, Spanje, Polen, Duitsland en Italië. Terwijl Nederland en Spanje de Tsjechische markt voornamelijk van tomaten en komkommers voorzien, levert Polen vooral uien, kool en bloemkool.

  Radio.cz bericht dat het groentenareaal in Tsjechië in 2017 10.000 tot 11.000 hectare telde. Tsjechische telers produceerden 265.000 ton groenten. Dit jaar zal de oogst naar verwachting 15% kleiner zijn als gevolg van de aanhoudende droogte.

  In Tsjechië worden van oudsher groenten zoals uien, kool, erwten en wortelen geteeld. Vanwege de groeiende vraag naar cherrytomaten worden er in het land de laatste jaren steeds meer kassen gebouwd.

  Bron: agf.nl
   
 4. Heb al jaren geen veld met aardappelen gezien. Maar wel heel veel koolzaad, daar lijkt het hele land geel van te zijn. Schijnbaar kan je beter eten van biodiesel met geld uit brussel dan van groente van eigen bodem.
   
  camyl vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  aandeel koolzaad op bouwland in EU-landen :

  [​IMG]
  Bron infografiky.ihned.cz/repka.
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Arcelor sluit deal over afstoten onderdelen, waaronder Mittal in Ostrava

  LUXEMBURG (AFN) - ArcelorMittal heeft een overeenkomst bereikt met Liberty House Group over de verkoop van onderdelen in Tsjechië, Roemenië, Macedonië en Italië. Daarbij is geen overnamebedrag naar buiten gebracht.

  Het in Amsterdam genoteerde staalconcern moet verschillende onderdelen afstoten van de Europese Commissie in verband met de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva. Daarover werd eerder een desinvesteringspakket met Brussel afgesproken. Het afronden van deze deal is dan ook afhankelijk van de voltooiing van de overname van Ilva. Ook zal Brussel er nog wat over wat moeten zeggen, alsmede lokale en Europese ondernemingsraden.

  Het gaat om de onderdelen ArcelorMittal Ostrava, ArcelorMittal Galati, ArcelorMittal Skopje en ArcelorMittal Piombino. Onderhandelingen met partijen over de verkoop van andere onderdelen, ArcelorMittal Dudelange in Luxemburg en verschillende afwerkingslijnen in Luik, België, lopen nog.

  Bron: beurs.nl
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Panasonic gaat lucht/water-warmtepompen in Tsjechië produceren

  Panasonic heeft de productie van zijn lucht/water-warmtepompen voor residentieel gebruik in Europa verplaatst van Azië naar Tsjechië. De warmtepompen worden sinds deze maand door Panasonic AVC Networks Czech in het Tsjechische Pilsen geproduceerd.

  [​IMG]
  De officiële openingsceremonie van de nieuwe productielijn van Aquarea.

  De stap is onderdeel van een strategie van Panasonic om zijn airconditioningbusiness in Europa te versterken. De vraag naar duurzame energieoplossingen in Europa groeit volgens het bedrijf ‘exponentieel’. De Aquarea-warmtepomp levert zowel verwarming en koeling als warm water.

  Afstemming op Europese regelgeving
  Panasonic levert al langer lucht/water-warmtepompen in Europa. Voorheen werden ze geproduceerd in Maleisië en naar het Westen verscheept. De nieuwe productiefaciliteit in Tsjechië stelt de fabrikant naar eigen zeggen beter in staat te voldoen aan de groeiende vraag naar efficiënte verwarming- en koeloplossingen vanuit Europa. Daarnaast kan het bedrijf dankzij deze nieuwe locatie lokaal produceren en het ontwerp van producten beter afstemmen op Europese regelgeving.

  Voordelen voor klanten
  De nieuwe fabriek levert ook voordelen op voor Europese klanten. Zo zijn de warmtepompen voortaan sneller leverbaar doordat producten lokaal worden geproduceerd, wat ook een positieve impact op het milieu oplevert. De capaciteit in de nieuwe fabriek wordt stapsgewijs uitgebouwd tot 40.000 warmtepompen per jaar. De fabriek in Pilsen wordt hiermee één van de belangrijkste fabrieken voor de Aquarea-productlijn.

  “We zijn trots op deze nieuwe faciliteit en de mogelijkheid die deze locatie ons geeft in Europa. We voorzien een jaarlijkse groei in vraag naar onze Aquarea lucht/water-warmtepompen en kijken ernaar uit deze Europese vraag te kunnen beantwoorden”, aldus Ildert Burghout, product manager Heating & Cooling Systems bij Panasonic Netherlands.

  Bron: vakbladwarmtepompen.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Toeleveren vanuit Tsjechiė groeit uit tot succesvol bedrijf

  [​IMG]
  Gebruikmakend van de relatief lagere kosten in Tsjechië, is de Nederlandse ondernemer Arend Valkema enkele jaren geleden gestart met toelevering van metalen onderdelen vanuit Tsjechië naar Nederland. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een succesvolle onderneming, die complete producten en halffabricaten, onder de naam Bohemia metal parts, levert aan West-Europese bedrijven.

  Valkema: “Omdat we vanuit Tsjechië uitstekend kunnen concurreren op kosten en levertijd, zijn we in staat om kwalitatief hoogwaardige producten snel en tegen een gunstige kostprijs te leveren. Naar aanleiding van de vraag van enkele klanten om producten ook compleet geassembleerd en verpakt te kunnen leveren, hebben we onze dienstverlening uitgebreid en is ook de omvang van de projecten toegenomen. Zowel Nederlandse OEM-ers als metaalbedrijven uit België, Duitsland, Zwitsersland en zelfs Amerika maken inmiddels gebruik van onze diensten. Daarmee zijn we uitgegroeid tot een succesvolle toeleverancier.” De toelevering concentreert zich voornamelijk op plaatbewerkingen zoals afkanten, lasersnijden, ponsen en lassamenstellingen.

  Speciale boren voor Nederlandse klant

  Voor een grote speler op de Nederlandse markt voor gereedschappen bijvoorbeeld, heeft Bohemia metal parts deze zomer voor de tweede maal een groot project opgeleverd. Het project betrof speciale boren voor gipsplaten, waarvoor de onderdelen uit China, Frankrijk, Duitsland en Nederland werden aangeleverd. “De rest van de onderdelen voor de boor produceerden we zelf in Tsjechië en we verzorgden tevens het traject van poedercoating en de samenstelling van het product inclusief de handleidingen en eindverpakking. Zodat we dit voor de klant kant en klaar voor de verkoop aan konden leveren. De kwaliteitscontrole vormde daarbij een cruciaal onderdeel van het project,¨ licht Valkema toe.

  Bron: fpt-vimag.nl
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Brussel onderzoekt telecomovernames 4 landen

  Brussel - De Europese Commissie stelt een diepgravend onderzoek in naar de beoogde overname in vier Europese landen van activiteiten van kabelbedrijf Liberty Global door telecomgigant Vodafone. Het gaat om Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Met name in die eerste twee landen vreest Brussel dat de overname de concurrentie vermindert.

  Vodafone biedt in Tsjechië, Hongarije en Roemenië vooral mobiele telefonie aan, terwijl Liberty daar diensten voor vaste telefonie via de kabel levert. In Duitsland zijn beide ondernemingen zowel met telefonie als televisie actief op het kabelnet, maar in verschillende regio’s.

  ,,Het is belangrijk dat alle consumenten in de EU toegang hebben tot betaalbare en kwalitatieve telefoon- en televisiediensten’’, zegt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Het onderzoek moet zeker stellen dat de overnames niet leiden tot hogere prijzen en minder keuze voor consumenten, aldus de Deense. Zij heeft tot 2 mei om een besluit te nemen.

  In Nederland zijn kabeltelevisiebedrijf Ziggo en Liberty Globals dochterbedrijf UPC al samengesmolten.

  Bron: telegraaf.nl
   
 10. Peníze

  Nog even op de valreep:
  Het gaat over geld.
  Normaal gesproken Pin ik de betaling of haal wat op uit de "automaat".
  Na afloop zie ik het wel.

  Maar; snapt nu iemand dit verhaal?:
  https://www.radio.cz/en/section/business/czech-currency-seen-firming-in-volatile-year-of-2019

  TSJECHISCHE VALUTA GEZIEN ALS STABILISEREND IN VOLATIEL JAAR 2019

  Een pre-kerstpeiling door het persbureau Reuters van enkele tientallen analisten wees op een waarschijnlijke versterking van de Tsjechische kroon volgend jaar, versterkt door het anti-inflatoire beleid van de Tsjechische Nationale Bank (ČNB). Veel analisten voorspellen twee renteverhogingen in de eerste helft van 2019.

  Zoals algemeen werd verwacht, hield de Tsjechische centrale bank tijdens de laatste beleidsoverleg van het jaar, gehouden op 20 december, zijn hoofdrente op 1,75 procent vast na een uitzonderlijke vierste stijgingen van 25 basispunten elk in 2018 tussen juni en november.

  Toen Reuters zijn poll van 37 analisten voor die vergadering had gehouden, handelde de Tsjechische kroon in de buurt van 26 tegen de euro, bijna 4 procent zwakker dan een peiling door het persbureau had voorspeld een jaar geleden .

  Hoe zwakker de kroon, hoe meer de ČNB in 2019 de rente verhoogt om de jaarlijkse inflatie terug te dringen, die in november daalde tot 2,0 procent - het doelwit van de centrale bank - van 2,2 procent in oktober.

  Zoals gisteren door ČNB gouverneur Jiří Rusnok opgemerkt, rechtvaardigt de binnenlandse economie nog steeds een zekere verkrapping. Hij wees er ook op dat het merendeel van het bankbestuur geneigd was tot verdere normalisatie in de richting van het neutrale tarief.

  Analisten verwachten dus dat de cyclus misschien nog niet voorbij is, met sommigen voorspellend op twee of zelfs drie extra stappen in 2019, en zeker minstens één in de eerste zes maanden van het jaar.

  Analisten van Commerzbank zeiden in hun notitie 'Strategic Currency Briefing' voor december dat ze in de eerste helft van 2019 twee verdere renteverhogingen van elk 25 basispunten zullen nemen.

  Analisten bij ING Bank zeiden ook dat ze verwachten dat de centrale bank pusht met een stijging in februari en ten minste nog een extra stijging in 2019 zal opleveren, tenzij de wereldwijde vooruitzichten sterk zijn verslechterd.

  "Zelfs als uit het volgende inflatierapport in februari minder behoefte blijkt te bestaan aan de algehele schaalverkleining, is het milieu niet zo aanzienlijk verslechterd dat de ČNB wegging van de huidige 5-6 impliciete renteverhogingen die voor 2019 werden gesignaleerd (combinatie van FX en rente tarieven), " zei ING Bank in een notitie.

  "Daarom vinden we het moeilijk om de ČNB volgend jaar minder dan twee wandelingen te laten maken, en we sluiten nog steeds drie wandelingen niet uit."

  Volgens de prognoses van de centrale bank zal de kroon in 2019 ongeveer 6 procent bedragen. Volgens de ČNB levert een wisselkoerswinst van 1 procent ongeveer hetzelfde bedrag aan monetaire verkrapping op als een renteverhoging van 25 basispunten.
  :lezen::denk::slik:

  Ondertussen wordt de Tsjechische economie vooral aangedreven door particuliere consumptie, die naar verwachting is afgenomen tot 3,0 procent voor het volledige jaar 2018. Het Tsjechische verbruik koelt deels omdat sommige sectoren productielimieten bereiken, met het chronische tekort aan arbeidskrachten een belangrijke factor.

  Op dit moment wordt de Brexit beschouwd als het belangrijkste negatieve risico voor binnenlandse economische groei, terwijl de investeringsgroei te lang ophoudt na een piek in 2018. Het concurrentievermogen van de Tsjechische export zou ook kunnen worden beïnvloed door de stijging van de reële loonkosten per eenheid product.
   
 11. Zoals je misschien weet werd de kroon verschillende jaren kunstmatig op een koers van 27 gehouden. Dit is vorig jaar los gelaten en de verwachting was dat de kroon al snel op 25 zou staan. Dit is echter niet gebeurd, aangezien hij rond de 25,6 en 26 bleef hangen.

  De economie is dus minder hard gegroeid dan verwacht. Dit komt mede door de lage werkloosheid. Het is voor bedrijven moeilijk om aan personeel te komen, wat uitbreiding in de weg staat.

  Doordat de kroon minder sterk is dan verwacht, dreigt er inflatie. Dit gaat de centrale bank tegen door de rente te verhogen. Dit hebben ze dus al een aantal keer gedaan en de verwachting is dat ze dat komend jaar ook nog gaan doen.

  De ČNB denkt dat de koers van de kroon in 2019 wel rond de 25 komt te liggen, maar er zijn ook analisten die denken dat de kroon niet veel sterker zal worden en misschien zelfs wel zwakker doordat de economie minder zal groeien. De Brexit kan daarbij van invloed zijn.

  Als de ČNB gelijk krijgt, zal de euro minder waard zijn in Tsjechië en zullen de hypotheekrentes stijgen. De kans dat de rente op spaarrekeningen stijgt is veel kleiner, aangezien de banken nog over veel geld beschikken.
   
  zapalky vindt dit leuk/interessant.
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië verrast met begrotingsoverschot

  Tsjechië heeft het boekjaar 2018 verrassend afgesloten met een begrotingsoverschot van bijna 113 miljoen euro. Dat heeft minister van Financiën Alena Schillerova donderdag bekendgemaakt.

  De regering van premier Andrej Babis had rekening gehouden met een tekort van ongeveer 2 miljard. De hogere belastinginkomsten waren de belangrijkste meevaller. Bovendien vielen de rentebetalingen voor de staatsschuld lager uit dan verwacht.

  Deskundigen zeggen dat het resultaat vooral te danken is aan de goede conjunctuur. Volgens de laatste gegevens van Eurostat had Tsjechië in oktober het laagste werkloosheidspercentage in de hele EU. Slechts 2,2 procent van de beroepsbevolking had geen baan. Het land geldt bovendien als verlengstuk van de 'Duitse werkbank'. Veel Duitse bedrijven hebben er een vestiging voor de productie.

  Bron: welingelichtekringen.nl
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  NN Group rondt overname Aegon-onderdelen af

  Amsterdam - Verzekeraar NN Group heeft de overname van twee bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië van branchegenoot Aegon afgerond. Dat maakte de verzekeraar bekend. De ondernemingen in de twee landen bieden onder meer levensverzekeringen aan.

  De transactie werd in augustus vorig jaar aangekondigd. Met de deal is een bedrag van 155 miljoen euro gemoeid. Volgens Aegon past de verkoop binnen de strategie om de bedrijfsactiviteiten en toewijzing van kapitaal te stroomlijnen, zo werd destijds bij de bekendmaking van de deal gemeld.

  Volgens NN Group is de overname uit bestaande middelen gefinancierd. Verder heeft de transactie nauwelijks impact op de operationele resultaten en de kapitaalratio van de verzekeraar.

  Bron: telegraaf.nl
   
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bobcat verkoopt tienduizendste E10-minigraver; Inter-Techno ziet groeiend marktaandeel in Nederland

  Bobcat heeft in het Tsjechische Dobris zijn tienduizendste E10-minigraafmachine van de band zien rollen. In Nederland wint de minigraver volgens leverancier Inter-Techno aan marktaandeel, vooral in de tuinsector.

  [​IMG]

  De 1-tons E10 bestond in 2018 tien jaar. Bobcat beschouwt de lancering van deze mini-graver, in april 2008, als een mijlpaal in zijn geschiedenis, en in de ontwikkeling van zijn assortiment compacte graafmachines.

  Volledig in Europa ontworpen en gebouwd
  De E10 was, samen met de E08, het eerste graafmachinemodel dat volledig in Europa werd ontworpen en gebouwd.

  De E10 wordt inmiddels E10z genoemd om aan te duiden dat het een minigraafmachine is met nul-zwenkstraal. De minigraver heeft een maximale graafdiepte van 1,82 meter en een gewicht van 1066 kg. De rupsbanden kunnen worden ingetrokken om door standaard deuropeningen van 80 cm te rijden.

  In 2018 in Nederland meer dan zeventig exemplaren verkocht
  Volgens Bertus Boer, algemeen directeur van leverancier Inter-Techno, groeit het marktaandeel van Bobcats compacte graafmachines in Nederland gestaag. ‘De E10z verkoopt bijzonder goed. Afgelopen jaar hebben we er meer dan zeventig verkocht.’

  De E10z is volgens Boer vooral populair in de tuinsector. ‘Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden. Dankzij de E10z en het brede scala aan aanbouwdelen kunnen bedrijven de meeste manuele werkzaamheden snel en efficiënt zelf uitvoeren. De E10z wordt bediend met een servo-joystick. Die is echt heel comfortabel, zodat medewerkers probleemloos acht uur per dag met de machine kunnen werken.’

  De E10z is het op een na kleinste model uit het assortiment Bobcat-graafmachines.

  Bron: bouwmachines.nl
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  'Makro-moeder mogelijk in Tsjechische handen'
  [​IMG]
  De Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky bereidt een bod voor op Metro Group. Dat wordt naar verwachting in maart uitgebracht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

  Kretinsky en zijn Slowaakse partner Patrik Tkac zijn samen eigenaar van investeringsvehikel Global Commerce, waarmee ze nu in onderhandeling zijn met banken en kredietfondsen. Het duo heeft sinds vorig jaar al een aandeel van zo’n tien procent in het concern achter Makro, dat een totale marktwaarde van zo’n 5,2 miljard euro heeft. Global Commerce en Metro willen niet op de geruchten reageren.

  Metro heeft het al geruime tijd moeilijk, met name in België en Rusland. Vorig jaar kregen de verliesgevende Belgische winkels van Makro een nieuwe kapitaalinjectie, waarbij de eigenaar zei in 2019 resultaten te eisen. Exacte financiële cijfers over Makro in Nederland zijn niet bekend, maar de omzet van de zeventien winkels in ons land zou al langere tijd onder druk staan.

  Bron: retailtrends.nl
   
 16. Er was een tijd dat we honderden kilometers reden om in te kopen bij Makro in Tsjechië. Die tijden zijn voorbij, loont zich allemaal niet meer. Makro aanbod en Makro prijzen zijn overal, matige ervaringen met garantie heeft de laatste interesse in Makro laten opdrogen. Vraag mij af of dit soort grote "consumptietempels" nog wel toekomst hebben in een tijd waarin de mensheid op minder consumeren en meer op duurzaam en kwaliteit zou moeten inzetten.
   
  beer, Kukle en mazackova vinden dit leuk/interessant.
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Apple Pay gestart in Tsjechië en Saoedi-Arabië

  Apple Pay is van start gegaan in de Tsjechische Republiek en Saoedi-Arabië. Inmiddels zijn er 35 landen en regio’s waar het betaalmiddel actief is. Nederland hoort daar nog niet bij.

  In Tsjechië doen onder meer Air Bank, Ceska, EdenRed, J&T Banka, mBank, MONETA Money Bank en KB mee, naast betaalaanbieders Mastercard, Maestro, VISA en Twisto. Aan retailers noemt Apple onder meer iStores, iWant en Sephora.

  Bron: emerce.nl
   
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Parketbedrijf Lamett koopt hele omgeving rond vestiging in Tsjechië

  Parketbedrijf Lamett heeft alle gronden en gebouwen aangekocht op en rond de site van Morava Wood in Uničov, een fabrikant van massieve vloeren die Lamett in 2016 kocht. Lamett investeert 4 miljoen euro om de productiesite in Tsjechië uit te breiden.
  [​IMG]

  “Deze investering kadert volledig in het verzekeren van de toekomst van onze productiesite in Tsjechië”, zegt CEO Bruno Descamps. “Tot voor kort was de kans groot dat we ooit onze machines zouden moeten verhuizen naar een nieuwe locatie. Dankzij deze aankoop is dit niet meer het geval en hebben we onze toekomst in eigen handen.”

  Bij Lamett zijn ze fier op Morava Wood. “Het is een van de modernste fabrieken in Europa in zijn soort en de fabriek behoort tot de top drie als het op grootte aankomt.” In 2018 kocht Lamett al een grote Franse zagerij nabij Tours om de aanvoer van kwalitatieve grondstoffen te garanderen.

  Lamett Europe is opgestart in 2008. Het bedrijf verkoopt parket in alle Europese landen, stelt 300 mensen te werk en draait een omzet van 45.000.000 euro.

  Bron: hln.be
   
 19. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Valk Welding bouwt in Paskov, regio Ostrava

  Valk Welding CZ, de Tsjechische vestiging van de Valk Welding Group, is vorige maand gestart met de bouw van een nieuwe faciliteit. Dit gebeurt in Paskov, regio Ostrava. Er komt hier ook ruimte om lasrobotinstallaties te assembleren.
  [​IMG]
  Sfeerimpressie van het nieuwe pand in het Tsjechische Paskov (bron: Valk Welding).

  Sinds Valk Welding CZ in 2004 begonnen is met een eigen vestiging in Mosnov, zijn de activiteiten in deze regio sterk gegroeid met ongeveer 500 geïnstalleerde robotinstallaties in Midden-Europa, stelt het bedrijf.

  “Om de markt nog beter te bedienen en ruimte te creëren voor verdere groei, zijn we nu op weg naar een nieuwe faciliteit”, legt branchemanager Jakub Vavrecka uit.

  Twee verdiepingen
  Het nieuwe pand krijgt 2.500 m2 werkruimte verdeeld over 2 verdiepingen, met kantoren, magazijn, democentrum en een technisch en opleidingscentrum.

  Ook is er in het gebouw ruimte om lasrobotinstallaties te assembleren. Daarmee krijgt de Valk Welding groep dus de mogelijkheid om in de toekomst systemen in Tsjechië te bouwen.

  De nieuwe faciliteit wordt naar verwachting eind 2019 opgeleverd.

  Bron: metaalmagazine.nl
   
 20. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Brussels Airlines huurt Airbus A319's van Czech

  [​IMG]

  Brussels Airlines is een tweejarig wetleasecontract aangegaan met Czech Airlines voor de inzet van twee Airbus A319’s. De toestellen worden vanaf komend zomerseizoen gebruikt voor vluchten van Brussel naar Boedapest, Praag en Toulouse.

  “Ook worden ze in het weekend voor enkele andere rotaties gebruikt, maar dat is niet structureel”, zegt een woordvoerder van Brussels Airlines tegen dit medium.

  De samenwerking met Czech Airlines gaat op 31 maart van start (aanvang zomerseizoen). Om operationele redenen zullen de eerste twee weken nog toestellen van SAS ingezet worden.

  Wetlease
  Brussels Airlines maakt vaak gebruik van wetleaseovereenkomsten voor additionele capaciteit. Bij dat soort overeenkomsten wordt niet alleen het toestel gehuurd, maar ook het personeel.

  In januari stopte de maatschappij met het gebruik van gewetleasde Superjets van Cityjet. Brussels Airlines vond dat de Russische toestellen niet vaak genoeg inzetbaar waren.

  Bron: zakenreisnieuws.nl
   

Deel deze pagina