Denk twee keer na voordat je in Tsjechië gaat wonen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mijn naam is Laura en woon sinds September 2019 in Tsjechië.
In September 2019 ben ik met mijn gezin bestaande uit: mijn man (die gehandicapt is), mijn alleenstaande dochter en haar 2 kinderen van 5 en 7 jaar en verhuisd naar Tsjechië omdat wij dachten daar een goede toekomst op te kunnen bouwen, met nog ruimte om te wonen. Ik had mijn bedrijf in Nederland verkocht en was een nieuw bedrijf begonnen in Tsjechië. Toen kwam de Corona pandemie. Omdat ik mijn bedrijf in Nederland had verkocht, konden wij het tot nu toe financieel redden. Na de oprichting van mijn bedrijf in Tsjechië heb ik nog steeds geen BTW-nummer. Ik heb daar al 10 keer een e-mail voor gestuurd. Ook word ik niet financieel geholpen in verband met de pandemie. De hulp wordt vooral gegeven aan Tsjechische ondernemers. Als buitenlander (uit de EU) word je van alles buitengesloten. Je wordt behandeld als een paria. We hebben allemaal onze groene kaart van immigratie, maar we hebben nog steeds niet ons persoonlijke indentificatie nummer. We hebben er ook al meer dan 8 keer om gevraagd. Het ergste is dat je je in een kantoor als immigratie niet verstaanbaar kunt maken in het Engels of Duits omdat ze overal alleen maar Tsjechisch spreken. Als je een andere taal spreekt, uit een ander (EU) land komt, kijken ze je aan en behandelen ze je als uitschot. Kom je uit een niet-EU-land dan word je geholpen om de taal te leren, kom je uit een EU-land dan helpen ze je helemaal niet. Ik heb geen buffer meer om de financiële problemen in verband met de pandemie op te vangen. We worden nergens geholpen omdat we buitenlanders zijn. Ik weet niet meer wat ik moet doen. De droom die we hadden toen we naar Tsjechië verhuisden, is veranderd in een nachtmerrie. Als er iets is dat me teleurgesteld heeft, dan is het wel de mentaliteit van de mensen hier in de Tsjechische Republiek. Ze kijken je met zoveel minachting aan, zo minderwaardig en zo agressief dat ik er spijt van heb dat ik met mijn gezin naar Tsjechië ben verhuisd. Door de pandemie zijn/waren er bijna geen bestellingen van mijn webwinkels binnengekomen. Dit komt omdat de levering ook moeilijk was omdat mijn leveranciers in het buitenland zitten en de grenzen moeilijk bereikbaar waren. Ook omdat ik nog steeds mijn BTW-nummer niet heb, waar ik hier in Tsjechië al zo vaak om heb gevraagd, en dat ze me gewoon niet toesturen. Ben er al bijna anderhalf jaar mee bezig.
Ik wil iedereen waarschuwen. Denk goed na of je in Tsjechie wilt wonen want het wordt mooier voorgedaan dan is in werkelijkheid. De natuur is prachtig en er is genoeg te ontdekken maar het valt zwaar tegen om er te wonen.
Niets is hier mogelijk, je mag niets en je wordt al helemaal nergens mee geholpen.
Je wordt zeer minderwaardig behandeld, ze kijken op je neer, zonder je te kennen. We voelen ons helemaal niet prettig of veilig en we kunnen geen kant meer op omdat we op geen enkele manier geholpen worden en onze financiële buffer is weg.
Wat een gelukkige toekomst had moeten zijn, is veranderd in een nachtmerrie.
Wij willen twee nieuwe bedrijven openen, want ik wil een naaiatelier openen en mijn dochter een eigen kledinglijn. Daarvoor hebben wij investeerders en/of de EU-subsidies voor nodig, want wij hebben geen geld meer om te investeren en te verhuizen naar een ander land. We kunnen geen kant meer op.
Deze bedrijven willen we in Duitsland oprichten omdat we in Tsjechië totaal geen vertrouwen meer hebben.
 
Jammer dat jullie in deze situatie zijn terecht gekomen,
Ook vind ik het jammer dat je hiervoor de schuld legt bij anderen.
Uiteraard is Covid een zeer bepalende factor in jullie verhaal, maar de rest is naar mijn mening grotendeels te voorzien.
Naar mijn mening is de voorbereiding om te emigreren sterk tekortgekomen.
BTW is niet hetzelfde geregeld als in NL. Financiële steun kan je niet verwachten, daar is geen recht op. En de Tsjechen, die zijn best aardig en behulpzaam als je ze kent en in ieder geval probeert hun taal te spreken.
Ik wens jullie sterkte en ik zou adviseren terug te gaan naar Nederland.
 
Woon je in een klein dorp dan zal het krijgen van hulp eenvoudiger zijn. Ik kan me best voorstellen dat je naar Duitsland zou willen gaan. Oost-Duitsland is nog steeds een ontwikkelingsgebied en zeker in de Lausitz zijn er goede ontwikkelingen: de gaten door de bruinkoolwinning ontstaan worden met water gevuld en dat geeft weer nieuwe activiteiten.
In ieder geval veel sterkte! Ik heb gemakkelijk praten: kon door mijn leeftijd geen geld lenen, krijg keurig elke maand AOW en pensioen en spaar voor betere tijden.
Dat betekent dat mijn plannen op een zacht vuurtje staan. Wat ik nog kan doen is alleen maar mee genomen en ik geniet van natuur en cultuur.
 
Tja, toch weer die bekende valkuilen. Slecht geinformeerd, alles door een roze bril bekijken en denken dat je in een sprookje terecht komt.
Emigreren is vooral nadenken over alles wat fout kan gaan en in het algemeen ook fout gaat. Lees je in, voordat je een definitieve keuze maakt.
En al helemaal, zorg dat je de taal, althans basaal, spreekt! Anders kom je helemaal nergens.

Tsjechen zijn redelijk achterdochtig en soms ronduit xenofoob. Achter Brno en na Dresden houdt de wereld op te bestaan. Veel Tsjechen zijn nooit verder gekomen dan eenmaal per jaar naar hetzelfde vakantieadres in Kroatië. En aangezien Kroatië in de zomer zo ongeveer half Tsjechisch is, voelt dat dan ook weer als thuis. Kortom, niet echt wereldwijs.

De Tsjechische bureaucratie is berucht. Je bestaat hier pas als je een eigen stempel en handtekening hebt. En de bureaucratie bestaat bij gratie van stempels. Veel ambtenaren zijn er niet om de inwoners het leven makkelijker te maken en ten dienste te zijn, maar om zichzelf belangrijk te vinden en hun eigen werk in stand te houden. Het lijkt verdorie Nederland wel!

En dit had u allemaal kunnen weten, want het internet staat er vol mee. Ervaringen van Europeanen, maar ook Amerikanen en andere expats. U had zich dus kunnen informeren.
Tsjechië is een hard kapitalistisch land geworden, waar het leven soms rauw en lastig is. En waar inderdaad de natuur wonderschoon is, de mensen (als je ze kent) aardig en hartelijk, maar ook vaak achterdochtig zijn.

Kortom, u bent uw droom achterna gegaan en bent ingehaald door de realiteit.
Je mag je afvragen wie je dit kunt verwijten, de Tsjechen of uzelf.
 
Tsjechen zijn redelijk acherdochtig en soms ronduit xenofoob.
Generaliseren moeten we vooral niet doen, maar mijn ervaringen zijn dat xenofobie in Tsjechië vooral betrekking heeft op niet-westerse mensen.
Mijn ervaring (al 31 jaar en dan is het uiteraard ook alleen wat ik ervaar) is dat als je de moeite doet om de taal te leren en in ieder geval, goedendag, vertellen dat je Nederlander bent, dat je ze niet verstaat en kan vragen of ze een andere taal kunnen spreken, dan kom je al een heel eind.
Kortom, u bent uw droom achterna gegaan en bent ingehaald door de realiteit.
Je mag je afvragen wie je dit kunt verwijten, de Tsjechen of uzelf.
Dit hoeven zij zich niet af te vragen, dat weten ze wel (hoop ik).
Het lijkt verdorie Nederland wel!
:ja:
Wanneer ik iets officieels moest regelen vroeg ik altijd een tolk mee. Is dat misschien een oplossing voor veel problemen?
Als je de taal niet machtig bent, is dit de enige oplossing. Verwachten dat iemand een andere taal spreekt dan zijn moedertaal, is naief.
Denk goed na of je in Tsjechie wilt wonen want het wordt mooier voorgedaan dan is in werkelijkheid.
Door wie wordt het mooier voorgedaan????
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Wij willen twee nieuwe bedrijven openen, want ik wil een naaiatelier openen en mijn dochter een eigen kledinglijn. Daarvoor hebben wij investeerders en/of de EU-subsidies voor nodig, want wij hebben geen geld meer om te investeren en te verhuizen naar een ander land. We kunnen geen kant meer op.
Deze bedrijven willen we in Duitsland oprichten omdat we in Tsjechië totaal geen vertrouwen meer hebben.
Dit lijkt mij, rekening houdende met de 4 essentiele factoren uit uw verhaal, een hele moeilijke weg te gaan.
Ik kijk met belangstelling uit naar de verdere ontwikkelingen.
 
Voor officiële post wanneer je een bedrijf hebt, moet je een e-mailadres hebben dat je bereikt via mojedatovaschranka.cz. Wanneer je een probleem daarmee hebt, kun je naar een CzechPoint gaan. Hier in het dorp is dat het gemeentehuis. De burgemeester spreekt bruikbaar Engels, zodat communicatie simpel is. Elke drie maanden moet je het password veranderen. Lang geleden was ik het password kwijt en riep toen de hulp van de toenmalige burgemeester in. Ze was een flinke tijd bezig om de boel weer goed te breien. Ik houd nu erg goed bij welk password ik gebruik. Gisteren accepteerde de computer mijn password niet. Daarom opnieuw naar de burgemeester. Vanochtend moesten we er 40 minuten plus de inzet van twee computers aan besteden voordat ik weer gewoon kan inloggen.
In mijn situatie ontvang ik maar 1 keer per jaar een mail en wel dat ik mijn OGB moet betalen.
 
Voor officiële post wanneer je een bedrijf hebt, moet je een e-mailadres hebben dat je bereikt via mojedatovaschranka.cz.
Dat klopt en voor particulieren is het ook handig, maar dan zal je toch echt Tsjechisch moeten beheersen, of iemand hebben die het kan vertalen.

En ik maak op uit het verhaal van anonime599 dat dat bij hun niet het geval is. Volgens mij beheersen ze alleen Engels en Duits. Het lijkt mij dan ook verstandig om een land uit te kiezen waar ze een van die talen spreken en niet gaan klagen dat het in Tsjechië allemaal zo slecht is.

Ik kan er niet zo goed tegen dat je om 2 uur 's nachts een verhaal op het forum zet als "anonime", gaat afgeven op het land waar ik van hou en daarna niets meer toevoegt aan de discussie.
 
tja, alweer een verhaal wat al vaker voorbij is gekomen. voorbereiding is het meest belangrijke (taal......), er zit niemand op je te wachten. je moet het allemaal veelal zelf doen. zodra je naar een ander land gaat gebeurt dit. maakt niet uit welk land.

een financiele buffer is ook erg handig.

zelf zo'n proces meegemaakt in de jaren 80, een poos in frankrijk gewoond. mijn advies: teruggaan naar in nl.

heel veel wijsheid en sterkte.
 
Wij wonen sinds sept 2018 definitief in dit land. Feitelijk dus nog maar heel kort. Ik moet eerlijk zeggen dat we veel geleerd hebben in die 2,5 jaar dat we nu hier wonen wat we echt nog niet wisten of bewust waren. Dingen waar we eigenlijk alleen maar om kunnen glimlachen, maar ook dingen waar we echt onze wenkbrauwen bij fronsen. En dat zelfs na een heel goede voorbereiding durf ik wel te zeggen. Je kan dus niet alles voorkomen denk ik, zelfs niet met de allerbeste voorbereiding.

Om het dan toch positief af te sluiten een anekdote waar we deze week mee geconfronteerd werden.
In ons dorp woont nog 1 ander Nederlands stel. Door omstandigheden moesten die een week of 4 naar Nederland. Ik verzorg dan de post en zag ook een formulier om een aangetekende brief op te halen op het postkantoor. Geen probleem, want we hebben van elkaar een plná moc voor heel veel zaken en dus ook voor het postkantoor.
Je zou zeggen goed geregeld, maar niet volgens de dame achter het loket. Zij vond dat mijn volmacht te oud was en dus niet meer geldig. Hoe nu verder? Mijn vrienden moesten contact opnemen met de post in Nederland, die kon contact opnemen met de post in Tsjechië, als er tenminste een verdrag was (dat wist ze niet zeker). Dan moest ze in Nederland een handtekening zetten en die konden ze dan verifiëren in Tsjechie en als dat goed bevonden werd, dan kon de Tsjechische post het aangetekende stuk opsturen naar de Nederlandse post en kon mijn vriend hem daar op een postkantoor ophalen.

Ik heb er maar een keer weemoedig om gelachen.
 
Ach ja, in elk land is alles anders geregeld. Bovenstaande punten van topic-starter waren haar zeer waarschijnlijk ook overkomen in Portugal, Griekenland, Frankrijk, Italie, etc., etc. En Duitsland is ook zeer een land van regeltjes en bureaucratie, weet ik uit ruime ervaring.

Mijn advies: ga pas echt emigreren als je je huis én werk (loondienst, danwel eigen bedrijf) al geregeld hebt. Doe dat laatste vooral niet pas na de verhuizing.
En een tweede advies: laat je bij ondernemen in een ander land, zeker als je de taal niet spreekt, begeleiden door specialisten; vooral in het begin. In het geval van topic-starter lijkt me een goedkoper boekhoudster het minste...

p.s.: voor Tsjechen (en andere EU-onderdanen) is het in Nederland ook niet makkelijk. :-(
 
Wat een verhaal.
Wij hebben, na ons zeer goed geinformeerd te hebben, ook een huis in Tsjechië gekocht.
Kwamen al jaren in Tsjechië en waren (zijn) er helemaal weg van.
Heb mezelf toen heel vaak afgevraagd "waar ben ik aan begonnen".
Dingen die in het begin niet nodig zouden zijn, moesten we later toch nog realiseren.
Uitstel van het koopcontract moeten aanvragen om de zaken nog te kunnen regelen.
Gelukkig hebben we hulp van vrienden gehad die voor ons het woord in het Tsjechisch deden.
Ik kan me het helemaal voorstellen dat het heel vervelend kan uitpakken.
Het belangrijkste is dat je iemand hebt die zich kan redden met de taal (of je moet het zelf kunnen).
Hoe gaat het nu met jullie?

Groet Luigi.
 
Ik reageer eigenlijk zelden maar ik woon alweer ruim vijf jaar in Tsjechie.

Als ik dit zo lees is het 1) pech, 2) kinderlijke naiviteit 3) onwetendheid. Waarom begin je nota bene een bedrijf(!) in het buitenland als je de taal helemaal niet spreekt? Zeker in Centraal- of Oost-Europa. Dat snap ik echt niet.

Als je de taal in Tsjechie niet spreekt, kom je over het algemeen niet heel ver. Tenzij je vrienden of kennissen hebt die jou kunnen helpen. Dit zou je van tevoren kunnen weten, met name als je niet in de grote steden woont. Ik had een achtergrond van de Bosnische taal, dus ik kon mij nog redelijk redden aangezien deze talen redelijk op elkaar lijken met een beetje gebruik van fantasie.

Ik herken mijzelf niet echt in jouw opvattingen. Ja, er is xenofobie maar voornamelijk tegen niet-westerlingen. En als je bij een balie komt en je moeten dingen regelen, dan is dit toch bijna overal ter wereld hetzelfde liedje.
 
Beste Mevrouw Anonime559/Laura,

Tja……..Tjonge jonge……..Ik kan nu een heleboel gaan schrijven over hoe wij ooit….en wat er bij ons misging, maar daar zit U niet op te wachten.

Blijkbaar bent U ten einde raad, wat begrijpelijk is, maar………….. U meldt zich – pats boem – uit het niets op een over het algemeen pro-Tsjechisch forum. Het is midden in de nacht (02.02 staat er bij uw post), dus U kunt er niet meer van slapen. Ook dat is heel begrijpelijk, maar………………. Wat wilt U van de leden? Medelijden, bijval? IK denk dat U beter met uzelf en uw familie kunt kortsluiten wat U nodig heeft, welke vragen U wilt stellen, waar U eventueel hulp bij nodig heeft!

Over het algemeen zijn de medeforumleden best bereid om met raad en daad bij te staan, indien gevraagd, maar U geeft bijvoorbeeld totaal niet aan waar U in Tsjechië zit. U hakt er maar op los; daar maak je geen vrienden mee (behalve in de bosbouw).

Eindeloos mailen om BTW/Verzekeringsnummers te krijgen is te gek. Dat had al lang geregeld moeten zijn. Het toverwoord is: Opbellen! Geen Tsjechisch spreken? Het eerste dat wij onszelf leerden was: “Omlouváme se, jsme Holanďaný a rozumíme špatne Čestinu” (Sorry, we zijn Nederlanders en we begrijpen slecht Tsjechisch). Dan gaat over het algemeen de wereld open. Andere forumleden zeiden het al; u moet U de taal een beetje eigen maken. U woont immers in Tsjechie?

Dat U Corona tegen bent gekomen, dat is de gehele mensheid overkomen en niemand had van tevoren kunnen voorspellen in wat voor wereld we vandaag ons nu staande proberen te houden.

Mevrouw Anonime559/Laura, maak een nieuwe start op dit forum, stel U opener op en geef aan wat U zelf aan kunt en waar U hulp bij zou willen hebben. En één ding en daar is geen woord Tsjechisch bij:

"C’ est le ton qui fait la musique"
 
In ons dorp woont nog 1 ander Nederlands stel. Door omstandigheden moesten die een week of 4 naar Nederland. Ik verzorg dan de post en zag ook een formulier om een aangetekende brief op te halen op het postkantoor. Geen probleem, want we hebben van elkaar een plná moc voor heel veel zaken en dus ook voor het postkantoor.
Je zou zeggen goed geregeld, maar niet volgens de dame achter het loket. Zij vond dat mijn volmacht te oud was en dus niet meer geldig. Hoe nu verder? Mijn vrienden moesten contact opnemen met de post in Nederland, die kon contact opnemen met de post in Tsjechië, als er tenminste een verdrag was (dat wist ze niet zeker). Dan moest ze in Nederland een handtekening zetten en die konden ze dan verifiëren in Tsjechie en als dat goed bevonden werd, dan kon de Tsjechische post het aangetekende stuk opsturen naar de Nederlandse post en kon mijn vriend hem daar op een postkantoor ophalen.

Ik heb er maar een keer weemoedig om gelachen.
Joh, gewoon de dag daarna nog eens gaan, dikke kans dat die persoon dan niet werkt en je de brief gewoon meekrijgt...... Zo werkt dat hier toch !
 
Zelf denk ik nog steeds dat dit een gevalletje is "die zien we nooit meer, terug". Maar dat gaan we vanzelf merken.
En ik ben niet de enige die aan het bericht twijfelt.
 
Misschien kan de administrator het ip adres zien (locatie) en ook zien of Laura nog berichten heeft bekeken zonder in te loggen.

Dat er leden zijn die twijfelen aan het bericht vind ik niet raar. Ik vind het wel jammer dat de "complotdenk" discussie verwijderd is.
Misschien komt die nog terug, Ik ben namelijk wel benieuwd naar de reactie van smileyfromcz.

Als het verhaal waar is hoop ik dat de familie het goed maakt, Het is nu zeer moeilijk, maar er is altijd licht aan het einde van de tunnel.
Is het verhaal niet waar, dan vind ik het knap verzonnen, raar, en zie ik het nut er niet van.
Ik weet niet of het Topic al bestaat, en ik ga er over nadenken, want ik vind de verhalen over "verrassende, verbazende" ervaringen erg leuk. Herkenning is meestal leuk.
 

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
Misschien kan de administrator het ip adres zien (locatie)
Dat kan ik inderdaad. IP-adres is in Tsjechië (meer details ga ik niet geven omdat Laura zelf geen locatie noemt), dus dat maakt de echtheid van het verhaal wel aannemelijk voor mij.
Ik vind het wel jammer dat de "complotdenk" discussie verwijderd is.
Die heb ik weggehaald omdat het niets met het onderwerp te maken heeft. Ik vind dat we Laura even tijd moeten geven om nog te reageren (als ze dat wil).
 
Bovenaan