Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

dennuzzz

Donateur
U neemt mij in de maling, mag ik hopen heer Averink.....Voordat de Tsjechische nationale bank de koppeling losliet stond de euro op 27.02 kronen voor een euro....Nu 25,90 kronen voor een euro....Hier hoef je geen raketgeleerde voor te zijn om te zien dat dit lager is...:)

Dit lijkt mij voor iemand die in een eurogebied woont (ondergetekende) geen verbetering....Voor de gemiddelde Tsjech daarentegen wel een verbetering. Vraag is wat dit op de langere termijn met de economie gaat doen. De koopkracht daalt voor eurolanden, dus zullen ze minder geneigd zijn te gaan kopen als zij minder waar voor hen geld krijgen.

Overigens lag de koers (bij 27.02) voor 1000 kc dicht bij de 37 euro.....;)
 
Laatst bewerkt:
Je bedoelt dus een lage koers van de Euro t.o.v. de Tsjechische Kroon en niet een lage koers van de Kroon t.o.v. de Euro. Vandaar de verwarring. Ik vind het niet zo ongunstig. Ik krijg voor 1 euro 26.07 kroon, dat is 38.35 euro voor 1000 kronen en dat is nog gunstig, de kroon is aan het stijgen t.o.v. de Euro, dat klopt, dus tijdig kronen kopen want de Tsjechische bank koopt zich gek maar kan de koers niet veel langer laag houden. Ik ben ook gebaat bij een lage koers van de kroon, maar ik woon nu eenmaal hier en kan het niet veranderen, mijn inkomen is nu eenmaal in Euro's. Ik heb echter ook al minder kronen gekregen voor mijn Euro's. Kreeg ik voor 1 euro maar 25 kronen, dat was dus 40.00 euro voor 1000 kronen. Het is allemaal niet zo schokkend, maar op een jaarinkomen is het heel wat. Ik wil ook wel graag 30 kronen voor een euro, dat is simpel zat, maar dat zit er echt niet aan te komen. Wat ik wel merk is dat de boodschappen hier knap duur beginnen te worden, je bent in Duitsland goedkoper uit. Veel Tsjechen kopen dan ook over de grens bij Zittau, het loont wel als je niet te ver moet rijden. Voor o.a. bouwmaterialen ben je in Polen stukken voordeliger uit, een tip voor mensen die nog een verbouwinkje te doen hebben.
 
Dat het wat goedkoper is geloof ik wel, veel Tsjechen gaan naar Zittau, maar dat kwaliteit zie ik niet zo. Dezelfde produkten worden hier ook in de Penny, de Norma, de Lidl en de Jip verkocht. Kwalitatief heeft de Jip ook goede spullen en ook behoorlijk wat keus. In Vrchlabi is een Kaufland en daar ligt een groot assortiment, te kust en te keur.
 
Prague, July 28 (CTK) - The Czech Republic may become a waste bin of Europe if the European Union does not support it because it has no chance to defend itself against the poor quality of food and other products sold in Czech supermarkets, Czech State Secretary for EU Affairs, Ales Chmelar, told CTK on Friday.

Hungary, Poland, Slovakia and the Czech Republic, which form the Visegrad Group (V4), recently complained in Brussels about products of the same brand name in their supermarkets being of poorer quality that in Western countries.

Chmelar said the Czechs cannot address another country on this issue since this is a problem of the whole European market rather than a single country.

He said the different quality of products resulted from the attitude of individual supranational chains and food makers to their customers.

The different contents of goods with the same wrapper was proved by several studies, one of which was done by the Czech Agriculture Ministry.

Last week, the V4 countries agreed in Budapest that they would demand that the EU deal with the issue. On Thursday, Slovak PM Robert Fico had talks with EC President Jean-Claude Juncker who promised to focus on it.

Chmelar said Juncker made a clear political pledge when he planned to meet the Czech, Hungarian, Polish and Slovak prime ministers in September and discuss the issue.

He said Juncker had an opportunity to show that citizens from Central and East Europe are not second-class citizens.

Chmelar said the V4 countries cooperate not only in poor quality of food, but also in refugee affairs and their rejection of the obligatory quotas for the redistribution of refugees. This stance has been widely criticised by other EU countries, however.

He said the V4 is not merely a complaining group. "But the topics in which we seek common solutions without complaining simply are not so visible," Chmelar said.

The V4 states have also decided to proceed jointly in the negotiations about the new seats of EU bodies that will move their headquarters from Britain after Brexit, he said.

Slovakia would like the European Medicines Agency (EMA) to be seated in its territory, while the three other V4 countries showed interest in the seat of the European Banking Authority (EBA).

Copyright 2015 by the Czech News Agency (ČTK). All rights reserved.
Copying, dissemination or other publication of this article or parts thereof without the prior written consent of ČTK is expressly forbidden. The Prague Daily Monitor is not responsible for its content.

 
Prague, July 28 (CTK) - The Czech Republic may become a waste bin of Europe if the European Union does not support it because it has no chance to defend itself against the poor quality of food and other products sold in Czech supermarkets, Czech State Secretary for EU Affairs, Ales Chmelar, told CTK on Friday.

Hungary, Poland, Slovakia and the Czech Republic, which form the Visegrad Group (V4), recently complained in Brussels about products of the same brand name in their supermarkets being of poorer quality that in Western countries.
Dat is toch wel een ongelooflijke zwijnerij om inferieure kwaliteit in kwaliteitsverpakkingen te verkopen. Het is bijna niet te geloven dat dit waar is. Zou dit ook gelden voor de producten uit de Vysegrad landen zelf? Ik moet zeggen dat het mij persoonlijk niet is opgevallen, de kwaliteit van het vlees wat hier verkocht wordt vind ik prima.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië trekt als eerste in Europa de rente op
De centrale bank van Tsjechië heeft donderdag de rente opgetrokken, en zet daarmee als eerste centrale bank in Europa een cyclus van renteverhogingen in. De Europese Centrale Bank is nog niet zo ver en zal voor de rente mogelijk weer wordt verhoogd een begin maken met de geleidelijke beperking van het opkoopprogramma van obligaties. Dit laatste gebeurt naar verwachting begin volgend jaar.

0,25%
Centrale bank Tsjechië verhoogt rente naar 0,25%

Kroon stijgt
De Tsjechische centrale bank trok het officiële rentetarief op van 0,05% naar 0,25%. In een reactie steeg de kroon tot de hoogste waarde ten opzichte van de euro sinds 2013, met 0,6% tot 25,94 kroon in een euro.
De munt was de afgelopen maanden al zo'n 4% gestegen door speculaties in de markt op een renteverhoging. Begin april had de centrale bank al een einde gemaakt aan zijn beleid om door middel van interventies op de valutamarkt de koers van de kroon ten opzichte van de euro stabiel te houden. Jiri Rusnok, de president van de Tsjechische centrale bank, noemde de waardestijging van de kroon 'adequaat' voor de economie van Tsjechië.

Inflatie reden voor ingreep
Een geleidelijke toename van de inflatie is de reden voor de renteverhoging. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar fluctueerde de inflatie steeds tussen de 0,1% en 0,6%. Dit jaar wordt iedere maand echter minimaal 2,0% gemeten en over juni werd 2,3% genoteerd.

Meer verhogingen in het verschiet
President Jiri Rusnok van de centrale bank zei in een toelichting dat er de komende twee jaar mogelijk meer renteverhogingen zullen volgen. Concreter kon de voormalig premier van Tsjechië, ondanks dat zijn medewerkers voorspellen dat de economie van het land harder groeit dan verwacht, naar eigen zeggen niet zijn.
Liam Carson, een analist die voor Capital Economics opkomend Europa volgt, noemt tegenover persbureau Bloomberg de renteverhoging het 'begin van een langzaam verkrappende cyclus'. 'De kans groeit dat we voor het einde van 2017 nog een renteverhoging zullen zien.'

In april gaf de centrale bank de maximumkoers voor de kroon tegenover de euro op. Doordat de angst voor deflatie geweken was, durfden de Tsjechen na drie jaar het plafond voor de munt los te laten.
Daarnaast proberen de beleidsmakers de stijgende huizenprijzen, die de afgelopen twee kwartalen het hardst opliepen van de hele EU, af te vlakken. Als de rente stijgt, daalt het bedrag dat mensen kunnen lenen.

Rusnok deelde in zijn toelichting een sneer uit aan de eurozone. 'In tegenstelling tot de eurozone ervaren wij een echte, zichtbare en robuuste groei van de salarissen en omdat de werkgelegenheid zich op recordniveaus bevindt stijgen de lonen nog sneller', zei hij op de persconferentie na het rentebesluit. 'Dat betekent een enorme geldinjectie, die vooral naar consumptie gaat, wat de drijvende kracht is achter het voortstuwen van de Tsjechische economie.'
Volgens recente voorspellingen van de Oeso komt de werkloosheid in Tsjechië dit jaar uit op 3,3% van de beroepsbevolking. Voor dit jaar wordt een inflatie voorzien van 2,3% en voor 2018 2,2%. De centrale bank van Tsjechië heeft donderdag zijn verwachting voor de groei van de economie dit jaar opgetrokken van 2,9% naar 3,6%. De groeiverwachting voor volgend jaar ging van 2,8% naar 3,2%.

Bron: fd.nl
 
Brno, August 8 (BD) – The Regional Court of Brno has issued two fines: 800 thousand crowns for Albert and 1.08 million crowns for Kaufland. The stores lost the cases against the Czech Agriculture and Food Inspection Authority. Photo: Maxpixel

The Food Inspection found 7 major issues at Kaufland stores. Firstly, a customer that bought fish fingers found only 30 instead of 36. Then, the tomatoes and oranges had the wrong country of origin written on the label. Customers could buy several types of “Best” pate that contained soy. The allergen was not mentioned on the packaging, Czech news server Aktualne.cz reported yesterday.

The stewed ham B-Unipack that was offered in the stores contained only 8% of protein, although the minimum requirement for ham is 10%. Vegetables and fruits were also in a very poor condition, unsuitable for sale. “15% of carrots sold in Kaufland had mold,” Pavel Kopřiva, a spokesman of Inspection Authority mentioned for Aktualne.cz.

Ahold (Albert supermarkets) had similar problems with fruits and vegetables. “In addition to that, they were selling liver, chicken thighs and sausages that were past their expiration date,” Kopřiva added.

Czech food stores are frequent receivers of fines from the Food Inspection. Last year the issued fines amounted to 127 million crowns and 141 million the year before.
 
Nou, ik klik wel aan van vind ik leuk, maar dit vind ik helemaal niet leuk, goed dat deze zaken aangepakt worden. Groente en fruit koop ik vaak in een kleinere winkel daarin gespecialiseerd, dan is de kwaliteit wel goed.
 
Bovenaan