Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Zoals je misschien weet werd de kroon verschillende jaren kunstmatig op een koers van 27 gehouden. Dit is vorig jaar los gelaten en de verwachting was dat de kroon al snel op 25 zou staan. Dit is echter niet gebeurd, aangezien hij rond de 25,6 en 26 bleef hangen.

  De economie is dus minder hard gegroeid dan verwacht. Dit komt mede door de lage werkloosheid. Het is voor bedrijven moeilijk om aan personeel te komen, wat uitbreiding in de weg staat.

  Doordat de kroon minder sterk is dan verwacht, dreigt er inflatie. Dit gaat de centrale bank tegen door de rente te verhogen. Dit hebben ze dus al een aantal keer gedaan en de verwachting is dat ze dat komend jaar ook nog gaan doen.

  De ČNB denkt dat de koers van de kroon in 2019 wel rond de 25 komt te liggen, maar er zijn ook analisten die denken dat de kroon niet veel sterker zal worden en misschien zelfs wel zwakker doordat de economie minder zal groeien. De Brexit kan daarbij van invloed zijn.

  Als de ČNB gelijk krijgt, zal de euro minder waard zijn in Tsjechië en zullen de hypotheekrentes stijgen. De kans dat de rente op spaarrekeningen stijgt is veel kleiner, aangezien de banken nog over veel geld beschikken.
   
  zapalky vindt dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië verrast met begrotingsoverschot

  Tsjechië heeft het boekjaar 2018 verrassend afgesloten met een begrotingsoverschot van bijna 113 miljoen euro. Dat heeft minister van Financiën Alena Schillerova donderdag bekendgemaakt.

  De regering van premier Andrej Babis had rekening gehouden met een tekort van ongeveer 2 miljard. De hogere belastinginkomsten waren de belangrijkste meevaller. Bovendien vielen de rentebetalingen voor de staatsschuld lager uit dan verwacht.

  Deskundigen zeggen dat het resultaat vooral te danken is aan de goede conjunctuur. Volgens de laatste gegevens van Eurostat had Tsjechië in oktober het laagste werkloosheidspercentage in de hele EU. Slechts 2,2 procent van de beroepsbevolking had geen baan. Het land geldt bovendien als verlengstuk van de 'Duitse werkbank'. Veel Duitse bedrijven hebben er een vestiging voor de productie.

  Bron: welingelichtekringen.nl
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  NN Group rondt overname Aegon-onderdelen af

  Amsterdam - Verzekeraar NN Group heeft de overname van twee bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië van branchegenoot Aegon afgerond. Dat maakte de verzekeraar bekend. De ondernemingen in de twee landen bieden onder meer levensverzekeringen aan.

  De transactie werd in augustus vorig jaar aangekondigd. Met de deal is een bedrag van 155 miljoen euro gemoeid. Volgens Aegon past de verkoop binnen de strategie om de bedrijfsactiviteiten en toewijzing van kapitaal te stroomlijnen, zo werd destijds bij de bekendmaking van de deal gemeld.

  Volgens NN Group is de overname uit bestaande middelen gefinancierd. Verder heeft de transactie nauwelijks impact op de operationele resultaten en de kapitaalratio van de verzekeraar.

  Bron: telegraaf.nl
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bobcat verkoopt tienduizendste E10-minigraver; Inter-Techno ziet groeiend marktaandeel in Nederland

  Bobcat heeft in het Tsjechische Dobris zijn tienduizendste E10-minigraafmachine van de band zien rollen. In Nederland wint de minigraver volgens leverancier Inter-Techno aan marktaandeel, vooral in de tuinsector.

  [​IMG]

  De 1-tons E10 bestond in 2018 tien jaar. Bobcat beschouwt de lancering van deze mini-graver, in april 2008, als een mijlpaal in zijn geschiedenis, en in de ontwikkeling van zijn assortiment compacte graafmachines.

  Volledig in Europa ontworpen en gebouwd
  De E10 was, samen met de E08, het eerste graafmachinemodel dat volledig in Europa werd ontworpen en gebouwd.

  De E10 wordt inmiddels E10z genoemd om aan te duiden dat het een minigraafmachine is met nul-zwenkstraal. De minigraver heeft een maximale graafdiepte van 1,82 meter en een gewicht van 1066 kg. De rupsbanden kunnen worden ingetrokken om door standaard deuropeningen van 80 cm te rijden.

  In 2018 in Nederland meer dan zeventig exemplaren verkocht
  Volgens Bertus Boer, algemeen directeur van leverancier Inter-Techno, groeit het marktaandeel van Bobcats compacte graafmachines in Nederland gestaag. ‘De E10z verkoopt bijzonder goed. Afgelopen jaar hebben we er meer dan zeventig verkocht.’

  De E10z is volgens Boer vooral populair in de tuinsector. ‘Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden. Dankzij de E10z en het brede scala aan aanbouwdelen kunnen bedrijven de meeste manuele werkzaamheden snel en efficiënt zelf uitvoeren. De E10z wordt bediend met een servo-joystick. Die is echt heel comfortabel, zodat medewerkers probleemloos acht uur per dag met de machine kunnen werken.’

  De E10z is het op een na kleinste model uit het assortiment Bobcat-graafmachines.

  Bron: bouwmachines.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  'Makro-moeder mogelijk in Tsjechische handen'
  [​IMG]
  De Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky bereidt een bod voor op Metro Group. Dat wordt naar verwachting in maart uitgebracht, melden bronnen aan persbureau Reuters.

  Kretinsky en zijn Slowaakse partner Patrik Tkac zijn samen eigenaar van investeringsvehikel Global Commerce, waarmee ze nu in onderhandeling zijn met banken en kredietfondsen. Het duo heeft sinds vorig jaar al een aandeel van zo’n tien procent in het concern achter Makro, dat een totale marktwaarde van zo’n 5,2 miljard euro heeft. Global Commerce en Metro willen niet op de geruchten reageren.

  Metro heeft het al geruime tijd moeilijk, met name in België en Rusland. Vorig jaar kregen de verliesgevende Belgische winkels van Makro een nieuwe kapitaalinjectie, waarbij de eigenaar zei in 2019 resultaten te eisen. Exacte financiële cijfers over Makro in Nederland zijn niet bekend, maar de omzet van de zeventien winkels in ons land zou al langere tijd onder druk staan.

  Bron: retailtrends.nl
   
 6. Er was een tijd dat we honderden kilometers reden om in te kopen bij Makro in Tsjechië. Die tijden zijn voorbij, loont zich allemaal niet meer. Makro aanbod en Makro prijzen zijn overal, matige ervaringen met garantie heeft de laatste interesse in Makro laten opdrogen. Vraag mij af of dit soort grote "consumptietempels" nog wel toekomst hebben in een tijd waarin de mensheid op minder consumeren en meer op duurzaam en kwaliteit zou moeten inzetten.
   
  beer, Kukle en mazackova vinden dit leuk.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Apple Pay gestart in Tsjechië en Saoedi-Arabië

  Apple Pay is van start gegaan in de Tsjechische Republiek en Saoedi-Arabië. Inmiddels zijn er 35 landen en regio’s waar het betaalmiddel actief is. Nederland hoort daar nog niet bij.

  In Tsjechië doen onder meer Air Bank, Ceska, EdenRed, J&T Banka, mBank, MONETA Money Bank en KB mee, naast betaalaanbieders Mastercard, Maestro, VISA en Twisto. Aan retailers noemt Apple onder meer iStores, iWant en Sephora.

  Bron: emerce.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Parketbedrijf Lamett koopt hele omgeving rond vestiging in Tsjechië

  Parketbedrijf Lamett heeft alle gronden en gebouwen aangekocht op en rond de site van Morava Wood in Uničov, een fabrikant van massieve vloeren die Lamett in 2016 kocht. Lamett investeert 4 miljoen euro om de productiesite in Tsjechië uit te breiden.
  [​IMG]

  “Deze investering kadert volledig in het verzekeren van de toekomst van onze productiesite in Tsjechië”, zegt CEO Bruno Descamps. “Tot voor kort was de kans groot dat we ooit onze machines zouden moeten verhuizen naar een nieuwe locatie. Dankzij deze aankoop is dit niet meer het geval en hebben we onze toekomst in eigen handen.”

  Bij Lamett zijn ze fier op Morava Wood. “Het is een van de modernste fabrieken in Europa in zijn soort en de fabriek behoort tot de top drie als het op grootte aankomt.” In 2018 kocht Lamett al een grote Franse zagerij nabij Tours om de aanvoer van kwalitatieve grondstoffen te garanderen.

  Lamett Europe is opgestart in 2008. Het bedrijf verkoopt parket in alle Europese landen, stelt 300 mensen te werk en draait een omzet van 45.000.000 euro.

  Bron: hln.be
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Valk Welding bouwt in Paskov, regio Ostrava

  Valk Welding CZ, de Tsjechische vestiging van de Valk Welding Group, is vorige maand gestart met de bouw van een nieuwe faciliteit. Dit gebeurt in Paskov, regio Ostrava. Er komt hier ook ruimte om lasrobotinstallaties te assembleren.
  [​IMG]
  Sfeerimpressie van het nieuwe pand in het Tsjechische Paskov (bron: Valk Welding).

  Sinds Valk Welding CZ in 2004 begonnen is met een eigen vestiging in Mosnov, zijn de activiteiten in deze regio sterk gegroeid met ongeveer 500 geïnstalleerde robotinstallaties in Midden-Europa, stelt het bedrijf.

  “Om de markt nog beter te bedienen en ruimte te creëren voor verdere groei, zijn we nu op weg naar een nieuwe faciliteit”, legt branchemanager Jakub Vavrecka uit.

  Twee verdiepingen
  Het nieuwe pand krijgt 2.500 m2 werkruimte verdeeld over 2 verdiepingen, met kantoren, magazijn, democentrum en een technisch en opleidingscentrum.

  Ook is er in het gebouw ruimte om lasrobotinstallaties te assembleren. Daarmee krijgt de Valk Welding groep dus de mogelijkheid om in de toekomst systemen in Tsjechië te bouwen.

  De nieuwe faciliteit wordt naar verwachting eind 2019 opgeleverd.

  Bron: metaalmagazine.nl
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Lely investeert in databedrijven

  [​IMG]
  Alexander van der Lely: ‘Data zijn niet van ons maar blijven eigendom van de veehouder’

  Lely heeft de afgelopen tijd fors geïnvesteerd in kennis over de analyse van grote hoeveelheden data. Zo kocht het bedrijf startende ICT-bedrijven in Duitsland en Tsjechië waar tientallen mensen werken aan het ontwikkelen van rekenregels op basis van data die de verschillende robots van Lely genereren.

  Dit vertelt CEO Alexander van der Lely in een interview in Veeteelt.

  Zelflerende systemen
  ‘Wij denken dat we op basis van robotdata zelflerende managementsystemen kunnen ontwikkelen. Het mooie van deze systemen is dat ze adviezen persoonlijk op de veehouder afstemmen’, verklaart Van der Lely deze ontwikkelingen. ‘Robots nemen veehouders repeterend werk uit handen maar ze krijgen nog veel meer waarde als we slim gebruik gaan maken van de data die ze verzamelen.’

  Afspraken over data
  Van der Lely geeft aan dat hij zich realiseert dat het gebruik van data die door veehouders worden verzameld gevoelig ligt. ‘Data zijn niet van ons. Ze blijven eigendom van de veehouder’, geeft hij aan. ‘Met veehouders die van ons een product kopen, maken we duidelijke afspraken over het gebruik van data. Onderdeel van deze afspraken is dat we data alleen zelf gebruiken en nooit zullen doorverkopen zonder toestemming.’

  Bron: veeteelt.nl
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Productie staaldraadfabriek Bekaert naar Tsjechië

  [​IMG]

  Bij staaldraadfabriek Bekaert staan 281 jobs op de tocht. De fabriek in het West-Vlaamse Moen sluit en de productie wordt overgeheveld naar Petrovice in Tsjechië.

  We willen onze concurrentiekracht verhogen en onze capaciteiten en snelheid in het beantwoorden van klantennoden en snel veranderende marktontwikkelingen aanscherpen», luidt het in een persbericht van Bekaert. Om deze doelstellingen te verwezenlijken zouden in totaal dus 281 jobs verdwijnen. De vestiging in Moen, bij Zwevegem, wordt het zwaarst getroffen en sluit volledig.

  “Geen verrassing”
  “Dit is jammer genoeg geen verrassing voor ons. Het personeel leefde al maanden in onzekerheid”, vertelt Karel Hoorelbeke van de christelijke vakbond LBC aan VRT NWS. Volgens Bekaert is de vestiging «niet langer competitief». Hun concurrenten hebben stuk voor stuk ook al grote delen van hun productie naar Oost-Europa overgeheveld. Bij Bekaert werken in ons land 1.900 mensen. Wereldwijd heeft het bedrijf 30.000 werknemers.

  Bron: zita.be
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Neways-topman Huub van der Vrande (derde van rechts) bij de symbolische overhandiging van de sleutel van de nieuwe productiehal in Decin in Tsjechië. © Neways Electronics International

  Nieuwe hal van Sonse elektronicafabrikant Neways in Decin gereed

  SON - Neways kan binnenkort aan de slag in zijn nieuwe fabriek in Decin in Tsjechië. De productiehal is opgeleverd aan de Sonse elektronicafabrikant.

  Neways verwacht dat in het lopende kwartaal de verhuizing van de machines naar de nieuwe hal kan worden voltooid. De nieuwbouw heeft met 8250 vierkante meter de dubbele capaciteit van de bestaande fabriek van Neways in Tsjechië. De ruimte kan nog met zo'n 8000 vierkante meter worden uitgebreid. In de fabriek worden elektronica onderdelen in hoge volumes voor de industrie en automotive sector geproduceerd.

  Bron: ed.nl
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Evektor levert RTCs af bij vliegopleider

  [​IMG]

  KUNOVICE - De Tsjechische vliegtuigbouwer Evekotor heeft opnieuw twee Sportstar RTCs afgeleverd bij een vliegschool.

  De twee afgeleverde toestellen waren ditmaa bestemd voor het Sloveense Aviation Career Center op Maribor International Airport. Daar worden piloten opgeleid van ab-initio tot A320 Type Rated piloten. In september 2018 werd een eerste RTC afgeleverd in Maribor.

  De SportStar RTC is Night VFR voorbereid en uitgerust met e Garmin G3X Dual 10.6 Touch Screens Garmin GNC 255 NAV/COM . The first SportStar RTC, registration S5-DNA, Evektor delivered to Aviation Career Center in September / 2018.

  Ook de Italiaanse Top Gun Fly School ontving recent de inmiddels achtste Sportstar, terwijl Evektor ook de Oostenrijkse Sky Flight Academy uit Krems tot haar klanten mag rekenen sinds daar getraind wordt met twee Sportstars.

  Bron: pilootenvliegtuig.nl
   
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  CSOB wordt enige eigenaar van Tsjechische bouwspaarbank CMSS

  Vanmorgen bereikten ČSOB, de Tsjechische divisie van de KBC Groep, en de Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) uit Duitsland overeenstemming over de overname door ČSOB van het 45%-belang van BSH in de Tsjechische bouwspaarbank Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) voor een totaal bedrag van 240 miljoen euro.

  Dat komt neer op 1,54 keer de standalone nettoboekwaarde van 2018 en 9,20 keer (impliciet) de nettowinst van 2018, inclusief verrekende synergieën tegen 2024. Beide partijen zijn overeengekomen dat de dividenden over 2018 en de winst van 2019 volledig opstromen naar ČSOB.

  De transactie zal een impact hebben van ongeveer - 0.30 procentpunten op de stevige CET1-ratio van de KBC Groep - die eind 2018 16% bedroeg (fully loaded, Deense compromismethode) - waardoor de 2% M&A-buffer van KBC Groep zal verlagen tot 1,70 %. Bovendien zal (in lijn met IFRS 3) de herwaardering van het belang van 55% van KBC in ČMSS leiden tot een eenmalige winst die geschat wordt op ongeveer 80 miljoen euro voor KBC op het moment dat de transactie wordt afgesloten.

  Als gevolg van deze transactie zal ČSOB 100% van ČMSS in handen hebben en de enige aandeelhouder van ČMSS worden. Op die manier consolideert ČSOB haar positie als de grootste aanbieder van financiële oplossingen voor huisvestingsdoeleinden in Tsjechië. De overeenkomst is nog onderworpen aan antitrust goedkeuringen en zal waarschijnlijk voor het einde van het tweede kwartaal van 2019 worden afgesloten.

  Johan Thijs, CEO van KBC Groep, verwelkomt de transactie als volgt: "Ik ben erg blij met deze transactie, die onze positie als sterke marktleider in Tsjechië bevestigt. Samen met ČMSS kunnen wij de referentie op de Tsjechische woningmarkt worden door gebruik te maken van onze gezamenlijke marktervaring en product- en dienstenaanbod, en zo tegemoetkomen aan de huisvestingsbehoeften van onze klanten. Deze overname illustreert onze ambitie om te groeien in onze kernmarkten en vormt een uitstekende gelegenheid om onze Tsjechische retailfranchise te versterken. Tegelijkertijd ligt de overname volledig in lijn met onze strategie om te focussen op onze sterke fundamenten: een gezond en klantgericht bankverzekeringsmodel, een sterk risicoprofiel, een stevige liquiditeitspositie ondersteund door een zeer solide en loyale klantenbasis in onze kernmarkten, en een comfortabele solvabiliteitspositie die ons in staat stelt de kredietverlening aan onze klanten te blijven vergroten en de gemeenschappen en economieën waarin wij opereren actief te ondersteunen".

  Bron: analist.nl
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Over de grens! Tsjechische melkveehouderij is grootschalig met een hoge melkgift per koe

  [​IMG]
  De dierlijke productie is historisch erg belangrijk in Tsjechië. Met slechts 1,7 procent van de EU-melkproductie is de Tsjechische Republiek echter een kleine speler. Toch is de sector om verschillende redenen interessant. De melkveehouderij is zeer grootschalig en de melkgift van de koeien hoog. Een belangrijk economisch nadeel is het feit dat een flink deel van de Tsjechische melk in het buitenland wordt verwerkt, voornamelijk in Italië en Duitsland.

  Vakblad Melkveebedrijf sprak in Praag met Ji?í Kopá?ek, secretaris-generaal van de Tsjechische zuivelfederatie CMSM, en Ji?í Moty?ka, manager van de Tsjechische Holsteinfokkersvereniging.

  Tsjechische melkveehouderij in cijfers
  In 2017 leverden 364.600 koeien op zo’n 1.125 bedrijven in Tsjechië samen zo’n 3 miljard liter melk. Ongeveer 97 procent van de geproduceerde melk wordt verwerkt. Het gemiddelde aantal koeien per bedrijf is 314 maar bedrijven van 1.000 koeien en meer zijn geen uitzondering. Het aantal koeien daalde sinds 1989 en ook het aantal bedrijven maar de productie steeg en dus ook de melkgift per koe. Het aantal koeien bedroeg in 2004 nog 433.288 (in 1995 waren er nog 667.913 koeien), in 2017 dus 364.600. Tussen 2004 steeg de gemiddelde melkgift per koe echter van 6.006 liter per koe tot 8.223 liter in 2017. De Tsjechische melkproductie is voor 134 procent zelfvoorzienend.

  De laatste jaren steeg de melkproductie gestaag van 2,774 miljard liter in 2013 tot 2,998 miljard liter in 2017. Daarvan werd dus 2,897 miljard liter verwerkt. Het vetgehalte bedroeg in 2017 3,89 procent en het eiwitgehalte 3,46 procent.

  In 1995 bestond de meerderheid van de melkveestapel (of 369.289 koeien) nog uit Tsjechisch Fleckvieh. De Holstein-koeien waren met slechts 207.770 in de minderheid. Na de toetreding van de Tsjechische Republiek tot de EU in mei 2004 wijzigde de verhouding. In 2005 vormden de Holstein-koeien voor het eerst de meerderheid met 206.2014 tegen 189.397 Fleckviehkoeien. Vandaag is het Holsteinras met 211.726 vertegenwoordigers goed voor 56,2 procent van de melkveestapel. Het Tsjechisch Fleckvieh-ras is met 124.724 koeien goed voor 36,2 procent van de melkveestapel en 7,8 procent zijn andere rassen.

  Zoals gesteld wordt 2,4 miljard liter Tsjechische melk in de Tsjechische Republiek zelf verwerkt en 600 miljoen liter rauwe melk wordt voor verwerking uitgevoerd, vooral naar Duitsland en Italië. Toch zorgt de zuivelsector nog voor een positief exportsaldo. De melkprijs is heel wat lager dan het EU-gemiddelde. De laatste jaren bedroeg die 24,9 eurocent, tegenover een gemiddelde van 29,4 eurocent. De structuur van de verwerking en de macht van de voedings- en distributie sector hebben daar ongetwijfeld mee te maken.

  Dit artikel is afkomstig uit het vakblad Melkveebedrijf (april). Wilt u dit artikel verder lezen of meer diepgaande artikelen lezen? Vraag hier een proefnummer aan of maak gebruik van onze tijdelijke actie!

  Grootschalig en productief
  Vooral de grootschaligheid van de Tsjechische melkveehouderij valt op. Die is één van de allerhoogste in de EU. Net als in Slowakije wilde men het land, na de val van het communisme, teruggeven aan de oorspronkelijke eigenaars of hun erfgenamen. Dat lukte slechts een voor een deel. De rest werd niet opgeëist en kwam in handen van een staatsfonds. Veel voormalige collectieve bedrijven werden omgevormd tot coöperaties. De oorspronkelijke, vaak kleine eigenaars kregen een soort deelbewijzen (tallons), die ze konden verpachten aan de coöperatie of voor een spotprijs verkopen aan mensen, soms van het oude regime, die op die manier de macht in de coöperaties naar zich toetrokken.

  Toch zijn nog veel tallons in handen van burgers want iedereen kon ze kopen. Volgens Ji?í Moty?ka hebben daardoor sommige bedrijven duizenden eigenaars en is 3 miljard ha landbouwgrond in handen van een miljoen eigenaars. Ook buitenlandse investeerders vestigden zich in het land. Vandaar dat de technologische kwaliteit vrij hoog is en ook de snelle overgang van Fleckvieh naar Holstein heeft daarmee te maken. De afgelopen 20 jaar is het aantal melkveebedrijven dus met bijna 60 procent gedaald tot ongeveer 1.125 vandaag.

  De Tsjechische landbouw wordt vandaag vooral gedomineerd door een aantal grote bedrijven met verschillende activiteiten. Minder dan 4 procent van de Tsjechische landbouwbedrijven is ruim 500 ha groot. Samen bezetten deze grootschalige bedrijven twee derde van het Tsjechisch landbouwareaal. Toch is 90 procent van het aantal landbouwbedrijven ofwel 45.855 bedrijven familiaal gestructureerd op minder dan 100 ha. Op de grote bedrijven worden de koeien (zo’n 70 procent van de melkveestapel) permanent op stal gehouden. Die stallen hebben vaak een capaciteit van 255 koeien en meer.

  Hoge productiviteit, lage kostprijs
  De productiviteit van de Tsjechische koeien is met gemiddeld 8.223 liter per koe (in 2017) vrij hoog en dat is ook nodig.

  Bron: melkveebedrijf.nl
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië had gehoopt op meer investeringen uit China.

  President Miloš Zeman is sinds donderdag voor een vierdaags bezoek in China. Het is zijn vijfde reis naar China en opnieuw vloog een aantal hooggeplaatste Tsjechische zakenvertegenwoordigers naar Beijing. De stemming is echter niet zo euforisch als na de eerste bezoeken.
  Aan het einde van de eerste dag van het bezoek van Zeman aan China organiseerde de Tsjechische ambassade in Beijing een receptie. De gelegenheid was een plechtige eerbetoon aan 70 jaar Tsjechisch-Chinese diplomatieke betrekkingen. President Zeman had echter geen zin om te feesten. Opnieuw bekritiseerde hij de te lage investering voor hem in de Tsjechische Republiek. Na vier eerdere bezoeken had hij meer verwacht.

  De voorzitter van de Tsjechische vereniging van industrie en transport, Jaroslav Hanák, denkt op dezelfde manier:
  "Toen we vier of vijf jaar geleden onze eerste reizen naar China maakten, kwamen we natuurlijk vol optimisme terug. Welnu, er ging ten minste één ding volgens plan, omdat er meer vluchten tussen onze twee landen zijn. Vandaag hebben we vier luchtvaartmaatschappijen naar China met in totaal negen wekelijkse vluchten. Dit is heel goed nieuws voor het toerisme en de overheidsbegroting. Maar qua investering is het nieuws niet zo goed.
  In een gesprek voor de Tsjechische televisie wordt Hanák duidelijk:
  "Het bedrag dat ze beloofden was ongeveer 200 miljard kronen (7,8 miljard euro). Maar de waarheid is dat China tot nu toe slechts 23 miljard kronen (905 miljoen euro) in Tsjechië heeft geïnvesteerd. Daarnaast heeft het investeringsbureau CzechInvest, dat eigendom is van de overheid, tegen 2017 projecten ten bedrage van 5,6 miljard kronen (218 miljard euro) uitgevoerd. Dat is alles. "
  Hanák legde ook uit wat hem tot dusver had teleurgesteld:
  "Ik verwachtte dat China in ons land zou investeren, vooral op moderne gebieden zoals nanotechnologie, biotechnologie en informatietechnologie. Dat zou een groot belang moeten zijn, maar er is niets gebeurd. '

  Andere memoranda werden op donderdag in Beijing ondertekend, inclusief een strategische samenwerkingsovereenkomst inzake luchtvaart. Als gevolg hiervan zal er nu een vijfde luchtvaartmaatschappij van Tsjechië naar China komen, die vanaf juli Praag verbindt met Shenzhen, de stad van de Zuid-Chinese stad Shenzhen. Het is ook de bedoeling dat met behulp van particuliere investeerders vijf delen van de Tsjechische snelweg D3 door Chinese bedrijven zullen worden gebouwd.
  Bron radio.cz/de.

  Premier Andrej Babiš was ook al ontevreden over Chinese investeringen.
  Bron radio.cz/de.
   
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ook Tsjechië voert digitaks in voor techreuzen

  In navolging van Frankrijk gaat ook Tsjechië een digitale belasting invoeren voor grote techbedrijven zoals Facebook en Google. Dat heeft het zittende kabinet onder leiding van premier Andrej Babis dinsdagmiddag besloten, meldt het Tsjechische radiostation Radio Prague.

  Volgens de wet voor digitale belasting die het ministerie van financiën wil ontwerpen, zullen de overwegend Amerikaanse techreuzen voortaan 7% van hun advertentie-inkomsten moeten afstaan in Tsjechië. De wet zal naar verwachting eind mei rond zijn.

  Begrotingstekort
  De Tsjechische regering, die sinds afgelopen zomer gedoogsteun geniet van de communisten, zinspeelde langer op de invoering van digitaks. Minister van financiën Alena Schillerova liet vorige week al in een interview op de website van het ministerie doorschemeren dat de regering werkt een maatregel om tussen 3% en 5% belasting te heffen op grote bedrijven. Schillerova noemde toen 5% 'waarschijnlijker'.

  Multimiljardair Babis, die geregeld onder vuur ligt vanwege fraudebeschuldigingen, zette de maatregel eerder deze maand hoog op de agenda. In een interview met het Tsjechische dagblad Lidove Noviny pleitte de premier voor een digitaks voor multinationals, meldde persbureau Reuters.

  Tsjechië kampt met een begrotingstekort, dat dit en volgend jaar naar verwachting oploopt tot 40 mrd Tsjechische kronen (€1,55 mrd), ofwel 0,8% van het bruto nationaal product. Met de belastingmaatregel hopen de Tsjechen jaarlijks 5 mrd Tsjechische kronen extra te genereren.

  Europese heffing
  Een initiatief voor een Europese digitale belasting strandde onlangs. Een viertal landen, waaronder Ierland, lag in de Europese Unie dwars. Google en Facebook hebben hun hoofdkantoor in Dublin, de hoofdstad van Ierland, waar ze ook hun belasting afdragen. Een digitaks zou het land naar verluidt €160 mln per jaar kosten, aldus dagblad The Irish Independent.

  Intussen werken Frankrijk en Oostenrijk wel aan een nationale digitaks. Begin maart presenteerde de Franse minister van economische zaken Bruno Le Maire de taks aan het Franse kabinet en parlement. De Fransen willen techreuzen die internationaal meer dan €750 mln omzet draaien en in Frankrijk zelf meer dan €25 mln onderwerpen aan een belastingmaatregel van 3%.

  Europese digitale belasting blijkt nog onhaalbaar
  In Nederland maakt de PvdA zich hard voor de invoering van een nationale digitaks, nadat het initiatief voor een Europese heffing voorlopig is stukgelopen. 'We willen de onrechtvaardigheid aanpakken dat deze bedrijven heel weinig belasting betalen', zei Tang hierover vorige week tegen FD.

  Bron: fd.nl
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Een van deze stappen is de uitbreiding van de bilaterale betrekkingen met de gebieden cultuur en sport. Het Tsjechische filharmonisch orkest heeft donderdag ook een memorandum ondertekend met zijn Chinese partners.Bron radio.cz/de.

  China annuleert culturele concerten in reactie op Praagse burgemeester Hřib.

  Novinky.cz meldt dat het Chinese ministerie van Cultuur verschillende concerten en uitvoeringen van in Praag gevestigde culturele organisaties in China heeft geannuleerd, in reactie op de recente ontmoetingen van Praag Burgemeester Zdeněk Hřib in Taiwan en met Tibetaanse dissidenten.
  Het Praags Philharmonisch Orkest is een dergelijk orgaan, dat is getroffen en zijn concerten in China in september en oktober 2019 lijken te zijn geannuleerd. Burgemeester Hřib liet weten dat hij zal samenwerken met de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat er andere locaties worden gevonden voor alle getroffen organisaties.
  Bron praguemonitor.com.

  Minister van Buitenlandse Zaken Petříček ontmoet de Chinese ambassadeur voor actie tegen Tsjechische kunstenaars.

  De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček zal een ontmoeting hebben met de Chinese ambassadeur. Het onderwerp van het gesprek is de informatie dat China uitvoeringen van Tsjechische muziekensembles waarvan de naam wordt geassocieerd met Praag, heeft geannuleerd. De minister van Buitenlandse Zaken zei maandag tegen de media. Vóór de vergadering wil hij de informatie bij het ministerie van Cultuur controleren. Hij vindt het jammer dat concerten van Tsjechische artiesten beperkt moeten worden.
  Minister van Cultuur Antonín Staněk sprak over de annulering van uitvoeringen door Tsjechische kunstenaars tijdens zijn bezoek aan China. Volgens Stanek reageerden de Chinese autoriteiten op enkele verklaringen van de Praagse burgemeester Zdeněk Hřib.
  China had toestemming voor een tournee van het Praags Philharmonisch Orkest gegeven, maar de muzikanten zouden dan eerst de houding van de Praagse stadsleiding moeten bekritiseren. Dit verwierp het orkest.
  Bron radio.cz/de.
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Bovenstaande staat in het forumarchief van 2010.
  9 jaar later in het nieuws:


  Ministerie: Salarissen van Tsjechische ziekenhuisartsen, verpleegkundigen bereiken het EU-gemiddelde.

  In de afgelopen vijf jaar steeg het salaris van artsen met gemiddeld 32 procent terwijl het salaris van verpleegkundigen met 41 procent steeg.
  In 2018 verdienden artsen in ziekenhuizen het equivalent van 243 procent van het gemiddelde Tsjechische salaris en verpleegkundigen 121 procent.
  Volgens het Institute of Health Information and Statistics, zullen hun gemiddelde salarissen dit jaar respectievelijk 84.000 kronen en 43.000 kronen bereiken.
  Bron radio.cz/en.
   
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]
  Bron facebook.com/milionchvilek.
  Om een vrachtwagen één jaar te laten rijden, zijn ongeveer 20 hectaren koolzaad nodig.
  Recent onderzoek in Duitsland wijst uit dat de toch al minder populair geraakte ‘natuurbrandstof’ uit koolzaadolie akelige bijwerkingen heeft. Het kankerverwekkend vermogen van de uitlaatgassen zou liefst tienmaal hoger zijn dan bij gewone of biodiesel.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.

Deel deze pagina