Diamant in Nationaal Tsjechisch museum blijkt nep.

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Diamant in Tsjechisch museum van glas

PRAAG - De bezoekers van het Nationaal Tsjechisch museum in Praag hebben zich vermoedelijk jarenlang staan te vergapen aan onechte edelstenen. Een diamant van 5 karaat gold tot dusver als het kostbaarste stuk in de verzameling. Bij een inventarisering bleek het om een stuk glas te gaan. Dat heeft het nieuwsportaal Hlidaci pes (Waakhond) dinsdag onthuld.

46ae6952-216c-11e8-9cea-0341f3509cbb.png

Ⓒ Google Maps


Dieven hebben de diamant waarschijnlijk al tientallen jaren geleden gestolen en er een kopie voor in de plaats gelegd. Volgens de site zijn bij de laatste interne controle van vijfhonderd objecten zeventig verdachte exemplaren aan het licht gekomen. Het betrof vooral stenen die eruit zien als robijn, saffier, topaas of alexandriet. Een in 1978 aangekochte saffier uit Kasjmir bleek bij dit onderzoek synthetisch.

„De collectie is ontegenzeglijk niet op orde”, bekende plaatsvervangend directeur Michal Stehlik. Hij werkt momenteel aan de tentoonstelling „Schatkamer van het Nationaal museum”, waarmee het historisch gebouw aan het Wenceslasplein na zeven jaar restauratie komende herfst wordt heropend. Stehlik beloofde dat op de expositie alleen echte stukken te zien zullen zijn.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
Er is nu een grondige inspectie van de resterende stenen in de collectie van het museum en de resultaten zijn niet aangenaam - tenminste de helft van de robijnen waarvan werd aangenomen dat het natuurlijke stenen zijn, is ook synthetisch. De massale audit van lopende artefacten duurt tot 2020, aangezien het museum van plan is om de echtheid van al zijn voorwerpen, waaronder muziekinstrumenten, edele metalen en schilderijen, te controleren.

"Als je een verzameling van 20 miljoen voorwerpen hebt, kan een bepaald deel daarvan problematisch zijn. Deze dingen gebeuren. Dus we zullen doorgaan met de audit en ik denk dat we zelfs een tentoonstelling van vervalsingen in dit en andere wereldmusea kunnen organiseren wanneer het in 2020 wordt afgesloten. "
goochel vertaling van radio.cz/en.
 
Bovenaan