Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Citytrips naar Praag iets minder populair

De citytrips noteren per eind oktober een stijging van 5,6 pct. Vooral marktleiders Parijs (+24,2 pct) en Londen (+34,6 pct) scoren deze winter uitstekend. Barcelona (-4,3 pct) geeft wat terrein prijs. Rome daarentegen noteert een groei van 10,9 pct. Ook Wenen (+8,2 pct), Venetië (+2,1 pct) en Amsterdam (+7,7 pct) gaan vooruit. Lissabon (-37,2 pct), Berlijn (-23,7 pct) en Praag (-6,7 pct) zijn momenteel minder populair. Voor de komende winter zijn de vooruitzichten dus "positief", zo besluit ABTO. Toch mag de sector niet op zijn lauweren rusten en moet er rekening gehouden worden met het wijzigende consumentengedrag en met de "dreiging of de opportuniteiten" van internet, nieuwe media en lowcost, aldus nog ABTO. (belga/hln)
 

Freddy2005

† In Memoriam
Autobusbouwer Karosa wordt Iveco

De grootste Tsjechische autobusconstructeur Karosa zal vanaf volgend jaar zijn naam in Iveco Czech Republic veranderen. Ook de bussen zullen vanaf dan de naam "Irisbus-Iveco " dragen. Dit is vandaag door de onderneming beslist. Met de naamsverandering is de volledige integratie in het Iveco concern afgerond. Iveco bezit 98 procent der aandelen van Karosa. Voor het lopende jaar wordt met een rekordverkoop en een produktiestijging van 22 procent gerekend.

radio.cz

karosa.cz De website draagt reeds de nieuwe naam op de Engelse en Russische pagina's.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Russische Lukoil plant tankstations Jet te kopen

large_280218.jpg

Lukoil, de grootste olieproducent van Rusland, is van plan de Jet-tanstations te kopen. Dat heeft een topman gezegd. Het Russische bedrijf verwacht de overname van de 376 tankstations van het Amerikaanse ConocoPhillips tegen het einde van de week af te ronden. Dat zegt Lukoil-vice-voorzitter Leonid Fedun,. Een prijs werd niet bekendgemaakt.

Het gaat om tankstations in België (het vroegere Seca), Tsjechië, Slovakije, Polen, Hongarije en Finland. Voor België gaat het om 156 tankstations of zo'n 8 procent van de Belgische markt. Voor de andere landen gaat het om zo'n 3,5 à 5,5 procent van de markt. Volgens Fedun moet de overname het bedrijf de kans bieden de verkoop van geraffineerde olieproducten op te trekken met een vijfde. Lukoil bezit al 5.400 tankstations in 12 landen, onder meer de VS en Turkije. Het bedrijf bekijkt ook de overname van Ceska Rafinerska, de grootste raffinaderij van Tsjechië. (belga/hln)

11/12/06 19u36


.................
Christlightsline.gif
 

Freddy2005

† In Memoriam
Delvita

Een derde van de Delvita filialen zou gesloten worden.

Van de 96 winkels die de Duitse ReWe groep vorige maand overnam, zal waarschijnlijk een derde gesloten worden. De anderen zullen als Billa verder gaan. Dit wordt vandaag door Mlada fronta Dnes gemeld. De sluitingen zullen voornamelijk in kleinere steden doorgevoerd worden.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Vašek schreef:
Het Praagse Ruzyne vliegveld heeft vandaag 10 miljoenste reiziger gevierd. ....(09-11-06)

Ondertussen zijn er gisteren reeds meer dan 11 miljoen reizigers geteld. Dit is een nieuw record. Vorig jaar haalde men 10,8 miljoen reizigers. Ruzyne hoopt eind december 11,5 miljoen passagiers te halen.

radio.cz
 
Arriva verwerft busbedrijf in Tsjechië

Het Britse busbedrijf Arriva neemt Transcentrum Bus in Tsjechië over als uitvalsbasis voor activiteiten in dit land. Met de overname is £ 5 mln gemoeid. Transcentrum telt 120 bussen en 200 werknemers.

Bloomberg
 
Persbericht Inbev - uitbreiding contract met LogicaCMG

InBev breidt uitbestedingsovereenkomst met LogicaCMG voor haar bedrijfs- en applicatiediensten uit tot Centraal- en Oost-Europa

InBev N.V. kondigt vandaag aan dat ze haar Centraal- en Oost-Europese bedrijfs- en applicatiediensten uitbesteedt aan LogicaCMG.

Deze transfer naar LogicaCMG heeft betrekking op ongeveer 40 werknemers in de volgende landen: Bulgarije, Hongarije, Kroatie, Montenegro, Oekraine, Roemenie, Rusland, Servie en de Tsjechische Republiek.

De overplaatsing van het personeel en de lancering van de diensten zijn gepland op 1 januari 2007. Alle betrokken InBev-werknemers krijgen de kans over te stappen naar LogicaCMG.

Claudio Garcia, Chief People and Technology Officer bij InBev, verklaarde: 'Na de geslaagde overgang van onze West-Europese bedrijfs- en applicatiediensten naar LogicaCMG eerder dit jaar, zullen we onze applicatiediensten nu verder stroomlijnen door ook onze Centraal- en Oost-Europese bedrijfssystemen over te brengen naar LogicaCMG. Dit zal ons toelaten onze applicatiediensten op consistente wijze uit te voeren in heel Europa en de kosten te beperken terwijl we sterke niveaus van dienstverlening behouden.'

FD.nl/Betten
 
Uitvoer verse Nederlandse groenten en fruit

De uitvoer naar Tsjechië is met 10% toegenomen, van 36 naar 39 miljoen kg. Deze toename was vooral aan de peen en de tomaat te danken. Er ging wel minder komkommer en paprika naar Tsjechië

Agri Holland
 
Vraagtekens bij sluiting suikerfabriek Eastern Sugar

De Tsjechische Land*bouwkamer overweegt naar het Europese Hof van Justitie te stappen vanwege het besluit van Eastern Sugar, een van de groot*ste suikerraffinaderijen van het land, om zijn quota in te leveren bij Europa. Het bedrijf is een dochteronderneming van Tate&Lyle en van Südzucker en maakte vorig jaar nog zo'n 2,3 miljoen euro winst. Volgens de Tsjechische bietentelers willen de eigenaars van Eastern Sugar hen uit de markt duwen om hun thuismarkt te beschermen.

Om de Europese hervorming van het suikerbeleid te doen slagen, is het nodig dat er een herstructurering komt van de suikerindustrie. Volgens de Tsjechische Landbouwkamer volgt het besluit van Eastern Su*gar de letter, maar niet de geest van het plan om de suikerproductie in Europa te verlagen. De Commissie viseert immers de niet rendabele suikerbietenteelt. Südzucker en Tate&Lyle rechtvaardigen hun beslissing door te wijzen op negatieve vooruitzichten op lange termijn.

De lokale boeren vinden het echter vreemd dat Eastern Sugar ook niet bereid blijkt om een bod van een Tsjechische concurrent te overwegen. Zo zou Cukrovary TTD, de grootste suikerproducent van het land, belangstelling hebben voor de quota. Het bedrijf kondigde onlangs aan 55 à 70 miljoen euro te willen investeren in de productie van bio-ethanol en de daarbijhorende aankoop van suikerquota.

Eastern Sugar, dat ook van plan is om zijn activiteiten in Hongarije en Slowakije te beëindigen, krijgt van Europa 730 euro per ton herstructureringssteun. Aan de sluiting van hun Tsjechische fabriek verdienen de eigenaars zo'n 205 miljoen euro. Na gesprekken met het landbouwministerie zijn ze bereid om 29,3 procent van dat bedrag aan de telers te zullen uitkeren.

Bron: Agrarisch Dagblad
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e47626i20061211

de verkoop van militaire vliegtuigen aan Nigeria is bijna rond. het betreft een levering van L-159 lichte gevechtsvluchtuigen.
in voorjaar 2007 wordt de beslissing genomen door het tsjechische kabinet.

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e47613i20061211

vorige week was de nigeriaanse president op bezoek in tsjechie.
volgens hem kan de CEZ ook nog wel veel werk gaan verzetten in nigeria in de toekomst.

NB : eea zou ook wel eens gunstig kunnen uitpakken voor tsjechie ... nigeria staat op de zesde plaats van grootste olie-producerende landen.
 
Bovenaan