Duurste Tsjechische film ooit, 'Medieval' (Jan Žižka), 8 september in premiere

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Duurste Tsjechische film ooit, 'Medieval' (Jan Žižka), krijgt trailer

Bron: moviemeter.nl, vrijdag 2 september 2022, door Thijs van der Wel

Gisteren is de trailer uitgebracht voor een film waar in Tsjechië, maar ook daarbuiten met hoge verwachtingen naar wordt uitgekeken. Die trailer is voor Medieval (ook wel bekend als Jan Žižka), de duurste film die het Centraal-Europese land ooit uitbracht. Ook aan de cast valt te zien dat het een film met ambities is, aangezien Michael Caine en Ben Foster aangetrokken zijn. Die laatste laat het bloed in de trailer al flink vloeien.

1122738.jpg

Medieval speelt zich af in Bohemen in de 14e eeuw, waar een militaire aanvoerder met de naam Jan Žižka met een groep huurlingen het vuile werk van de adel moet opknappen. Wanneer er een oorlog ontstaat om de plots vrijgekomen troon van het Heilige Roomse Rijk is dat ook niet anders. Žižka en zijn mannen worden door de lokale heer Boresh (gespeeld door Michael Caine) ingehuurd om de verloofde van zijn rivaal te ontvoeren. Al knokkend komen ze bij de vrouw, maar wanneer Žižka verliefd op haar wordt, raakt de missie nog gecompliceerder dan die al was. Naast Foster en Caine zien we ook Sophie Lowe, Matthew Goode en Til Schweiger in deze film terug.

Een duur projectje
De Tsjechische regisseur Peter Jákl heeft zijn volledige eigen visie in deze film kunnen stoppen. Als regisseur en schrijver van de film is hij degene die het verhaal van de Tsjechische historische held over wil brengen aan het brede publiek. Al sinds 2013 is hij er mee bezig, maar dankzij allerlei vertragingen heeft het negen jaar geduurd. Met deze vertragingen werd het budget ook groter. Waar Jákl in 2013 dacht dat hij aan een slordige vier miljoen euro genoeg had, werd het budget uiteindelijk ruim twintig miljoen euro, waarmee het de duurste Tsjechische film ooit werd. Ter vergelijking, met achttien miljoen dollar is Zwartboek nog altijd de duurste Nederlandse film ooit gemaakt. Met dit budget heeft Jákl er echter wel voor kunnen zorgen dat de actiescènes erg goed uit de verf komen, met een bloederig eindresultaat als gevolg.

Op 8 september komt de film al uit.

De trailer is te zien op YouTube, maar ik kan hem hier niet linken wegens een leeftijdsbeperking.
 
Bovenaan