Dievenbendes beroven chauffeurs van miljoenen kronen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Dievenbendes beroofden chauffeurs in Tsjechië van miljoenen kronen.

De afgelopen maanden heeft de politie in Tsjechië tientallen zaken geregistreerd waarbij dievenbendes de chauffeurs beroofden met contant geld in de auto.
Georganiseerde groepen criminelen uit het buitenland hebben hen tienduizenden tot honderdduizenden kronen opgelicht, en in één geval zelfs miljoenen. Ze volgen hun slachtoffers na het opnemen van geld bij banken en wisselkantoren, waarbij ze zich vaak richten op koeriers- en bezorgers en apparaten gebruiken om op afstand vergrendelen van voertuigen te blokkeren. Dat meldt Jakub Vinčálek, woordvoerder van het politiepresidium, op de website.

"Criminelen kijken uit naar hun slachtoffers, bijvoorbeeld voor banken en wisselkantoren, waarbij ze zich vaak richten op koeriers- en bezorgers en gebruiken een technisch apparaat dat het signaal van de transpondersleutel verstoort en de vergrendeling van het voertuig blokkeert. Vervolgens volgen ze hen en wachten ze op een geschikt moment, bijvoorbeeld wanneer het voertuig stopt bij een winkel, op een parkeerplaats of bij een tankstation. Tijdens deze stop beschadigen ze de autoband", beschreef de woordvoerder een van de mogelijke diefstalscenario's. De dieven nemen dan ongemerkt geld, documenten of betaalkaarten mee uit de auto tijdens het verwisselen van de band. De politie waarschuwde dat de daders de bestuurder tientallen en soms zelfs honderden kilometers kunnen volgen.

Auto's worden dan leeggeroofd als de chauffeur bij hem weggaat of als de koerier het pakket aflevert. "Pas daarom op als iemand u volgt na het wisselen van geld. Als er een defect aan uw voertuig is, sluit dan altijd uw voertuig af als u een wiel verwisselt. Controleer de vergrendeling van de auto fysiek. En laat er zeker geen waardevolle spullen in achter. Een auto is geen kluis!" benadrukte Vinčálek.

Bronnen oa policie.cz + tn.nova.cz met filmpje.
 
Bovenaan