De Tsjechische spion "Erwin van Haarlem"

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Onder het vorige regime was een Tsjechische spion actief in Groot Brittannie, op hoog niveau. Zijn opdracht was informatie halen uit parlementaire kringen en uit het koningshuis. De identiteit van deze hoogste spion luidde: Erwin van Haarlem, Nederlander. In 1988 is hij gearresteerd in Engeland, en in 1989 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Al die tijd heeft hij zijn werkelijke identiteit niet bekend willen maken. Nu heeft hij dat in zijn boek wel bekend gemaakt: Vaclav Jelinek. Sinds hij in 1992 is vrijgelaten, heeft hij in Tsjechie bij banken gewerkt als tolk. Hij zal vanuit zijn ideologie niet blij zijn geweest met de Fluwelen Revolutie, aan de andere kant heeft het wel zijn gevangenschap bekort, door de volstrekt veranderde relatie tussen de Britten en de Tsjechen (van mij hadden ze 'm gewoon vast mogen houden, hoor).

Verrassend om te zien dat hij de Nederlandse nationaliteit voorwendde. Ben ik ook gelijk benieuwd hoe goed zijn kennis van de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis was; hij zal toch vaak genoeg daar op aangesproken zijn.

Bron: http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?r=domaci&c=A051118_210529_domaci_dp
 
Enige verdere informatie:
Er heeft een echte Erwin van Haarlem bestaan, zoon van een Nederlandse joodse vrouw (die Van Haarlem heette) en een Duitse soldaat die destijds in NL was gelegerd en in Frankrijk is omgekomen. Deze vrouw heeft haar kind in Tsjechie bij het Rode Kruis ter adoptie afgestaan, omdat ze vreesde voor de mening van familie en vrienden over haar relatie. Over het verdere leven van deze EvH is nu nog weinig bekend, maar je kan aannemen dat hij niet lang heeft geleefd - gezien z'n identiteitsroof in de jaren '70.
Jelinek heeft deze identiteit overgenomen en is naar Londen gegaan onder de dekmantel van kunsthandelaar. Hij heeft zo'n 200 radio berichten ontvangen/verzonden naar Praag. De precieze betekenis en inhoud er van is (nog) niet bekend - misschien dat het boek meer vertelt.
Bron: http://www.simonmason.karoo.net/page70.html
 
In de nieuwe VPRO-gids staat ook een stuk over het verhaal achter de Tsjechische spion Erwin van Haarlem. {ik ga nog ff kijken of er miss n link naar de website van de VPRO is, overtypen zal lang duren...}

Op zondag is er op Radio 1 van 11.25-12.07uur een programma over, dan gaat het over de de moeder Johanna, volgende week gaat het over Erwin.
 
Je kunt een identiteit van iemand stelen zonder dat diegene het weet. Diegene komt er pas achter als, in dit geval, de echte Erwin bijvoorbeeld naar Engeland had gereisd. Het is dus niet perse nodig dat diegene dood is of zo.......
 

kuurgast

Donateur
Over het verdere leven van deze EvH is nu nog weinig bekend, maar je kan aannemen dat hij niet lang heeft geleefd - gezien z'n identiteitsroof in de jaren '70.
Hij heeft het wel overleeft.
Johanna vond in 1992 eindelijk haar echte zoon die zijn Nederlandse naam op 15-jarige leeftijd had veranderd in een Tsjechische. Hij wist niets van het misbruik van zijn naam door de StB. Johanna is in 2004 overleden.
Lees meer hierover bij de bron rijmenants.blogspot.nl.
Nieuw is het artikel van 2017 op bbc.com/news en idem artikel op nieuwsblad.be.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechisch boek over Cold War-spion opgepikt door Hollywood.

Het Amerikaanse filmproductiebedrijf Fox Searchlight heeft de rechten op een boek gekocht van de Tsjechische journalist Jaroslav Kmenta, genaamd "Český špion of Czech Spy", meldt het Tsjechische persagentschap op zondag. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Erwin van Haarlem, een Tsjechoslowaakse geheim agent uit de Koude Oorlog wiens gestolen identiteit het hart brak van een onschuldige vrouw die dacht dat ze haar lang verloren zoon had gevonden.
Kmenta werd benaderd door David Klawans, de filmproducent van oa "Argo" met Ben Affleck.
Bron oa radio.cz/en.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
De huidige spionnenoorlog geeft stof voor een thriller, maar geen ontspannende.

Column. Nu er tussen Rusland en het Westen een hevige spionnenoorlog is uitgebarsten, gaan mijn gedachten terug naar mijn eigen geheime agent: Vaclav Jelinek, alias Erwin van Haarlem.
Lees verder op trouw.nl.
 
Bovenaan