Dreigt de traditionele kerstboom te verdwijnen?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
694


In Tsjechië bezwijkt 20 miljoen kubieke meter fijnspar

Het voortbestaan van de fijnspar, de traditionele kerstboom, wordt bedreigd. In Nederland is duizenden hectare aan boom stervende. In Tsjechië is de verwachting dat zelfs 20 miljoen kubieke meter fijnspar bezwijkt.

Verschillende factoren spelen een rol. Te beginnen met de afgelopen twee zomers die erg droog waren. ,,De boom groeit oorspronkelijk in de Europese bergen waar de luchtvochtigheid hoog is en veel regen valt. De arme zandgronden in Nederland zijn te droog en er valt ook niet genoeg regen. Daar kunnen de bomen niet goed tegen", vertelt Etiënne Thomassen, specialist bosbeheer en bosecologie.

De letterzetter is er dol op
Doordat de afgelopen twee zomers erg droog waren, zijn de bomen verzwakt. Daarnaast heeft de storm van afgelopen januari het groen parten gespeeld. De haarwortels van de bomen hebben een knauw gekregen en een deel van de naalden verloren. En laat nu net de letterzetter, een kever, dol zijn op verzwakte fijnsparren.

De keverplaag is op zijn sterkst na twee of drie jaar. Volgens de specialist speelt dat op dit moment in Nederland. De kever is zelfs in staat om gezonde bomen aan te tasten. ,,Dan zijn er zoveel kevers die gaatjes en gangen boren in de schors dat de boom het niet tegen kan houden. De letterzetter tast dan zelfs ook andere naaldbomen in de nabije omgeving aan."

De letterzetter (kever) is dol op verzwakte fijnsparren.

‘Vrij grote ramp’
,,Als het extreme weer en de klimaatverandering zo doorgaan, verliezen we de fijnspar in Nederland. Dat zou zonde zijn.”
Mark van Benthem van kennisinstituut Probos noemt het zelfs een 'vrij grote ramp'. In Nederland heeft de fijnspar op 14.000 hectare grond het monopolie, maar in landen als Polen, Oostenrijk en Zuid-Duitsland is de boom in veel grotere aantallen aanwezig. ,,De prognose voor Tsjechië is dat dit jaar 20 miljoen kubieke meter fijnspar afsterft. De boom zit al langer in een neergaande trend, maar de klimaatverandering maakt het nog extremer. "

Kerst zonder fijnspar?
Of we hierdoor noodgedwongen kerst moeten vieren zonder fijnspar in de woonkamer? Volgens Thomassen niet. Zolang de kwekers de bomen voldoende water blijven geven, kunnen we de fijnspar in december verwelkomen in huis.

Bron: ed.nl (uittreksel)
 
Bovenaan