Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Als werkloosheid genoeg daalt stijgen de lonen toch, bewijst Tsjechië
Economen zien met enige verbazing dat een voortdurende banengroei en afname van de werkloosheid in zowel de VS als Europa vrijwel geen loonstijgingen weet uit te lokken. Leidt in de digitale economie een toenemende krapte op de arbeidsmarkt nog wel tot hogere lonen, is de vraag. Tsjechië laat zien dat ook op de arbeidsmarkt de wetten van vraag en aanbod nog steeds van toepassing zijn. De zeer lage werkloosheid lokt daar forse loonstijgingen uit.

In Tsjechië is de werkloosheid gedaald tot 2,9%, het laagste niveau sinds het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in 1993, zo blijkt uit de jongste Eurostat-cijfers. Jan Vejmělek, hoofdeconoom van Komerční Banka in Praag, zegt dat de werkloosheid eigenlijk nauwelijks nog verder kan dalen.

Het resultaat is dat bedrijven zich veel inspanning moeten getroosten om personeel aan zich te binden en dat de lonen inmiddels zeer stevig stijgen. De Europese Commissie verwacht dat de lonen in Tsjechië dit jaar met 7,1% stijgen en voorziet voor de komende twee jaar nauwelijks geringere plussen.

20171129_inflatie_werkloosheid.png

De Oeso, de economische denktank van rijke landen, liet onlangs in de Economic Outlook zien wat er is gebeurd. Een arbeidsmarkt moet echt krap worden voordat de loonstijging gaat versnellen, precies wat zich in Tsjechië heeft voorgedaan. Pas toen de werkloosheid de 4% naderde accelereerde de loonstijging. Maar vanaf dat punt gaat het dan ook steil opwaarts. Vejmělek zegt: ‘Ik heb me er twee jaar geleden over verbaasd dat het loon nog zo weinig steeg. De versnelling kwam pas in 2016 opgang op een lager niveau van werkloosheid dan je zou verwachten.’

Het Tsjechische verhaal heeft zijn eigen karakteristieken. Nog meer dan in veel andere Europese landen is de vergrijzing op de arbeidsmarkt een factor. Ieder jaar slinkt de beroepsbevolking met enkele tienduizenden personen. Daarbij kent Tsjechië door de zeer strenge migratiepolitiek nauwelijks een instroom van vluchtelingen en dus van potentiële nieuwe arbeidskrachten. ‘Er komen hooguit wat Oekraïners binnen’, zegt Vejmělek.

Ook is Tsjechië op de arbeidsmarkt door zijn buffers heen. Werkt in Nederland 38% van de beroepsbevolking in deeltijd, in Tsjechië is dat volgens Oeso-cijfers slechts 5%. Het gemiddelde van de Oeso-landen staat op 17%. Terwijl in Nederland nog vele honderdduizenden werknemers langere werkweken zouden kunnen draaien, is die rek er in Tsjechië uit.

Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is een middel om het arbeidsaanbod te vergroten. Vejmělek verwacht hier voor Tsjechië echter niet al te veel van: ‘De leeftijdsgrens voor het pensioen gaat traag omhoog en is nu ongeveer 65 jaar. Het nieuwe kabinet zou dit tempo kunnen versnellen, maar er zijn geen aanwijzingen voor een beleidswijziging.’

De krappe arbeidsmarkt is een belemmering voor het bedrijfsleven. ‘Tal van bedrijven zien zich beperkt in hun mogelijkheden om te produceren’, zegt Vejmělek. ‘Ze maken minder dan ze zouden kunnen verkopen. Er is dan slechts één uitweg, en dat beseffen de bedrijven goed: volop investeringen om arbeid te vervangen door moderne technologie.’ Dit jaar groeien de investeringen volgens de Oeso met 6,6%.

De Europese Centrale Bank hamert in haar streven om de inflatie in de eurozone op te voeren naar vlak onder de 2% regelmatig op de noodzaak van sneller stijgende lonen. Hoe zeer dat het verschil kan maken bewijst Tsjechië. Over de jaren 2015 en 2016 stegen de consumptieprijzen met 0,3% en 0,6%. Nu het loon sterk stijgt wordt voor 2017 2,4% verwacht.

De inflatie was hoger uitgevallen als de centrale bank niet in april de wisselkoers van de Tsjechische kroon had vrijgegeven. Daardoor steeg de munt in waarde, werden importen goedkoper en werd de versnelling van de inflatie afgeremd.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Alfen opent energieopslagsysteem van 1,2 megawattuur bij zonnepark Tsjechië
Global en Alfen hebben het eerste grootschalige energieopslagsysteem in Tsjechië in gebruik genomen. Bij zonnepark Prakšice is een batterijsysteem met een capaciteit van 1,2 megawattuur geplaatst.

Het systeem wordt gebruikt om de fluctuerende opwekking van zonne-energie te balanceren met het vraagpatroon. Solar Global ontwikkelt, installeert en onderhoudt zonneparken en zonnepanelen op daken, en beheert op dit moment ruim 100 megawatt aan opwekcapaciteit. ‘Dit batterijsysteem slaat zonne-energie op, zodat deze beschikbaar is op momenten waar tekorten in het energienet vragen om vrijgave van deze energie’, zegt Vítězslav Skopal, de grootste aandeelhouder en oprichter van de Solar Global Group.

Andreas Plenk, de Global Sales Director voor energieopslag bij Alfen, zegt: ‘Dankzij ons modulaire en gestandaardiseerde opslagsysteem konden wij dit project binnen 2,5 maand na gunning opleveren. Alfen heeft ervaring met alle toepassingen van energieopslag, variërend van het balanceren van grootschalige duurzame energiebronnen tot het reduceren van piekbelastingen van elektrische auto’s. Het combineren van duurzame energie met energieopslag is in heel Europa sterk in opkomst. Partijen zoals Solar Global begrijpen dat energieopslag de return-on-investment van wind- en zonne-energie vergroot. En we staan pas aan het begin van deze trend.’

Volgend jaar staat een project van Solar Global gepland om een 10-megawattuursysteem te bouwen in Ochoz in de regio rondom Olomouc, dat het grootste energieopslagsysteem in Centraal- en Oost-Europa zal worden.

Bron: smartstoragemagazine.nl
 
Alfen opent energieopslagsysteem van 1,2 megawattuur bij zonnepark Tsjechië
Dat is een flinke sprong voorwaarts, de opslag van de alternatieve energie was altijd een probleem en daardoor moesten er vaak conventionele centrales bijgeschakeld worden, sterker nog, de alternatieve energieopwekking kon nog niet zonder conventionele centrales om de pieken op te vangen en bij tekorten bij te schakelen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Brush HMA in Ridderkerk verhuist naar Plzen.
Brush HMA (voormalig Holec), een bedrijf dat generatoren bouwt, heeft op 1 februari aangekondigd dat het voornemens is de nieuwbouw van de generatoren én een deel van de service- en aftermarket te verplaatsen naar de Brush fabriek Plzen in Tsjechië. Daarmee komen 166 van de 207 banen te vervallen. FNV Metaal is op voorhand niet overtuigd van de noodzaak van deze ingreep.

Hoewel de markt voor generatoren wereldwijd niet goed is op dit moment, is er voor de producten die in Ridderkerk worden gemaakt wel degelijk een toekomst. Deze generatoren kunnen ook worden ingezet bij de transitie van olie- en gas naar meer groene energieleverantie. De mogelijkheid om de productie in Ridderkerk te houden, zal dus worden onderzocht.

Bron: fnv.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische jager krijgt Vodafone en Deutsche Telekom in het vizier


Moeten Deutsche Telekom en Vodafone zich zorgen gaan maken om hun Oost-Europese activiteiten? Als de voortekenen uit Tsjechië niet bedriegen is het antwoord ja.

Miljardair Petr Kellner, een van de rijkste mensen van Oost-Europa (goed voor €10 mrd), gaat de strijd aan met de grote spelers in de sector. Zijn investeringsmaatschappij PPF Group, gevestigd in Amsterdam, telde afgelopen week €2,8 mrd neer voor de activiteiten van Telenor in Hongarije, Bulgarije, Servië en Montenegro.

Analisten voorspellen een opschudding van de markt, doordat Kellner meer ruimte neemt voor experimenteren en kostenbesparingen en veel verstand heeft van de markt in voormalige communistische landen.

2vkUOZE4wC2TWeINWy-kAD_RivU.jpg

Een winkel van Telenor in Belgrado. PPF, de investeringsmaatschappij van Petr Kellner neemt de activiteiten over.Foto: Reuters
Verzekeringen en televisierechten
Die verwachting is gebaseerd op de resultaten die PPF in Tsjechië heeft geboekt. Het nam daar eerder het grootste telecombedrijf over. PPF splitste de vastetelefoniedivisie af en sneed rigoureus in de kosten. Tegelijkertijd investeerde het in nieuwe activiteiten zoals verzekeringen voor mobieltjes en in televisierechten. Daarmee wist PPF de omzet de voorbije drie jaar met 31% te laten stijgen en de winst ruimschoots te verdubbelen.

'De komst van dit financieel roofdier kan de boel flink opschudden', zegt telecomanalist Milan Vanicek van J&T Banka in Praag. Hij kwalificeert PPF als een agressievere en beweeglijkere aandeelhouder dan het Noorse Telenor.

Ervaren concurrentie
Feit is wel dat PPF in de nieuwe markten op moet boksen tegen ervaren rivalen, die er veel aan gelegen is om te scoren in Oost-Europa. Deutsche Telekom heeft net een nieuwe directeur Oost-Europa benoemd. Het Duitse concern zet daar in op groei door de combinatie van vaste en mobiele telefonie.

In Servië moeten de Tsjechen het opnemen tegen staatsbedrijf Telekom Srbija en Telekom Austria. Maar minister van handel Rasim Ljajic is enthousiast over de komst van PPF. Hij hoopt op nieuwe investeringen in zijn land en meer concurrentie.

Bron: fd.nl
 

dennuzzz

Donateur
Werkloosheid eurozone licht gedaald
Gepubliceerd op 4 apr 2018 om 11:17

LUXEMBURG (AFN) - De werkloosheid in de eurozone is in februari licht gedaald naar 8,5 procent, van 8,6 procent in de eerste maand van het jaar. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat.

De werkloosheid daalde daarmee naar het laagste niveau sinds december 2008. Volgens Eurostat waren in februari in het eurogebied ruim 13,9 miljoen mensen werkloos.

Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 7,1 procent, het laagste niveau sinds september 2008. Dat komt neer op 17,6 miljoen werklozen.

Laagste werkloosheid in Tsjechië

De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Tsjechië (2,4 procent). De werkloosheid was nog altijd het hoogst in Griekenland (20,8 procent). Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 4,1 procent gemeld.

Verder waren in de eurozone 2,5 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen hadden bijna 3,6 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.

Bron iex.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Dokkumer bedrijf neemt vijf vestigingen in Tsjechië over

Het Dokkumer bedrijf Optima Recruitment neemt de Tsjechische activiteiten over van concurrent Maintec CZ. Het gaat om vijf vestigingen in Tsjechië, waaronder het hoofdkantoor in Praag.

Optima in Dokkum is gespecialiseerd in het vinden van hoog gekwalificeerd personeel, voor vacatures die moeilijk in te vullen zijn. Het bedrijf werd in 1990 opgericht in Noord-Ierland. In 2006 kwam het in Nederlandse handen en is er een kantoor in Dokkum gekomen, aan de Birdaarderstraatweg.

Aantrekkende arbeidsmarkt
De directeur van Optima, Koop Mulder, ziet in de overname in Tsjechië een mooie kans om in te spelen op de aantrekkende arbeidsmarkt in Tsjechië. De kantoren blijven eerst werken onder de naam Maintec, maar worden later opgenomen in het bedrijf van de nieuwe eigenaar.

Bron: omropfryslan.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Luiergroep Drylock vergroot vestiging in Hradek

Luierbedrijf Drylock investeert 200 miljoen euro in de bouw van twee nieuwe fabrieken in Spanje en Tsjechië. De omzetdoelstelling gaat omhoog.

Drylock is het luierconcern van ondernemer Bart Van Malderen, ex-Ontex, dat sinds de oprichting in 2012 aan hoog tempo aan expansie werkt. Eerder dit jaar kocht Drylock, met hoofdzetel in Zele, al twee fabrieken in Brazilië, samen goed voor 100 miljoen euro extra omzet.

De fabriek in Spanje komt in Segovia, in het centrum van het land, en zal produceren voor de zuidelijke Europese markt. In Tsjechië verdubbelt Drylock de capaciteit van zijn bestaande vestiging in Hradek. Er komen een nieuwe fabriek en een nieuw magazijn.

Beide nieuwe vestigingen gaan tegen het midden van het jaar open.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische miljardair aast op Elle en hengelt ander Frans tijdschrift 'binnen enkele weken' binnen


Tsjechische-miljardair-aast-op-Elle-en-hengelt-ander-Frans-tijdschrift-binnen-enkele-weken-binnen_crop1000x500.jpg


Het Franse medialandschap is in rep en roer, als Daniel Křetínský hardhandig aan de poorten van het ancien régime rammelt. De Tsjechische miljardair heeft een bod uitgebracht op het Parijse magazine Marianne, terwijl ook modeboegbeeld Elle in buitenlandse handen dreigt te vallen.

Zo tekenen enkele Franse media, waaronder France 24, ietwat paniekerig op. Het Tsjechische Media Invest (CMI), dat grotendeels in handen is van Křetínský en ook door hem wordt geleid, heeft inmiddels een overnamebod neergelegd bij het Franse Marianne. Dat bevestigt bestuurslid Daniel Castvaj van CMI tegenover Tsjechisch persbureau CTK.

De deal zal volgens Castvaj zelfs ‘binnen enkele weken’ worden afgerond, waardoor 91 procent van het links georiënteerde Marianne in Tsjechisch eigendom komt. Afgelopen jaar kende het in 1997 opgerichte blaadje een oplage van 150.000 nummers en gemiddeld 6 miljoen online bezoekers per maand.

De in Brno geboren Křetínský - volgens Forbes $2,6 miljard waard - staat bekend als een van de grootste investeerders in de Europese energiesector. Ook heeft hij afgelopen jaren flink geïnvesteerd in Tsjechische media, waardoor hij belangen houdt in sportblad Blesk en E15, een zakenblad. In zijn vrije tijd zit Křetínský op de tribune van voetbalclub Sparta Praag, waar hij - suprise suprise - ook deels eigenaar van is.

De op handen zijnde deal staat overigens los van de overname van enkele titels van Lagardère Group, waaronder het Franse Elle, waar sinds woensdag al hevig over wordt gespeculeerd. Mocht deze transactie doorgaan, dan hengelt de 42-jarige miljardair ook magazines als Version Femina, Art & Decoration, Tele 7 Jours, France Dimanche en Ici Paris binnen.

U denkt Elle, dat valt toch onder Hearst Magazines? In Nederland wel, maar in Frankrijk is dat maar deels het geval. Hoewel Hearst en Lagadère in 2011 het eens werden over de verkoop van 102 titels voor 651 miljoen euro, valt Elle in Frankrijk nog onder de supervisie van Lagadère.

We kunnen de volgende stap van Křetínský ook al een beetje voorspellen. Als we naar de huidige premier van Tsjechië kijken weten we immers dat met veel geld en een groot netwerk alles mogelijk is.

Bron: quotenet.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Greenpeace haalt slag thuis, KBC stopt financiering steenkoolcentrales en -mijnen

De ingang van het hoofdkantoor van KBC te Brussel werd vandaag ingepalmd door milieu-activisten van Greenpeace. Ze wezen op de financiële en klimatologische risico's van steenkoolinvesteringen in Tsjechië en haalden hun slag thuis.

8438095.jpg

Betoging van activisten van Greenpeace voor het hoofdkantoor van KBC in Brussel

In alle vroegte beklommen activisten de toegangspoort en rolden ze een spandoek uit om de bezoekers te dwingen tot het kiezen van 'steenkool' of 'hernieuwbare energie'. Greenpeace klaagt aan dat BNP Parisbas en ING al stopten met investeren in steenkool en dat KBC wel een stap zette in 2016, maar voor Tsjechië tot vandaag een uitzondering maakt. De organisatie wijst in een rapport op zowel de financiële als klimatologische risico's van steenkoolinvesteringen. Een aantal Tsjechen kwamen de vernietigingen van hun dorp zelfs aankaarten in Brussel.

De Europese Beyond Coal coalitie van ngo's mag dan nog zelfverzekerd verklaren dat Europa tegen 2030 vrij van steenkool zal zijn, in Tsjechië is coal nog altijd king. De verwarming van 40% van de Tsjechen komt vandaag van steenkoolcentrales. Om die centrales van steenkool te voorzien slorpte steenkoolmijnbouw in het noorden van Tsjechië al 82 dorpen op, zegt Vladimir Burt, de burgemeester van Horni Jiretin.


KBC financieert steenkoolprojecten in het land via zijn Tsjechische poot CSOB bank. CSOB stopte al honderden miljoenen in open steenkoolmijnen. Jan Rovensky is lid van de milieuraad in Litvinov, op dit moment staat de enige verbinding tussen zijn dorp en de rest van het land op het spel: 'Als hun plannen doorgaan zijn we omsingeld en van de buitenwereld afgesloten door mijnen aan de ene kant en het grensgebergte achter ons.'


Vladimir Burt geeft de historische context van zijn strijd: 'De sovjets zetten de snelle expansie van de mijnen tijdens de nazibezetting voort. Vanaf de jaren zestig werden hele dorpen verzwolgen. Het verzet tegen de mijn en tegen de sovjets smolt samen. Het is in onze streek dat de verzetsgolf van 1989 begon.' Nu vecht zijn gemeenschap tegen investeerders en de banken die hen financieren. Ze krijgen daar sinds kort ook steun uit internationale hoek voor. Horni groeide uit tot een internationale ontmoetingsplek en verzetshaard onder de slogan 'Wij zijn de grens'. Vorig jaar kwamen mensen uit heel Europa samen om de mijn een dag te bezetten en zo de productie lam te leggen.

Jan Rovensky denkt dat er nu een kantelmoment is aangebroken: 'Als de ontginningen in de vijf jaar dat hun licentie nog geldt niet uitbreiden, is het game over voor Czech Coal. De Tsjechische regering liet onlangs een beperkte uitbreiding van één mijn toe, waardoor de graafmachine van 150 meter lang en 60 meter hoog tot op 300 meter van de huizen van Litvinov kon komen. Maar Czech Coal kijkt naar CSOB voor geld en CSOB kijkt naar KBC voor goedkeuring.' De houding in Tsjechië is duidelijk: als het in Brussel regent, druppelt het in Praag.

De activisten lijken hun slag thuis te halen. KBC liet in een snelle reactie op de stunt van Greenpeace weten dat het al beslist had om vanaf juni 2018 geen nieuwe financiering van steenkoolcentrales en -mijnen meer toe te laten, maar van plan was om dat later aan te kondigen. Al maakt de bank nog één uitzondering: op bestaande steenkoolcentrales voor centraal aangestuurde verwarming. Volgens KBC is deze uitzondering noodzakelijk om de 40% Tsjechen die voor verwarming op steenkool aangewezen zijn niet in de kou te zetten. Zo komt de bank weer een stap dichter bij een uitspraak die Thomas Leysen, de voorzitter van de raad van bestuur van KBC, al in 2015 deed: 'Steenkool moet er absoluut uit.'

Bron: knack.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Talpa neemt aandeel in Tsjechische maker slimme sportcamera's

Talpa Networks heeft een aandeel genomen in het Tsjechische bedrijf Camvision. Hoe groot het belang is en wat het mediabedrijf van John de Mol ervoor betaalt, is niet bekendgemaakt.

Camvision houdt zich bezig met de ontwikkeling van de automatische registratie van sportwedstrijden die direct live kunnen worden uitgezonden via internet. Ook maakt het bedrijf sportanalysesoftware.

Talpa had eind vorig jaar al gezegd meer voetbalwedstrijden uit te willen zenden in een samenwerking met de KNVB. Met behulp van slimme camera's en software worden op VoetbalTV vanaf 1 september ongeveer 80.000 amateurwedstrijden per jaar uitgezonden.

Camvision werkt onder meer samen met Feyenoord. Ook de Zwitserse voetbalcompetitie, de Portugese voetbalbond en Rapid Wien zijn klanten van de Tsjechen.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Vodafone wordt een te grote speler

Dat Liberty Global en Vodafone vaker samen dingen doen, is onder meer in Nederland wel bekend: ze bezitten samen Ziggo, althans nog. Liberty Global wil nu zijn kabelbedrijven in Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Duitsland verkopen aan Vodafone. Worden Liberty Global en Vodafone samen te machtig?

In totaal gaat het om een overname van zo'n 18,4 miljard euro en goedkeuring voor de deal komt naar verwachting pas over een jaar in 2019. Vodafone zou zelfs azen op de overige 50 procent van Ziggo, maar dat is slechts een gerucht.

Liberty Global zegt verder in zijn persbericht dat er met de combinatie van bedrijven (Vodafone en Liberty Global) meer geïnvesteerd kan worden in Oost-Europa en Duitsland. Vooral Deutsche Telekom zou nu te dominant zijn. Wordt de dominantie van Vodafone en Liberty Global te groot? Of is het juist goed voor innovatie?

Bron: channelweb.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië bezocht door Nederlandse mesthandelsmissie

Vijftien mestverwerkende bedrijven en mestexporteurs zijn afgelopen week op handelsmissie naar Tsjechië geweest. Ze bekeken de mogelijkheden om daar mest en mestverwerkingsproducten af te zetten. Vooral het gebied rondom Pilsen lijkt daarvoor in aanmerking te komen.

izf0424.-detail.jpg

De export van mest- en mestverwerkingsproducten naar Duitsland lijkt door strenge regels af te nemen. Dat vraagt om het vinden van nieuwe afzetmarkten in het buitenland. De mestverwerkende bedrijven en -exporteurs verdiepten zich in de landbouw en regelgeving van Tsjechië. Deze verkennende missie werd opgezet met de Nederlandse ambassade in Praag. De veehouderij in dit EU-land is de afgelopen jaren flink geslonken, waardoor de beschikbare hoeveelheid dierlijke mest afnam. Daarnaast zijn in de jaren 90 in Tsjechië weinig fosfaatmeststoffen gebruikt. Hierdoor zijn er, anders dan in de Nederlandse bodem, weinig reserves opgebouwd.

6.300 euro per hectare
Tsjechië heeft relatief grote bedrijven. Ongeveer 19 procent van de agrarische ondernemingen heeft een bedrijf van 100 hectare of meer, samen bewerken zij bijna 90 procent van het totale landbouwareaal. Gemiddeld draagt de agrarische sector voor ongeveer 2,5 procent bij aan het bruto nationaal product. In 2015 was de gemiddelde landprijs 16,26 CZK (0.63 euro) per vierkante meter ofwel 6.300 euro per hectare.

Vanuit Nederland lijkt het gebied rondom Pilsen de meest logische regio om mest en mestverwerkingsproducten af te zetten. Deze regio is logistiek gemakkelijk te bereiken en de landbouw - voornamelijk akkerbouw - bedekt circa 50 procent van het totale gebied.

Bron: pigbusiness.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Webwinkel Zalando naar Ierland en Tsjechië

Vanaf augustus zal ook H&M-dochter Monki beschikbaar zijn voor klanten van Zalando. Met de lancering in Ierland en Tsjechië is de webwinkel voortaan aanwezig in zeventien Europese landen.

Ierland en Tsjechië zijn de eerste twee nieuwe landen voor Zalando sinds 2013. Het onlineplatform voor mode en lifestyle bereikt zo nog eens 15,4 miljoen burgers. Beide landen grenzen aan huidige Zalando-markten en worden bediend door de bestaande logistieke sites van de retailer. “We pakken onze uitbreiding slim aan door gebruik te maken van kennis uit onze bestaande Europese markten”, zegt co-CEO Rubin Ritter. “En we werken in de gebruikelijke Zalando-stijl: lanceren, leren, herhalen en schalen.”

Een andere manier om groei te realiseren op bestaande markten is ondersteuning voor meertaligheid. In Duitsland zal de site vanaf deze zomer ook in het Engels beschikbaar zijn, in Zwitserland ook in het Italiaans.

Deze twee maatregelen vloeien voort uit de strategie die dicteert dat Zalando tussen 2017 en 2020 zijn omzet wil verdubbelen. “Dat is anderhalf miljard euro nieuwe omzet ieder jaar”, aldus CEO Rubin Ritter zojuist. Ierland en Tsjechië samen zijn goed voor een modemarktpotentieel van acht miljard euro.

Bron: retaildetail.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Het wordt steeds moeilijker personeel te vinden in Tsjechië

Van elke honderd jobs in België waren er tijdens de eerste drie maanden van het jaar 3,5 vacant. In de bouw en industrie zijn dat er 3 op 100, in de dienstensector zelfs 5,1. Nergens in de eurozone hebben werkgevers het zo moeilijk om hun openstaande posities in te vullen, blijkt uit cijfers van Eurostat. Alleen in Tsjechië ligt de vacaturegraad hoger dan bij ons. Daar zijn er op honderd banen 4,8 vacant. Het gemiddelde van de eurozone bedraagt 2,1%, dat van de Europese Unie 2,2%.

Bron: hln.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Veeam breidt Tsjechische R&D-afdeling uit en zoekt nieuwe medewerkers

Veeam Software, leverancier van intelligente datamanagementoplossingen voor het Hyper-Available Enterprise, vergroot zijn aanwezigheid in Centraal-Europa. Het bedrijf opent een nieuw research & development-center in het Tsjechische Praag.

Engineers van Veeam Software gaan in dit center werken met datamanagement-, automation- en Hyper Availability-technologieën. Daarnaast vergroot Veeam zijn investering in lokaal talent door in Praag nieuwe banen te creëren op het gebied van marketing, softwareontwikkeling en -engineering, sales en human resources.

Het nieuwe kantoor is gevestigd in Holešovice, de hippe designwijk van Praag. Het ligt op steenworpafstand van het oude Veeam-kantoor in Karlin en is twee keer zo groot. Die oppervlakte is hard nodig: de afgelopen 39 kwartalen boekte het bedrijf een groei van dubbele cijfers. Dankzij de ruim opzet biedt het kantoor plaats voor meer dan 500 getalenteerde Tsjechische medewerkers, verdeeld over drie modern ingerichte verdiepingen. Binnenkort maakt het bedrijf bekend naar welke rollen het op zoek gaat.

Bron: executive-people.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Brussels Airlines huurt Tsjechische turboprop in

atr-72-czechairlinesclukas-musil-1280.jpg


BRUSSEL - Brussels Airlines huurt deze zomer een ATR 72-turboprop in bij Czech Airlines, zo bevestigt een woordvoerster van de maatschappij tegenover Reismedia. Daardoor beschikt de maatschappij over meer capaciteit in de drukke vakantieperiode.

De ATR 72 wordt van 1 juli tot en met 26 augustus iedere zaterdag en zondag gewetleasd en doet dan dienst op de routes naar Berlijn, Nice, Praag en Lyon. Per vlucht kunnen er 70 passagiers mee. Doordeweeks vliegt het toestel niet voor Brussels Airlines.

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Qatar Airways voert capaciteit richting Praag verder op

PRAAG - Qatar Airways verhoogt de capaciteit op de bestaande route tussen Doha en Praag. Eén van de twee dagelijkse vluchten, die op dit moment allebei worden uitgevoerd met een Airbus A320, wordt vanaf 28 oktober overgenomen door een Boeing 787-8 Dreamliner.

787qatarcboeing.jpg


Door de upgrade komen er dagelijks 122 extra stoelen beschikbaar op de route. Volgens Qatar Airways is de route erg populair, waardoor de uitbreiding noodzakelijk is.

De Airbus A320 heeft bij Qatar Airways 132 stoelen, terwijl de Boeing 787-8 Dreamliner in totaal 254 zitplaatsen telt.

Qatar Airways is sinds augustus 2017 actief op de route tussen Doha en Praag. Het aantal vluchten ging in december vorig jaar al omhoog door de toevoeging van een tweede dagelijkse vlucht.

Bron: luchtvaartnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Aegon stoot bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië af

Aegon verkoopt twee bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië aan branchegenoot NN Group. Met de overeenkomst is een bedrag van 155 miljoen euro gemoeid. 'Deze verkoop betekent een verdere rationalisatie van onze internationale activiteiten waardoor we ons nog beter kunnen richten op onze belangrijkste markten', zegt topman Alex Wynaendts van Aegon.

Aegon maakte de verkoop bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het resultaat werd gedrukt door onder meer een verlies op de verkoop van de Ierse activiteiten en beleggingsverliezen. De nettowinst bedroeg 491 miljoen euro, tegenover 907 miljoen een jaar eerder.

Bron: banknieuws.com
 
Bovenaan