De spookkerk van Lukova

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Griezels geven oude Tsjechische ‘spookkerk’ een nieuw bestaan

Een Tsjechisch kerkje dat ooit in puin lag, krijgt een tweede leven dankzij griezelige gasten. Toeristen komen naar de veertiende-eeuwse spookkerk in Lukova, maar niet iedereen stapt binnen.

180915205816.IMG-p06AP-18248358093306.shrinkcentercrop.702x306.jpg

De standbeelden gedrapeerd in witte stof in de Sint Joriskerk in Lukova.

In 2012 gebruikte kunststudent Jakub Hadrava de Sint Joriskerk in het Tsjechische dorp Lukova als een soort schildersdoek bij zijn doctoraalscriptie. Hij vulde de banken van de katholieke kerk met spookachtige figuren – gemaakt van gipsen afgietsels van levende modellen – en drapeerde die in witte stof. Het resultaat is huiveringwekkend. Hadrava noemde zijn creatie ‘Mijn ziel’.

Het bericht over de ‘spookkerk’ in Tsjechië sijpelde naar buiten. In 2013 publiceerde een videomaker een gestileerde YouTube-video met griezelige muziek en filmeffecten. De opname werd een hit op internet en werd bijna 200.000 keer bekeken.

De nieuwsgierigheid over het kunstwerk in de in 1352 gebouwde kerk groeide. Inmiddels is er een website van de ghost church en staat het gebouw vermeld op reissites. Elke zaterdagmiddag is de kerk open voor het publiek. Gemiddeld komen dan zo’n 150 mensen naar de ‘geesten’ kijken.

Petr Koukl, die als ‘koster’ zorgdraagt voor de spookkerk, zegt dat de meeste mensen positief reageren op de macabere gasten in zijn kerk. Maar, stemt hij toe, ‘het klopt dat we ook weleens een paar bezoekers krijgen die weigeren binnen te stappen. Ze gluren bij de deur naar binnen, maar komen niet dichterbij omdat ze zich er niet prettig bij voelen.’

Nieuw dak
De Joriskerk raakte in verval na de Tweede Wereldoorlog, toen de etnisch Duitse parochianen werden verdreven door de Tsjechen. Het kerkgebouw takelde eind jaren zestig ernstig af. Nadat tijdens een begrafenis stukken van het plafond naar beneden waren gevallen, kwam niemand meer naar het gebouw. Het veranderde in een ruïne, tot Hadrava zes jaar geleden de dorpskerk in het vizier kreeg. Hij wilde op een artistieke manier verwijzen naar de beladen geschiedenis van de regio tussen de beide wereldoorlogen en naar de verdrijving van Duitse ingezetenen uit het toenmalige Tsjechoslowakije.

De kerk, die staat tussen Karlovy Vary en Plzen ten zuiden van Zlutice, kreeg in 2017 een nieuw dak. De 600.000 kroon (omgerekend ruim 23.000 euro) die daarvoor nodig was, kwam binnen dankzij donaties van bezoekers die van de spookachtige toeschouwers graag selfies en filmpjes wilden maken.

De inwoners van Lukova hebben de dorpskerk weer omarmd. Zij vieren de mis niet langer in de openlucht, maar zitten in hun ‘Kostel svatého Jiri’ broederlijk te midden van de dertig gipsfiguren. Ieder jaar wordt in april een mis opgedragen in de spookkerk. Op internet staan talrijke foto’s die laten zien dat de banken op Sint Jorisdag (23 april) vol zitten met zowel levenden als ‘doden’.

Bron: nd.nl

upload_2018-9-17_7-28-41.jpeg
 
Bovenaan