Droog

Topic in 'Wonen & Werken' gestart door Olivier, 09-08-2018.

 1. Het is warm, wat zeg ik, het is intens heet. Vandaag 36 graden.

  We zijn net met het gezin terug uit Griekenland; twee weken zeilen op de Ionische zee. Overdag zeilen, einde van de middag aanleggen bij een van de vele prachtige eilanden, lekker eten en aan de witte wijn en slapen op de boot. Het was daar 32 graden maar door de continue zeewind was het prima te doen.

  Afgelopen dinsdagavond weer thuis in Tsjechie aangekomen. En wat schetst onze verbazing. Het is hier veel heter dan in Griekenland, mede ook door gebrek aan wind. Toen we uit de luchthaven richting parkeerplaats liepen gingen we bijna van ons graatje door de enorme warme lucht die daar hing. De auto gaf 36 graden aan terwijl het al 1900 uur was geweest.

  Thuis aangekomen troffen we een zielig Sahara-landschap aan. Onze buren hadden zo goed en kwaad het ging de tuin en zwembad bijgehouden, alleen was daar geen bijhouden aan.
  Het gras is compleet geel, de plantjes hangen er treurig bij, het mais in het veld voor ons huis heeft de geest gegeven. De appels vallen onrijp uit de boom wegens droogte en de abrikozen vinden het ook niet fijn meer.
  Watertank in de tuin staat geheel droog en er geldt een verbod op water geven in de tuin, autowassen (doet iemand dat nog??) en zwembaden vullen. Ons bad was al goed gevuld dus dat is geen probleem.

  Maar zo ernstig als dit jaar hebben wij het in bijna 10 jaar Tsjechie nog niet meegemaakt. En het einde is niet in zicht.
  Gisteravond leek er even verlichting te komen. Het begon te waaien, donkere wolken kwamen hoopvol onze kant op rollen... Er gebeurde helaas niets. Droger dan droog.

  Volgens de bewoners van ons dorpje komt dit ook door het zandwinningsgebied hier op 30 km vandaan. Daar wordt het zand gewonnen ten behoeve van de glasindustrie en dit heeft een groot open gebied met zand tot gevolg. De convectiestraling die dit geeft doet regenwolken spontaan verdwijnen. Dus extra droog. En heet.

  Het heeft z'n voordelen wel. Witte wijn en bier lopen prima door. Gemeenschappelijk in onze dorpskroeg klagen over de droogte. **hips en proost**. Grasmaaien hoeft niet want er is geen gras, alleen hooi. De appelterreur van de vele appels lost zichzelf dit jaar op.

  Nadelen ook. Sommige mannen van 120 kg menen dat het prima is om met ontbloot bovenlijf naar de kroeg te gaan om al zwetend en ruftend te gaan zitten bieren en klagen. Nee, dat is geen goed idee, doe het niet, mijn ogen en neus doen er pijn van. Jonge vrouwen daarin tegen zoeken hun kortste/kleinste niemendalletje op en komen daarmee naar de kroeg klagen. Wees welkom.

  Kortom, we verlengen de vakantie nog maar even. Lang in de tuin zitten tot diep in de nacht want te heet om te slapen. Liters koude witte wijn en bier. Overdag in het zwembad.
  Het leven is ondanks de hitte best aangenaam!
   
  Laatst bewerkt: 09-08-2018
  Kohout, A.Smit, bruinh en 7 anderen vinden dit leuk.
 2. A.Smit en bruinh vinden dit leuk.
 3. En de gevolgen blijven niet uit!

  Het nog eetbare spul dat geoogst werd in het voorjaar, en bedoeld voor de winter, gaat nu voor een goudprijs van de hand om de koeien te laten eten. Veel melkveehouders besluiten nu om delen van hun kudde maar naar de slager te brengen.

  Bron:
  https://www.radio.cz/en/section/cur...ch-farmers-to-slaughter-their-livestock-early
   
  Olivier vindt dit leuk.

Deel deze pagina