Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Dokkumer bedrijf neemt vijf vestigingen in Tsjechië over

  Het Dokkumer bedrijf Optima Recruitment neemt de Tsjechische activiteiten over van concurrent Maintec CZ. Het gaat om vijf vestigingen in Tsjechië, waaronder het hoofdkantoor in Praag.

  Optima in Dokkum is gespecialiseerd in het vinden van hoog gekwalificeerd personeel, voor vacatures die moeilijk in te vullen zijn. Het bedrijf werd in 1990 opgericht in Noord-Ierland. In 2006 kwam het in Nederlandse handen en is er een kantoor in Dokkum gekomen, aan de Birdaarderstraatweg.

  Aantrekkende arbeidsmarkt
  De directeur van Optima, Koop Mulder, ziet in de overname in Tsjechië een mooie kans om in te spelen op de aantrekkende arbeidsmarkt in Tsjechië. De kantoren blijven eerst werken onder de naam Maintec, maar worden later opgenomen in het bedrijf van de nieuwe eigenaar.

  Bron: omropfryslan.nl
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Luiergroep Drylock vergroot vestiging in Hradek

  Luierbedrijf Drylock investeert 200 miljoen euro in de bouw van twee nieuwe fabrieken in Spanje en Tsjechië. De omzetdoelstelling gaat omhoog.

  Drylock is het luierconcern van ondernemer Bart Van Malderen, ex-Ontex, dat sinds de oprichting in 2012 aan hoog tempo aan expansie werkt. Eerder dit jaar kocht Drylock, met hoofdzetel in Zele, al twee fabrieken in Brazilië, samen goed voor 100 miljoen euro extra omzet.

  De fabriek in Spanje komt in Segovia, in het centrum van het land, en zal produceren voor de zuidelijke Europese markt. In Tsjechië verdubbelt Drylock de capaciteit van zijn bestaande vestiging in Hradek. Er komen een nieuwe fabriek en een nieuw magazijn.

  Beide nieuwe vestigingen gaan tegen het midden van het jaar open.
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische miljardair aast op Elle en hengelt ander Frans tijdschrift 'binnen enkele weken' binnen


  [​IMG]

  Het Franse medialandschap is in rep en roer, als Daniel Křetínský hardhandig aan de poorten van het ancien régime rammelt. De Tsjechische miljardair heeft een bod uitgebracht op het Parijse magazine Marianne, terwijl ook modeboegbeeld Elle in buitenlandse handen dreigt te vallen.

  Zo tekenen enkele Franse media, waaronder France 24, ietwat paniekerig op. Het Tsjechische Media Invest (CMI), dat grotendeels in handen is van Křetínský en ook door hem wordt geleid, heeft inmiddels een overnamebod neergelegd bij het Franse Marianne. Dat bevestigt bestuurslid Daniel Castvaj van CMI tegenover Tsjechisch persbureau CTK.

  De deal zal volgens Castvaj zelfs ‘binnen enkele weken’ worden afgerond, waardoor 91 procent van het links georiënteerde Marianne in Tsjechisch eigendom komt. Afgelopen jaar kende het in 1997 opgerichte blaadje een oplage van 150.000 nummers en gemiddeld 6 miljoen online bezoekers per maand.

  De in Brno geboren Křetínský - volgens Forbes $2,6 miljard waard - staat bekend als een van de grootste investeerders in de Europese energiesector. Ook heeft hij afgelopen jaren flink geïnvesteerd in Tsjechische media, waardoor hij belangen houdt in sportblad Blesk en E15, een zakenblad. In zijn vrije tijd zit Křetínský op de tribune van voetbalclub Sparta Praag, waar hij - suprise suprise - ook deels eigenaar van is.

  De op handen zijnde deal staat overigens los van de overname van enkele titels van Lagardère Group, waaronder het Franse Elle, waar sinds woensdag al hevig over wordt gespeculeerd. Mocht deze transactie doorgaan, dan hengelt de 42-jarige miljardair ook magazines als Version Femina, Art & Decoration, Tele 7 Jours, France Dimanche en Ici Paris binnen.

  U denkt Elle, dat valt toch onder Hearst Magazines? In Nederland wel, maar in Frankrijk is dat maar deels het geval. Hoewel Hearst en Lagadère in 2011 het eens werden over de verkoop van 102 titels voor 651 miljoen euro, valt Elle in Frankrijk nog onder de supervisie van Lagadère.

  We kunnen de volgende stap van Křetínský ook al een beetje voorspellen. Als we naar de huidige premier van Tsjechië kijken weten we immers dat met veel geld en een groot netwerk alles mogelijk is.

  Bron: quotenet.nl
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Greenpeace haalt slag thuis, KBC stopt financiering steenkoolcentrales en -mijnen

  De ingang van het hoofdkantoor van KBC te Brussel werd vandaag ingepalmd door milieu-activisten van Greenpeace. Ze wezen op de financiële en klimatologische risico's van steenkoolinvesteringen in Tsjechië en haalden hun slag thuis.

  [​IMG]
  Betoging van activisten van Greenpeace voor het hoofdkantoor van KBC in Brussel

  In alle vroegte beklommen activisten de toegangspoort en rolden ze een spandoek uit om de bezoekers te dwingen tot het kiezen van 'steenkool' of 'hernieuwbare energie'. Greenpeace klaagt aan dat BNP Parisbas en ING al stopten met investeren in steenkool en dat KBC wel een stap zette in 2016, maar voor Tsjechië tot vandaag een uitzondering maakt. De organisatie wijst in een rapport op zowel de financiële als klimatologische risico's van steenkoolinvesteringen. Een aantal Tsjechen kwamen de vernietigingen van hun dorp zelfs aankaarten in Brussel.

  De Europese Beyond Coal coalitie van ngo's mag dan nog zelfverzekerd verklaren dat Europa tegen 2030 vrij van steenkool zal zijn, in Tsjechië is coal nog altijd king. De verwarming van 40% van de Tsjechen komt vandaag van steenkoolcentrales. Om die centrales van steenkool te voorzien slorpte steenkoolmijnbouw in het noorden van Tsjechië al 82 dorpen op, zegt Vladimir Burt, de burgemeester van Horni Jiretin.


  KBC financieert steenkoolprojecten in het land via zijn Tsjechische poot CSOB bank. CSOB stopte al honderden miljoenen in open steenkoolmijnen. Jan Rovensky is lid van de milieuraad in Litvinov, op dit moment staat de enige verbinding tussen zijn dorp en de rest van het land op het spel: 'Als hun plannen doorgaan zijn we omsingeld en van de buitenwereld afgesloten door mijnen aan de ene kant en het grensgebergte achter ons.'


  Vladimir Burt geeft de historische context van zijn strijd: 'De sovjets zetten de snelle expansie van de mijnen tijdens de nazibezetting voort. Vanaf de jaren zestig werden hele dorpen verzwolgen. Het verzet tegen de mijn en tegen de sovjets smolt samen. Het is in onze streek dat de verzetsgolf van 1989 begon.' Nu vecht zijn gemeenschap tegen investeerders en de banken die hen financieren. Ze krijgen daar sinds kort ook steun uit internationale hoek voor. Horni groeide uit tot een internationale ontmoetingsplek en verzetshaard onder de slogan 'Wij zijn de grens'. Vorig jaar kwamen mensen uit heel Europa samen om de mijn een dag te bezetten en zo de productie lam te leggen.

  Jan Rovensky denkt dat er nu een kantelmoment is aangebroken: 'Als de ontginningen in de vijf jaar dat hun licentie nog geldt niet uitbreiden, is het game over voor Czech Coal. De Tsjechische regering liet onlangs een beperkte uitbreiding van één mijn toe, waardoor de graafmachine van 150 meter lang en 60 meter hoog tot op 300 meter van de huizen van Litvinov kon komen. Maar Czech Coal kijkt naar CSOB voor geld en CSOB kijkt naar KBC voor goedkeuring.' De houding in Tsjechië is duidelijk: als het in Brussel regent, druppelt het in Praag.

  De activisten lijken hun slag thuis te halen. KBC liet in een snelle reactie op de stunt van Greenpeace weten dat het al beslist had om vanaf juni 2018 geen nieuwe financiering van steenkoolcentrales en -mijnen meer toe te laten, maar van plan was om dat later aan te kondigen. Al maakt de bank nog één uitzondering: op bestaande steenkoolcentrales voor centraal aangestuurde verwarming. Volgens KBC is deze uitzondering noodzakelijk om de 40% Tsjechen die voor verwarming op steenkool aangewezen zijn niet in de kou te zetten. Zo komt de bank weer een stap dichter bij een uitspraak die Thomas Leysen, de voorzitter van de raad van bestuur van KBC, al in 2015 deed: 'Steenkool moet er absoluut uit.'

  Bron: knack.be
   
  Luigi vindt dit leuk.
 5. Zou dit betekenen dat de prijs van de steenkool gaat stijgen?
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Talpa neemt aandeel in Tsjechische maker slimme sportcamera's

  Talpa Networks heeft een aandeel genomen in het Tsjechische bedrijf Camvision. Hoe groot het belang is en wat het mediabedrijf van John de Mol ervoor betaalt, is niet bekendgemaakt.

  Camvision houdt zich bezig met de ontwikkeling van de automatische registratie van sportwedstrijden die direct live kunnen worden uitgezonden via internet. Ook maakt het bedrijf sportanalysesoftware.

  Talpa had eind vorig jaar al gezegd meer voetbalwedstrijden uit te willen zenden in een samenwerking met de KNVB. Met behulp van slimme camera's en software worden op VoetbalTV vanaf 1 september ongeveer 80.000 amateurwedstrijden per jaar uitgezonden.

  Camvision werkt onder meer samen met Feyenoord. Ook de Zwitserse voetbalcompetitie, de Portugese voetbalbond en Rapid Wien zijn klanten van de Tsjechen.

  Bron: nu.nl
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië bezocht door Nederlandse mesthandelsmissie

  Vijftien mestverwerkende bedrijven en mestexporteurs zijn afgelopen week op handelsmissie naar Tsjechië geweest. Ze bekeken de mogelijkheden om daar mest en mestverwerkingsproducten af te zetten. Vooral het gebied rondom Pilsen lijkt daarvoor in aanmerking te komen.

  [​IMG]
  De export van mest- en mestverwerkingsproducten naar Duitsland lijkt door strenge regels af te nemen. Dat vraagt om het vinden van nieuwe afzetmarkten in het buitenland. De mestverwerkende bedrijven en -exporteurs verdiepten zich in de landbouw en regelgeving van Tsjechië. Deze verkennende missie werd opgezet met de Nederlandse ambassade in Praag. De veehouderij in dit EU-land is de afgelopen jaren flink geslonken, waardoor de beschikbare hoeveelheid dierlijke mest afnam. Daarnaast zijn in de jaren 90 in Tsjechië weinig fosfaatmeststoffen gebruikt. Hierdoor zijn er, anders dan in de Nederlandse bodem, weinig reserves opgebouwd.

  6.300 euro per hectare
  Tsjechië heeft relatief grote bedrijven. Ongeveer 19 procent van de agrarische ondernemingen heeft een bedrijf van 100 hectare of meer, samen bewerken zij bijna 90 procent van het totale landbouwareaal. Gemiddeld draagt de agrarische sector voor ongeveer 2,5 procent bij aan het bruto nationaal product. In 2015 was de gemiddelde landprijs 16,26 CZK (0.63 euro) per vierkante meter ofwel 6.300 euro per hectare.

  Vanuit Nederland lijkt het gebied rondom Pilsen de meest logische regio om mest en mestverwerkingsproducten af te zetten. Deze regio is logistiek gemakkelijk te bereiken en de landbouw - voornamelijk akkerbouw - bedekt circa 50 procent van het totale gebied.

  Bron: pigbusiness.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Webwinkel Zalando naar Ierland en Tsjechië

  Vanaf augustus zal ook H&M-dochter Monki beschikbaar zijn voor klanten van Zalando. Met de lancering in Ierland en Tsjechië is de webwinkel voortaan aanwezig in zeventien Europese landen.

  Ierland en Tsjechië zijn de eerste twee nieuwe landen voor Zalando sinds 2013. Het onlineplatform voor mode en lifestyle bereikt zo nog eens 15,4 miljoen burgers. Beide landen grenzen aan huidige Zalando-markten en worden bediend door de bestaande logistieke sites van de retailer. “We pakken onze uitbreiding slim aan door gebruik te maken van kennis uit onze bestaande Europese markten”, zegt co-CEO Rubin Ritter. “En we werken in de gebruikelijke Zalando-stijl: lanceren, leren, herhalen en schalen.”

  Een andere manier om groei te realiseren op bestaande markten is ondersteuning voor meertaligheid. In Duitsland zal de site vanaf deze zomer ook in het Engels beschikbaar zijn, in Zwitserland ook in het Italiaans.

  Deze twee maatregelen vloeien voort uit de strategie die dicteert dat Zalando tussen 2017 en 2020 zijn omzet wil verdubbelen. “Dat is anderhalf miljard euro nieuwe omzet ieder jaar”, aldus CEO Rubin Ritter zojuist. Ierland en Tsjechië samen zijn goed voor een modemarktpotentieel van acht miljard euro.

  Bron: retaildetail.be
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Het wordt steeds moeilijker personeel te vinden in Tsjechië

  Van elke honderd jobs in België waren er tijdens de eerste drie maanden van het jaar 3,5 vacant. In de bouw en industrie zijn dat er 3 op 100, in de dienstensector zelfs 5,1. Nergens in de eurozone hebben werkgevers het zo moeilijk om hun openstaande posities in te vullen, blijkt uit cijfers van Eurostat. Alleen in Tsjechië ligt de vacaturegraad hoger dan bij ons. Daar zijn er op honderd banen 4,8 vacant. Het gemiddelde van de eurozone bedraagt 2,1%, dat van de Europese Unie 2,2%.

  Bron: hln.be
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Veeam breidt Tsjechische R&D-afdeling uit en zoekt nieuwe medewerkers

  Veeam Software, leverancier van intelligente datamanagementoplossingen voor het Hyper-Available Enterprise, vergroot zijn aanwezigheid in Centraal-Europa. Het bedrijf opent een nieuw research & development-center in het Tsjechische Praag.

  Engineers van Veeam Software gaan in dit center werken met datamanagement-, automation- en Hyper Availability-technologieën. Daarnaast vergroot Veeam zijn investering in lokaal talent door in Praag nieuwe banen te creëren op het gebied van marketing, softwareontwikkeling en -engineering, sales en human resources.

  Het nieuwe kantoor is gevestigd in Holešovice, de hippe designwijk van Praag. Het ligt op steenworpafstand van het oude Veeam-kantoor in Karlin en is twee keer zo groot. Die oppervlakte is hard nodig: de afgelopen 39 kwartalen boekte het bedrijf een groei van dubbele cijfers. Dankzij de ruim opzet biedt het kantoor plaats voor meer dan 500 getalenteerde Tsjechische medewerkers, verdeeld over drie modern ingerichte verdiepingen. Binnenkort maakt het bedrijf bekend naar welke rollen het op zoek gaat.

  Bron: executive-people.nl
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Aegon stoot bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië af

  Aegon verkoopt twee bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië aan branchegenoot NN Group. Met de overeenkomst is een bedrag van 155 miljoen euro gemoeid. 'Deze verkoop betekent een verdere rationalisatie van onze internationale activiteiten waardoor we ons nog beter kunnen richten op onze belangrijkste markten', zegt topman Alex Wynaendts van Aegon.

  Aegon maakte de verkoop bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het resultaat werd gedrukt door onder meer een verlies op de verkoop van de Ierse activiteiten en beleggingsverliezen. De nettowinst bedroeg 491 miljoen euro, tegenover 907 miljoen een jaar eerder.

  Bron: banknieuws.com
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  De Waard tenten maakt doorstart in Tsjechië

  Kampeermerk De Waard maakt een doorstart. De winkel die tenten van het merk verkoopt dreigde de deuren definitief te moeten sluiten door het faillissement van eigenaar Vrijbuiter, maar dat wordt voorkomen door de overname door de Nederlandse Sunshine Group.

  Sunshine koopt de winkel in Heerde die de tenten exclusief verkoopt, een atelier in Roden en de Tsjechische fabriek die de tenten maakt. De 42 medewerkers van die fabriek gaan ook naar de nieuwe eigenaar over.

  Sunshine bezit meerdere bedrijven die actief zijn in de kampeerbranche. Zo is de onderneming ook de eigenaar van vouwwagenmerk Alpenkreuzer en de voortenten van Doréma.

  Bron: nu.nl
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bobcat in Dobris investeert flink

  [​IMG]
  Doosan Bobcat hecht nog steeds grote waarde aan het fysiek testen van nieuwe modellen (foto's: Doosan Bobcat)

  Doosan Bobcat heeft flink geïnvesteerd in zijn Innovation Center, de centrale R&D-organisatie van de vestiging in Dobříš (Tsjechiё). Hier zijn tevens de fabriek, het inkoopcentrum en het trainingscenter gevestigd zijn. Het Innovation Center heeft nieuwe technologie en machines aangeschaft en nieuwe werkprocessen geïmplementeerd. Doosan Bobcat is ervan overtuigd dat het lokaal ontwikkelen, testen en bouwen van Bobcat-machines een groot concurrentievoordeel is, omdat de machines dan perfect op de behoefte van Europese klanten kunnen worden afgestemd.

  Het Innovation Center is een Europees Engineering Center of Excellence, dat dienst doet als R&D-centrum voor alle engineering teams van Doosan Bobcat in de EMEA-regio. Het is wereldwijd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kleine compacte laders en compacte graafmachines van 0 tot 3 ton en is daarnaast betrokken bij de ontwikkeling van graafmachines van 3 tot 6 ton.

  Het Innovation Center legt de nadruk op het zoeken naar innovatieve oplossingen, productontwikkeling, research- en testactiviteiten. Het complex beslaat meer dan 8000 vierkante meter vloeroppervlak voor prototyping en testing en 1400 vierkante meter kantoorruimte. Het centrum beschikt over veel geavanceerde technologie.

  Fysiek testen van nieuwe modellen
  Met de recente ontwikkelingen in computerontwerp en -modellering beperken veel fabrikanten het maken en testen van prototypes. Doosan Bobcat hecht echter nog steeds grote waarde aan het fysiek testen van nieuwe modellen en heeft daarom fors in nieuwe technologie voor productie en testing geïnvesteerd. Ook kan Bobcat elektrische, mechanische en hydraulische componenten voor prototypes zelf ontwerpen en maken. Met behulp van een 3D printer kunnen grotere structuren snel geprint worden.

  [​IMG]

  Het Innovation Center is een Europees Engineering Center of Excellence, dat dienst doet als R&D-centrum voor alle engineering teams van Doosan Bobcat in de EMEA-regio. Het is wereldwijd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kleine compacte laders en compacte graafmachines van 0 tot 3 ton. Het Innovation Center legt de nadruk op het zoeken naar innovatieve oplossingen, productontwikkeling, research- en testactiviteiten. Het complex beslaat meer dan 8000 vierkante meter voor prototyping en testen en 1400 vierkante meter kantoorruimte. Het centrum beschikt over veel geavanceerde technologie.

  Nieuwe CNC-machines voor prototyping
  In de afgelopen 12 maanden heeft Doosan Bobcat onder meer geïnvesteerd in een CNC horizontale boor, een CNC 5-assen freesmachine en een dynamometer. De totale kosten voor de nieuwe machines bedroegen zo’n 36 miljoen Tsjechische Kronen (1,41 miljoen euro). De Tsjechische overheid heeft een subsidie van 50% verleend. De beide CNC-machines zijn aangeschaft om sneller prototypes te kunnen bouwen en het proces daarvoor geheel zonder externe partijen te beheersen. Andere belangrijke doelstellingen zijn de ontwikkeling van testopstellingen voor de fabriek en het testen van machinale processen voordat ze in de productielijn worden toegepast. Daarnaast ontwerpt en produceert het innovatiecentrum zelf mallen voor de productielijnen van nieuwe nieuwe machines.

  300 kW dynamometer
  [​IMG]Met de nieuwe 300 kW dynamometer met zes dynamo’s wordt de systeembelasting van een motor of aandrijving onder laboratoriumomstandigheden gemeten. Op basis van deze belasting kunnen de prestaties van de machine (koeling, werking van de hydrauliek, brandstofverbruik e.d.) worden getest. Bij het ontwikkelen van een nieuwe motor en de goedkeuring voor een toepassing door de leverancier zijn tests met een dynamometer verplicht. Met de dynamometer kan Doosan Bobcat de vermogenskarakteristieken van de motor en de prestaties van het koelsysteem onder belasting testen en optimaliseren. Dat gebeurt onder meer in ‘hete’ klimaatkamer bij temperaturen tot 55° C. De dynamometer heeft geavanceerde functies waarmee Doosan Bobcat realistische duty cycles in een laboratoriumomgeving op basis van gegevens uit het veld kunnen repliceren en simuleren.

  Nieuw testterrein
  Naast het Dobříš Innovation Center en de hoofdfabriek ligt het terrein voor praktijktesten. Met meer dan twintig ingenieurs, operators en technici plus zes hectare terrein met kunstlicht, machinewerkplaatsen en diagnostische laboratoria is het testveld een unieke aanwinst. De praktijktesten op het Bobcat-terrein worden gezien als een van de belangrijkste succesfactoren van het bedrijf, die bijdragen aan de hoge kwaliteit en snelle innovaties. Daarom wordt de testomgeving uitgebreid. De planning is om de afmetingen van het terrein in de toekomst bijna te verdubbelen tot 10 hectare. Er komen op het terrein een wegencircuit en locaties waar machines kunnen worden omgebouwd.

  Op de campus in Dobříš zijn alle bedrijfsonderdelen van Doosan Bobcat op één locatie gebundeld: engineering, ontwerp, inkoop, fabricage, marketing, distributie, aftermarket en training. Met de investeringen in het Innovation Centre en het testveld bewijst Doosan Bobcat zijn commitment aan kwaliteit en innovatie. Daar zullen ook klanten en dealers flink van profiteren.

  Bron: at-aandrijftechniek.nl
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië erg afhankelijk van groentenimport

  Tsjechië importeert steeds meer groenten. Volgens de cijfers van het Tsjechische Bureau voor de Statistiek laat de handelsbalans met het buitenland een tekort van €427 miljoen zien.

  In 2009 bedroeg de waarde van de groentenimport €361 miljoen, terwijl dit vorig jaar ruim €543 miljoen was. Het volume importgroenten groeide van 648.000 ton in 2009 naar bijna 856.000 ton vorig jaar. Ondertussen steeg de Tsjechische groentenexport van 150.000 ton in 2009 naar 191.000 ton in 2017.

  De gemiddelde Tsjech eet jaarlijks zo'n 81 kilo groenten, waarvan 54 kilo import. Het volume groenten dat in Tsjechië zelf wordt geteeld, dekt slechts een derde van de lokale consumptie. De meeste groenten worden geïmporteerd uit Nederland, Spanje, Polen, Duitsland en Italië. Terwijl Nederland en Spanje de Tsjechische markt voornamelijk van tomaten en komkommers voorzien, levert Polen vooral uien, kool en bloemkool.

  Radio.cz bericht dat het groentenareaal in Tsjechië in 2017 10.000 tot 11.000 hectare telde. Tsjechische telers produceerden 265.000 ton groenten. Dit jaar zal de oogst naar verwachting 15% kleiner zijn als gevolg van de aanhoudende droogte.

  In Tsjechië worden van oudsher groenten zoals uien, kool, erwten en wortelen geteeld. Vanwege de groeiende vraag naar cherrytomaten worden er in het land de laatste jaren steeds meer kassen gebouwd.

  Bron: agf.nl
   
 15. Heb al jaren geen veld met aardappelen gezien. Maar wel heel veel koolzaad, daar lijkt het hele land geel van te zijn. Schijnbaar kan je beter eten van biodiesel met geld uit brussel dan van groente van eigen bodem.
   
  camyl vindt dit leuk.
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  aandeel koolzaad op bouwland in EU-landen :

  [​IMG]
  Bron infografiky.ihned.cz/repka.
   
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Arcelor sluit deal over afstoten onderdelen, waaronder Mittal in Ostrava

  LUXEMBURG (AFN) - ArcelorMittal heeft een overeenkomst bereikt met Liberty House Group over de verkoop van onderdelen in Tsjechië, Roemenië, Macedonië en Italië. Daarbij is geen overnamebedrag naar buiten gebracht.

  Het in Amsterdam genoteerde staalconcern moet verschillende onderdelen afstoten van de Europese Commissie in verband met de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva. Daarover werd eerder een desinvesteringspakket met Brussel afgesproken. Het afronden van deze deal is dan ook afhankelijk van de voltooiing van de overname van Ilva. Ook zal Brussel er nog wat over wat moeten zeggen, alsmede lokale en Europese ondernemingsraden.

  Het gaat om de onderdelen ArcelorMittal Ostrava, ArcelorMittal Galati, ArcelorMittal Skopje en ArcelorMittal Piombino. Onderhandelingen met partijen over de verkoop van andere onderdelen, ArcelorMittal Dudelange in Luxemburg en verschillende afwerkingslijnen in Luik, België, lopen nog.

  Bron: beurs.nl
   
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Panasonic gaat lucht/water-warmtepompen in Tsjechië produceren

  Panasonic heeft de productie van zijn lucht/water-warmtepompen voor residentieel gebruik in Europa verplaatst van Azië naar Tsjechië. De warmtepompen worden sinds deze maand door Panasonic AVC Networks Czech in het Tsjechische Pilsen geproduceerd.

  [​IMG]
  De officiële openingsceremonie van de nieuwe productielijn van Aquarea.

  De stap is onderdeel van een strategie van Panasonic om zijn airconditioningbusiness in Europa te versterken. De vraag naar duurzame energieoplossingen in Europa groeit volgens het bedrijf ‘exponentieel’. De Aquarea-warmtepomp levert zowel verwarming en koeling als warm water.

  Afstemming op Europese regelgeving
  Panasonic levert al langer lucht/water-warmtepompen in Europa. Voorheen werden ze geproduceerd in Maleisië en naar het Westen verscheept. De nieuwe productiefaciliteit in Tsjechië stelt de fabrikant naar eigen zeggen beter in staat te voldoen aan de groeiende vraag naar efficiënte verwarming- en koeloplossingen vanuit Europa. Daarnaast kan het bedrijf dankzij deze nieuwe locatie lokaal produceren en het ontwerp van producten beter afstemmen op Europese regelgeving.

  Voordelen voor klanten
  De nieuwe fabriek levert ook voordelen op voor Europese klanten. Zo zijn de warmtepompen voortaan sneller leverbaar doordat producten lokaal worden geproduceerd, wat ook een positieve impact op het milieu oplevert. De capaciteit in de nieuwe fabriek wordt stapsgewijs uitgebouwd tot 40.000 warmtepompen per jaar. De fabriek in Pilsen wordt hiermee één van de belangrijkste fabrieken voor de Aquarea-productlijn.

  “We zijn trots op deze nieuwe faciliteit en de mogelijkheid die deze locatie ons geeft in Europa. We voorzien een jaarlijkse groei in vraag naar onze Aquarea lucht/water-warmtepompen en kijken ernaar uit deze Europese vraag te kunnen beantwoorden”, aldus Ildert Burghout, product manager Heating & Cooling Systems bij Panasonic Netherlands.

  Bron: vakbladwarmtepompen.nl
   
 19. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Toeleveren vanuit Tsjechiė groeit uit tot succesvol bedrijf

  [​IMG]
  Gebruikmakend van de relatief lagere kosten in Tsjechië, is de Nederlandse ondernemer Arend Valkema enkele jaren geleden gestart met toelevering van metalen onderdelen vanuit Tsjechië naar Nederland. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een succesvolle onderneming, die complete producten en halffabricaten, onder de naam Bohemia metal parts, levert aan West-Europese bedrijven.

  Valkema: “Omdat we vanuit Tsjechië uitstekend kunnen concurreren op kosten en levertijd, zijn we in staat om kwalitatief hoogwaardige producten snel en tegen een gunstige kostprijs te leveren. Naar aanleiding van de vraag van enkele klanten om producten ook compleet geassembleerd en verpakt te kunnen leveren, hebben we onze dienstverlening uitgebreid en is ook de omvang van de projecten toegenomen. Zowel Nederlandse OEM-ers als metaalbedrijven uit België, Duitsland, Zwitsersland en zelfs Amerika maken inmiddels gebruik van onze diensten. Daarmee zijn we uitgegroeid tot een succesvolle toeleverancier.” De toelevering concentreert zich voornamelijk op plaatbewerkingen zoals afkanten, lasersnijden, ponsen en lassamenstellingen.

  Speciale boren voor Nederlandse klant

  Voor een grote speler op de Nederlandse markt voor gereedschappen bijvoorbeeld, heeft Bohemia metal parts deze zomer voor de tweede maal een groot project opgeleverd. Het project betrof speciale boren voor gipsplaten, waarvoor de onderdelen uit China, Frankrijk, Duitsland en Nederland werden aangeleverd. “De rest van de onderdelen voor de boor produceerden we zelf in Tsjechië en we verzorgden tevens het traject van poedercoating en de samenstelling van het product inclusief de handleidingen en eindverpakking. Zodat we dit voor de klant kant en klaar voor de verkoop aan konden leveren. De kwaliteitscontrole vormde daarbij een cruciaal onderdeel van het project,¨ licht Valkema toe.

  Bron: fpt-vimag.nl
   
 20. Peníze

  Nog even op de valreep:
  Het gaat over geld.
  Normaal gesproken Pin ik de betaling of haal wat op uit de "automaat".
  Na afloop zie ik het wel.

  Maar; snapt nu iemand dit verhaal?:
  https://www.radio.cz/en/section/business/czech-currency-seen-firming-in-volatile-year-of-2019

  TSJECHISCHE VALUTA GEZIEN ALS STABILISEREND IN VOLATIEL JAAR 2019

  Een pre-kerstpeiling door het persbureau Reuters van enkele tientallen analisten wees op een waarschijnlijke versterking van de Tsjechische kroon volgend jaar, versterkt door het anti-inflatoire beleid van de Tsjechische Nationale Bank (ČNB). Veel analisten voorspellen twee renteverhogingen in de eerste helft van 2019.

  Zoals algemeen werd verwacht, hield de Tsjechische centrale bank tijdens de laatste beleidsoverleg van het jaar, gehouden op 20 december, zijn hoofdrente op 1,75 procent vast na een uitzonderlijke vierste stijgingen van 25 basispunten elk in 2018 tussen juni en november.

  Toen Reuters zijn poll van 37 analisten voor die vergadering had gehouden, handelde de Tsjechische kroon in de buurt van 26 tegen de euro, bijna 4 procent zwakker dan een peiling door het persbureau had voorspeld een jaar geleden .

  Hoe zwakker de kroon, hoe meer de ČNB in 2019 de rente verhoogt om de jaarlijkse inflatie terug te dringen, die in november daalde tot 2,0 procent - het doelwit van de centrale bank - van 2,2 procent in oktober.

  Zoals gisteren door ČNB gouverneur Jiří Rusnok opgemerkt, rechtvaardigt de binnenlandse economie nog steeds een zekere verkrapping. Hij wees er ook op dat het merendeel van het bankbestuur geneigd was tot verdere normalisatie in de richting van het neutrale tarief.

  Analisten verwachten dus dat de cyclus misschien nog niet voorbij is, met sommigen voorspellend op twee of zelfs drie extra stappen in 2019, en zeker minstens één in de eerste zes maanden van het jaar.

  Analisten van Commerzbank zeiden in hun notitie 'Strategic Currency Briefing' voor december dat ze in de eerste helft van 2019 twee verdere renteverhogingen van elk 25 basispunten zullen nemen.

  Analisten bij ING Bank zeiden ook dat ze verwachten dat de centrale bank pusht met een stijging in februari en ten minste nog een extra stijging in 2019 zal opleveren, tenzij de wereldwijde vooruitzichten sterk zijn verslechterd.

  "Zelfs als uit het volgende inflatierapport in februari minder behoefte blijkt te bestaan aan de algehele schaalverkleining, is het milieu niet zo aanzienlijk verslechterd dat de ČNB wegging van de huidige 5-6 impliciete renteverhogingen die voor 2019 werden gesignaleerd (combinatie van FX en rente tarieven), " zei ING Bank in een notitie.

  "Daarom vinden we het moeilijk om de ČNB volgend jaar minder dan twee wandelingen te laten maken, en we sluiten nog steeds drie wandelingen niet uit."

  Volgens de prognoses van de centrale bank zal de kroon in 2019 ongeveer 6 procent bedragen. Volgens de ČNB levert een wisselkoerswinst van 1 procent ongeveer hetzelfde bedrag aan monetaire verkrapping op als een renteverhoging van 25 basispunten.
  :lezen::denk::slik:

  Ondertussen wordt de Tsjechische economie vooral aangedreven door particuliere consumptie, die naar verwachting is afgenomen tot 3,0 procent voor het volledige jaar 2018. Het Tsjechische verbruik koelt deels omdat sommige sectoren productielimieten bereiken, met het chronische tekort aan arbeidskrachten een belangrijke factor.

  Op dit moment wordt de Brexit beschouwd als het belangrijkste negatieve risico voor binnenlandse economische groei, terwijl de investeringsgroei te lang ophoudt na een piek in 2018. Het concurrentievermogen van de Tsjechische export zou ook kunnen worden beïnvloed door de stijging van de reële loonkosten per eenheid product.
   

Deel deze pagina