Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Zoals je misschien weet werd de kroon verschillende jaren kunstmatig op een koers van 27 gehouden. Dit is vorig jaar los gelaten en de verwachting was dat de kroon al snel op 25 zou staan. Dit is echter niet gebeurd, aangezien hij rond de 25,6 en 26 bleef hangen.

  De economie is dus minder hard gegroeid dan verwacht. Dit komt mede door de lage werkloosheid. Het is voor bedrijven moeilijk om aan personeel te komen, wat uitbreiding in de weg staat.

  Doordat de kroon minder sterk is dan verwacht, dreigt er inflatie. Dit gaat de centrale bank tegen door de rente te verhogen. Dit hebben ze dus al een aantal keer gedaan en de verwachting is dat ze dat komend jaar ook nog gaan doen.

  De ČNB denkt dat de koers van de kroon in 2019 wel rond de 25 komt te liggen, maar er zijn ook analisten die denken dat de kroon niet veel sterker zal worden en misschien zelfs wel zwakker doordat de economie minder zal groeien. De Brexit kan daarbij van invloed zijn.

  Als de ČNB gelijk krijgt, zal de euro minder waard zijn in Tsjechië en zullen de hypotheekrentes stijgen. De kans dat de rente op spaarrekeningen stijgt is veel kleiner, aangezien de banken nog over veel geld beschikken.
   
  zapalky vindt dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië verrast met begrotingsoverschot

  Tsjechië heeft het boekjaar 2018 verrassend afgesloten met een begrotingsoverschot van bijna 113 miljoen euro. Dat heeft minister van Financiën Alena Schillerova donderdag bekendgemaakt.

  De regering van premier Andrej Babis had rekening gehouden met een tekort van ongeveer 2 miljard. De hogere belastinginkomsten waren de belangrijkste meevaller. Bovendien vielen de rentebetalingen voor de staatsschuld lager uit dan verwacht.

  Deskundigen zeggen dat het resultaat vooral te danken is aan de goede conjunctuur. Volgens de laatste gegevens van Eurostat had Tsjechië in oktober het laagste werkloosheidspercentage in de hele EU. Slechts 2,2 procent van de beroepsbevolking had geen baan. Het land geldt bovendien als verlengstuk van de 'Duitse werkbank'. Veel Duitse bedrijven hebben er een vestiging voor de productie.

  Bron: welingelichtekringen.nl
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  NN Group rondt overname Aegon-onderdelen af

  Amsterdam - Verzekeraar NN Group heeft de overname van twee bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië van branchegenoot Aegon afgerond. Dat maakte de verzekeraar bekend. De ondernemingen in de twee landen bieden onder meer levensverzekeringen aan.

  De transactie werd in augustus vorig jaar aangekondigd. Met de deal is een bedrag van 155 miljoen euro gemoeid. Volgens Aegon past de verkoop binnen de strategie om de bedrijfsactiviteiten en toewijzing van kapitaal te stroomlijnen, zo werd destijds bij de bekendmaking van de deal gemeld.

  Volgens NN Group is de overname uit bestaande middelen gefinancierd. Verder heeft de transactie nauwelijks impact op de operationele resultaten en de kapitaalratio van de verzekeraar.

  Bron: telegraaf.nl
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bobcat verkoopt tienduizendste E10-minigraver; Inter-Techno ziet groeiend marktaandeel in Nederland


  [​IMG]
  Bobcat heeft in het Tsjechische Dobris zijn tienduizendste E10-minigraafmachine van de band zien rollen. In Nederland wint de minigraver volgens leverancier Inter-Techno aan marktaandeel, vooral in de tuinsector.


  De 1-tons E10 bestond in 2018 tien jaar. Bobcat beschouwt de lancering van deze mini-graver, in april 2008, als een mijlpaal in zijn geschiedenis, en in de ontwikkeling van zijn assortiment compacte graafmachines.

  Volledig in Europa ontworpen en gebouwd
  De E10 was, samen met de E08, het eerste graafmachinemodel dat volledig in Europa werd ontworpen en gebouwd.

  De E10 wordt inmiddels E10z genoemd om aan te duiden dat het een minigraafmachine is met nul-zwenkstraal. De minigraver heeft een maximale graafdiepte van 1,82 meter en een gewicht van 1066 kg. De rupsbanden kunnen worden ingetrokken om door standaard deuropeningen van 80 cm te rijden.

  In 2018 in Nederland meer dan zeventig exemplaren verkocht
  Volgens Bertus Boer, algemeen directeur van leverancier Inter-Techno, groeit het marktaandeel van Bobcats compacte graafmachines in Nederland gestaag. ‘De E10z verkoopt bijzonder goed. Afgelopen jaar hebben we er meer dan zeventig verkocht.’

  De E10z is volgens Boer vooral populair in de tuinsector. ‘Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden. Dankzij de E10z en het brede scala aan aanbouwdelen kunnen bedrijven de meeste manuele werkzaamheden snel en efficiënt zelf uitvoeren. De E10z wordt bediend met een servo-joystick. Die is echt heel comfortabel, zodat medewerkers probleemloos acht uur per dag met de machine kunnen werken.’

  De E10z is het op een na kleinste model uit het assortiment Bobcat-graafmachines.

  Bron: bouwmachines.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  'Makro-moeder mogelijk in Tsjechische handen'
  [​IMG]
  De Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky bereidt een bod voor op Metro Group. Dat wordt naar verwachting in maart uitgebracht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

  Kretinsky en zijn Slowaakse partner Patrik Tkac zijn samen eigenaar van investeringsvehikel Global Commerce, waarmee ze nu in onderhandeling zijn met banken en kredietfondsen. Het duo heeft sinds vorig jaar al een aandeel van zo’n tien procent in het concern achter Makro, dat een totale marktwaarde van zo’n 5,2 miljard euro heeft. Global Commerce en Metro willen niet op de geruchten reageren.

  Metro heeft het al geruime tijd moeilijk, met name in België en Rusland. Vorig jaar kregen de verliesgevende Belgische winkels van Makro een nieuwe kapitaalinjectie, waarbij de eigenaar zei in 2019 resultaten te eisen. Exacte financiële cijfers over Makro in Nederland zijn niet bekend, maar de omzet van de zeventien winkels in ons land zou al langere tijd onder druk staan.

  Bron: retailtrends.nl
   
 6. Er was een tijd dat we honderdenkilometers reden om in te kopen bij Makro in Tsjechië , die tijden zijn voorbij, loont zich allemaal niet meer, Makro aanbod en Makro prijzen zijn overal, matige ervaringen met garantie heeft de laatste interesse in Makro laten opdrogen, vraag mij af of dit soort grote "consumptie tempels "nog wel toekomst hebben in een tijd waarin de mensheid op minder consumeren en meer op duurzaam en kwaliteit, zou moeten inzetten.
   
  beer, Kukle en mazackova vinden dit leuk.

Deel deze pagina