De taal blijft het belangrijkst!

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Al in zovele berichten en antwoorden is het gezegd: het beheersen van het Tsjechisch is misschien wel de belangrijkste drempel die men moet nemen om succesvol in Tsjechie te wonen, werken en wat dies meer zij.
Ik worstel er al een hele tijd mee. Mijn man is ook Nederlander, de kinderen zijn 80% Tsjechisch en kunnen alleen via ons actief het Nederlands leren, met onze assistente spreken we Engels, met de buren is weinig contact, dus veel oefening is er niet.
Welke Nederlanders (of Belgen! en natuurlijk alle andere nationaliteiten aanwezig op dit forum) voelen ervoor om op dit forum een Tsjechische "discussie" te voeren. Niveau is niet belangrijk. En natuurlijk maken we dan hele domme fouten, maar het is een begin, misschien, om juist over die schaamte heen te stappen omdat we in hetzelfde schuitje zitten.
 
Původně jsem před 11 lety jela do Brna kvůli studiu (a kvůli kamarádům). Už po pár dnech jsem měla pocit, že to nebude jen na rok, ale nejspíš na celý život. A taky že jo. Studijní pobyt jsem si prodloužila o další rok, mezitím jsem sehnala i práci a tak jsem zůstala. Pak jsem navíc potkala Michala a odstěhovala se za ním do Prahy. V Praze jsem si dlouho nemohla zvyknout, je to tady na mě trochu moc velké. Ani Michal nebyl úplně spokojený a tak jsme plánovali společný život v Holandsku. Nějak z toho ale sešlo a teď jsme moc rádi, že jsme tady. Jeho rodiče nám nechali pěkný byt na sídlišti u Kunratického lesa, kde je příjemné bydlení, a Michal už naplno rozjel fotografickou živnost. Takže tady máme tak nějak všechno, co potřebujeme a do Holandska jezdíme tak dvakrát za rok. A abych nezapomněla: máme dvouapůlletého Tima a v polovině října čekáme další přírůstek do rodiny. A možná ještě stojí za zmínku, že doma mluvíme holandsky a Michal s Timem samozřejmě česky.

A co ty, Liesbeth?
 
ahoj holcicky!
proc nejsem v CR, to je dobra otazka... (brec-brec). kdybys me na to zeptala pred par mesici, ja bych mohla rict; jsem v CR!!!!! studovala jsem v Brne rok a pul, prvni rok jako Erasmak, a posledni pul roka prosto tak. uz po prvni vyuce ceskeho jazyka, jsem se zamilovala do toho nejkrasnejsiho ze slovanskych jazyku (a do studentskeho zivota bez trapeni a samozrejme do piva
grin.gif
). ale dost je dost. mela jsem prekrasny cas v Brne, ale vsechno dobreho musi nekdy skoncit, i studentsky zivot.
tedka jsem v belgii, kde trosku pracuji, ale za 2 mesice pojedu do Ciny, kde budu ucit Cinanum anglicky a jenom zustane mi doufat ze tam bude tak kouzelne jako v CR...
 
Elke, rikala jsi ze jsi z Belgie? Ale, vase Cestina je nejlepsi jako moje. Muj manzel je taky holandan a deti jsou cesky a holandsky (na pulko) to je protze v dome mluvime jenom holandsky a je nemam moc cvizneni....
 
Ahoj Liesje,
jo, jsem z belgie. my, belgicane jsou proste jazykovi genii:)
ja tu nerozumim, proc tvoje deti jsou o pul ceske?? tvuj manzel je holandan, jo? a ty jsi taky holandanka, jo? tak, jak je to mozne??? nebo chces rict ze tvoje deti mluvi i cesky i nizozemsky??
ale bydlis v Praze, tam asi mas moc moznosti cvicit se svou cestinu, nebo ne??
mej se,
Elke
 
Bovenaan