Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechie op diamantbeurs

De eerst Tsjechische onderneming is lid geworden van de diamantbeurs in Antwerpen.De president van D.I.C uit Plzen, Premysl Synek, is lid geworden van de "Beurs voor diamanthandel" in Antwerpen. De beurs in Antwerpen is een van de oudste ter wereld maar wel de belangrijkste.



dic.as

Wie nog wat spaarcenten over heeft kan hier beslist wat vinden voor onder de kerstboom. ;)
 
Skoda breekt productierecord

Voor het eerst in de historie van Skoda is het productievolume boven de half miljoen uitgekomen. Bovendien verkocht de Tsjechische Volkswagen-dochter meer auto’s dan ooit te voren. Skoda maakt een speciaal jaar mee. In vergelijking met vorig jaar steeg in 35 van de 90 afzetlanden de afzet, terwijl op 20 markten een recordverkoop is neergezet.

Skoda zat afgelopen jaar al dicht bij de mijlpaal van 500.000 geproduceerde auto’s. De teller productie bleef echter steken op 494.637 stuks. Dat aantal werd op 20 november gepasseerd. Twee dagen passeerde Skoda het aantal van een half miljoen. Het bedrijf denkt dit jaar op 530.0000 verkochte auto’s uit te komen.

In de eerste tien maanden van dit jaar boekte Skoda verkooprecords in twintig landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, België, Griekenland, Saudi Arabië, Rusland, India en Taiwan. Skoda bouwt zijn modellen in Tsjechië, Bosnië Herzegovina, India, Kazachstan en Oekraïne. Volgend jaar start de bouw van Skoda’s in China en Rusland.

AutoTelegraaf
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e46310i20061123

het zuid-koreaanse bedrijf Kos Wire gaat in Lovosice een fabriek bouwen.
de pand gaat CKR 625 miljoen kosten. men gaat er roestvrij stalen draden produceren.
eind 2007 moet de bouw klaar zijn en zullen er 90 mensen werk vinden.
Kos Wire bestaat sinds 1969, heeft 450 mensen in dienst en heeft in Zuid-Korea 6 fabrieken waar men zo'n 4.000 ton draad prduceerd.

voor wie goed is in zijn/haar koreaans : http://www.koswire.com/
 

Freddy2005

† In Memoriam
Belgische bedrijven bijna uit top 500 Europa's snelstgroeien

De Belgische ondernemingen zijn bijna verdwenen uit de top 500 van de snelst groeiende ondernemingen van Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van de snelst groeiende werkgelegenheid creërende ondernemingen van "Europe's 500, Entrepreneurs for Growth". Entrepreneurs for Growth is een onafhankelijke organisatie die meer dan 2.000 pan-Europese ondernemers van snelgroeiende bedrijven vertegenwoordigt.

De voorbije vier jaar gingen de resultaten van de Belgische ondernemingen sterk achteruit. In 2002 en 2003 stonden nog twee Belgische bedrijven in de top 5, in 2005 was dat nog maar één in de top 20. Nu staat de eerste Belgische onderneming pas op de 75ste plaats. Het gemiddeld aantal jobs dat jaarlijks per onderneming gecreëerd werd, daalde van 131 in 2005 tot slechts 56 in 2006. Voor de hele top 500 geldt er een gemiddelde van 99 jobs per onderneming per jaar.

Centraal- en Oost-Europa rukken op
De listing toont duidelijk aan dat de nieuwe Europese lidstaten van Centraal- en Oost-Europa de West-Europese landen voorbijsteken. En dat zowel op het vlak van aantal nieuwe jobs als op het vlak van omzetgroei.

Tsjechië, Estland, Letland, Hongarije, Litouwen, Polen en Slovenië zijn allemaal nieuwkomers op de lijst van dit jaar. Samen zorgen die landen voor een gemiddelde jaarlijkse groei van 21,1 pct tegenover 18,3 pct bij de andere Europese lidstaten en EVA-landen (Europese Vrijhandelsassociatie).

Ongeveer 66 procent van de top 500 behoort tot de categorie van middelgrote ondernemingen. (belga/hln)

24/11/06 18u34
 
VW en GM plannen goedkope auto voor groeilanden

Volkswagen en General Motors bestuderen elk apart plannen voor de productie van goedkope wagens bestemd voor verkoop in de zogenaamde groeilanden. VW finaliseert plannen voor een lagekostauto op basis van de nieuwe generatie Polo. Dat bericht het gespecialiseerde tijdschrift Automotive News Europe op basis van bedrijfskringen en bronnen in de autowereld.

Bij Volkswagen draagt de wagen de codenaam EM (emerging market). De auto zou een prijskaartje van circa 6.500 euro dragen. Volkswagen zal hiervoor gebruik maken van technologie en onderdelen van haar Tsjechisch dochterbedrijf Skoda.

De auto's zullen bestemd zijn voor China, Rusland, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa, en dit tegen 2009. Er worden zowel drie-, als vier- en vijfdeursmodellen voorzien. General Motors wil ook een graantje van die markt meepikken en heeft plannen voor een 'lower-medium' auto van circa 8.000 euro. Volgens Nick Reilly, voorzitter van GM Asia-Pacific, richt het concern zich hiermee op China, India en Oost-Europa.

Skynet Nieuws
 

Freddy2005

† In Memoriam
"Volkswagen Vorst moet 20 procent goedkoper worden"

De top van de Duitse metaalvakbond sluit niet uit dat een nieuw model van Audi gemaakt zal worden in Vorst, maar dan moet de Belgische fabriek minstens twintig procent goedkoper worden.

Dat is gebleken op een vergadering van de Europese metaalvakbonden in Brussel. Ze buigen zich over een gezamenlijke strategie voor de herstructurering bij Volkswagen.
Al jaren maken de metaalvakbonden van verschillende landen afspraken onder elkaar over een verdeling van de inspanningen. Of ze proberen dat althans te doen.
In het dossier Volkswagen is het tot nu stroef verlopen, onder meer door de eigengereide opstelling van de Duitse vakbond IG Metall. Tony Jansen, voorzitter van de Europese Metaalbond, hoopt dat de krachten vandaag opnieuw worden gebundeld.


Naast Belgen zijn ook vakbondsmensen uit Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Tsjechië en Slovakije bij de vergadering aanwezig.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e46631i20061128

tsjechen die buiten tsjechie werken, zullen dit jaar zo'n CKR 30 miljard mee naar tsjechie terugnemen.
hiermee staat tsjechie op nummer 46 van de 158 landen die op deze ranglijst van de Wereld Bank staan .
slowakije stuurt zo'n CKR 9.7 miljard naar huis. mexico spant de kroon met CKR 575 miljard, zo'n 3% van hun Bruto Nationaal Inkomen.
wereldwijd zal het naar-huis-stuur-geld zo'n CKR 6.200 miljard zijn.
 

Marcel

Moderator
een domper op het vorige bericht

bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e46758i20061129

de tsjechen gaan meer betalen aan stroom. en wel gemiddeld 7.9% !!
in verschillende regio's in tsjechie hanteert men andere prijzen en daardoor fluctueert de stijging tussen 7.6-8.7%.
op dit moment betaalt men in tsjechie 30% minder voor stroom dan in duitsland. het is de bedoeling om deze prijzen in de komende jaren gelijk te trekken.

NB : gaat men dan de salarissen ook gelijktrekken ???
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ahold verkoopt Poolse supermarkten aan Carrefour

AMSTERDAM - Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, heeft zijn Poolse supermarkten verkocht aan Carrefour. Voor 375 miljoen euro nemen de Fransen de winkels en de schulden over van Ahold. Of er sprake is van een boekwinst, wilde een woordvoerster niet onthullen.
Het gaat om 179 Albert-supermarkten, verspreid over het gehele land, en 15 compacthypermarkten onder de naam Hypernova. Ook vier benzinestations behoren tot de Poolse activeiten van Ahold. Ahold is sinds 1995 actief in Polen en heeft daar op dit moment ongeveer 10.000 mensen in dienst.

De verkoop maakt deel uit van een bredere strategische heroriëntatie die Ahold vorige maand bekendmaakte. Naast de Poolse supermarkten worden ook activiteiten in Slowakije van de hand gedaan. De woordvoerster wilde niet aangeven of er al gesprekken gaande zijn met partijen die geïnteresseerd zijn in de Slowaakse activiteiten.

Wel gaf ze aan dat de opbrengst van de verkoop van de Poolse supermarkten zal worden geïnvesteerd in de supermarktactiviteiten van Ahold in Tsjechië.

Naar verwachting zal de verkoop worden afgerond in het eerste halfjaar van 2007.

standaard.be
 
Bovenaan