Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Hoe groot is nu het verschil tussen de 2 paul?
   
 2. Tesco 24.4 tegen ecb 25.9
  En dan nog vriendelijk zeggen: 0% commission.:fool:
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 3. De nieuwe TESCO aankoop zal ik; slechts een klein bedrag, via het GROENE=OK betalen.
  Een kopietje van de kassabon, zal ik hier ter plekke aanbieden.
  Puur voor de lol!:stout:
   
  Luigi, hgmw en dennuzzz vinden dit leuk.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische economie verrast met recordgroei
  [​IMG]

  De Tsjechische economie heeft tijdens het tweede kwartaal een recordgroei genoteerd. In vergelijking met het voorgaande kwartaal kwam die uit op 2,3 procent, zo meldt het Tsjechische bureau voor de statistiek CZSO woensdag op basis van een eerste raming. Het gaat om het hoogste groeicijfer sinds het begin van vergelijkbare statistieken meer dan 20 jaar geleden. Analisten hadden gemiddeld genomen gerekend op een groei van 0,8 procent.

  Bovendien gaat het tot dusver om de hoogste groei voor het tweede kwartaal in de Europese Unie. Tsjechië heeft ook de laagste werkloosheidsgraad in Europa, zo blijkt uit statistieken van Eurostat.

  Het was vooral een sterke binnenlandse vraag die bijgedragen heeft tot de snelle groei in het tweede kwartaal.

  Bron: gva.be
   
  JanAverink vindt dit leuk.
 5. Gisteren kreeg ik inderdaad ook een 'nieuw schermpje' bij de Tesco. Toen ik tegen de kassière zei, dat ik gewoon in kronen wilde betalen drukte ze ergens op en verscheen het vertrouwde scherm. Ik kon zo snel niet zien wat ze deed, maar nu weet ik het gelukkig. Bedankt.
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  VW-management en vakbonden willen dat deel van Škoda naar Duitsland verhuist.
  Reuters citeert bronnen bij Volkswagen dat VW zich zorgen maakt over de concurrentie van Škoda.
  Volkswagen wil concurrentie beperken van de goedkope stabiele Škoda door een deel van zijn productie naar Duitsland te verplaatsen.
  Ze vinden in Duitsland dat Škoda "oneerlijke voordelen" heeft , namelijk het feit dat het merk de Duitse technologie kan combineren met goedkope arbeidskrachten in Tsjechië. Een gedeeltelijke productieverschuiving zou tot 2000 banen kunnen kosten in Tsjechië om Duitse banen veilig te stellen..
  Bronnen reuters.com , ceskenoviny.cz + n-tv.de.
   
  Olivier vindt dit leuk.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Schaeffler opent nieuwe fabriek Tsjechië

  [​IMG]
  De openingsceremonie (foto's: Schaeffler).
  Schaeffler heeft in Tsjechië een nieuwe productielocatie geopend. Daarmee versterkt de Schaeffler Group de koers voor groei in Oost-Europa. Met de nieuwbouw is een investering van 100 miljoen euro gemoeid.

  In de fabriek in Svitavy worden voornamelijk thermische managementmodules geproduceerd, die zowel in verbrandingsmotoren als in mobiliteitsconcepten van de toekomst kunnen worden toegepast.

  [​IMG]
  Thermische managementmodule van Schaeffler.
  Een thermische managementmodule regelt de temperatuur van de motor nauwkeurig. Hierdoor wordt op een energiebewuste en snelle manier het ideale temperatuurvenster voor motor en transmissie bereikt. Het resultaat is minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot en dus zuiniger auto’s

  Nieuwe banen
  De nieuwe fabriek zorgt voor zo’n 620 nieuwe banen in de komende 3 jaar. De bestaande fabriek in Lanškroun, nabij Svitavy, heeft al zo’n 280 personeelsleden in dienst. Over 3 jaar zullen in de regio dus in totaal 900 mensen bij Schaeffler werken. Hiervoor worden ook gekwalificeerde industrieel specialisten gezocht. De burgemeester van Svitavy is blij met de nieuwe banen, de mogelijkheden voor afgestudeerden en de nauwe samenwerking met scholen uit de regio.

  De meeste investeringen gingen naar nieuwe machines, zowel in de bestaande fabriek in Lanškroun als in de nieuwe fabriek in Svitavy. Er is alleen al 18,5 miljoen euro geïnvesteerd in het opzetten van het nieuwe productiepand in Svitavy.

  Dit jaar zullen nog eens zo’n 230.000 thermische managementmodules voor 3 grote autofabrikanten geproduceerd gaan worden.

  Bron: metaalmagazine.nl
   
  JanAverink vindt dit leuk.
 8. Wacht nog op een bonnetje van je Paul.
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Toekomstgericht melken met een communistisch verleden

  In Zuid-Bohemen, net boven de grens met Oostenrijk, bevindt zich het Middeleeuwse stadje Ceský Krumlov. Naast wel heel erg veel Chinese toeristen vind je er ook de grootste Tsjechische melkverwerker, en de enige die werkt met louter Tsjechisch kapitaal. Internationale bedrijven als Lactalis en Nestlé doen vergeten dat hier ooit het communisme heerste. Wat wel nog communistische sporen draagt, is de grootschalige melkveehouderij.

  [​IMG]
  “Voor weidegang zijn er gewoon te veel dieren. De stallen zijn erop gebouwd om veel daglicht binnen te laten”, legt Pavel Novotný uit.


  [​IMG]
  In de Madeta-vestiging in Ceský Krumlov wordt enkel blauwschimmelkaas bereid.


  Dit is het centrum van Europa”, stelt Jan Teplý, sales, marketing & purchase manager, en na zijn vader de nummer twee van Tjechische melkverwerker Madeta. “We houden er niet van wanneer je ons Oost-Europees noemt. Tot de val van het ijzeren gordijn hoorden we bij het Oostblok, maar dat was tegen onze wil.”

  Rood verleden
  Vóór de communistische partij de dienst uitmaakte in het toenmalige Tsjecho-Slovakije telde de landbouw er vooral kleine tot middelgrote familiebedrijven. Tijdens de jaren 50’ en 60’ van vorige eeuw werden zij gecollectiviseerd, en omgesmeed naar staatsbedrijven en coöperaties.
  [​IMG]

  Vooral jonge landbouwers verloren hun motivatie, en trokken naar de industrie. Uiteindelijk bleven vooral oudere mannen en vrouwen achter om het werk op het veld te klaren. Dat leidde tot productieverlies. De overheid zette toen sterk in op schaalvergroting, met moderne technologie en krachtige machines. Opvallend waren de grote verschillen in opbrengst tussen landbouwcoöperatieven, al naargelang het management.

  Grote en kleine producenten
  “Na de val van het communisme mochten de landbouwers hun gronden weer in bezit nemen. Sommigen namen het boeren opnieuw op als zelfstandige, kleinschalige landbouwer of als hobbyboer. Velen van hen hadden intussen echter andere bezigheden, en waren het boeren verleerd. Zij verkochten hun stuk grond met plezier aan grotere bedrijven”, vertelt Milan Novosad, Madeta’s verantwoordelijke voor de aankoop van rauwe melk.
  [​IMG]
  In de Madeta-vestiging in Ceský Krumlov wordt enkel blauwschimmelkaas bereid.

  “Zo komt het dat sommige van onze melkveehouders er maar 15 melkkoeien op na houden, terwijl andere er 500 hebben”, legt hij uit. In totaal leveren meer dan 1.500 melkproducenten 317 miljoen liter melk per jaar aan het bedrijf. Madeta verwerkt de melk op haar beurt tot 25.000 ton kaas en andere melkproducten - meer dan 230 verschillende - per jaar.

  Betere Duitse melkprijs
  De vestiging in Ceský Krumlov is maar één van de vijf fabrieken van de melkverwerker. Hier wordt enkel blauwschimmelkaas gemaakt. Vroeger rijpte de kaas in de ondergrondse tunnels waar Milan Novosad ons doorheen leidt. Die dateren, net als het kasteel en het historische centrum van de stad, uit de Middeleeuwen. Zo’n 250 melkproducenten beleveren de fabriek, die 120.000 L melk per dag verwerkt.
  [​IMG]
  Vroeger rijpte de blauwschimmelkaas van Madeta in de Middeleeuwse ondergrondse tunnels.

  De melkveehouders zijn niet aan de melkverwerker gebonden. Dat stelt Madeta op dit moment voor een probleem. “Doordat de melkprijs in het nabijgelegen Beieren (0,37 EUR/L) beter is dan de Tsjechische (0,33 EUR/L), verkopen sommige producenten hun melk liever daar. Nu Duitse melkveehouders geneigd zijn hun melk in Italië te verkopen, is daar voldoende vraag”, stelt Novosad.

  Vet in ere hersteld
  Toch maakt hij zich niet teveel zorgen. “De prijs is aan het stijgen op dit moment, en veel landbouwers zijn er trots op aan een 100 % Tsjechische melkverwerker te leveren.” Aan de zijde van de consument ziet hij ook gunstige evoluties: “De consumptie van boter is hier in twee jaar tijd gestegen van 4 naar 5 kg per persoon per jaar. Margarines op basis van palmolie hebben afgedaan. Mensen grijpen weer terug naar goede boter.”

  Ook naar kaas is er steeds meer vraag. “Consumenten vervangen worst en ander bewerkt vlees meer en meer door kaas, uit gezondheidsoverwegingen”, treedt Jan Teplý hem bij. Geheel in overeenstemming met onze nieuwe voedingsdriehoek stimuleert ook de Tsjechische overheid en voedingssector die beweging. “Het vet in kaas en boter is weer in ere hersteld”, klinkt het bij een enthousiaste Teplý.

  Melkproductie met Tsjechisch Rood
  En vet zit er in de kaas van Madeta. Milan Novosad meldt een vetgehalte tot 4,7 % in de aangeleverde rauwe melk, en een eiwitgehalte tot 3,9 %. De landbouwers in Zuid-Bohemen houden een traditioneel regionaal ras, Tsjechisch Rood, dat vooral verwant is aan Fleckvieh en Zimmenthal. “Tegenover de hoge vet- en eiwitgehalten staat een lagere productie: tussen de 6.000 en 8.500 kg per lactatie”, verduidelijkt hij.
  [​IMG]
  Bernartice telt 2.900 ha landbouwgrond: genoeg om de dierlijke mest van 1.700 koeien te kunnen afzetten.

  Landbouwcoöperatie Bernartice levert melk aan een coöperatie die contracten afsluit met Madeta. Er leven nu 1.700 koeien, waarvan 600 melkkoeien in productie (Tjechisch Rood). Algemeen directeur Pavel Novotný haalt productiecijfers aan van 7.500 L per koe per jaar, en 4,1 miljoen L per jaar voor het hele bedrijf.

  Zelfvoorzienend in voeder
  Met zijn 2.900 ha grond is Bernartice een gemiddeld Tsjechisch landbouwbedrijf. De directeur vertelt dat ze erin slagen om alle mest kwijt te raken op de akkers, en om volledig te voorzien in het eigen voeder. “500 ha is grasland. We produceren tarwe op 1.000 ha, koolzaad en wintererwt elk op 500 ha en luzerne en voederbieten op de rest.” Die aandacht voor voeder is historisch gegroeid: in het communistische tijdperk was net een tekort eraan de beperkende factor voor de veehouderij in het land.
  [​IMG]
  Landbouwbedrijf Bernartice voorziet haar 1.700 koeien van eigen voeder.

  De dieren blijven op stal. Ze krijgen er TMR (Total Mixed Ration) voorgeschoteld, met extern aangekochte vitamines en mineralen. “Voor weidegang zijn er gewoon teveel dieren”, legt Pavel Novotný uit. “De stallen zijn erop gebouwd om veel daglicht binnen te laten. We bieden de koeien veel comfort om ze te stimuleren.”

  Iedereen aandelen
  Van de 2.900 ha waarop de coöperatie teelt, is er slechts 400 in eigen bezit. De overige 2.500 ha pacht ze. “We hebben goede relaties met het dorp hier. We hebben heel wat land kunnen ruilen met de gemeente”, geeft Novotný nog mee.
  [​IMG]
  Ik leid dit bedrijf al 31 jaar, en dat doe ik met hart en ziel. Melk is mijn leven”, aldus Pavel Novotný.

  Het bedrijf is in handen van 320 coöperatieve aandeelhouders, waaronder de 46 personeelsleden. Dat, en het feit dat ze - volgens de algemeen directeur - een deftig loon en dito behandeling krijgen op het bedrijf, leidt ertoe dat er amper verloop is in personeel. “De afgelopen vijf jaar is er niemand opgestapt”, maakt hij zich sterk. Zelf is hij daar het beste voorbeeld van. “Ik leid dit bedrijf al 31 jaar, en dat doe ik met hart en ziel. Melk is mijn leven.”

  Europa
  Gevraagd naar de grootste problemen op het bedrijf noemt de directeur het eindeloze papierwerk, en het feit dat ze zonder informatie over het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie) verder moeten plannen voor de toekomst. Tsjechië vervoegde de Europese Unie pas in 2004.
  [​IMG]
  “Het vet in kaas en boter is weer in ere hersteld”, klinkt het bij Jan Teplý van Madeta.

  Ook voor Madeta hingen daar gevolgen aan vast. Jan Teplý betreurt dat Tsjechië niet helemaal klaar was om haar markt te openen: “De verschillende hygiënestandaarden hebben ons parten gespeeld. We merkten ook dat de markt enkel open is van west naar oost, en niet van oost naar west, tenzij voor minderwaardige, spotgoedkope producten. Daartoe behoren onze kwaliteitskazen dus niet.”

  Toekomst
  Madeta voerde bijvoorbeeld een kwart van haar productie uit naar Rusland. Met het embargo in augustus 2014 stopte dat van de ene dag op de andere. “Toch verkies ik EU-lidmaatschap”, berust hij. In eigen land zijn de verkiezingen nog maar net achter de rug. Andrej Babiš, multimiljonair en zakenman, en zijn partij ANO 2011 bleken de grote winnaars, ondanks meerdere rechtszaken voor fraude die deze voormalige minister van Financiën nog tegen zich heeft lopen. Hij is de oprichter en de eigenaar van de succesvolle Agrofert Group, een enorme holding met belangen in landbouw en industrie, en beloofde een businessman’s touch aan de regering te geven. Het communistische verleden is voorgoed begraven, lijkt het.

  Bron: landbouwleven.be
   
  henniekootstradekiel en Graltena vinden dit leuk.
 10. Jammer dat het niet beursgenoteerd is :p
   
 11. cor

  cor

  ik blijf er bij.......koeien horen in de wei...........
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Arcona verkoopt historisch kantoorpand in Praag

  De beursgenoteerde vastgoedbelegger Arcona Property Fund heeft het gebouw Drahobejlova 27 in Praag verkocht aan de Tsjechische Medische Kamer (CLK).

  [​IMG]
  Drahobejlova 27 in Praag
  De verkoopprijs bedraagt 96,96 miljoen Tsjechische kroon (3,79 miljoen euro), ruwweg het dubbele van de externe taxatiewaarde van eind 2016 van 50,85 miljoen kroon (1,90 miljoen euro). Arcona Property Fund verwacht de verkoop in het eerste kwartaal van 2018 te kunnen afronden. De intrinsieke waarde per aandeel stijgt door deze verkoop met 3,80 procent van 12,61 naar 13,09 euro.

  Het kantoorgebouw Drahobejlova 27 stamt uit 1930 en heeft een verhuurbaar oppervlak van 2.387 m2. Het was het eerste gebouw dat in 2004 door Arcona Property Fund werd aangekocht. Het ligt in de voorstad Vysocanska, zo’n 4,5 km ten oosten van het stadscentrum van Praag, in een gemengd woon- en winkelgebied. CLK, de koepelorganisatie van Tsjechische artsen, wil het gebouw als hoofdkantoor gaan gebruiken.

  Managing director Guy Barker van Arcona Capital Fund Management ziet de verkoop als een indicatie van de huidige sterke interesse van beleggers in Centraal-Europees onroerend goed. De verkoop past in het beleid van de directie om kleine non-core gebouwen te verkopen. Daarnaast is de verkoop ook fiscaal gunstig, zodat de belastinglast nihil is. De vrije cashflow uit de verkoop na aflossing op de banklening, circa 2,65 miljoen euro , staat ter beschikking van Arcona Property Fund.

  Bron: vastgoedmarkt.nl
   
  JanAverink vindt dit leuk.
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische Hamé Group neemt diepvriesproducent Agrimex Vestec over
  De Tsjechische Hamé Group heeft Agrimex Vestec overgenomen. Het eveneens Tsjechische bedrijf produceert diepvriesgroenten, fruit en fruitmixen. De verkoopprijs is niet bekend gemaakt. Volgens Hamé is Agrimex Vestec de grootse producent in dit segment in Tsjechië.

  "Met de aankoop van dit dynamische Tsjechische bedrijf betreden we een compleet nieuwe categorie diepvriesproducten, die een natuurlijke aanvulling zijn op ons portfolio van houdbare groenten," aldus Martin Štrupl, CEO Hamé Group. "We zijn een van de grootste spelers in Tsjechië die een nieuw distributiekanaal openen."

  Volgens de huidige eigenaar van Agrimex, Ryszard Nemoudry, zal de fusie hen helpen om in de toekomst verder te ontwikkelen waardoor de producten naar nieuwe markten over de grens kunnen gaan. Vanaf 1 december zal Agrimex Vestec volledig onderdeel worden van Hamé.


  Bron: agf.nl
   
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Neways breidt productiecapaciteit in Dečín uit
  Neways Electronics International is begonnen met de uitbreiding van zijn productiefaciliteit in het Tsjechische Dečín. Dit meldde de toeleverancier van elektronische componenten vrijdag.
  De financiële details van de uitbreiding werden niet vermeld.
  De bouwwerkzaamheden van een nieuwe hal zullen naar verwachting tegen het einde van 2018 afgerond zijn. Daarmee wordt de productiesite uitgebreid van 3.750 vierkante meter tot 8.250 vierkante meter. Neways meldde tevens dat de locatie voldoende ruimte biedt om het productiegebied nogmaals te verdubbelen.
  "De bouw van de nieuwe hal zal onze productiecapaciteit verhogen, zodat we de groeiende inkomende orders van zowel onze bestaande als nieuwe klanten ook in de toekomst op tijd kunnen verwerken", zei CEO Huub van der Vrande in een toelichting.
  Het aandeel Neways noteerde vrijdag op een rood Damrak 0,3 procent hoger op 13,89 euro.

  Door: ABM Financial News.
   
  JanAverink vindt dit leuk.
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Als werkloosheid genoeg daalt stijgen de lonen toch, bewijst Tsjechië
  Economen zien met enige verbazing dat een voortdurende banengroei en afname van de werkloosheid in zowel de VS als Europa vrijwel geen loonstijgingen weet uit te lokken. Leidt in de digitale economie een toenemende krapte op de arbeidsmarkt nog wel tot hogere lonen, is de vraag. Tsjechië laat zien dat ook op de arbeidsmarkt de wetten van vraag en aanbod nog steeds van toepassing zijn. De zeer lage werkloosheid lokt daar forse loonstijgingen uit.

  In Tsjechië is de werkloosheid gedaald tot 2,9%, het laagste niveau sinds het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in 1993, zo blijkt uit de jongste Eurostat-cijfers. Jan Vejmělek, hoofdeconoom van Komerční Banka in Praag, zegt dat de werkloosheid eigenlijk nauwelijks nog verder kan dalen.

  Het resultaat is dat bedrijven zich veel inspanning moeten getroosten om personeel aan zich te binden en dat de lonen inmiddels zeer stevig stijgen. De Europese Commissie verwacht dat de lonen in Tsjechië dit jaar met 7,1% stijgen en voorziet voor de komende twee jaar nauwelijks geringere plussen.

  [​IMG]
  De Oeso, de economische denktank van rijke landen, liet onlangs in de Economic Outlook zien wat er is gebeurd. Een arbeidsmarkt moet echt krap worden voordat de loonstijging gaat versnellen, precies wat zich in Tsjechië heeft voorgedaan. Pas toen de werkloosheid de 4% naderde accelereerde de loonstijging. Maar vanaf dat punt gaat het dan ook steil opwaarts. Vejmělek zegt: ‘Ik heb me er twee jaar geleden over verbaasd dat het loon nog zo weinig steeg. De versnelling kwam pas in 2016 opgang op een lager niveau van werkloosheid dan je zou verwachten.’

  Het Tsjechische verhaal heeft zijn eigen karakteristieken. Nog meer dan in veel andere Europese landen is de vergrijzing op de arbeidsmarkt een factor. Ieder jaar slinkt de beroepsbevolking met enkele tienduizenden personen. Daarbij kent Tsjechië door de zeer strenge migratiepolitiek nauwelijks een instroom van vluchtelingen en dus van potentiële nieuwe arbeidskrachten. ‘Er komen hooguit wat Oekraïners binnen’, zegt Vejmělek.

  Ook is Tsjechië op de arbeidsmarkt door zijn buffers heen. Werkt in Nederland 38% van de beroepsbevolking in deeltijd, in Tsjechië is dat volgens Oeso-cijfers slechts 5%. Het gemiddelde van de Oeso-landen staat op 17%. Terwijl in Nederland nog vele honderdduizenden werknemers langere werkweken zouden kunnen draaien, is die rek er in Tsjechië uit.

  Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is een middel om het arbeidsaanbod te vergroten. Vejmělek verwacht hier voor Tsjechië echter niet al te veel van: ‘De leeftijdsgrens voor het pensioen gaat traag omhoog en is nu ongeveer 65 jaar. Het nieuwe kabinet zou dit tempo kunnen versnellen, maar er zijn geen aanwijzingen voor een beleidswijziging.’

  De krappe arbeidsmarkt is een belemmering voor het bedrijfsleven. ‘Tal van bedrijven zien zich beperkt in hun mogelijkheden om te produceren’, zegt Vejmělek. ‘Ze maken minder dan ze zouden kunnen verkopen. Er is dan slechts één uitweg, en dat beseffen de bedrijven goed: volop investeringen om arbeid te vervangen door moderne technologie.’ Dit jaar groeien de investeringen volgens de Oeso met 6,6%.

  De Europese Centrale Bank hamert in haar streven om de inflatie in de eurozone op te voeren naar vlak onder de 2% regelmatig op de noodzaak van sneller stijgende lonen. Hoe zeer dat het verschil kan maken bewijst Tsjechië. Over de jaren 2015 en 2016 stegen de consumptieprijzen met 0,3% en 0,6%. Nu het loon sterk stijgt wordt voor 2017 2,4% verwacht.

  De inflatie was hoger uitgevallen als de centrale bank niet in april de wisselkoers van de Tsjechische kroon had vrijgegeven. Daardoor steeg de munt in waarde, werden importen goedkoper en werd de versnelling van de inflatie afgeremd.

  Bron: fd.nl
   
  JanAverink en dennuzzz vinden dit leuk.
 16. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Alfen opent energieopslagsysteem van 1,2 megawattuur bij zonnepark Tsjechië
  Global en Alfen hebben het eerste grootschalige energieopslagsysteem in Tsjechië in gebruik genomen. Bij zonnepark Prakšice is een batterijsysteem met een capaciteit van 1,2 megawattuur geplaatst.

  Het systeem wordt gebruikt om de fluctuerende opwekking van zonne-energie te balanceren met het vraagpatroon. Solar Global ontwikkelt, installeert en onderhoudt zonneparken en zonnepanelen op daken, en beheert op dit moment ruim 100 megawatt aan opwekcapaciteit. ‘Dit batterijsysteem slaat zonne-energie op, zodat deze beschikbaar is op momenten waar tekorten in het energienet vragen om vrijgave van deze energie’, zegt Vítězslav Skopal, de grootste aandeelhouder en oprichter van de Solar Global Group.

  Andreas Plenk, de Global Sales Director voor energieopslag bij Alfen, zegt: ‘Dankzij ons modulaire en gestandaardiseerde opslagsysteem konden wij dit project binnen 2,5 maand na gunning opleveren. Alfen heeft ervaring met alle toepassingen van energieopslag, variërend van het balanceren van grootschalige duurzame energiebronnen tot het reduceren van piekbelastingen van elektrische auto’s. Het combineren van duurzame energie met energieopslag is in heel Europa sterk in opkomst. Partijen zoals Solar Global begrijpen dat energieopslag de return-on-investment van wind- en zonne-energie vergroot. En we staan pas aan het begin van deze trend.’

  Volgend jaar staat een project van Solar Global gepland om een 10-megawattuursysteem te bouwen in Ochoz in de regio rondom Olomouc, dat het grootste energieopslagsysteem in Centraal- en Oost-Europa zal worden.

  Bron: smartstoragemagazine.nl
   
  dennuzzz en JanAverink vinden dit leuk.
 17. Dat is een flinke sprong voorwaarts, de opslag van de alternatieve energie was altijd een probleem en daardoor moesten er vaak conventionele centrales bijgeschakeld worden, sterker nog, de alternatieve energieopwekking kon nog niet zonder conventionele centrales om de pieken op te vangen en bij tekorten bij te schakelen.
   
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Brush HMA in Ridderkerk verhuist naar Plzen.
  Brush HMA (voormalig Holec), een bedrijf dat generatoren bouwt, heeft op 1 februari aangekondigd dat het voornemens is de nieuwbouw van de generatoren én een deel van de service- en aftermarket te verplaatsen naar de Brush fabriek Plzen in Tsjechië. Daarmee komen 166 van de 207 banen te vervallen. FNV Metaal is op voorhand niet overtuigd van de noodzaak van deze ingreep.

  Hoewel de markt voor generatoren wereldwijd niet goed is op dit moment, is er voor de producten die in Ridderkerk worden gemaakt wel degelijk een toekomst. Deze generatoren kunnen ook worden ingezet bij de transitie van olie- en gas naar meer groene energieleverantie. De mogelijkheid om de productie in Ridderkerk te houden, zal dus worden onderzocht.

  Bron: fnv.nl
   
 19. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische jager krijgt Vodafone en Deutsche Telekom in het vizier


  Moeten Deutsche Telekom en Vodafone zich zorgen gaan maken om hun Oost-Europese activiteiten? Als de voortekenen uit Tsjechië niet bedriegen is het antwoord ja.

  Miljardair Petr Kellner, een van de rijkste mensen van Oost-Europa (goed voor €10 mrd), gaat de strijd aan met de grote spelers in de sector. Zijn investeringsmaatschappij PPF Group, gevestigd in Amsterdam, telde afgelopen week €2,8 mrd neer voor de activiteiten van Telenor in Hongarije, Bulgarije, Servië en Montenegro.

  Analisten voorspellen een opschudding van de markt, doordat Kellner meer ruimte neemt voor experimenteren en kostenbesparingen en veel verstand heeft van de markt in voormalige communistische landen.

  [​IMG]
  Een winkel van Telenor in Belgrado. PPF, de investeringsmaatschappij van Petr Kellner neemt de activiteiten over.Foto: Reuters
  Verzekeringen en televisierechten
  Die verwachting is gebaseerd op de resultaten die PPF in Tsjechië heeft geboekt. Het nam daar eerder het grootste telecombedrijf over. PPF splitste de vastetelefoniedivisie af en sneed rigoureus in de kosten. Tegelijkertijd investeerde het in nieuwe activiteiten zoals verzekeringen voor mobieltjes en in televisierechten. Daarmee wist PPF de omzet de voorbije drie jaar met 31% te laten stijgen en de winst ruimschoots te verdubbelen.

  'De komst van dit financieel roofdier kan de boel flink opschudden', zegt telecomanalist Milan Vanicek van J&T Banka in Praag. Hij kwalificeert PPF als een agressievere en beweeglijkere aandeelhouder dan het Noorse Telenor.

  Ervaren concurrentie
  Feit is wel dat PPF in de nieuwe markten op moet boksen tegen ervaren rivalen, die er veel aan gelegen is om te scoren in Oost-Europa. Deutsche Telekom heeft net een nieuwe directeur Oost-Europa benoemd. Het Duitse concern zet daar in op groei door de combinatie van vaste en mobiele telefonie.

  In Servië moeten de Tsjechen het opnemen tegen staatsbedrijf Telekom Srbija en Telekom Austria. Maar minister van handel Rasim Ljajic is enthousiast over de komst van PPF. Hij hoopt op nieuwe investeringen in zijn land en meer concurrentie.

  Bron: fd.nl
   
 20. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Werkloosheid eurozone licht gedaald
  Gepubliceerd op 4 apr 2018 om 11:17

  LUXEMBURG (AFN) - De werkloosheid in de eurozone is in februari licht gedaald naar 8,5 procent, van 8,6 procent in de eerste maand van het jaar. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat.

  De werkloosheid daalde daarmee naar het laagste niveau sinds december 2008. Volgens Eurostat waren in februari in het eurogebied ruim 13,9 miljoen mensen werkloos.

  Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 7,1 procent, het laagste niveau sinds september 2008. Dat komt neer op 17,6 miljoen werklozen.

  Laagste werkloosheid in Tsjechië

  De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Tsjechië (2,4 procent). De werkloosheid was nog altijd het hoogst in Griekenland (20,8 procent). Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 4,1 procent gemeld.

  Verder waren in de eurozone 2,5 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen hadden bijna 3,6 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.

  Bron iex.nl
   

Deel deze pagina