De "Winterkoning" van Bohemen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Op Valentijnsdag in 1613 trouwde in Londen een Engelse koningsdochter met een Duitse vorstenzoon. Elizabeth Stuart (1596-1662) was de mooiste prinses van Europa en bovendien intelligent, creatief en ondernemend. Frederik V van de Palts (1596-1632) was de knappe en zorgeloze zoon van één van de vier Duitse keurvorsten. Hij was de zoon van Frederik IV van de Palts en Louise Juliana van Nassau, de oudste dochter van Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon. Frederik was dus een neef van prins Maurits en prins Frederik Hendrik (uit het huwelijk zouden dertien kinderen worden geboren).

In 1618 werd Europa geteisterd door godsdiensttwisten. Het grote koninkrijk Bohemen, dat in het oosten grensde aan de Palts, verkeerde in oorlog met de keizer van Duitsland.
De beoogde troonopvolger van Bohemen, de katholieke Ferdinand van Stiermarken, had te kampen met een protestantse meerderheid in de Stände/adel. Deze Stände vormden een parlement met vertegenwoordigers van de vijf Boheemse landen.
De Stände wilden niet verder met Ferdinand. Ze besloten het bestuur van het land zelf op zich te nemen, maar hadden nog wel behoefte aan een koning als hun gemeenschappelijke vertegenwoordiger. Hun voorkeur ging uit naar de protestantse buurvorst Frederik V.

Op 4 november 1619 werd Fridrich Falcký/Frederik van de Palts in de Sint-Vituskathedraal in Praag gekroond tot koning van Bohemen, een deel van het huidige Tsjechië. De vreugde is van korte duur. De protestantse bondgenoten laten hem in de steek als de keizer met zijn leger optrekt. Hij regeerde slechts enkele maanden en werd verbannen nadat hij op 8 november 1620 de Bitva na Bílé hoře/Slag op de Witte Berg verloren had.
Dit was aan het begin van de 30-jarige oorlog (1618-1648). Koningin Elisabeth vertrok op 9 november uit Praag, haar echtgenoot volgde kort daarna. Tijdens zijn vlucht liet Frederik de Boheemse koningskroon en een groot aantal geheime documenten achter. Hij kreeg de bijnaam Winterkoning, omdat hij slechts één volledige winter koning was geweest en Elizabeth werd Winterkoningin.
Hij vluchtte met zijn gezin naar Nederland en leefde voor de rest van zijn leven in ballingschap in Den Haag. Ze kwamen in een geheel andere wereld terecht dan ze gewend waren. In tegenstelling tot Duitsland of Bohemen hadden de gewesten in de Republiek geen koninklijke of adellijke achtergrond. Zijn woning werd in de volksmond het Hof van Bohemen genoemd. De naam van de stadswijk Bohemen herinnert hier nog aan. Toen het duidelijk werd dat ze misschien wel nooit zouden terugkeren naar de Palts, kocht het Boheemse koningspaar in 1631 een zomerresidentie in Rhenen. Frederik en Elizabeth hebben slechts één zomer samen kunnen genieten van het paleis. Frederik reist in 1632 voor onderhandelingen naar Duitsland. Tijdens de reis sterft hij plotseling, mogelijk aan de pest of tyfus.
Elizabeth bleef al die tijd in Den Haag, een beetje noodgedwongen omdat ze door talrijke schuldeisers het land niet mocht verlaten. Pas in 1661 kon zij naar Engeland terugkeren, waar ze al na enkele maanden overleed. Het paleis in Rhenen bleef in bezit, maar raakte steeds meer in verval. In 1812 werd het gebouw geveild en uiteindelijk afgebroken. Alleen straatnamen en een paar sierstenen herinneren nog aan de mooie episode in de Rhenense geschiedenis.

Bronnen: wikipedia.org, stadrhenen.nl en Geschiedenis van Den Haag.

Bitvy na Bílé Hoře/De slag om de Witte Berg wordt jaarlijks nagespeeld bij het Památník/monument in Břevnov, Praag 6.
Dit jaar op 22 en 23 september, beide dagen vanaf 12:00 uur opening van het militaire kampement en historische markt, met om 15:00 uur het hoofdprogramma van de veldslag. Verder historische dansgroepen, muziek, demonstraties artillerie en soldaten. Zie voor informatie czecot.nl (alleen klopt de kaart niet en is de datum van vorig jaar) en website art-rkc.com met het programma.

pro115740-491413a950984_275x183.jpg
 

kuurgast

Donateur
frederick_v_king_of_bohemia_elizabeth_queen_of_bohemia.jpg

Frederik V, de winterkoning, en Elizabeth Stuart, getekend door Balthasar Moncornet.

25 oktober 2014 t/m 15 maart 2015.Rivalen aan het Haagse Hof.

Een tentoonstelling over twee vrouwen die tijdens de Gouden Eeuw de Haagse hofcultuur domineerden. Elizabeth Stuart, als echtgenote van de keurvorst Frederik V een winter lang koningin van Bohemen, kwam in 1621 naar Den Haag met in haar gevolg Amalia van Solms, één van haar hofdames. Na haar huwelijk met de latere stadhouder Frederik Hendrik streefde Amalia haar vroegere bazin echter voorbij en kwamen beide vrouwen tegenover elkaar te staan.

Deze tentoonstelling draait om de onderlinge concurrentie van Amalia en Elizabeth, waarbij beide hoven elkaar constant proberen af te troeven met opdrachten aan kunstenaars, jachtpartijen, hofbals, maskeraden en toneel.

Openingstijden: Di-vr 10.00-17.00 I Za-Zo 12.00 - 17-00 I Maandag gesloten
Toegang: € 7,50
Kijk voor meer informatie op: haagshistorischmuseum.nl.
Bron:hague.czechcentres.cz.
 

kuurgast

Donateur
27 februari 2015 - Workshop waaiers voor kinderen, van 10.00 tot 12.00 uur

De tentoonstelling Rivalen aan het Haagse Hof gaat over twee jaloerse dames. Ze willen allebei beter zijn dan de ander. Vroeger gebruikten de mensen ook wel een waaier om elkaar boodschappen te geven. Er was een eigen waaiertaal, waarmee je zelfs ruzie kon maken!

Tijdens de workshop nemen we eerst een kijkje bij de tentoonstelling. Daarna gaan we aan de slag met het versieren van een waaier. Met je zelfversierde waaier leer je de 18de eeuwse waaiertaal!
Deelname kost 5 euro per kind (inclusief museumentree).
Meer info op: haagshistorischmuseum.nl.
___________________________________________________________________________________

14 Maart 2015 - Instaprondleiding Rivalen aan het Haagse Hof van 14.00 tot 15.00 uur.

Onze gids neemt u mee door de tentoonstelling Rivalen aan het Haagse Hof.
Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.
Bron: haagshistorischmuseum.nl.
____________________________________________________________________________

15 Maart 2015 - Concert Rivalen aan het Haagse Hof van 14.00 tot 15.00 uur.


Ter afsluiting van de tentoonstelling 'Rivalen aan het Haagse Hof' in het Haags Historisch Museum geeft het Duo Aurette een concert met muziek uit de tijd van Elizabeth Stuart en Amalia van Solms, de hoofdpersonen van de expositie.

Het Duo Aurette, bestaande uit de Tsjechische sopraan Lucie Rozsnyó (zang) en Katalin Ertsey (luit en theorbe), is gespecialiseerd in renaissance en barokmuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw. Voor dit concert stelden zij een programma samen met muziek van o.a. Monteverdi, Purcell en Kapsperger.
Het concert is gratis toegankelijk, wel heeft u een toegangskaartje voor het museum nodig. Na afloop van het concert heeft u nog een laatste kans om de tentoonstelling te bezoeken.
Zie voor meer info: haagshistorischmuseum.nl.
 
Bovenaan