Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Het is alweer uitgesteld. Hyundai zegt pas in april beslissing te willen nemen.

  Bron: novinky
   
 2. Tsjechische regering bestelt twee Airbus Corporate Jetliners

  De Tsjechische regering heeft bij Airbus twee Corporate Jetliners (ACJ) besteld. De toestellen, luxe versies van de A319, vervangen de huidige Tupolev Tu-154 die nu nog door de Tsjechen gebruikt worden. De ACJ’s van Tsjechië zullen worden aangedreven door CFM International CFM56-5 motoren.

  Het interieur van de ACJ’s kan snel worden omgebouwd voor het vervoer van soldaten of regeringsleden, zodat een zo efficiënt mogelijke inzet mogelijk is. Lufthansa Technik gaat het interieur installeren.

  Tsjechië is na Frankrijk en Italië het derde Europese land dat de ACJ selecteert. Andere landen die met de ACJ vliegen zijn onder meer Brazilië, Qatar, Thailand en Venezuela.
   
 3. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

 4. Ieren hardste werkers; Nederland in top drie

  Eurostat, het Statistische bureau van de Europese Unie, heeft becijferd dat de bouwnijverheid in Europa (25 landen) op jaarbasis 384 miljard euro aan waarde toevoegt. Die prestatie werd in peiljaar 2002 geleverd door 12,2 miljoen werknemers.

  Top drie
  Volgens de tellingen van Eurostat zijn individueel gezien de Ieren de absolute uitblinkers. Met een score van 76.600 euro ligt de arbeidsproductiviteit meer dan dubbel zo hoog als het Europese gemiddelde. Groot-Brittannië is een goede tweede met een productiviteit van 60.900 euro. Nederland completeert de topdrie met een doorsnee van 48.700 euro per werknemer.

  Oost-Europa
  Op het terrein van de arbeidsproductiviteit liggen de landen in Centraal- en Oost-Europa ver achter bij het westen. Litouwen is met amper 5800 euro per medewerker hekkensluiter. Hiervoor op de lijst staan Tsjechië (6600 euro), Hongarije (7900 euro) en Slowakije (8000 euro) presteren nauwelijks beter. Polen (9500 euro) en Letland (10.000 euro) doen het iets beter.

  In de analyse van Eurostat moet Duitsland maar liefst tien naties voorrang verlenen.

  Bron: zibb.nl
   
 5. Verkoopcijfers Europese levensmiddelenhandel nadert €1000 ml

  De jaarlijkse verkoopcijfers van Europese voedselretailers zullen vóór het einde van het decennium gezamenlijk de €1000 mld overstijgen, zo laat een studie van Mintel zien. Op het moment bedraagt de verkoop van zowel voedselproducten als overige artikelen door voedselretailers ongeveer € 909 mld; in 2009 zal dit zo’n € 1030 mld zijn.

  Mintel voorspelt dat gedurende het decennium de Europese verkoopcijfers met 36% zullen toenemen: van €783 mld in 2000 tot €1063 mld in 2010.

  De verwachting is dat er in Tsjechië een verdubbeling zal optreden en in Hongarije zelfs een verdriedubbeling, waarmee deze twee landen de snelst groeiende Europese voedselretailmarkten zijn.

  Frankrijk heeft momenteel de grootse voedselretailsector, met een waarde van naar schatting 190 mld in 2005; hierna volgen het Verenigd Koninkrijk (€156 mld), Duitsland (140 mld), Italië (99 mld) en Spanje (80 mld).

  Bron: agf.nl
   
 6. Minder biolandbouw in Tsjechië

  In Tsjechië is het areaal biologisch geteelde groente in 2005 met 3 procent gekrompen ten opzichte van 2004. In de tien jaar daarvoor was dit areaal juist constant gestegen, bericht Agra Europe in Londen.

  Bij elkaar hebben telers in 2005 op 255.000 ha biologische producten geteeld. Dat betekent een aandeel van 6 procent in de totale Tsjechische landbouw.

  Het inkrimpen van het biologische areaal is een opvallende verschijning. Tsjechië lijkt zich hiermee af te zetten tegen de huidige trend en situatie in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.
   
 7. Ahold rondt verkoop 3 winkelcentra in Oost-Europa af

  Ahold heeft de verkoop van drie winkelcentra in Oost-Europa aan ING Real Estate afgerond, meldt het supermarktconcern donderdag.

  De waarde van de transactie is 108 miljoen euro, deels bestaand uit contanten en deels uit terugbetaling van schulden aan Ahold.

  Twee van de winkelcentra zijn gelegen in Polen en een in Tsjechië.
   
 8. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  De verkoop betreft drie winkelcentra in Bielsko Biala en Elblag in Polen en in Karvina in Tsjechie. De verkoop werd begin december al aangekondigd.
   
 9. Het gemiddelde uurloon hoger

  Het gemiddelde uurloon in de twaalf eurolanden lag in het laatste kwartaal van vorig jaar 2,4 procent hoger dan in dezelfde periode van 2004, meldde bureau Eurostat vrijdag.

  In de EU als geheel gingen de arbeidskosten 2,9 procent omhoog. Vooral in Oost-Europa zitten de lonen in de lift.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 10. Tsjechië importeert meer vlees vanwege dalende productie

  In 2005 daalde de Tsjechische vleesproductie met ongeveer 11% naar bijna 421.000 ton. Vleesproducenten en vleesverwerkende bedrijven zijn daarom genoodzaakt extra vlees te importeren. Vooral de productie van kalfsvlees en varkenvlees nam af, respectievelijk met 16,2 en 9,8%.

  De import van rundvlees steeg in 2005 met 84,9%. Dit vlees wordt vooral ingevoerd uit Polen en Oostenrijk. Varkensvlees wordt voornamelijk geïmporteerd uit Duitsland, Nederland, Denemarken en Slowakije.
   
 11. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Hyundai zoekt logement in Nosovice

  Prague, March 19 (CTK) - South Korean car maker Hyundai has not yet officially announced its decision about the location of its new plant but the Koreans are already looking for accommodation for the delegation that would launch the project and for homes for the plant's staff in Nosovice, daily Pravo said Saturday.

  De Zuid Koreaanse autobouwer heeft zijn beslissing nog niet officieel aangekondigt, maar is nu toch reeds op zoek naar woningen, voor de delegatie die het project zal opstarten en de fabrieksstaff,in de buurt van Nosovice. Dit volgens Pravo.

  Volledig bericht (engels) :praguemonitor.com
   
 12. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Baumax plant gevoelige uitbreiding

  De Oostenrijkse bouwmarktketen heeft grootse plannen om zijn aanwezigheid in Tsjechië de komende jaren te verstevigen. Tegen 2010 moeten er 7 nieuwe filialen bijkomen, zei Jiri Sulc direkteur van de Tsjechische Baumax, vandaag op een persconferentie. De Tsjechische republiek is nu reeds de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor Baumax. Marketingexperten bevestigen dat, doe het zelf en tuinartikelen zeer gevraagde artikelen zijn bij de steeds toenemende oprichting van week-endverblijven.

  radio.cz

  Baumax.cz
   
 13. Winst Provimi stijgt naar EUR 47,6 miljoen

  Provimi heeft in 2005 een nettowinst behaald van EUR 47,6 miljoen, een stijging van 25% ten opzichte van de EUR 38,2 miljoen die de Franse diervoederproducent een jaar eerder boekte. Dit was te danken aan een betere productmix door hogere verkopen van premixen, honden- en kattenvoer en visvoer.

  Door overnames in Rusland en Hongarije en de ingebruikname van nieuwe fabrieken in Tsjechie en Hongarije verbeterde Provimi het afgelopen jaar zijn positie in opkomende markten. Ook dit droeg bij aan de margeverbetering
   
 14. Duvel Moortgat: nettowinst 2005 EUR 9,7 miljoen (8,4)

  De bierbrouwer Duvel Moortgat heeft over 2005 een nettowinst gerealiseerd van 9,7 miljoen euro. Dat is een stijging met 15,3 procent tegenover 2004, toen de nettowinst, omgerekend naar IFRS, uitkwam op 8,4 miljoen.

  De globale omzet van het basismerk Duvel nam met 5% toe in 2005. De abdijbieren van Maredsous gingen er met 17% op vooruit. De omzet van Bel Pils groeide met 12%, terwijl die van de luxepils Vedett bijna verdubbelde.

  In Tsjechie steeg de verkoop van de Bernard-bieren met 28% en in de VS nam de omzet van de Ommegang-bieren met 39% toe.
   
 15. Verlies voor České aerolinie

  Volgens voorlopige cijfers heeft ČSA in 2005 een verlies geleden van 500 miljoen kronen. In 2004 maakte ČSA nog winst van 320 miljoen, aldus de directeur Lašák.

  Lašák heeft zich ook uitgelaten over de privatisering van ČSA, hij denkt dat in het jaar 2008 geprivatiseerd wordt. De Tsjechische staat wil echter al in 2007 ČSA verkopen.

  De definitieve jaarcijfers worden pas in mei bekend gemaakt.
   
 16. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  Winter 2005-06 kostte veel, maar was ook goed de economie

  http://www.timesofoman.com/newsdetails.asp?newsid=27473

  de winter in tsjechie was 1 van de langste in meer dan 30 jaar.
  hier wat ++ en -- :

  - 35% méér boekingen naar de zon
  - gemiddelde temparatuur in januari en februari was 1-3 Celsius lager dan normaal
  - sneeuw bedekte het land in gheel januari en februari. delen van bohemen hadden 60 dagen met sneeuwbuien, normaal is dat 40 dagen.
  - er is de helft meer uitgegeven aan sneeuwruimen. de schade aan de wegen moet nog worden opgemaakt.
  - Allianz verzekeringen meldt 24x meer claims, Ceska Pojistovna (de grootste verzekeraar in de CZ) meldt 30x meer. in 2006 tot nu toe 55.000 auto-schades.
  - voor de huishoudens zullen de gasrekening 9% hoger en de electra 4.8% hoger uitvallen.
   
 17. Antonovs 124

  Zestien NAVO- en EU-landen krijgen beschikking over zes Antonovs 124

  Zestien landen van de NAVO en/of de EU ondertekenen donderdag in het Duitse Leipzig een akkoord met een Russische onderneming. Dat zal het hen mogelijk maken een beroep te doen op zes grote transportvliegtuigen, Russische Antonovs 124. Zo is woensdag vernomen van de NAVO-woordvoerder.

  Veel westerse landen worden bij buitenlandse operaties geconfronteerd met hun gebrek aan grote transportvliegtuigen. Ze zijn dan dikwijls genoodzaakt toestellen van Russische of Sovjetmakelij te huren. Het SALIS-akkoord (Strategic Airlift Interim Solution) dat donderdag wordt ondertekend door de Duitse defensieminister Franz Josef Jung, moet dat euvel verhelpen.

  Zestien lidstaten van de NAVO en/of de EU zullen ingeval van nood voor militaire operaties op grote afstand de beschikking hebben over zes Antonovs 124. De kostprijs per vlieguur zal "beduidend lager liggen dan wat gangbaar is op de commerciële markt", zei NAVO-woordvoerder James Appathurai woensdag. De betrokken landen zijn Canada, Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovakije, Slovenië en Zweden.

  De transportvliegtuigen worden ter beschikking gesteld door de Russische onderneming Ruslan-SALIS Gmbh, aldus een Duitse militaire woordvoerder, luitenant-kolonel Hartmut Beilmann. Twee Antonovs zullen vanuit Leipzig beschikbaar zijn binnen de drie dagen. Twee zullen vanuit Rusland binnen de zes dagen beschikbaar zijn, en nog twee, eveneens vanuit Rusland, binnen de negen dagen.

  Het vliegtuig is uitermate geschikt voor grote en zware ladingen tot 150 ton en luchtvracht met onhandige afmetingen. De neus van het vliegtuig kan omhooggedraaid worden zodat vracht gemakkelijk naar binnen kan worden gereden.

  Technische gegevens van de Antonov 124
  Lengte: 69,10 meter
  Spanwijdte: 73,30 meter
  Lading: 150 ton
  Maximum startgewicht: 402.000 kg
  Vliegbereik: 4.500 km
  Motoren: Ivchenko Progress ZMKB D-18T turbofans
   

  Bijgevoegde bestanden:

 18. Laagste fruitoogst in zeven jaar in Tsjechië

  De sterk dalende fruitopbrengst in 2005 in Tsjechië kan kansen opleveren voor Nederlandse leveranciers van kassen en ander beschermingsmateriaal. De fruitopbrengst in Tsjechië was met 164.000 ton 19% minder dan in 2004, de laagste in zeven jaar. Oorzaak was de beschadiging van de oogst door lentevorst, zegt Martin Ludvik, secretaris van de Tsjechische Associatie van Fruittelers. Het totale verlies, vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, wordt geschat op zo'n 7,1 miljoen euro.

  Volgens Ludvik is de enige troost de goede kwaliteit van het geoogste fruit. De sector had nauwelijks met plagen of ziektes te maken. De appelopbrengst daalde met 15% tot slechts 138.440 ton, een dieptepunt sinds 1998. Ook werden er 60% minder kersen en 55% minder abrikozen geoogst, respectievelijk 986 en 2.900 ton. Ook de opbrengst van morellen, perziken, pruimen en bessen wordt met de jaren steeds kleiner, melden de Tsjechische telers.

  Tsjechië bezit 17.134 ha aan fruitboomgaarden, waarvan de appelteelt met 9.075 hectare het grootste deel uitmaakt.

  Bron: Agri Holland
   
 19. Concurrentievermogen EU valt sterk terug

  De concurrentiekracht van de Europese Unie is tussen 2000 en 2005 flink gedaald. In 2000 noteerden vijf EU-lidstaten in de top-10 van de meest competitieve landen. Vorig jaar waren er dat nog drie. In 2000 haalden tien EU-lidstaten de top-20, in 2005 nog slechts zes. De Europese leiders engageerden zich in 2000 in Lissabon om van de EU in 2010 de meest concurrentiële regio in de wereld te maken. Deze doelstelling lijkt halverwege onhaalbaar.

  Tien van de vijftien oude EU-lidstaten zagen hun concurrentiekracht de voorbije vijf jaar dalen. De zwaarste tuimelingen tussen 2000 en 2005 waren voor Luxemburg (-22 plaatsen), Ierland (-21), Italië (-17) en België (-14). Eén land, Duitsland, bleef status-quo.
  Slechts vier van de 15 oude EU-lidstaten zagen hun concurrentiekracht verbeteren: Denemarken en Zweden stegen elk tien plaatsen, Finland vijf en Portugal één.

  De redding van Europa's concurrentiekracht komt niet van de Centraal- en Oost-Europese landen die in mei 2004 tot de EU toetraden. Integendeel, ook hun concurrentiekracht boert achteruit. Tsjechië zakte van 32 naar 38 en Hongarije van 26 naar 39. Polen tuimelt 16 plaatsen naar 51.

  Terwijl het concurrentievermogen van de EU zwaar achteruit boert, is die van Europa's belangrijkste concurrenten stabiel of stijgende. De VS zakten van de eerste naar de tweede plaats. Japan klom van de 21ste naar de 12de stek. India bleef stabiel (van 49 naar 50). Enkel de competitiviteit van China kreeg een tik: van 41 naar 49.

  Bron: Tijdnet
   
 20. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Arbeiders betogen voor InBev-zetel in Jupille

  Ongeveer 1.500 werknemers hebben vrijdagnamiddag in Jupille deelgenomen aan de interprofessionele manifestatie tegen de intra-Europese delokaliseringen na de oproep van het Luikse gemeenschappelijke vakbondsfront.

  De actie vond plaats voor de "Jup Tower", het gebouw waar de administratieve diensten van InBev zitten en die de directie naar Hongarije en Tsjechië wil overbrengen. De delokalisering zal 120 werknemers hun baan kosten. De betogers kleefden kleine aanplakbiljetten met de vermelding "C4" op de ruiten van het gebouw. Luikse PS-politici, zoals burgemeester Willy Demeyer, en politici van cdH en Ecolo namen deel aan de betoging. (Belga 17:23)
   

Deel deze pagina