Dode bij ongeluk kabelbaan

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Bij een ongeluk met een kabelbaan in het Sudeten-gebergte in het noorden van Tsjechië is zondag de bestuurder om het leven gekomen. De cabine waarin hij zat raakte door onbekende oorzaak los van de kabel en viel naar beneden. Hulpdiensten haalden vijftien mensen uit een tegemoetkomende cabine. Zij kwamen volgens een woordvoerder met de schrik vrij.

De kabelbaan in de buurt van de stad Liberec brengt toeristen naar de top van de berg Jêstêd (1000 meter). De berg biedt uitzicht op Tsjechië, Polen en Duitsland en is een populaire bezienswaardigheid. De kabelbaan werd in 1933 in gebruik genomen. Volgens Deutsche Welle was het de bedoeling dat hij maandag voor onderhoud zou dichtgaan.

bron: Telegraaf.nl
 
Pfoe, heftig ongeluk.
Even opgezocht:
Novinky CZ: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pri-nehode-lanovky-na-jested-prasklo-tazne-lano-40376511
HLN BE: https://www.hln.be/buitenland/cabin...eede-cabine-geevacueerd-en-in-shock~a7660773/
Informatie over deze kabelbaan: http://www.lanove-drahy.cz/?page=lan&lan=8
Webcam: https://www.holidayinfo.cz/cs/camera/jested/3111

Volgens Novinky CZ is er een kabel afgebroken.
De kabelbaan heeft voor het laatst in 1975 een grote reconstructie gehad en in 1985 zijn voor het laatst kabels vervangen (althans volgens de lanove-drahy website).
Normaal gesproken wordt deze ook gebruikt voor wintersport, maar er zijn genoeg andere liften in het gebied.
 
Dit ongeval is vergelijkbaar met dat in Italië, alleen was daar het dodentol hoger, en kwamen er hier gelukkig veel mensen met de schrik vanaf.
Maar het blijft dramatisch!
 
Dat is wel heftig. Enkele jaren geleden ben ik nog met deze kabelbaan geweest. Vroeger was deze eigendom van Ceske Drahy ( Tsjechische Spoorwegen). Maar ik meen dat deze een aantal jaren geleden dicht was wegens een reconstructie.
 
Dit ongeval is vergelijkbaar met dat in Italië .....
Nee, dit is niet vergelijkbaar hoor... In Italië had het personeel van de kabelbaan opzettelijk een veiligheidsvoorziening (ik meen een blokkering of rem) uitgeschakeld omdat deze af en toe voor problemen zorgde. Daardoor gleed de cabine letterlijk ongeremd naar beneden, wat fataal afliep.
 
De oorzaak is nog niet echt bekend blijkbaar, ik lees in Novinky: "Waarom het touw brak, is onderwerp van een onderzoek dat maanden kan duren."

Ik bedoelde eigenlijk het gevolg van het vallen van de cabine, naar de inzittenden toe , en niet de oorzaak... :)
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan