Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Samas verplaatst stoelenproductie Duitsland

Donderdag 06 April 2006 10:25

AMSTERDAM (Dow Jones)--Samas Groep nv blijft reorganiseren. Donderdag kondigt de een verplaatsing van de productie van bureaustoelen in Duitsland aan. Dat kost 60 voltijdsbanen.

De stoelenproductie in Duitsland gaat voor een deel over naar een andere vestiging in Duitsland en deels naar Tsjechië.

Woensdag maakte de kantoormeubelenfabrikant al bekend dat zijn Nederlandse onderdeel Erco Interieurbouw op de schop gaat. Dat kost 19 banen.

Bron: http://www.beurs.nl
 

Marcel

Moderator
Winter zorgt voor minder bouwactiviteiten

bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?id=6298;story=Czech-building-output-falls-8.2-pct-in-Feb

in februari is de over-all bouwactiviteit afgenomen met 8.2%
met name de buitenconstructie activiteiten hebben geleden onder de winter.
een gevolg hiervan is dat de prijzen daalden ......
maar nu de winter is afgelopen zal de vraag naar bouwbedrijven flink groeien, ook door de overstromingschades.
 
OESO: Wereldwijde economie blijft groeien

PARIJS (Dow Jones)--De economische verwachting voor de zeven leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is in februari verder verbeterd.

De leidende indicator van de OESO steeg in februari voor tiende achtereenvolgende maand. In februari kwam de index uit op 109,3 tegen 108,8 in januari, aldus de OESO die eraan toevoegde dat de wereldwijde economie de komende maanden zal blijven groeien.

De economische activiteit was in januari sterker dan aanvankelijk werd aangenomen. Het indexcijfer werd sterk naar boven bijgesteld van een eerder afgegeven 106,3 naar 108,8. Dit was te danken aan zes landen die werden meegenomen in de berekeningen: Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen.
 
Alberto schreef:
Samas verplaatst stoelenproductie
Dat is de ,globalisation;.

Zo iets les ik elke dag in een duitste krant.
Laatste jaar hebben 150.000 duitsers het land verlaten omdat geen
werk meer is.

zoveel was het nog nie.

Ik denk dat deze trend ook naar Nederland en Belgie komt.

Daar kan man niets doen.
 
Hyundai: geheel nieuw model in Golf-klasse

Hyundai geeft een plaagstootje van de gefacelifte Elantra. Dat model gaat echter aan ons werelddeel voorbij. Hyundai komt binnenkort namelijk met een in Europa ontwikkelde en gebouwde auto in het C-segment.
fa0542be3e714104c96046183f851310.jpg
Hyundai toont op de Autosalon van Parijs, komend najaar, de FD concept car. Dat is een voorbode van een nieuw model in de klasse van de VW Golf die in Europa is ontwikkeld en in de nieuwe fabriek in Tsjechië wordt gebouwd. Hyundai verwacht dat het nieuwe model in het derde kwartaal van 2007 op de markt komt.
Hyundai heeft met de Tucson en de Santa Fe voor Europa een nieuwe designlijn ingezet. Daar past de gefacelifte Elantra niet meer tussen. Met de FD concept wordt de nieuwe modelstrategie beter uitgewerkt. Het nieuwe model wordt leverbaar in verschillende carrosserievarianten leverbaar. In elk geval zijn er een hatchback en een sedan maar een mpv en een cabriolet staan ook op het programma.
Bron: http://www.autoweek.nl
 
EU lidstaten maken te weinig vooruitgang in groene energie

Acht lidstaten voldoen nog steeds niet met de wetgeving van de Europese Unie die duurzame energie moet bevorderen. Landen zoals Spanje en Duitsland hebben een voorbeeld gegeven voor wat overheden kunnen doen om schone energie te stimuleren. Andere lidstaten hebben het beduidend minder goed gedaan. Hoewel de vooruitgang op het gebied van duurzame energie in de Europese Unie nog steeds de grootste ter wereld is, moet geconcludeerd worden dat de inspanningen niet gelijk verdeeld zijn over de 25 lidstaten. Deze week werd daarom door de Europese Commissie actie ondernomen. Dit alles staat is schril contrast met de onlangs geformuleerde nieuwe doelstelling voor 15% duurzame elektriciteit in de EU in 2015.

Deze wetgeving verplicht alle lidstaten om zelf wetgeving, administratieve provisies en maatregelen te nemen (eerlijke toegang tot het distributienetwerk van elektriciteit) om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Hoewel een eerdere vergelijkbare wet uit oktober 2003 al dergelijke verplichtingen had gesteld, moest de Commissie deze week wettelijke stappen ondernemen tegen acht landen die de deadline niet gehaald hebben. Dit is een doorn in het oog, omdat duurzame energie onlangs als topprioriteit is genoemd in een beleidsdocument voor een “ Europese strategie voor duurzame, competitieve en veilige energie”.

“Europa moet volledig gebruik maken van haar potentieel voor alternatieve energie. Dit doel kan alleen gehaald worden door een lange-termijn belofte om duurzame energie te ontwikkelen en installeren en door alle lidstaten actief te betrekken bij de promotiecampagne”, zei Eurocommissaris voor Energie Andris Piebalgs.

Van de landen die niet voldoen aan de eisen hebben vier (Italië, Polen, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk) hun voortgang in het gebruik van groene elektriciteit niet aan de Commissie gerapporteerd. Vijf landen (Italië, Letland, Cyprus, Griekenland en Ierland) hebben te weinig maatregelen genomen om duurzame energie echt goed te promoten.

Bron: energieportaal.nl
 

Marcel

Moderator
Panasonic creeert 3.000 nieuwe banen

bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?id=1397;story=Panasonic-to-expand-production-in-Plzen-create-3000-jobs

een uitbreiding van de TV-fabriek in Plzen van Panasonic kan een slordige 3000 banen opleveren. de fabriek voorziet Europa al 7 jaar van de Panasonic TV's.
alleen staat een tekort aan geschikte huizen/flats de plannen nog in de weg. de japanners willen vanuit heel Tsjechie goede arbeidskrachten zoeken/aantrekken, die dan in Plzen moeten gaan worden gehuisvest.
aan huizenbouwen doet Panasonic niet, wel aan bouwen van TV's.
 
InBev wil registratie merk concurrent tegenhouden

De Belgische bierbrouwer InBev probeert de registratie van een concurrerend biermerk in Rusland tegen te houden omdat de merknaam te veel zou lijken op die van het eigen product Staropramen, aldus de krant Vedomosti maandag.

InBev's Russische dochter Sun Interbrew vindt dat het merk Zlatopramen, in Rusland gebrouwen door Efes Breweries International nv, maar eigendom van het Tsjechische Drinks Union, inbreuk maakt op het copyright.

Efes Breweries International is een onderdeel van het Turkse Efes Sinai Yatirim Holding as.

Dow Jones Nieuwsdienst
 
Scholing werknemer amper prioriteit bij werkgevers

Raar maar waar: anno 2006 ziet bijna één op de vijf Nederlandse werkgevers geen voordeel in het aanbieden van aanvullende trainingen aan werknemers. Ook interculturele training is volgens bijna de helft van de ondervraagden niet nuttig voor medewerkers. Dit blijkt uit een internationaal arbeidsmarktonderzoek van financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps dat is gehouden in elf landen onder 1765 Human Resources en Finance Managers.

Net als in Nederland, stimuleert internationaal gezien ook bijna éénvijfde van de werkgevers hun medewerkers niet met aanvullende scholing. In Frankrijk (38%), België (36%), Italië (33%) en Luxemburg (28%) is dat nog vaker het geval.

Landen zoals Tsjechië en Ierland scoren veel beter. Hier stimuleren werkgevers slechts 2% en 5% hun medewerkers níet met aanvullende training.

Vergeleken met de resultaten van de elf deelnemende landen eindigt Nederland met een zesde plek in de middenmoot. Opvallend is dat Nederland juist heel goed scoort met de totale vergoeding van trainingen en opleidingen. Met 67% hoeft het alleen Tsjechië (94%) voor zicht te laten. Dit in tegenstelling tot Frankrijk waar slechts 41% van de ondervraagden aangeeft de opleidingskosten geheel te vergoeden. In Australië en Duitsland bedraagt dit percentage 42%.

Internationaal gezien geeft in totaal 71% van de ondervraagden aan dat interculturele opleidingen nuttig zijn voor medewerkers en/of managers. Met name de Duitse en Ierse ondervraagde managers zijn erg positief over dergelijke opleidingen (beide 87%), in tegenstelling tot de Tsjechische respondenten (33%). Maar liefst 29% van deze Tsjechische respondenten geeft aan dat interculturele scholing alleen nuttig is voor managers, slechts 4% meent dat het nuttig is voor alle medewerkers binnen een bedrijf.

Deze resultaten komen uit het arbeidsmarktonderzoek dat is ontwikkeld door financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps. Het onderzoek is gehouden in 11 landen: Australië, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Tsjechië, Nieuw Zeeland en Groot-Brittannië. Het onderzoek is uitgevoerd in november en december 2005 door marktonderzoeksbureau Heliview en omvat de reacties van 1.765 Human Resources en Finance Managers.

Bron: Financieel Management
 
Kosten bij pinnen aangepakt

Als het aan Europees Commissaris Neelie Kroes (Mededinging) ligt, gaan de kosten voor het betalen met bankpasjes en creditcards in de EU drastisch omlaag. De banksector en creditcardmaatschappijen als Visa en MasterCard maken volgens haar ‘woekerwinsten over de rug van de consument en het midden- en kleinbedrijf’. De prijzen die klanten in de winkel betalen, kunnen volgens Kroes zo’n 2,5 procent omlaag. In de hele EU kan jaarlijks 50 tot 100 miljard euro bespaard worden. Per gezin gaat het om enkele tientallen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Uit een onderzoek van Kroes’ ambtenaren blijkt dat er in het betalingsverkeer binnen de EU te weinig echte concurrentie is. Daardoor verschillen de tarieven voor het betalen met pin of creditcard van land tot land enorm.

Zo betalen winkeliers in Hongarije en Tsjechië 2,5 tot 3,1 procent van de waarde van een transactie; dat is drie keer zo veel als bijvoorbeeld in Finland, Zweden en Italië. Die kosten brengen bedrijven uiteindelijk bij de consument in rekening.
 
Export groente en fruit naar Oost-Europa meer waard

De waarde van de export van groente en fruit naar de nieuwe EU-landen en Rusland is in 2005 met 19 procent gestegen, blijkt uit CBS-cijfers.

Dat ging niet gepaard met een stijging van het volume Nederlands product. De stijging is het gevolg van betere prijzen en re-export, denkt handelsorganisatie FrugiVenta.
In 2005 werd voor circa 573 miljoen euro uitgevoerd aan groente en fruit naar de nieuwe EU-landen en Rusland, 90 miljoen euro meer dan in 2004.Vooral Polen en Tsjechië namen meer groente af.

De uitvoer naar Polen is 129 miljoen euro tegen 71 miljoen in 2004. De export naar Tsjechië steeg in waarde naar 83 miljoen euro in 2005.
 
Acties bij Villeroy en Boch in Roden

Personeel van sanitairfabrikant Villeroy en Boch in Roden heeft vanochtend actie gevoerd tegen de voorgenomen verplaatsing van een deel van de productie naar Tsjechië.

Het bedrijf maakt onder andere baden en douche-kabines. In de Roder fabriek werken zo'n 225 mensen. Door de verhuizing staan vijftig banen op de tocht.

De vakbonden onderhandelen al een tijd over het sociaal plan, maar komen er niet uit met de directie van Villeroy en Boch. Volgens de vakbond worden mensen die hun baan kwijt dreigen te raken, door het sociaal plan te weinig gestimuleerd om snel een nieuwe baan te vinden.
 
Outsourcing present op ict-beurs RAI

Tine, de jaarlijkse ict-beurs in de RAI, heeft voor het eerst een substantiële deelname van Oost-Europese en Aziatische bedrijven die uit te besteden ict-werk willen aannemen.

De beurs, die volgende week woensdag 26 tot en met vrijdag 28 april in de RAI wordt gehouden, heeft voor het eerst in het 16-jarige bestaan een 'Internationaal/Outsourcing' Paviljoen.

Daar staan bedrijven uit India, Bangladesh, Roemenië, Bulgarije, Tsjechië, Wit-Rusland en Malta. Ook Logica CMG, de grote Brits-Nederlandse ict-onderneming, heeft gemeend zich in dit gezelschap te moeten nestelen.
 
Nestlé naar Tsjechië

Het personeel bij de Nestlé-fabriek in Elst dreigt met acties omdat Nestlé de productie van Nuts- en Bros-repen wil verhuizen naar Tsjechië. Voor de 100 werknemers zou dat ontslag betekenen.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Vašek schreef:
Ik niet. Maar zolang de contracten niet getekend zijn .....
De bouw van een nieuwe installatie van Zuidkoreaanse automaker Hyundai in noordelijk Moravië kan worden vertraagd, zegt dagelijkse Mlada fronta Dnes (MfD) vandaag. Het verwijsd naar een omkoperijschandaal dat in Seoel uitbrak en het beheer van de automaker verlamde.

Drie mensen zijn tot dusver gearresteerd als deel van het onderzoek en verder zijn 10 stafmedewerkers van Hyundai verboden naar het buitenland te reizen. Woordvoerder Jake Jang van Hyundai vertelde het International Herald Tribune dat het onvermijdelijk schijnt, dat de ceremonie van het leggen van de stichtingssteen, op 17 mei door het bedrijf en de Tsjechische politici wordt verdaagd.

Het agentschap CzechInvest, het Ministerie van de Industrie en van de Handel en het bureau van de gouverneur van Moravie vertelden MfD op woensdag dat de gebeurtenis voor die datum nog gepland is en de investering zelf niet door het schandaal wordt in vraag gesteld.

Volledig artikel: praguemonitor
 
Aantal passagiers op Nederlandse luchthavens blijft groeien

Het aantal passagiers dat vliegt via de Nederlandse luchthavens blijft groeien. Dat blijkt uit maandag (24 april) gepubliceerde gegevens door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de periode 2003-2005 is het passagiersvervoer met bijna dertien procent toegenomen tot ruim 46 miljoen reizigers. Het vrachtvervoer steeg in diezelfde periode met twaalf procent tot 1,5 miljoen ton in 2005.

Ook het luchtverkeer met de nieuwe EU-lidstaten, zoals Polen, Tsjechie en Hongarije, is in 2005 flink toegenomen. Het aantal vluchten naar deze lidstaten steeg het laatste jaar met 38 procent tot bijna 20.000 in 2005. Het aantal passagiers van en naar de acht voormalige Oostblokstaten steeg met 35 procent naar 1,3 miljoen reizigers.
 
Bovenaan