Druk

Topic in 'Hoe was jouw vakantie in Tsjechië?' gestart door elske, 28-07-2020.

 1. Onze kinderen zijn vorige week vanuit Dolni Lanov naar Pec pod snezkou gereden. Eerst al een probleem om de auto te kunnen parkeren, zo druk. Vervolgens hebben ze bijna 3 uur op de lift gewacht, eindelijk boven aangekomen hebben ze 2 uur gelopen naar lusni Bouda aan de Poolse kant, waar ze een hotel voor de nacht hadden. Geweldig zo mooi is het daar. De volgende dag teruggelopen naar beneden. Een aanrader is dit zeker, maar ongelooflijk wat een drukte overal.
  Zo ook gisteren. Bij de dierentuin in Dvur Kralove zijn ze uiteindelijk niet naar binnen gegaan, maar doorgereden naar het treinmuseum in Jaromar.
  Al bij al toch een leuke dag!
   
  Franky, Saman en Plank vinden dit leuk/interessant.
 2. We lopen daar regelmatig (en inderdaad liefst niet in het hoogseizoen).
  Op Snezka was het zelfs eind mei al zeer druk.

  Lucni Bouda, met eigen brouwerij :) ligt overigens nog op Tsjechisch grondgebied.

  *edit: tegenwoordig slapen we bijv. in Prazska bouda of Lyzarska bouda, daar kun je met een speciaal ticket (vergunning, uit de automaat, onder bij Javor), met de auto komen. Dan kun je boven twee dagen flink lopen, zonder met drukke liften te maken te hebben...
   
  Laatst bewerkt: 28-07-2020
  Saman en Plank vinden dit leuk/interessant.
 3. Ja klopt ze hebben in hotel sanotnia geslapen. Ik heb het wat verkeerd geschreven:D
   
 4. Hoe laat waren ze in Pec pod snezkou?

  Vorig jaar juli waren wij daar. Wij vonden het een leuke uitdaging om de Snezka te voet te beklimmen, vanaf Pec pod snezkou. Omdat het erg warme dagen waren en we de drukte voor wilden zijn, waren we al vroeg vertrokken.
  Ik heb even de tijden van de foto's terug gekeken.
  08:30 auto geparkeerd (er stonden toen nog maar enkele auto's).
  10:30 grootste deel van de klim erop zitten, met een wat langere pauze voor foto's etc. Hierna hoefden we alleen nog het laatste pad naar de top.
  11:10 we waren op de top. Ook hier weer veel foto's gemaakt en genoten van het uitzicht. Ook wat kaarten gekocht en wat gegeten.

  Vanwege de hitte hebben we maar besloten met de lift naar beneden te gaan. Dit was rond 12:40. Geen rij of iets dergelijks.
  Maar toen we beneden kwamen was het zo druk zoals @elske omschrijft. Lange rijen voor de lift en het hele dorp vol met auto's. Wat een verschil met de vroege ochtend !

  We spraken onze huisbaas hierover en die zei dat dit steeds extremer wordt bij de Snezka en dat ze eigenlijk een maximum aantal willen gaan hanteren. Ik weet niet of dat nu al gebeurt inmiddels.
  Ook zei hij dat omhoog lopen vaak sneller is dan wachten voor de lift, als er zo'n lange rij staat.
   
  elske vindt dit leuk/interessant.
 5. Wij zijn afgelopen week naar Ardspach geweest en daar was het ook erg druk.
  Toen andere gasten van de B&B waar we verbleven de dag erna er ook naar toe wilden gaan, werden ze niet binnen gelaten door de politie. Het was te druk.
   
 6. De toegang naar Ardspach wordt met feestdagen, in het weekend en in vakantieweken regelmatig afgesloten, het is dan zo druk dat je echt geen kant meer op kunt. De Tsjechen hebben in deze periode vakantie en ook zij trekken erop uit.
  Wil je de drukte een beetje vermijden, dan moet je zorgen dat je er vroeg bent.
  Ook het boomkroonpad in Janske Lazne kent lange wachttijden en volle parkeerplaatsen in deze periode.
   
  Plank vindt dit leuk/interessant.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vanwege de coronavirus pandemie hebben veel Tsjechen besloten deze zomer in Tsjechië door te brengen. Volgens een enquête van NMS Market Research in juli is het meer dan 60 procent. Volgens enkele andere enquêtes hebben zelfs negen op de tien Tsjechen besloten dit te doen.

  Šumava is dit jaar een van de meest populaire bestemmingen voor Tsjechische vakantiegangers. Volgens sommige caravantexploitanten, personeel van het informatiecentrum, musea of monumenten, hebben binnenlandse gasten toeristen uit Duitsland gedeeltelijk vervangen.
  Ook in de regio Lipno melden de accommodatieaanbieders de volledige zomer de volledige capaciteit.

  Dit jaar vormen ook binnenlandse toeristen de belangrijkste klantenkring in het Boheemse Paradijs. Volgens informatiecentra gaan de meesten vervolgens naar Prachovské skal. Er is ook een grote vraag naar monumenten. Er zijn nog maar weinig buitenlanders. "Een buitenlander verdwaalt hier en daar, maar het is zeer zeldzaam. Slowaken, Polen, soms Nederlanders, maar geen andere nationaliteit is hier de afgelopen maand geweest."

  Tsjechisch wordt het meest gehoord in het Reuzengebergte. Daar is de meest bezochte toeristische bestemming elk jaar de kabelbaan van Pec pod Sněžkou naar Sněžka. Tot dusver dit jaar, sinds het begin van het zomerseizoen, heeft het voor dezelfde periode minder mensen vervoerd dan vorig jaar. Maar de opkomst is de afgelopen dagen begonnen te stijgen. Naast Tsjechische toeristen beginnen daar Polen te verschijnen. Duitsers zijn nog steeds minimaal.

  Hoewel Tsjechische kastelen en kastelen geen toeristen uit het buitenland hebben, zijn er nog steeds veel bezoekers en bovendien genieten Tsjechische toeristen van bezoeken zonder drukte. In het weekend en op dinsdag is het wel drukker dan normaal.

  Mensen zijn ook geïnteresseerd in dierentuinen. Zo bezoeken in Liberec meer mensen de dierentuin dan voor de pandemie, maar volgens de economische resultaten geven ze niet zoveel geld uit in de dierentuin, kopen ze geen drankjes en geven ze geen geld uit aan souvenirs.
  Bron cesky.radio.cz.
   
  Plank, Franky en petra vinden dit leuk/interessant.
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Tsjechen gaan de natuur in. De toestroom van toeristen is in Šumava en Sněžka.

  De heropleving van het binnenlands toerisme blijkt bijvoorbeeld uit de bezetting van de zogenaamde Šumava-bars. Echter, de aanval van toeristen mislukt soms met de capaciteit van treinen en bussen moeten het verkeer versterken. De hoogste top van Tsjechië, Sněžka, kan de toestroom van toeristen niet meer aan. Gemiddeld gaan er vijfduizend van hen elke dag naar toe, in het weekend zelfs twee keer zoveel. De administratie van het Nationaal Park Krkonoše overweegt het aantal bezoekers te verminderen. Volgens haar wordt het probleem verergerd door de ongedisciplineerdheid van mensen.
  De Sněžka wordt belegerd door toeristen uit Tsjechië, Polen, Slowakije en Duitsland.
  Bron ct24.ceskatelevize.cz.
  -----------------------------------------------------
  Zelfde probleem in Slowakije in de hoge Tatra.
  Je kan daar kentekenplaten niet alleen uit Slowakije zien, maar ook uit Tsjechië, Litouwen, Polen en Duitsland...........

  Door de toestroom van mensen wachten de meest aantrekkelijke plaatsen voor toeristen in Tsjechische nationale parken waarschijnlijk op het laatste seizoen zonder het aantal bezoekers te reguleren. Vanaf volgend jaar wil het Ministerie van Milieu de toegang tot de mooiste plekken in de Tsjechische natuur beperken.
  'We zijn het met de nationale parken eens dat we het gaan proberen. De leider zal het Nationaal Park Krkonoše zijn ', zegt minister Richard Brabec.
  Volgens de woordvoerder van het Nationaal Park Krkonoše, Radek Drahý, is het niet langer mogelijk om over toerisme te praten, maar alleen over "overtoerisme", een fenomeen dat alle populaire plaatsen in de wereld stoort. Dit betekent dat toerisme een gevaarlijke last wordt voor populaire plaatsen.
  Andere plaatsen in Tsjechië worden met soortgelijke problemen geconfronteerd, of het nu Šumava, Boheems Zwitserland of Podyjí is. Niet alleen wettelijke vergoedingen, maar ook een reserveringssysteem staan op het spel.
  Bron expres.cz.
  --------------------------------------------
  Šumava worstelt met weerbarstige toeristen, ze gaan buiten de gemarkeerde pladen en gooien afval weg.

  De meeste Tsjechen kiezen dit jaar voor een vakantie in Tsjechië. Dit wordt bevestigd door de hogere concentratie toeristen in Šumava.
  Helaas vermijden ongedisciplineerde toeristen het Šumava National Park niet, waar een hogere opkomst zichtbaar is voor het blote oog. Ze lopen de gemarkeerde wandelpaden af, vernietigen rustplaatsen en toeristische borden en gooien afval overal. Parkwachters veranderen zo regelmatig in vuilnisbakken.
  De regel "Wat ik naar de natuur breng, zal ik ook nemen" blijft van toepassing.
  Toeristen krijgen een flinke boete opgelegd voor het weggooien van afval. Ze kunnen ter plaatse een boete krijgen van maximaal 10.000 kronen en in administratieve procedures 100.000 kronen.
  Een ander groot probleem is dat sommigen geen toiletten gebruiken en natuurlijke plekken kiezen voor hun behoeften. Toeristen doen niet eens de moeite om "sporen" te verbergen.
  Bron plzenska.drbna.cz.
  ------------------------------------------------------
  In Hlinsko is een koupací biotop=natuurlijk gezuiverd zwembad geopend.
  Er is ruimte voor 700 bezoekers, maar parkeerplaats voor 30 auto's..... zie foto's op Bron idnes.cz.
   
  Plank, Franky en petra vinden dit leuk/interessant.
 9. Ik maak voor mijn transport gebruik van een weg door het bos die enkele jaren geleden opnieuw werd geasfalteerd. Nu in de vakantietijd waanzinnig druk. Bovenstaande verhalen zijn zeer reëel.
   
 10. Geen wonder want Pekařova brána die aan deze weg is een bezienswaardigheit.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het Reuzengebergte kent een extreme toestroom van toeristen, dus vanaf 1 augustus zullen ze de barrières op Sněžka en Obří dole uitbreiden
  Bron lidovky.cz.

  Er zijn al enkele gebieden afgesloten en er zullen nog wat meer netten geplaatst worden waar mensen niet mogen komen. Ze gaan nu ook direct over tot verbaliseren ipv praten.......10.000 kroontjes gaat dat kosten als je buiten de toegestane routes komt.
   
  Plank vindt dit leuk/interessant.
 12. De reactie van mazackova is correct, maar dan denk ik aan 'een kinderhand is gauw gevuld'. Met een aantal bochten heeft men een hoogteverschil voor de weg overwonnen. In de weg bleef een fors rotsblok (zandsteen) liggen. Dat heeft men niet verwijderd. Om er toch door te komen heeft men een tunnel er doorheen gemaakt met een lengte van enkele meters. De doorrijhoogte is beperkt maar de toeristenbus kan passeren. Ook kun je er bovenop klimmen.
  Waar mensen minder bij stil staan is dat door zon en schaduw plus een bocht het risico dat een auto iemand schept zeker niet is uit te sluiten. Ik moest onlangs zo remmen dat de motor uit sloeg om een tegemoet komende auto voorrang te verlenen. Wie eerder bij de boog was weet ik niet, maar een botsing voorkomen is beter!
  De genoemde weg is ook zeer geschikt voor rolschaatsen.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Waar kan je nog wel heen zonder drukte? Naar de steden...

  Verlaten Karlovy Vary: geen drukte, geen Russen, maar ook geen geld

  De afhankelijkheid van Russische toeristen eist zijn tol in Karlovy Vary. Hotels zijn halfleeg, porseleinwinkels en luxe restaurants verdienen weinig. Hoewel de stad wordt bezocht door Tsjechische toeristen, redden de financiële injecties uit eigen zak het grootste kuuroord van het land niet.
  Wanneer je de tv aanzet in het Royal Regent Hotel in Karlovy Vary, aarzel je geen seconde op wie het is gericht - sommige programma's zijn Russisch. Maar nu is er niemand om tv te kijken.
  Bron idnes.cz

  Praag mist ook de helft van toeristen, alleen de ZOO Prague is op het oude niveau.
  's Morgens voor 9 uur heb je de Karelsbrug bijna voor jezelf alleen en tot 11 uur is het er rustig.
   
  dennuzzz en Franky vinden dit leuk/interessant.
 14. Ik hoop voor de natuur dat dit jaar het reserveringssysteem ook geldig gaat zijn in het Reuzengebergte (net als bij Adrspach), met name bij de Sněžka is dit al jaren een probleem.
  Ze zullen dan echter wel moeten samenwerken met Polen, omdat ook vanuit die kant mensen de Sněžka op komen.
  Ook zal de controle nooit waterdicht zijn want er zijn meerdere wandelpaden naar de berg.

  Echter zal denk ik de grootste winst gemaakt worden door het aantal parkeerders en lift tickets in Pec pod Sněžkou te verminderen, aangezien de meeste mensen voor die route kiezen ;)
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina