Droog

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Muizen en mieren.
Weet niet hoe het in andere delen van Tsjechië is, maar hier in het hogere deel van het Sumava N.P. hebben we een muizenplaag.
Het begon met de grote hoeveelheid sneeuw in de winter, toen de sneeuw gesmolten was, zag je overal kleine gaten in de grond en overal was het gras en de wortels van planten, cranberry's, rabarber, heideplanten, opgegeten.
Door de droogte zijn die gaten in de grond er nog steeds, normaal wanneer de grond vochtig is gaan die gaten weer dicht, dit jaar niet.
Voor al die muizen is er schijnbaar geen eten, en ze vreten zelfs al onkruid, paardestaarten, die hier veel groeien, zijn helemaal kaal gevreten, en ze beginnen ook al aan bonen.
En die muizen komen ook al in huis, heb vergif gelegd en vallen op scherp gezet, maandagnacht had ik vier muizen in één val, om de paar uur wakker van een muis in doodstrijd.
Vandaag een grindpad, schoongemaakt en er anti-worteldoek onder gelegd, overal mieren onder het grind en nesten met eieren.
Andere jaren was het nooit zo erg, maar de grond is nog steeds zo droog, en dat beetje regen wat er valt, helpt niet.
 
Wij hebben 4 katten waarvan er 2 meestal buiten zijn, wij hebben elke dag muizen, maar dan bij de deur en meestal zonder kop.
Bij ons (Velke Brezno) is het gelukkig niet meer droog, veel regen gehad afgelopen tijd en geen last van mieren of muizenplaag.
 
Katten hebben we hier ook, van buren, schijnbaar zijn die machteloos of te lui, door al die holletjes in de uitgedroogde grond staan de muizen hier op voordeel.
Eigenlijk zouden de muizen hier genoeg natuurlijke vijanden moeten hebben, uilen, vossen, hermelijntjes, bunzing.
De laatste bunzing die ik heb gezien, was in het voorjaar, langs de kant v d weg, platgereden door, meest waarschijnlijk "statistisch gezien" een Skoda rijder.
Als die Skoda? rijder had besloten op de dag waarop dit ongeluk is gebeurd, om deze keer de fiets te pakken i.p.v de auto, had de bunzing nu nog geleefd en een bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding v d muizenplaag.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechen moeten water besparen

Door de droogte is het in meerdere gemeenten in Tsjechië niet meer toegestaan om tuinen met drinkwater te besproeien. Bovendien mogen privézwembaden of zwembaden niet worden gevuld met drinkwater.

In sommige gemeenten is het verbod van kracht vanwege de aanhoudende droogte sinds afgelopen zomer en andere zullen in mei 2020 worden gesloten, zoals de Tsjechische televisie vrijdag meldde.

Volgens gegevens van het InterSucho-project worden de regio ten westen van České Budějovice, het IJzergebergte en het gebied aan de voet van het Reuzengebergte, evenals de bergachtige landschappen van de Nízký Jeseník en het Oder-gebergte in Moravië getroffen door extreme droogte.
De situatie is beter in Zuid-Moravië, in het zuidelijke deel van het district Vysočina en in sommige delen van de districten Midden-Bohemen, Pilsen en Ústí nad Labem.

Bron radio.cz/en
 
Het is nu niet droog meer hier, de grond is redelijk verzadigd en het waterpeil in de Elbe is redelijk hoog.
De planten, het gras en de bomen in de tuin groeien als kool, jammer genoeg ook het onkruid (wat ik als onkruid zie dan)...
 
Bovenaan